st_x 01.03.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Szanujące się hurtownie, sklepy czy dystrybutorzy mają zazwyczaj dwa filary rabatowe. Jeden dla wykonawców a drugi dla ogółu. Przykładowo farby Flugger, wykonawcy dostają bodajże upust 20% czy 25% natomiast osoba z ulicy czy choćby inwestor ale bez określonej działalności dostaje max 10% czy 15% (nie pamiętam dokładnie) i nie przeskoczy tego progu. W takiej sytuacji to od wykonawcy zależy czy i ile odda swoich rabatów klientowi lub ile dolicza sobie. .... PS. Inna sprawa że inwestor - budujący dom również może lecz nie zawsze dostać rabaty dla wykonawców ale zależy to od polityki danej hurtowni. .... i udając się "na zakupy" nalżey oczywiście mieć beretkę i kombinezon pochlapany farbe rzeczonego producenta oraz komplet dokumentów (wypis z działalności i oczywiście uprawnienia cechowe) - bo hurtowni czy dystrybutorowi bardzo zależy zeby sprzedac towar właśnie wykonawcy a nie inwestorowi.. ..Upust zależy w 99 procentach od ILOŚCI kupionego/kupowanego towaru (z tym faktycznie u wykonawcy jest łatwiej - bo może "zapracować" na rabat) i zdolnosći negocjajcyjnych... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 01.03.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 st_x nie będę wdawał się z Tobą w polemikę. PS.Pisałem o szanujących się dystrybutorach i hurtowniach a nie o takich co sprzedadzą wszystko i każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.03.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czytając powyższe wciąż potwierdzam swoje podejście do klienta z ceną x za całość. Jak ktoś nie chce w ten sposób - cóż - wolny rynek. Ale przynajmniej i ja i klient mamy święty spokój jeśli chodzi o problemy typu "a za ile on to kupił? a miały byc 3 trójniki a dał 2!" itp. włącznie z wpisami nt "uczciwości" wykonawców. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 01.03.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czytając powyższe wciąż potwierdzam swoje podejście do klienta z ceną x za całość. Jak ktoś nie chce w ten sposób - cóż - wolny rynek. Ale przynajmniej i ja i klient mamy święty spokój jeśli chodzi o problemy typu "a za ile on to kupił? a miały byc 3 trójniki a dał 2!" itp. włącznie z wpisami nt "uczciwości" wykonawców. Proste. Otóż to !!! I wykonawcom marżowym byznesmenom mówimy zdecydowane nie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.03.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Otóż to !!! I wykonawcom marżowym byznesmenom mówimy zdecydowane nie !!! Ależ wręcz przeciwnie! Niech sobie ściągają ile chcą z marży na materiale... Ważne, żeby cena końcowa była atrakcyjna i jakość bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 01.03.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 st_x nie będę wdawał się z Tobą w polemikę. PS. Pisałem o szanujących się dystrybutorach i hurtowniach a nie o takich co sprzedadzą wszystko i każdemu. Witam Nie chodzi o polemikę - tym bardzej, że sam spotkałem się z podobną praktyką tyle że nie w "hurtowni" a w sklepie/magazynie dystrybutora (sprzęt CCTV). Pokazałem wypis z rejestracji działalności i zmieniło się nastawienie do "klyenta". WNIOSEK: - taką "hurtownię" bym omijał (jako inwestor). P.S. - obejrzałem "referencje" i........... jak będę (w końcu) remontował łazienkę to "się przypomnę" (tylko płytki - "wodę" i "prąd" robię sam ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.03.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Pokazałem wypis z rejestracji działalności i zmieniło się nastawienie do "klyenta". WNIOSEK: - taką "hurtownię" bym omijał (jako inwestor). Nie ma w tym nic dziwnego. Sprzedając komuś z działalnością gosp. dla celów prowadzonej działalności sprzedawca sprzedaje i to koniec procesu (w dużym uproszczeniu oczywiście). W przypadku sprzedaży zwykłej osobie fizycznej, nie dla celów działalności - kupujący jest konsumentem. Z szeregiem dodatkowych uprawnień (tzw. rękojmia, itp.). Stąd też uzasadnione są różnice w podejściu oraz w cenach w niektórych przypadkach pomiędzy sprzedażą dla działalności gospodarczej i konsumentowi. Dlatego też uważam, że wykonawcy jeśli dostarcza materiały należy się coś ekstra (pomijając, że zwykle też za załatwienie tego, transport, wzięcie na siebie kwestii nadwyżek/braków itp.) - bo bierze na siebie dodatkową realną odpowiedzialność. Oczywiście zakładam, że mówimy o kimś, po kim widać, że w razie czego się z tej odpowiedzialności jest w stanie wywiązać lub da się to wyegzekwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 01.03.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 może dlatego 100 razy już pisano na forum że należy żądać od wykonawcy kosztorysu... ja napisze 101 raz wtedy mamy czarno na białym - co i po ile. co do tych różnych rabatów - ostatnio po raz PIERWSZY w czasie budowy natrafiłem na sytuację że czysta robocizna + materiał mój = (słownie RÓWNA SIĘ) robota+materiał wykonawcy. chodzi o ocieplenie zewn. Do tej pory ZAWSZE materiały kupowane przeze mnie wychodziły mnie taniej niż gdybym przystał na "super rabaty" wykonawcy. Nie znaczy to że wszystko kupowałem - tynki i instalatora wziąłem z materiałem chociaż wiedziałem że ma drożej - ale przywiózł, zamontował, co zostało pozbierał, od momentu podpisania umowy ceny są niezmienne... za to też się płaci! wykonawcy mają rabaty - a jakże, ale nie zawsze zaopatrują się w hurtowniach które są najtańsze. to raz. przeszukanie kilkunastu hurtowni w regionie to dla inwestora obecnie kilka kliknięć myszką. i z najniższą ceną można się udać do hurtowni w której kupujesz większość rzeczy - i.... okazuje się że indywidualny klient TEŻ JEST WAŻNY. to dwa (i rabatami nie ustępuje wykonawcom ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts