Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przenikalność cieplna okien,czy bierzemy pod uwagę wszystko?

Czy liczba uszczelek, a tym samym komór w opisanym 3 kanale przenikania powietrza ma znaczenie?  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy liczba uszczelek, a tym samym komór w opisanym 3 kanale przenikania powietrza ma znaczenie?

Recommended Posts

Problem kieruję do ekspertów i pasjonatów tematu energooszczędności okien.

We wszystkich opracowaniach i dyskusjach o energetyce okien rozważane są:

- współczynnik przenikalności profilu

- współczynnik przenikalności pakietu szybowego

- współczynnik przenikalności okna jako wypadkowa powyższych.

Przedyskutujmy ten dot. profilu.

Grubość ścianki, 5/6 komór, eliminacja stali (jest dobrym przewodnikiem ciepła), poliuretanowe wypełnienia elementów konstrukcyjnych - wszystko to zapewnia, że profil okna stanowi poważną barierę, którą zimne powietrze z zewnątrz musi pokonać by przedostać się do ciepłego wnętrza domu (no i na odwrót). Wszędzie jednak pomijany jest fakt, że opisane własności "kosmicznego" profilu mogą być mocno niewystarczające do zachowania dobrej energetyki okna, ponieważ słabym punktem jest zwykle jedna "komora" pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą.

Na przykładzie MS TYTANOWEtermo, zobaczcie:

http://www.ms.pl/var/ms/storage/images/media/images/zdjecia_produktowe/okna_pvc/tytanowetermo_profil_bialy/44518-3-pol-PL/tytanowetermo_profil_bialy_medium.jpg

a) przejście przez profil skrzydła - super - zastosowano wzmocnienia z kompozytów poliestrowo-szklanych wypełnionych pianką poliuretanową

b) bariera termiczna ramy - super - j.w.

c) przejście pomiędzy ramą a skrzydłem - beznadzieja:

uszczelka - kupa powietrza - uszczelka i tyle. Dodatkowo zawsze jedna z nich (na szczęście wew) jest przygnieciona zawiasem i w tym miejscu izolacji nie ma wcale (uszczelka - powietrze - [plastik z metalem]).

Czy ta cała gimnastyka producentów nad profilami to tylko marketing?

MS'y porównuję z Thermoplastem royalThermo (3 zamiast 2ch szyb)

http://www.thermoplast.eu/windows/bild_all/a3-uszczelki.gif

Moim skromnym zdaniem ten drugi profil jest lepszy, bo pomimo słabszych wzmocnień (metal, bez wypełnień) ta trzecia uszczelka robi największą robotę. (guma - powietrze - guma - powietrze - guma). U ramy MS = 1,1 a U ramy Thermoplast = 1,3 - no ale można je chyba pomijać w kontekście powyższego - co myślicie?

Na koniec pomóżcie proszę wybrać (założenie ze cena ta sama)

MS: U szyby = 0,5 (3-16-3), U ramy = 1,1, U okna = 0,9, pozioma poprzeczka w balkonach (to chyba niezalecane przy cieplych oknach)

Thermoplast: U szyby = 0,7 (4-12-4), U ramy = 1,3 , U okna = <1,0, jedna szyba przy balkonach[/img]

Ustosunkujcie się proszę możliwie szybko, muszę zakupić okna natychmiast :)

Możesz spóbować zamodelować przenikalność cieplną różnych typów okien jednym z pakietów wykorzystujących np. metodę elementów skończonych:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_elementów_skończonych

W linku znajdują się przykłady takich programów.

Wyniki prawdopodobnie nie będą zbyt miarodajne, jednak jest szansa, że będziesz w stanie stwierdzić, czy obecność dwóch lub trzech uszczelek istotnie wpływa na przenikalność cieplną okna jako całości.

Warto też zamodelować, w jaki sposób ewentualna szpara w oknie (źle przylegająca uszczelka) mogłaby wpłynąć na tę przenikalność - szczególnie w tym przypadku powinna się ujawnić różnica na korzyść okien z trzema uszczelkami.

