Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WANNA Z HYDROMASAŻEM - opinie, modele, rady, eksploatacja, uwagi

Marbo

Wanna z hydromasażem  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wanna z hydromasażem

Recommended Posts

Mam ich wannę, chyba z sysytemem 04, model korfu. Mieszane uczucia. Po 3 latach folia aluminiowa, którą są pokryte dysze odrywa się. Przez pierwszy rok nie było problemu z czyszczeniem, teraz wszystko szybko obrasta. Fakt, że wanna służy nie tylko do hydromasażu, ale cudów z nią nie wyczyniamy. Czyszczę markowymi środkami, stosuję profesjonelne olejki a jednak z otworków wylatują zielone, brązowe cudeńka (początkowo czyściłam raz na 4 tygodnie zrobiło się raz na 2 tyg + doczyszczanie przed każdym hydromasażem) Ma jednak kilka zalet. Dobrze masuje, dość silne, choć nie ma co porównywać do urządzeń basenowych. Znakomicie robi pianę.

Mam ten sam problem (wanna POOL-SPA). Na dzień dzisiejszy mam z wanną więcej kłopotu niz przyjemności. Czyszczę raz w tygodniu a i tak zawsze wylatują śmieci.

Zaproponowano nam też kiedyś żeby stosować calgonit (pięć kostek na wannę do bardzo gorącej wody) i płukać dysze. Potem gorącą wodą wypłukać. Jest sporo zachodu.

Drugi raz bym się poważnie zastanowiła czy warto?

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy do wanny z hydromasażem można wlewać środki odkażająca takie jak do basenu (np. chlorszoka)? Na pewno to by pomogło - albo antyglona basenowego, w basenie działa więc może w wannie zadziała?

I tak i nie. Zalezy to od wanny. Jesli wanna ma koncowki galwanizowane /a tak jest najczesciej w tanszych modelach/ po kilkunastu dezynfekcjach moze zaczac złazić "to srebrne".

Natomiast jesli koncowki dysz sa z chromonikileliny lub brazu to mozna.

Victoria Spa np produkuje niektore wanny ktore pracuja na technologii wody typowej w basenach czyli dosyc agresywnych podchlorynach, PoolSpa/ten sam wlasciciel :D / zaleca wylacznie swoje tabletki, to samo Duscholux. Czesto firmy zalecaja do swoich modeli odpowiednie srodki - wlasnie stad, ze okreslone modele pracuja na zupelnie innych chemikaliach.

I jeszcze jedno . Uzdatnianie wody w basenie czy jacuzzi to nie to samo co dezynfekcja sytemu w wannie.

Jak ja Ci zazdroszczę ... Moja znajoma podobnie jak Ty nie ma problemu z wanną, ale używa jej wyłącznie do hydromasażu. A może to zależy w jakimś sensie od wody? Czy macie zainstalowane jakieś filtry? Jeśli pytanie jest bez sensu to mnie naprostujcie.

nic specjalnego, żadnych filtrów, woda miejska

Ja jestem na kupnie wanny z hydromasażem i co sklep inna gadka.

Dziś ogładałam wanny firmy Jacuzzi ceny kosmiczne niby poprzeceniane, ale nadal w wysokiej cenie.

Osoba sprzedająca odradzałam mi wanny innych firm choć posiadał rózne gdyz zatykaja sie dysze i po 3 latach jest problem.

Zastanawiam sie jak sie sprawdza wanna która nie ma wmontowanej grzałki czy przy siedzeniu 15 min nie wystygnie dramatycznie woda?

Ogólnie cięzka decyzja kazdy chwali swoje, a faktycznie nie wiadomo co jest dobre.

Dolewam ciepłą wodę, jeśli mam ochotę, ale wolę wejść do gorącej, by później nieco ochłonąć. Poza tym, to bardzo indywidualna sprawa, jaką temperaturę lubisz, więc to raczej preferencje sprzedawcy, a nie Twoje...Najlepiej sprawdź przed zakupem. Bywają sklepy, w których można przekonać się, co się lubi. Tak było niegdyś w Domarze we Wrocławiu.

No chyba, że ktoś (np ja :D) po prostu lubi długie kąpiele 8)

W mieszkaniu mam i natrysk i "zwykłą" wannę - a marzę o poolspie z hydromasażem ;)

Jak już będę ją mieć - mogę się założyć, że nie będzie się marnować ;)

W tej chwili - natrysk jest stricte użytkowy, codzienny - a wanna relaksacyjna, wykorzystywana 2,3 razy w tygodniu 8)

No wlasnie, mam podobny problem. :o z jednej strony bardzo bym chciala miec wanne, nawet dla uzytku raz w tygodniu wg mnie oplaca sie taki zakup. Jednak przegladajac wypowiedzi na forum + problemy p.Wassermana robie sie sceptyczna. Po pierwsze - czy da sie wniesc na pietro ( lazienka na gorze) nastepnie co bedzie jak zle podlacza albo nie daj Bog trzeba bedzie wymieniac na inna ( ponowne znoszenie przy zalozeniu ze najpierw weszla na gore), a jak sie zepsuje, a jak zatkaja sie dysze albo bedzie niemily z nich zapach jak to niektorzy doswiadczyli, jestem w rozterce. Byc moze sa jednak zadowoleni uzytkownicy, ktorzy na dodatek bez problemow ja zainstalowali. POzdrawiam i jezeli ktos taki sie znajdzie to prosze o kilka slow .

Przy okazji, jak sie robi wanne wpuszczana w podloge, wg mnie jest to niewykonalne zwazywszy ze podloga w lazience to sufit w salonie. Moze buduje sie podesty ze stopniem do wchodzenia do wanny, gdyby ktos zorientowany choc slowko slowko na ten temat napisal, bylabym :D

Robię remont łazienki i chcę wymienić wannę. Czy warto inwestować w hydromasaż, jeśli tak to jaki? Proszę o informacje od osób, które posiadają takie urządzenie już parę lat! Z góry dziękuję!

Trafna odpowiedź myni_pyni .

Nie. Jest pracochłonna w czyszczeniu, a korzystać z niej raz na rok .

Mam taką prod. austriackiej od kilku lat i jak dotąd to 1 kąpiel w niej kosztowała mnie ok. 500 zł.

Pradu się nie boje bo jest zabezpieczona b. czułym wyłacznikiem róznicowym.

Ale nigdy więcej nie inwestował bym w to tych kilku tysięcy.

Jest sto innych pożyteczniejszych urządzeń domowych , jak choćby odkurzacz centralny.

A kąpię się i tak pod prysznicem :roll:

MOJA RADA - NIE WARTO !!!

u nas wanna z hydro nie tylko jest na piętrze :wink: lecz także w sąsiedztwie prysznica.

mieszkamy od prawie 5 miesięcy i dla każdego coś miłego. moje kobiety: mniejsza wanna (z hydro lub bez), większa wanna i prysznic, ja preferuję prysznic choć nie powiem raz na jakiś czas jest fajnie się położyć :wink:

na razie brak jest przykrych zapachów itp. choć z drugiej strony wanna jest regularnie dezynfekowana no i ma automatyczne suszenie dysz.