Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Podajcie jakieś przykłady (najlepiej linki) przekaźników bistabilno-czasowych z centralnym sterowaniem. Szukałe sporo i na nic ciekawego nie natrafiłem.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wystarczą Tobie 2 wyłączniki. Jednym wyłączysz zasilanie z energetyki, a drugim załączysz zasilanie z agregatu. Może się wydawać śmieszny ten pierwszy wyłącznik (bo przecież co tu wyłączać skoro nie ma prądu), ale chodzi tutaj o to, żebyś równocześnie nie miał zasilania z agregatu i z sieci, lub co gorsza żebyś nie oddawał prądu do sieci! Skutki tego mogą być opłakane.

Tutaj mały komentarz n/t oddawania napięcia do sieci zasilającej przy braku wyłącznika odcinającego sieć: skutki mogą być nie tyle opłakane, co śmiertelne. Jeśli nastąpiło wyłączenie napięcia przez ZE z powodu konieczności przeprowadzenia jakichś prac konserwacyjno-naprawczych, monter pracujący gdzieś tam spodziewa się, że w naprawianych przez niego urządzeniach napięcia nie ma - a tymczasem z naszego agregatu coś "wlatuje" do sieci i monter spada ze słupa porażony prądem. To już podpada co najmniej pod nieumyślne spowodowanie śmierci.

No i na koniec: jeśli nie odetniemy połączenia z siecią, będziemy zasilać naszym agregatem wszystkie urządzenia, które w wyłączonym odcinku sieci się znajdują, czyli: sąsiadów, pobliski zakład ślusarski, może kilka sklepów ;) Ciekawe, jaki agregat to pociągnie.

Witam!

Od dłuższego czasu czytam ten i podobne wątki na tym forum. Dzięki poradom Zbycha (ukłony) i innych tu piszących zamontowałem w swoim domu alarm i nie tylko :)

Alarm rozbudowałem do realizacji różnej automatyki w domu i ogrodzie.

Wszystko jest dopiero w fazie montażu i rozruchu.

Mam Integrę 128 i posiadam wolne wejścia i wyjścia.

Teraz podłączyłem zapalanie oświetlenia przez czujkę ruchu i nie umiem tego zaprogramować, aby działało tak, jak chcę :(

Chcę, aby po naruszeniu czujki ruchu oświetlenie zapalało się na określony czas, ale żeby dalsze naruszenia czujki wydłużały czas włączenia oświetlenia o czas naruszenia czujki. Jak to zrobić?

Teraz mam tak, że po naruszeniu czujki oświetlenie się włącza, ale niezależnie od naruszenia czujki po zaprogramowanym czasie oświetlenie gaśnie :(

Żeby zapaliło się ponownie, to muszę stać w bezruchu i czekać, aż czujka przestanie działać + około 2 sekundy i ponowne naruszenie czujki znowu włącza oświetlenie, ale znowu tylko na zaprogramowany czas.

Co mam zmienić, żeby to dobrze działało?

Proszę o pomoc :p

Pozdrawiam serdecznie

Arek

Tutaj mały komentarz n/t oddawania napięcia do sieci zasilającej przy braku wyłącznika odcinającego sieć: skutki mogą być nie tyle opłakane, co śmiertelne. Jeśli nastąpiło wyłączenie napięcia przez ZE z powodu konieczności przeprowadzenia jakichś prac konserwacyjno-naprawczych, monter pracujący gdzieś tam spodziewa się, że w naprawianych przez niego urządzeniach napięcia nie ma - a tymczasem z naszego agregatu coś "wlatuje" do sieci i monter spada ze słupa porażony prądem. To już podpada co najmniej pod nieumyślne spowodowanie śmierci.

No i na koniec: jeśli nie odetniemy połączenia z siecią, będziemy zasilać naszym agregatem wszystkie urządzenia, które w wyłączonym odcinku sieci się znajdują, czyli: sąsiadów, pobliski zakład ślusarski, może kilka sklepów ;) Ciekawe, jaki agregat to pociągnie.

