Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustalanie cen z wykonawcą

orasje

Recommended Posts

Szanujące się hurtownie, sklepy czy dystrybutorzy mają zazwyczaj dwa filary rabatowe. Jeden dla wykonawców a drugi dla ogółu.

Przykładowo farby Flugger, wykonawcy dostają bodajże upust 20% czy 25% natomiast osoba z ulicy czy choćby inwestor ale bez określonej działalności dostaje max 10% czy 15% (nie pamiętam dokładnie) i nie przeskoczy tego progu. W takiej sytuacji to od wykonawcy zależy czy i ile odda swoich rabatów klientowi lub ile dolicza sobie. ....

PS.

Inna sprawa że inwestor - budujący dom również może lecz nie zawsze dostać rabaty dla wykonawców ale zależy to od polityki danej hurtowni.

.... i udając się "na zakupy" nalżey oczywiście mieć beretkę i kombinezon pochlapany farbe rzeczonego producenta oraz komplet dokumentów (wypis z działalności i oczywiście uprawnienia cechowe) - bo hurtowni czy dystrybutorowi bardzo zależy zeby sprzedac towar właśnie wykonawcy a nie inwestorowi..

..Upust zależy w 99 procentach od ILOŚCI kupionego/kupowanego towaru (z tym faktycznie u wykonawcy jest łatwiej - bo może "zapracować" na rabat) i zdolnosći negocjajcyjnych...

Pozdrawiam.

Czytając powyższe wciąż potwierdzam swoje podejście do klienta z ceną x za całość.

Jak ktoś nie chce w ten sposób - cóż - wolny rynek.

Ale przynajmniej i ja i klient mamy święty spokój jeśli chodzi o problemy typu "a za ile on to kupił? a miały byc 3 trójniki a dał 2!" itp. włącznie z wpisami nt "uczciwości" wykonawców.

Proste.

Czytając powyższe wciąż potwierdzam swoje podejście do klienta z ceną x za całość.

Jak ktoś nie chce w ten sposób - cóż - wolny rynek.

Ale przynajmniej i ja i klient mamy święty spokój jeśli chodzi o problemy typu "a za ile on to kupił? a miały byc 3 trójniki a dał 2!" itp. włącznie z wpisami nt "uczciwości" wykonawców.

Proste.

Otóż to !!! I wykonawcom marżowym byznesmenom mówimy zdecydowane nie !!!

st_x nie będę wdawał się z Tobą w polemikę.

PS.

Pisałem o szanujących się dystrybutorach i hurtowniach a nie o takich co sprzedadzą wszystko i każdemu.

Witam

Nie chodzi o polemikę - tym bardzej, że sam spotkałem się z podobną praktyką tyle że nie w "hurtowni" a w sklepie/magazynie dystrybutora (sprzęt CCTV). Pokazałem wypis z rejestracji działalności i zmieniło się nastawienie do "klyenta". ;)

WNIOSEK: - taką "hurtownię" bym omijał (jako inwestor).

P.S. - obejrzałem "referencje" i........... jak będę (w końcu) remontował łazienkę to "się przypomnę" (tylko płytki - "wodę" i "prąd" robię sam :) )

Pozdrawiam

Pokazałem wypis z rejestracji działalności i zmieniło się nastawienie do "klyenta". ;)

WNIOSEK: - taką "hurtownię" bym omijał (jako inwestor).

Nie ma w tym nic dziwnego.

Sprzedając komuś z działalnością gosp. dla celów prowadzonej działalności sprzedawca sprzedaje i to koniec procesu (w dużym uproszczeniu oczywiście).

W przypadku sprzedaży zwykłej osobie fizycznej, nie dla celów działalności - kupujący jest konsumentem. Z szeregiem dodatkowych uprawnień (tzw. rękojmia, itp.). Stąd też uzasadnione są różnice w podejściu oraz w cenach w niektórych przypadkach pomiędzy sprzedażą dla działalności gospodarczej i konsumentowi.

Dlatego też uważam, że wykonawcy jeśli dostarcza materiały należy się coś ekstra (pomijając, że zwykle też za załatwienie tego, transport, wzięcie na siebie kwestii nadwyżek/braków itp.) - bo bierze na siebie dodatkową realną odpowiedzialność. Oczywiście zakładam, że mówimy o kimś, po kim widać, że w razie czego się z tej odpowiedzialności jest w stanie wywiązać lub da się to wyegzekwować.

może dlatego 100 razy już pisano na forum że należy żądać od wykonawcy kosztorysu... ja napisze 101 raz :-)

wtedy mamy czarno na białym - co i po ile.

co do tych różnych rabatów - ostatnio po raz PIERWSZY w czasie budowy natrafiłem na sytuację że czysta robocizna + materiał mój = (słownie RÓWNA SIĘ) robota+materiał wykonawcy. chodzi o ocieplenie zewn.

Do tej pory ZAWSZE materiały kupowane przeze mnie wychodziły mnie taniej niż gdybym przystał na "super rabaty" wykonawcy.

Nie znaczy to że wszystko kupowałem - tynki i instalatora wziąłem z materiałem chociaż wiedziałem że ma drożej - ale przywiózł, zamontował, co zostało pozbierał, od momentu podpisania umowy ceny są niezmienne... za to też się płaci!

wykonawcy mają rabaty - a jakże, ale nie zawsze zaopatrują się w hurtowniach które są najtańsze. to raz.

przeszukanie kilkunastu hurtowni w regionie to dla inwestora obecnie kilka kliknięć myszką. i z najniższą ceną można się udać do hurtowni w której kupujesz większość rzeczy - i.... okazuje się że indywidualny klient TEŻ JEST WAŻNY. to dwa (i rabatami nie ustępuje wykonawcom :-))