Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program OZC - potrzebuj? pomocy

Gość

Recommended Posts

Witam!

Zgodnie z sugestiami ściągnąłem program, wprowadziłem dane, policzyłem parametry dla ścian, podłóg stropów i okien, powprowadzałem to wszystko, ale nie mogę dojść do pewnych spraw. Otóż program w bilansie rocznym zapotrzebowania na energię nie uwzględnia strat na ścianach i na podłodze. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo wartości te są wprowadzone i uwzględniane przy obliczaniu zapotrzebowania na moc grzewczą.

Generalnie wynik wyszedł mi sympatyczny dla domeczku 80m2 zapotrzebowanie roczne 8673 kWh (to już po ręcznym doliczeniu strat o których pisałem wcześniej). Zadziwiają mnie jednak zyski energetyczne - głównie od słońca (5600 kWh). Fakt, że podałem 16m2 okien od strony południowej, bez zacienienia i z przenikalnością 90% (może tu przesadziłem?) ale po zbilansowaniu zysków i strat wyszło mi zapotrzebowanie na ciepło ok 700 kWh/rok ( a nie były uwzględnione zyski z tytułu gotowania oraz pracy urządzeń elektrycznych (w tym oświetlenia).

Obliczenia robiłem przy następujących założeniach:

k ścian 0,155 pow 90m2

k okien 1,1 pow 16m2

k stropu 0,24 pow 80m2

k podłogi 0,24 pow 80m2 ( z podziełem na strefy 30m2 w jednej strefie i 50m2 w drugiej)

k drzwi 2,0 pow drzwi 2m2

wentylacja 0,5 wym/h wys. kubatura 224m3 ( mam zamiar zrobić indywidualne sterowanie pomieszczeń tak by średnia wyszła na tym poziomie).

temp powietrza wentylowanego 3,8C (GWC)

Gościu jesteś wielki.

Też mam ten program, bo go ktoś na forum polecał, a bardzo mi zależy na nie przeszacowaniu zapotrzebowania na ciepło. Jakoś nie dowierzam "fachowcom", że lepiej większy kocioł i takie tam bla, bla.....

Zacząłem wprowadzać dane,ale na razie ten program mnie przerasta.

Może jestem za zielony w tym temacie :cry: . Jutro zaczynam jeszcze raz mam nadzieję, że cos mi z tego wyjdzie.

Mam pytanko. Gościu długo robiłeś swoje obliczenia???

Pozdrawiam M.

Przy liczeniu podłogi musisz wybrać wartości przy literkach B i Z,

a dla ścian i podłogi także "Warunki wilgotności", najlepiej "średnio wilgotne" oraz wybrać "rodzaj przegrody".

Zakładam, że pozostałe dane masz wprowadzone OK.

Pamiętam moje pierwsze kroki z OZC i właśnie tych funkcji zapomniałem ustawić.

Cz.

Gościu jesteś wielki.

Też mam ten program, bo go ktoś na forum polecał, a bardzo mi zależy na nie przeszacowaniu zapotrzebowania na ciepło. Jakoś nie dowierzam "fachowcom", że lepiej większy kocioł i takie tam bla, bla.....

Zacząłem wprowadzać dane,ale na razie ten program mnie przerasta.

Może jestem za zielony w tym temacie :cry: . Jutro zaczynam jeszcze raz mam nadzieję, że cos mi z tego wyjdzie.

Mam pytanko. Gościu długo robiłeś swoje obliczenia???

Pozdrawiam M.

Nie generalnie ok. pół godziny - najwiecej czasu bawiłem sie z doborem materiału na ściany, ich grubościa, etc. W zasadzie zainstalowałem program by sobie liczyć k dla różnych ścian trójwarstwoych - z rozpędu poszedłem dalej. Program jest generalnie bardzo intuicyjny i prosty w obsłudz - w zasadzie wszystko wyjaśniają podpowiedzi, które pokazują się na dolnym pasku jeśli najedziesz myszką na pole, które Cię interesuje.

Do gościa - dzięki za wskazówki!

Przy liczeniu podłogi musisz wybrać wartości przy literkach B i Z,

a dla ścian i podłogi także "Warunki wilgotności", najlepiej "średnio wilgotne" oraz wybrać "rodzaj przegrody".

Zakładam, że pozostałe dane masz wprowadzone OK.

Pamiętam moje pierwsze kroki z OZC i właśnie tych funkcji zapomniałem ustawić.

Cz.

Współczynnik Z który znalzłem- ( przy tabelce, gdzie się podaje przegrody w pomieszczeniu) dotyczy Zacienienia i w przypadku tych przegród, które nie sa uwzgledniane w bilansie jest szary (nie można go edytować) współczynnika B nie mogę nigdzie znaleźć...