Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Zgodnie z sugestiami ściągnąłem program, wprowadziłem dane, policzyłem parametry dla ścian, podłóg stropów i okien, powprowadzałem to wszystko, ale nie mogę dojść do pewnych spraw. Otóż program w bilansie rocznym zapotrzebowania na energię nie uwzględnia strat na ścianach i na podłodze. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo wartości te są wprowadzone i uwzględniane przy obliczaniu zapotrzebowania na moc grzewczą.

Generalnie wynik wyszedł mi sympatyczny dla domeczku 80m2 zapotrzebowanie roczne 8673 kWh (to już po ręcznym doliczeniu strat o których pisałem wcześniej). Zadziwiają mnie jednak zyski energetyczne - głównie od słońca (5600 kWh). Fakt, że podałem 16m2 okien od strony południowej, bez zacienienia i z przenikalnością 90% (może tu przesadziłem?) ale po zbilansowaniu zysków i strat wyszło mi zapotrzebowanie na ciepło ok 700 kWh/rok ( a nie były uwzględnione zyski z tytułu gotowania oraz pracy urządzeń elektrycznych (w tym oświetlenia).

Obliczenia robiłem przy następujących założeniach:

k ścian 0,155 pow 90m2

k okien 1,1 pow 16m2

k stropu 0,24 pow 80m2

k podłogi 0,24 pow 80m2 ( z podziełem na strefy 30m2 w jednej strefie i 50m2 w drugiej)

k drzwi 2,0 pow drzwi 2m2

wentylacja 0,5 wym/h wys. kubatura 224m3 ( mam zamiar zrobić indywidualne sterowanie pomieszczeń tak by średnia wyszła na tym poziomie).

temp powietrza wentylowanego 3,8C (GWC)

https://forum.murator.pl/topic/13912-program-ozc-potrzebuj-pomocy/

Gościu jesteś wielki.

Też mam ten program, bo go ktoś na forum polecał, a bardzo mi zależy na nie przeszacowaniu zapotrzebowania na ciepło. Jakoś nie dowierzam "fachowcom", że lepiej większy kocioł i takie tam bla, bla.....

Zacząłem wprowadzać dane,ale na razie ten program mnie przerasta.

Może jestem za zielony w tym temacie :cry: . Jutro zaczynam jeszcze raz mam nadzieję, że cos mi z tego wyjdzie.

Mam pytanko. Gościu długo robiłeś swoje obliczenia???

Pozdrawiam M.

https://forum.murator.pl/topic/13912-program-ozc-potrzebuj-pomocy/#findComment-221004

Przy liczeniu podłogi musisz wybrać wartości przy literkach B i Z,

a dla ścian i podłogi także "Warunki wilgotności", najlepiej "średnio wilgotne" oraz wybrać "rodzaj przegrody".

Zakładam, że pozostałe dane masz wprowadzone OK.

Pamiętam moje pierwsze kroki z OZC i właśnie tych funkcji zapomniałem ustawić.

Cz.

https://forum.murator.pl/topic/13912-program-ozc-potrzebuj-pomocy/#findComment-221007

Gościu jesteś wielki.

Też mam ten program, bo go ktoś na forum polecał, a bardzo mi zależy na nie przeszacowaniu zapotrzebowania na ciepło. Jakoś nie dowierzam "fachowcom", że lepiej większy kocioł i takie tam bla, bla.....

Zacząłem wprowadzać dane,ale na razie ten program mnie przerasta.

Może jestem za zielony w tym temacie :cry: . Jutro zaczynam jeszcze raz mam nadzieję, że cos mi z tego wyjdzie.

Mam pytanko. Gościu długo robiłeś swoje obliczenia???

Pozdrawiam M.

Nie generalnie ok. pół godziny - najwiecej czasu bawiłem sie z doborem materiału na ściany, ich grubościa, etc. W zasadzie zainstalowałem program by sobie liczyć k dla różnych ścian trójwarstwoych - z rozpędu poszedłem dalej. Program jest generalnie bardzo intuicyjny i prosty w obsłudz - w zasadzie wszystko wyjaśniają podpowiedzi, które pokazują się na dolnym pasku jeśli najedziesz myszką na pole, które Cię interesuje.

Do gościa - dzięki za wskazówki!

https://forum.murator.pl/topic/13912-program-ozc-potrzebuj-pomocy/#findComment-221327

Przy liczeniu podłogi musisz wybrać wartości przy literkach B i Z,

a dla ścian i podłogi także "Warunki wilgotności", najlepiej "średnio wilgotne" oraz wybrać "rodzaj przegrody".

Zakładam, że pozostałe dane masz wprowadzone OK.

Pamiętam moje pierwsze kroki z OZC i właśnie tych funkcji zapomniałem ustawić.

Cz.

Współczynnik Z który znalzłem- ( przy tabelce, gdzie się podaje przegrody w pomieszczeniu) dotyczy Zacienienia i w przypadku tych przegród, które nie sa uwzgledniane w bilansie jest szary (nie można go edytować) współczynnika B nie mogę nigdzie znaleźć...

https://forum.murator.pl/topic/13912-program-ozc-potrzebuj-pomocy/#findComment-221343