Piotr1942 28.02.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Jestem po operacji,zszyte ścięgno Achillesa,Gips długi.Mam pytanie- jakich kul używać lepiej ,wygodniej-pod pachę.czy standard.Czy wogóle ma to znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.02.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja nie używałem wcale, ale jeśli już to pod pachę. Tyle, że przy aktualnej pogodzie lepiej dać sobie spokój z chodzeniem, nasza koleżanka ze złamaną nogą już 2 razy się przewróciła i ma od nowa składaną nogę(inna sprawa , że to ponownie, częściowo wina naszego wejherowskiego oddziału ortopedii, który nie pierwszy raz pokazał jak można olewać pacjenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 28.02.2010 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Nie wybieram się na żadne spacery,tyle co po domu,nie dałbym rady.Nie wyobrażam sobie jak chodziłeś w gipsie bez kul.A jak sprawdzają się kule pod pachę.przy wchodzeniu/schodzeniu po schodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.03.2010 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jestem po operacji,zszyte ścięgno Achillesa,Gips długi.Mam pytanie- jakich kul używać lepiej ,wygodniej-pod pachę.czy standard.Czy wogóle ma to znaczenie? i juz po tym słowach mam dość Kule powinien dobrać Ci ortopeda lub rehabilitant, standardowo stosuje się kule łokciowe dospasowane indywidualnie dla pacjenta (odpowiednia regulacja długośći) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 01.03.2010 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ok.Masz rację tak powinno być,ale ortopeda w szpitalu i cokolwiek się dowiedzieć od wielce szanownego jegomościa to wielka sztuka,poza tym samemu trzeba być alfą i omegą i wiedzięć o co zapytać itd.sam ortopeda=zero zainteresowania.Rehabilitant narazie nie osiągalny,jestem uziemiony w domu,a przez telefon,znowu wielka łaska.Zaproszenie prywatne do domu=a nie mam teraz czasu,itd.Także muszę pytać tu i tam,aby sobie poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.03.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Nie wybieram się na żadne spacery,tyle co po domu,nie dałbym rady.Nie wyobrażam sobie jak chodziłeś w gipsie bez kul.A jak sprawdzają się kule pod pachę.przy wchodzeniu/schodzeniu po schodach? Normalnie - kuśtykałem. Gorzej jakbym miał samą stopę. Ale wtedy byłem młody i piękny. PS - rzeczywiście ważne jest dopasowanie kul do wysokości człowieka. Co do schodów - po jednym stopniu niestety, i końcówki kul obowiązkowo z miękkiej gumy - koleżanka znów dziś leżała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.03.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ok.Masz rację tak powinno być,ale ortopeda w szpitalu i cokolwiek się dowiedzieć od wielce szanownego jegomościa to wielka sztuka,poza tym samemu trzeba być alfą i omegą i wiedzięć o co zapytać itd.sam ortopeda=zero zainteresowania.Rehabilitant narazie nie osiągalny,jestem uziemiony w domu,a przez telefon,znowu wielka łaska.Zaproszenie prywatne do domu=a nie mam teraz czasu,itd.Także muszę pytać tu i tam,aby sobie poradzić nie pojmuje takiej ignorancji personelu:-? Jeśli masz kule łokciowe, a ja takie w Twoim przypadku polecam. , poproś kogoś o pomoc w ich wyregulowaniu, bo to podstawa dla prawidłowego podparcia Długość powinna być taka, by pochwyt na dłoń znajdował sie na wysokości krętarza większego (wyczujesz go przez skórę na powierzchni bocznej uda, mniej wiecej na poziomie górnego brzegu spojenia łonowego.) A obręcz łokciowa 5-8 cm pod wyrostkiem łokciowym (to to miejsce najbardziej wystajace jak zegniesz łokieć), popróbuj jak Ci bedzie wygodniej. A kąt w stawie łokciowym powinien wynosić ok 30 stopni. W razie pytań pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 01.03.2010 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jestem pełen podziwu -wiedzy !Kule mam narazie pożyczone,stare,nie bardzo mi odpowiadają,drewniane uchwyty,trochę ślizgają się dłonie,czuję się z nimi nie pewnie.Zamówiłem nowe,czekam na dostawę.Piękne dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.03.