Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moritz, chyba rzeczywiście się nie rozumiemy. Zacytowałeś Andrzeja:

"Twierdze ,ze taka zamiane musi zaakceptowac autor projektu ."

i napisałeś "Andrzejj ma rację. " Trzeba dokładnie czytać swoje wypowiedzi.

Napisałeś też:

"ale w każdym projekcie typowym do adaptacji jest wyszczególnione, co może zmienić w projekcie podstawowym projektant wykonujący adaptację i jeżeli podane są dwa typy stropów do wyboru, to OK, ale jeżeli nie, to musisz (Ty lub projektant wykonujący adaptację) przesłać rysunki zamienne do projektanta, który wykonał projekt podstawowy, żeby je zaakceptował.

Takie jest prawo i nie masz co dyskutować. "

I tu też mijasz się z prawdą, wszystko zależy od tego, na jakie zmiany godzi się autor projektu. Jeszce raz powtarzam, że warto o to zabiegać przed zakupem projektu. W moim przypadku architekt adaptujący projekt wszystkie zmiany załatwił bądź skreśleniem i zmianą w projekcie, bądź wpisem do dziennika budowy. (Autor projektu napisał na co nie trzeba rysunków zamiennych) czyli co można załatwić we własnym zakresie i nie wyrzucać zbędnie kasy.

Pozdrawiam Krzysztof

Stary, ja już mam dość jałowych dyskusji na forum.

Napisałem przecież wyraźnie:

ale w każdym projekcie typowym do adaptacji jest wyszczególnione, co może zmienić w projekcie podstawowym projektant wykonujący adaptację

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/13908-strop-teriva-czy-lany-kt%C3%B3ry-jest-cichszy/page/2/#findComment-223257

lany np. grubośc 10 cm a teriva 30 cm

W projekcie jest teriva pomiędzy pietrami, a pomiędzy piwnicą a parterem lany Ekipa mówi żeby zamienić terivę na lany bo się wykorzysta deskowanie z stropu lanego piwnicy. Tylko boję się że będzie wszystko słychać nawet jak dam izolację ze styropianu.

Ale za to będzie niższy dom o 20 cm

Ja mam terrivę i majster tez chciał zmienić na monolit, bo go nigdy wcześniej nie kładł !!! Całe szczęście, ze sama ekipa budowłana już to wcześniej robiła, my poczytaliśmy w Muratorach (też całe szczęście, bo majster zły, ze wiemy lepiej, chciał wylać po swojemu :x ) i poszło o.k. Jeszcze w domu nie mieszkam, ale cichsza na pewno jest terriva. Zresztą dlatego wybraliśmy terrivę. Pamiętać trzeba, ze jest znacznie grubszy ale wcale nie jest droższy !! Budujemy w Białymstoku, strop przyjechał z Warszawy !! Polecam.

m.

https://forum.murator.pl/topic/13908-strop-teriva-czy-lany-kt%C3%B3ry-jest-cichszy/page/2/#findComment-223266