Hmmmm.... Kolega chyba elektrykiem nie jest (bez urazy)

Generalnie nie o to mi chodziło. Monter zanim wejdzie pracować na linii musi ją najpierw uziemić. Także jemu by się nic nie stało. Chodzi mi tutaj bardziej o sytuację gdy jednocześnie w domu będziesz miał zasilanie z agregatu i z sieci elektrycznej. Na skutek braku synchronizacji obu źródeł napięcia w najlepszym wypadku możesz się pozbyć agregatu i wszystkich urządzeń elektrycznych w domu :)

Elektrykiem rzeczywiście nie jestem - ale niedaleko ;)

Kolega też chyba elektrykiem nie jest: pojawienie się zasilania z sieci energetycznej w tym samym czasie, gdy pracuje i podłączony jest agregat, spowoduje na pewno wywalenie zabezpieczeń od strony sieci, być może spowoduje uszkodzenie agregatu (szczególnie, jeśli nie ma on własnych zabezpieczeń), natomiast dlaczego niby miałoby coś stać się z urządzeniami w domu? Możesz wyjaśnić, co miałeś na myśli?

A w kwestii uziemienia odcinka linii, na której pracują monterzy: nie wiem, czy widziałeś, jak to jest robione - po prostu gwarantuje to "wywalenie" standardowych dla danej linii przesyłowej zabezpieczeń, a pamiętajmy, że linia przesyłowa zabezpieczana jest od strony zasilania. Jeśli więc podasz napięcie od strony odbiorów, to jedynym zabezpieczeniem jest Twoje zabezpieczenie przed- i zalicznikowe. Nie bez powodu ZE żądają spełnienia odpowiednich wymagań przy podłączaniu do sieci obiektów, posiadających także zasilanie rezerwowe - właśnie o bezpieczeństwo tutaj chodzi.

Panowie - jest dobrze, wszyscy się lubimy i nie kwestionujmy swoich kompetencji :-)

Dla mnie obaj jesteście guru :-)

W związku z tym mam pytanie - co powiecie na taki sprzęt:

http://www.generatory.pl/?id=/sklep/produkt&param=66

Ogólnie powoli się leczę z koncepcji, ale może jednak... Teść też zaczął coś na ten temat mówić, że u siebie w domu by to zrobił....

Panowie - jest dobrze, wszyscy się lubimy i nie kwestionujmy swoich kompetencji :-)

Dla mnie obaj jesteście guru :-)

W związku z tym mam pytanie - co powiecie na taki sprzęt:

http://www.generatory.pl/?id=/sklep/produkt&param=66

Ogólnie powoli się leczę z koncepcji, ale może jednak... Teść też zaczął coś na ten temat mówić, że u siebie w domu by to zrobił....

Ale nikt tu nie kwestionuje swoich kompetencji. Ot drobna różnica zdań. Pomijając już kwestie zabezpieczeń sieci i innych rzeczy to generalnie odradzam firmę Pex-Pool-Plus i jej szefa Janusza K. o ile dobrze pamiętam.

Nie wiem jak w małych sprzętach, ale w agregatach większej mocy potrafią oni robić rzeczy które hmmm wiele wspólnego z rzetelnością kupiecką nie mają.

Zapytaj o taki sprzęt np. w tej firmie

http://www.ces.com.pl/

lub w tej

http://zolmot.com.pl/

Nie powinni Cię spławić.

ps. z tym wywaleniem urządzeń w domu to rzeczywiście przesadziłem, aczkolwiek po takim eksperymencie agregat by się nadawał do wymiany

Kurde, zraniłeś mnie Shrek, zraniłeś na wskroś....

Te Pex-Pool-Plusy wyglądały fajnie i cenowo były normalne, w odróżnienie od większości innych Fogo i Wolfów. Te z silnikiem Hondy tez sa słabe? I czy masz konkretne zastrzeżenia do produktów PPP, czy tylko nei lubisz pana K. czy tez sposobu, w jaki załatwiają interesy?

Korzystając z chwili czasu wrócę się kawałek wcześniej:

sam przekaźnik EASY czy NEED nic Ci nie da. Potrzebujesz jeszcze [...]

Jestem humanistą, a nie elektrykiem, ale co nieco kumam. Jasne, że układy pomiarowe i wykonawcze są potrzebne - NEED tylko ma nimi sterować. Ale nie są to chyba jakieś megadrogie sprawy. Chyba, że to jakiś super-stycznik musi być.

Mały UPS oczywiście, że musi być - choćby po to, żeby mi komp nie zdechł z nagła (nie lubi tego).

Jeśli nie dam rady tego za pare tysi spiąć, to faktycznie sam stane się układem SZR. Wielki minus tego jest taki, że jak mnie nie ma w domu, to ten układ słabo działa. Oczywiście UPS z odpowienio wielką stertą AKU też podtrzyma dom na tyle, żeby wysłac wszędzie sms-y z wołaniem o pomoc. (czy już wspominałem, że powinna być taka fukcja?).

Wspomniałem o Teściu. U niego brak automatyki już całkowicie przekreśla ideę, bowiem w dużej mierze chodzi mu o to, aby działała pompa usuwająca nadmiar wody ze studzienki. Często przy gwałtownej burzy własnie wysiada prąd. No i pada wtedy. Czyli pompa się przydaje. Wiecie o co chodzi.

A tak wracając do mojego podstawowego pytania - jak zrobić, żeby ten agregat ruszył, a potem się zatrzymał?

PS> Za co k... energetyka sobie winszuje to 1500 PLN??? Za to, że się zgodzą, że się sam będe zasilał??? :-o

Hej Entuzjasci!

Dolaczam sie, bo na pewno w moim przyszlym domu beda wlasne pseudointeligentne rozwiazania. Tak sie sklada, ze na codzien mam przyjemnosc m.in. pisac oprogramowanie dla 16-bitowych mikrokontrolerow dla motoryzacji.

Zastanawiam sie nad wykorzystaniem magistrali samochodowej CAN (Controlled Area Network) do sterowania domu. Oprogramowuje sie dosc latwo. Licze, ze najprostsze (ale potezne w mozliwosciach) wezly: mikrokontroler + transceiver + stabilizator razem okolo 6 usd.

Macie jakies doswiadczenia?

Tadek

Zapodaj kilka przykładów praktycznych elementów wykonawczych i sterujących, fizyczną stronę magistrali oraz ogólną zasadę działania szyny CAN (długość -zasięg, liczbę możliwych węzłów etc) - może istotnie warto się nad tym pochylić bo cena którą podałeś nie jest zabijająca - delikatnie mówiąc. Czy wspomniana przez Ciebie cena to koszt "gpłego" scalaka czy gotowego moduliku do zabudowy np. czy zmieści się w standardowej puszce? Ponadto w samochodach na pokładzie mamy 12V lub 24V stałego napięcia a w domu operujemy na 230V i to zmiennego?! A co z tzw. software - szeroko dostępny jest? Czy trzeba samemu wymyślać, dłubać i tworzyć?

dzk i pzdr.

-romwis

romwis Kiedyś poparłeś ideę stworzenia kontrolera na Atmedze - jak ten pomysł się rozwinął? Robiłeś/robisz coś z tym, czy poszedł do kosza? Sprzęt też jest w cenie dumpingowej a udokumentowany jest znacznie lepiej, niż procesory do samochodów na szynie CAN.

Chyba, że Madroxy uruchomi jakąś małą manufakturkę i za niezbyt duże pieniądze by stworzył taki uniwersalny kontroler :-)

Chyba, że Madroxy uruchomi jakąś małą manufakturkę i za niezbyt duże pieniądze by stworzył taki uniwersalny kontroler :-)

Produkcja sie nie martw :-) Moja manufakturka ma 80 osob, zespol inzynierow, linie smd, fale, inspekcje optyczna, automaty do produkcji wiazek elektrycznych, kilka obrabiarek cnc, wtryskarki, etc.

Tadek

Hej Entuzjasci!

Dolaczam sie, bo na pewno w moim przyszlym domu beda wlasne pseudointeligentne rozwiazania. Tak sie sklada, ze na codzien mam przyjemnosc m.in. pisac oprogramowanie dla 16-bitowych mikrokontrolerow dla motoryzacji.

Zastanawiam sie nad wykorzystaniem magistrali samochodowej CAN (Controlled Area Network) do sterowania domu. Oprogramowuje sie dosc latwo. Licze, ze najprostsze (ale potezne w mozliwosciach) wezly: mikrokontroler + transceiver + stabilizator razem okolo 6 usd.