Dla jasności parametr Uf jest podawany dla całego zestawu: skrzydło, rama, uszczelki, wzmocnienie. Czyli jeżeli jeden system ma Uf=1,1 a inny Uf=1,3 to ten pierwszy jest cieplejszy i koniec. Inne Uf jest dla samej ramy (polecam przestudiować jakąś aprobatę). Natomiast dla identycznych Uf (ale różnych profili) i Ug można uzyskać inne Uw ze względu na współczynnik liniowy psi.

Dodatkowo zawsze jedna z nich (na szczęście wew) jest przygnieciona zawiasem i w tym miejscu izolacji nie ma wcale (uszczelka - powietrze - [plastik z metalem]).

Większość producentów dawno to zauważyła i dlatego stosuje zawiasy doprzylgowe a nie dowrębowe. Wtedy uszczelka ma ciągłość po całym obwodzie skrzydła.

A co do przewiązek w balkonach to chyba zależy to tylko od tego czy je zamówisz czy nie.

dzieki za odpowiedż, ale czy mógłbyś mi wskazać fragment, który o tym mówi?

Znajduje tylko opis wzoru na Uf, gdzie jednym z parametrów jest D(L2) czyli: "wartość współczynnika sprzężenia cieplnego określona na podstawie

numerycznych obliczeń dwuwymiarowego pola temperatury w przekroju przez ramę okna podwójnego z panelami izolacyjnymi zamiast oszkleń, w W/m∙K, Up - współczynnik przenikania ciepła paneli izolacyjnych, w części poza zasięgiem oddziaływania mostka cieplnego w połączeniu ramy okna i paneli izolacyjnych, w W/(m2∙K), bp - długość paneli izolacyjnych, w świetle ramy okna podwójnego, w m, bf - zrzutowana na płaszczyznę równoległą do płaszczyzny paneli izolacyjnych szerokość ramy okna, w m,"

ten mostek, to przypadkiem nie omawiana przestrzeń?

ta poprzeczka być musi z racji 3mm szyb i duzej powierzchni szyby. z jednej strony więc niskie Ug, z drgiej kolejny styk z szybą...

PS:, które okna mają tą ciągłość?

Nie zgłębiałem wzoru na Uf bo po to są specjalistyczne instytuty badawcze, które wyliczają albo badają laboratoryjnie współczynniki na zlecenie systemodawców. W Polsce zajmuje się tym ITB. W Niemczech najbardziej znany to Resenheim.

Jeżeli problem przewiązki wynika tylko z szyby to można przecież zastosować grubsze szkło. Trzeba tylko przeliczyć, w którym przypadku Uw będzie lepsze.

Znalazłem też interesujący w temacie artykuł:

http://www.konsek.com.pl/index.php?id=prawa.komory

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, w podróży byłem.

odpowiadając na pytanie, to w końcu Elitę Termo Jezierskiego zakupiłem :p

Mój wniosek dot. wątku:

Nie udało mi się dotrzeć do przekonywujących danych / opinii, które podwarzają postawioną na początku tezę. Uważam, że 3-cia uszczelka ma równie duże znaczenie co 5/7 komór w profilu - używany do określenia Uf słup powietrza napotka najmniejszą barierę termiczną przechodząc przez kanał "uszczelkowy" a nie wyuzdane 5-7-10 komór pcv i jeszcze poliuryten.

No ale, pomimo powyższego wybrałem profil 2 uszczelkowy :). Naistotniejsze jest przecież, że na przenikalność cieplną całego okna największy wpływ z racji udziału w powierzchni całkowitej mają szyby - w elicie 4-16-4-16-4 z argonem. W rozsądnych pieniądzach nie spotkałem lepszego pakietu więc w końcu przymknąłem oko na 3 uszczelkę.

PS: Nie traktujcie tego jako reklamę jezierskiego - nie sprawdziłem wszystkich ofert, nie wiem czy wybór byl najlepszy. Od początku posługuję się konkretnymi modelami, dlatego też na końcu podałem swój wybór - no ale może komuś ten jednak pomoże ;)