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Każdy, lub prawie każdy ma w zyciu jakieś hobby moim jest moja praca Jeszcze się trochę powymądrzam Mówiłeś,że musisz chodzić po schodach , pamiętaj, że kula musi asekurować, czyl zawsze jest na dole. Idąc pod górę stawiasz najpierw nogę zdrową, potem chorą a na końcu kulę (wszystko na jednym stopniu) idąc w dół najpierw kula, potem noga chora i na koniec zdrowa. Szybkiego powrotu do zdrowia i spokojnej rekonwalescencji życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 03.03.2010 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Malka jako fachowiec ,napisz proszę o co chodzi .Mam na myśli czas- jak długo należy nosić gips długi a później krótki?Każdy lekarz mówi inaczej.Mi zalecono 6 tygodni długi,a potem 2tyg.krótki,następnie lekarz zmienił zdanie i zalecił 4 tyg.długi i 2 tyg.krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Piotrze, do fachowca to mi daleko jeszcze A tu masz podobny wątek, w którym piszę co myslę na temat gipsowania przy achillesie http://forum.muratordom.pl/post3741414.htm?highlight=#3741414 Nie mnie kwestionowac decyzje lekarzy....ale dlaczego nikt nie potrafi mi wyjaśnic sensu gipsowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 05.03.2010 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Bardzo dziękuję Malka.Staram się o przyjęcie na oddził rehabilitacyjny,po konsultacji z lekarzem z oddziału,zalecił mi 5 tyg.długi gips,a później 3 tyg.krótki,po 20.04 przyjmą mnie na oddział prawdopodobnie na okres 4 do 6 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 nie ma sprawy kurcze ...strasznie długo te gipsy szkoda ale ważne,że masz zagwarantowaną rehabilitacje, mam nadzieję,że to wyprostuje to długie unieruchomienie. Tak właśnie marnuje się czas pacjentów i pieniżdze podatników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 05.03.2010 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Też mówiłem pani doktor,że to długo,że kolano,że czworogłowy itd,ale mi powiedziała,że to dla mojego bezpieczeństwa,ze wzgl.na możliwość ponownego zerwania ścięgna.No i kuku nie zgodziła się aby wcześniej zdjąć gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Tak jak mówiłam, nie mnie kwestionowac decyzje lekarza, może miał ku temu powody.Ja ich nie znam Wiem tylko,że dobre kliniki i szpitale stosują łuskę przednią po rekonstrukcji na ok 3 tygodnie, jeśli scięgno goi się jak trzeba po tym czasie zaleca się but do wczesnych obiążeń i kule. To działa, krótszy czas unieruchomienia, mniejsza destrukcja w mięśniach i stawach, krótsza i skuteczniejsza rehabilitacja. "Wypasione" kliniki (głównie u sportowców ) rehabilitacje rozpoczynają dobę po operacji, więc da się - da.....ale NFZ- towi bardziej się opłaca prowadzi długie leczenie dobra, dośc prywatnych wycieczek w kierunku tej dziwnej instytucji - bo nie o tym wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 05.03.2010 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Masz rację.Na rehabilitację idę do centrum właśnie m.in.dla sportowców,tam stosują takie metody jak pisałaś wyżej,albo całkiem bez gipsu lub max 2-2.5 tyg.ale tylko pod warunkiem,że operacja odbyła się u nich w centrum,ja niestety trafiłem do nich już po operacji i nie chcą już zmieniać mojego toku leczenia,bo nie widzieli mojego ścięgna,itp. Myślę,że mimo to mam troszkę szczęścia,dostać się tam,z obcego terenu tj.z innego szpitala nie jest tak hop-siup,tak poprostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 a powiesz mi co to za klinika ? moze by na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 05.03.2010 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Dostałaś?Nie jestem zbytnio doświadczony w necie,Podpowiedz,aby wysłać PW powinienem wejść na Twój profil?Czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 nie w profil lecz obok w pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1942 05.03.2010 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Teraz OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts