Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup sprzętu agd

popey111

Czym kierujecie się przy wyborze sprzętu agd  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym kierujecie się przy wyborze sprzętu agd

• Cena
    • Opinie znajomych.
    • Opnie sprzedawcy.
      0
    • Wygl

Recommended Posts

kolejna odpowiedź : własny rozum (porównanie funkcji do ceny czy value for money)

Więc zaznczyłam "wygląd" :) Szeroko pojęty :)

Tak tak ale ankieta bardzo prosta w formie:) gdyby można było parę odpowiedzi zaznaczać to bym się bardziej postarał:) ale akurat twoją uważam za oczywistą:)

Ja nie gotuję dużo. Nie mam pojęcia do czego służą wszelkie wydumane funkcje. Przy wyborze piekarnika i mikrofali kierowałem się spójnością wyglądu i opiniami z netu. Płyta indukcyjna podobnie, opinie z netu i forum. Jeśli chodzi o zmywarkę i lodówkę to miałem totalny mętlik i skorzystałem z usług znanego tutaj użytkownika forum.

Poza tematem, ale chyba można wspomnieć. W wypadku sprzętu RTV kieruję się stosunkiem ceny do posiadanych funkcji, ale przede wszystkim własnym oglądem i odsłuchem na żywo.

Ja szukałam sprzętów klasy A lub A+, z odpowiednimi dla mnie funkcjami, kolejne kryterium to jakość/niezawodność produktów, na końcu wygląd, a w podjęciu decyzji pomagały mi informacje z Forum :wink:

:o Zapomniałam dodać, że te wybory ograniczała oczywiście cena :roll: :wink:

Nasze kryteria w kolejności.

1. Klasa energetyczna - jak najbardziej oszczędne

2. Potrzebne, przydatne funkcje - czyli ważne by było to, z czego będę korzystać

3. Opinie użytkowników (Murator, inne fora).

4. Wygląd

5. Cena

6. Obsługa serwisowa

Poza tym mamy swoje ulubione firmy: Siemens, Gorenje.

Rzeczywiście, ankieta z wielokrotnym wyborem byłaby o wiele lepsza :-) bo tu się nie da odpowiedzieć jednym słowem.

Niedawno wyposażaliśmy całką kuchnię, więc jeszcze doskonale pamiętam nasze dylematy.

1. Na pierwszym miejscu postawiłbym funkcjonalność - pewne opcje były dla nas priorytetowe, więc początkowa selekcja poszła sprawie.

2. Marka - z wyłonionego sprzętu odrzuciliśmy pewne marki, o których naczytałem się zbyt dużo złego (Amica wyleciała od razu).

2. zostało jeszcze sporo tego, więc kolejnym kryterium stała się cena.

4. i tu zaczął się sajgon - zostało po kilka(naście) modeli w każdej grupie AGD. Zaczęło się czytanie ceneo, forum muratora i innych dostępnych źródłem opinii użytkowników.

5. Najgorsza była chyba końcówka. Sprzęt został wybrany, lecz pozostała niepewność, czy rzeczywiście dobrze wybraliśmy. Tu skorzystałem z porady pewnego speca z Forum Muratora (dzięki raz jeszcze samper).

6. Wygląd - ja niekoniecznie brałem go pod uwagę, jednak żona dostawała ode mnie linki ze sprzętem i kilka sztuk odpadło, bo się jej nie podobały. Więc wygląd gdzie pewnie tez miał znacznie, ale sam nie wiem w którym miejscu go umiejscowić.

• 3 months później...

ja użytecznością! jako, że uwielbiam piec, gotować, przygotowywać coś itp. to wiem, że nawet z najtańszej i najpiekniejszej lodówki nie będę zadowolona jak mi nie zmieści kilku misek z sałatkami i dwóch blach ciasta :)

przy zakupie mieliśmy taki system: moja połówka wybierała kilka modeli ze względu na klasę energetyczną, funkcje i niezawodność, a ja wybierałam z konkretnych modeli, która mi będzie najbardziej poręczna i która będzie miała najlepsze funkcje.. oczywiście wyglądem musiała mi pasować do wystroju kuchnii, czy łazienki.. i ceny nie mogła mieć z kosmosu :)