Zosia40 28.02.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Mam możliwość kupienia mieszkania,które jest usytuowane piętro niżej pod moim mieszkaniem. Zastanawiam się czy można zrobić z dwóch mieszkań jedno dwupoziomowe. Są to mieszkania własnościowe w bloku z 1997r. Czyja zgoda jest potrzebna i kto ma sprawdzić czy można się przebić przez strop. Proszę o instrukcję postępowania w załatwianiu takich spraw. Chciałabym poznać całą procedurę postępowania zanim podejmę decyzję o kupnie tego mieszkania. I jeszcze jedno, jak jest później z płaceniem czynszu, jak zrobić by płacić jeden czynsz a nie dwa. Dziękuję z góry za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 28.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Mam możliwość kupienia mieszkania,które jest usytuowane piętro niżej pod moim mieszkaniem. Zastanawiam się czy można zrobić z dwóch mieszkań jedno dwupoziomowe. Są to mieszkania własnościowe w bloku z 1997r. Czyja zgoda jest potrzebna i kto ma sprawdzić czy można się przebić przez strop. Proszę o instrukcję postępowania w załatwianiu takich spraw. Chciałabym poznać całą procedurę postępowania zanim podejmę decyzję o kupnie tego mieszkania. I jeszcze jedno, jak jest później z płaceniem czynszu, jak zrobić by płacić jeden czynsz a nie dwa. Dziękuję z góry za odpowiedzi. Administracja budynku, nadzór budowlany, architekt itp. A dlaczego potem chcesz płacić jeden czynsz? Przecież metraż będziesz mieć podwójny... Media będą pojedyncze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia40 28.02.2010 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Z czynszem już wszystko wiem, spojrzałam na swoje rozliczenie i faktycznie nie byłoby tak źle. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 11.03.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Właśnie załatwiałem podobną sprawę, tyle że łączyłem dwa mieszkania w poziomie. Więc tak, pierwsza rzecz jaką zrobiłem to rozmowa z prezesem wspólnoty mieszkaniowej, powiedzmy sobie rozmowa zaczapna w której uzyskałem instrukcję iż jeśli chcę mieć zgodę wspólnoty mieszkaniowej muszę pokazać projekt budowlany. Zgłosiłem się do architekta, zrobił projekt, ja dla wszelkiego spokoju postarałem się o pisemną zgodę na taką przeróbkę autora pierwotnego projektu budowlanego (mój budynek jest nowy więc nie było problemu ze znalezieniem człowieka) Kopię projektu przekazłem wspólnowcie w celu przegłosowania uchwały wyrażającej zgodę na taką przeróbkę ( aktualnie w trakcie). Jak wspólnota wyrazi zgodę to zanoszę projekt budowlany do urządu a zgoda zosatnie dołączona do wniosku o pozwolenie na budowę. Pozwolenia>remont>odbiory ( jeśli ktoś się pojawi;)> i mam dwa razy większe mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts