Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WANNA Z HYDROMASAŻEM - opinie, modele, rady, eksploatacja, uwagi

Marbo

Wanna z hydromasażem  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wanna z hydromasażem

Recommended Posts

Bardzo bym chcial miec srodki czystosci tak skuteczne jak na reklamach :) Bylbym gotow nawet zaplacic za nie 3x tyle ile one obecnie w sklepach kosztuja :)

PS. Mi nie żżż :)

Co fakt, to fakt, środki czystości są mocno przereklamowane. Ja używam płynu do dezynfekcji wanien HG. Tym samym płynem wlanym do butelki ze spryskiwaczem myję kabinę, brodzik, umywalki, baterie, WC. Kamień schodzi jak należy, ale to może dlatego, że nie dopuszczam moich łazienek do stanu jak z reklamy :wink:

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że wszystko zależy od tego, czy lubisz tego rodzaju przyjemnosci. Moja teściowa nie może się obejśc bez hydromasażu (mówi, że to wspanialy relaks). Ja osobiście nie lubie jakichkolwiek mechanicznych hałasów i nie byłam w stanie odpręzyć się przy włączonym urządzeniu. Co mnie jeszcze denerwuje? Powietrzne "bączki" wydostające się z dysz podczas normalnej kąpieli.

W związku z powyższym zamówiliśmy Rosę 2 Ravaka :lol:

Wannę z hydromasażem czyści się dokładnie tak samo jak każdą inną. Dysze z zewnątrz pryska się jakimś sprajem do łazienek przy okazji mycia wanny po kąpieli. Ten sam problem, co mycie innych elementów i okuć metalowych przy wannie. Rozkręca się te dysze do gruntownego czyszczenia raczej rzadko. Dezynfekcja wewnątrz jest w większości automatyczna na przycisk i tylko dodaje się co pewien czas płynu do specjalnego otworu. Nie słyszałam od ludzi realnie użytkujących taką wannę, by komuś coś śmierdziało! Jeśli lubisz wylegiwać się w normalnej wannie to i hydromasaż będzie ci się podobał. Jesli wolisz prysznic to raczej panel. Hałas zależy od rodzaju wanny, mnie raczej ten szum wody uspokaja. Ja uwielbiam kąpiel w wanie z hydromasażem i bez. Panel też warto mieć - to całkiem inne odczucia.

Masarz, to taki chłopak, który pracuje w masarni i kiełbasy robi.

Ale Hydromasarz? Może robi kiełbasy z wodą?

:D :D :D

nie wiem czy mam coś napisać bo mam wannę z hydromasażem a nie hydromasarzem :wink:

jeśli chodzi o to drugie to nie mam kompletnie doświadczenia a jeśli o to pierwsze to potwierdzam opinię jooli. bez bąbelków moje kobiety nie wyobrażają sobie kąpieli ale zdecydowanie najbardziej fajny jest masaż powietrzny.

jak ktoś chce naprawdę masażu wodnego to tylko w prawdziwym jacuzzi lub jakimś spa. w wannie (nawet przy najmocniejszym strumieniu) to nie to samo.

a co do czystości to pewnie sporo zależy od wody, tego czy mam suszenie kanalików (tam gromadzą się głównie glony i inne takie) ale przede wszystkim o regularne czyszczenie dysz preparatem.

wanny używamy od jakiegoś roku i jest zero problemów z tym że śmierdzi czy coś podobnego.

jak ktoś chce naprawdę masażu wodnego to tylko w prawdziwym jacuzzi lub jakimś spa. w wannie (nawet przy najmocniejszym strumieniu) to nie to samo.

.

Hehehe

Drogi lagerfeldzie, a co to jest prawdziwe jacuzzi lub jakies spa ? :D

Moj ojciec do dzisiaj jeszcze na odkurzacz mowi najczesciej "elektroluks" :D :D chociaz urzadzenie ma z Zelmera.

a co to jest prawdziwe jacuzzi lub jakies spa ? :D

:D no takie miejsce gdzie rzeczywiście jest bicz i masaż 8) wodny i naprawdę trzeba się trzymać (jednocześnie podtrzymując coś :wink: coby nie odpłynąć lub żeby WIADOMA RZECZ nie odpłynęła.

w wannie nie ma takich niebezpieczeństw bowiem robisz To z reguły na golasa :lol:

a co to jest prawdziwe jacuzzi lub jakies spa ? :D

:D no takie miejsce gdzie rzeczywiście jest bicz i masaż 8) wodny i naprawdę trzeba się trzymać (jednocześnie podtrzymując coś :wink: coby nie odpłynąć lub żeby WIADOMA RZECZ nie odpłynęła.

w wannie nie ma takich niebezpieczeństw bowiem robisz To z reguły na golasa :lol:

Hmmm

drugą czesc Twojej wypowiedzi z tym "odplywaniem" rozumiem, ale kazda wanna z hydromasazem wodno-powietrznym jest typu jacuzzi lub spa /w zasadzie to jedno i to samo/

Jakosc terapeutyczna i zdrowotna wanien zalezy wlasnie od rodzaju masazu , ilosci dysz i mozliwosci regulacji cisnienia strumienia. Nieporozumienie wynika mysle stad , ze wanne z babelkami nazywa sie nieslusznie hydromasazem. To zaden masaz to przyrzad relaksacyjny do zabawy.

Fizykoterapeuci zas powiedza, ze zalety panela sa niemal zadne. Rzadko ktory panel prysznicowy generuje cisnienie, ktore nadawaloby sie do celow leczniczych jak np bicze wodne , bo o masazu trudno tu mowic w ogole.

Bicze wodne zas to zupelnie co innego i w wannie nawet z firmy Jacuzzi ich nie uswiadczysz. Doktor Kneipp pewnie by sie obrazil czytajac to co napisales :p .

.

Hehehe

Moj ojciec do dzisiaj jeszcze na odkurzacz mowi najczesciej "elektroluks" :D :D chociaz urzadzenie ma z Zelmera.

Tak się składa, że użytkuję wannę Jacuzzi i tu przedmówca ma rację.

Jacuzzi to prawdziwy hydromasaż.

Układ dysz zgodny z anatomią a nie widzi mi się projektanta wanien.

Poza tym moc dysz wodnych wanien z hydromasażem w porównaniu do Jacuzzi to jak mieszanie łyżką do zupy w misce.

• 2 weeks później...

.

Hehehe

Tak się składa, że użytkuję wannę Jacuzzi i tu przedmówca ma rację.

Jacuzzi to prawdziwy hydromasaż.

Układ dysz zgodny z anatomią a nie widzi mi się projektanta wanien.

Poza tym moc dysz wodnych wanien z hydromasażem w porównaniu do Jacuzzi to jak mieszanie łyżką do zupy w misce.

Niestety z tą siłą to nie jest do końca prawda - jeżeli JACUZZI posiada powiedzmy 60 dysz wodnych (taka średniej klasy wanna) i łączą moc pomp powiedzmy 5KM to wychodzi 1KM na 12 dysz - w wannach, często jest tych dysz podobna ilość lub dwukrotnie niższa więc teoretycznie moc jest większa - gdzie więc tkwi haczyk? Najczęściej w JACUZZI jest możliwość zamknięcia poszczególnych układów masażu, dzięki czemu możemy skierować moc jednej z pomp na mniejszą ilość dysz. Klasa pomp również jest ważna - są wanny, gdzie pompa o mocy 1,5KM ni jak nie może podołać pompie o mocy 1,1KM - mniejsza pompa, mniejszy pobór prądu, mniejszy poziom hałasu a ciśnienie w dyszach wyższe i to na tyle, aby odczuć to na dłoni.

Odnośnie brudu w wannach, to po pierwsze potrzebny jest prawidłowy odpływ z wanny - wiele z modeli posiada grawitacyjny układ odprowadzania wody i jeśli rurka odpływowa gdzieś unosi się pod wanną ponad poziom magistrali wodnej, nie ma mowy o prawidłowym odprowadzeniu wody po kąpieli. Jakikolwiek układ by nie był, zawsze gdzieś pozostaną drobne ilości wody z mydlinami, szczątkami naskórka i włosów - doskonałe miejsce, gdzie żyją sobie bakterie i grzybki - można wannę dezynfekować płynami, dezynfekcją ozonową ale najpewniejszą sprawą jest coraz częściej stosowany system płukania magistrali wodnej bieżącą wodą - w wielu przypadkach system taki działa automatycznie po skończeniu kąpieli.

Nawet, jeśli wanna stoi nieużywana przez długi czas, przed kąpielą można wszystkie rurki i pompy przepłukać, używając tej funkcji.

Nie bójcie się - te urządzenia są dla ludzi i inżynierowie cały czas myślą, jak sobie radzić z takimi problemami.

Moja mama ma wannę z hydromasażem zakupioną w firmie PoolSpa. Po kilku latach użytkowania wcale nie śmierdzi, ale wygląd dysz pozostawia wieeele do życzenia! Niestety są zakamienione i zasyfione... Mimo tego, że wanna ma bajery typu samooczyszczanie i dosuszanie dysz po każdej kąpieli, a oni sami nie są żadnymi brudasami!

Dlatego ja urządzając swoją łazienkę postawiłam na panel prysznicowy, który fakt, nie ma właściwości rehabilitacyjnych i zdrowotnych, ale równie dobrze relaksuje.

Uważam, że to łazienka jest dla nas a nie my dla łazienki i nie mam zamiaru po KAŻDEJ kąpieli myc, sprzątac, przecierac wanny, żeby po kilku latach nie wyglądała jak w domu rodziców. Pozatym moim skromnym zdaniem nasza woda (bynajmniej okolice Poznania) nie nadaje się do takich bajerów niestety...

Swoją drogą ostatnio pan od filtrów zaproponował mi urządzenie Rainbow, które zmienia wodę w domu w kryształ :roll: Hmmm...

To może wanna, tylko do hydromasażu, taka z systemem zamkniętym. Wtedy wodę zmienia się raz na 3 miesiące :roll:

Przerazająca jest jednak cena...

Chociaż różnica w sile wody wypływającej z dysz znaczna.

Pozdrawiam, Gośka

:p Tylko taka wanna nie sluzy do mycia i wbrew pozorom wode zazwyczaj wymienia sie czesciej.Do takiej wanny trzeba miec podpiwniczenie, zeby schowac pompe ponizej lustra wody i naczynie wyrownawcze mieszczace ok 1m3 /1000 l /wody.Nie wspomne o sprawnej wentylacji i stalym utrzymywaniu odpowiedniej temperatury pomieszczenia i wody :D

:o

Jestem pod wrażeniem. Niemniej jednak miałam przyjemność podziwiać (i nie tylko) takie cudo. Owszem wentylacja jest niezbędna, wanna sama utrzymuje odpowiednią temperaturę (aczkolwiek trochę to kosztuje), wody nie trzeba wymieniać dużo częściej - chyba że liczna rodzina i spore grono przyjaciół (pamiętajmy o prysznicu). Podpiwniczenia mieć nie trzeba, cały mechanizm jest zamontowany w "obudowie" wanny (taki model widziałam i testowałam).

Hydromasaż nie służy do mycia- wanna łącząca w sobie obie te funkcje to nieporozumienie. No, może przez pierwsze dwa lata (maksymalnie), potem to już tylko robota z czyszczeniem. Takie jest przynajmniej moje doświadczenie. Generalnie to jestem tolerancyjna, więc dopuszczam opcję, że ktoś ma inną wodę, inne rurki, inne dysze i po trzech latach użytkowania nie ma takich problemów jak moje.

Pozdrawiam, Gośka

:p

no,no to teraz ja jestem pod wielkim wrazeniem.

Co to teraz ludzie nie wymysla? Jakaz cudowna to technologia być musi , żeby w obudowie wanny zmiescic pompe, grzalke, minimum kilkusetlitrowe naczynie wzbiorcze i stacje uzdatniania wody.

Jako osoba wysoce nietolerancyjna nie dopuszczam takich cudow do siebie. Bez tych urzadzen korzystanie z wanny i wymiana wody co 3 miesiace , jak pisze goha, grozi ,co najmniej, powaznymi chorobami skory, nie wspomne o zalaniu lazienki. Ale może już takie cuda teraz wymyslaja ? Kto to wie?

:)

Pochwale się zatem moim /zadnym / cudem , które uzytkuje od lutego.

To zaledwie 3-4 osobowa Poolspa . Owszem ma wlasną grzałkę ale to i tak nie wszystko. Nie chce nawet myslec co by się stalo gdyby temperatura pomieszczenia spadla ponizej temperatury wody. Żadna wentylacja tego nie wytrzyma /aczkolwiek troche to kosztuje :oops: /.

http://img458.imageshack.us/img458/2113/wanna2zi1.jpg

Wanna nie az taka droga, zaledwie 35 tys bez montazu. Na zdjeciu w trakcie instalowania , stad ubranka i drabinka panow majstrow.Aha bez wymiany wody raz na miesiac sie nie obejdzie :wink:

Pozdrawiam fantastow.