Macie jakies doswiadczenia?

Tadek

Ciekawa propozycja. Poczytałem trochę o CAN i wydaje się że ma w sobie duże możliwości. Nie znalazłem informacji na temat max długości kabla - może ty wiesz coś na ten temat. Pytanie czy cena za węzeł o ktorej piszesz to nie jest cena dla odbiorcy masowego który kupuje ileś tam tysięcy sztuk. Zastanawiałem się nad jakąś prostą architekturą takiego systemu. Może coś takiego : Mamy dwa rodzaje węzłów. Wyjściowe - węzeł ma zakodowany własny numer i po odebraniu wiadomosci ze swoim numerem przełącza przekaźnik ( np: włącza światło ). Wejściowy - po zwarciu styków ( włącznik naścienny ) przesyła wiadomosc ze swoim numerem. Wiadomośc odbiera jednostka sterująca i wysyła wiadomosc wyłączajacą/włączajacą któryś tam ustalony wcześniej węzeł. Wszystkim steruje program działajacy na PDA pod Windows CE. Co o tym sądzisz ?

Nie wiem tylko czy moduł CAN + przekaźnik zmieści się w standardowej puszcze elektrycznej ?

W jakim języku/środowisku programuje się mikrokontroler ? Czy jest to dostępne za jakieś rozsądne pieniądze ?

Depi - nie wycofuję swego poparcia dla ATMega i Bascoma, ale to środowisko jest bardzo uniwersalne i nie ukierunkowane (dedykowane) dla konkretnych zastosowań. Można z tego wydłubać prawie wszystko ale trzeba się mocno napracować.

Standard CAN stworzono z myślą o sterowaniach w samochodach.

Są jak wiecie inne standardy bardziej przylegające do tego o czym tu dyskutujemy ale drogie. Informacje podane przez

Madroxy są zachęcające bo i tanie moduły a dostępne możliwości produkcyjne niebanalne.

Trzeba by bazując na wybranej technologii (od tego nie uciekniemy) - określić ramy takiego systemu i rozpocząć prace od rzeczy najprostszych metodą dodawania funkcjonalności i komplikowania. To zdaje się już było omawiane.

pzdr.

-romwis

Witam

Mam centralkę satel integra do niej zakupiłem moduł wyjść przekaźnikowych bo chcę sterować oświetleniem w korytarzu. Elektryka tradycyjnie położona . Od expandera wyjść przekaźnikowych do puszki rozmiaru 60 doprowadzilem skrętkę. Do tej pory jest dobrze?

A teraz to już się pogubilem. Prosze najlepiej konkretnie o wskazanie, który przekaźnik w takiej konfiguracji najlepiej zamontować

z góry dzieki za podpowiedzi

pozdrawiam

Lanoly

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/Sterowanie_oswietleniem.JPG

Na górnym rysunku jest rozwiązanie standardowe, na dolnym rysunku jest Twoje rozwiązanie.

Do puszki musisz zamontować jakiś miniaturowy przekaźnik z cewką na napięcie 12V= i stykami na napięcie 230V i o obciążeniu 6A. Musisz się udać do sklepu elektronicznego i podać te parametry, a sprzedawca dobierze jakiś odpowiedni przekaźnik. Niestety do przekaźnika będziesz musiał lutować przewody (lub dorobić płytkę drukowaną z odpowiednimi złączami). Ja nie znam takich gotowych rozwiązań mieszczących się do puszki fi 60.

Jak potrzebuję taki przekaźnik, to lutuję miękkie przewody (linkę) i zalewam to klejem termotopliwym.

Przekaźniki mogą być np. firmy Relpol:

typu RM83:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/RM83.jpg

lub RM85:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/RM85.jpg

Czołem,

Ja też będę miał instalację quasi-inteligentną, czy raczej centralnie sterowaną. Instalację zrobiłem doprowadzając przewody 6x0.5 (alarmówka), czasem 10x0.5 do włączników. Oczywiście każdy z obwodów jest dociągnięty do szafki.

Długo zastanawiałem się nad sterowaniem. Rozwiązania typu EASY odpadły ze względu na ceną i częsciowo z powodu wymiarów :-). O mnie praktycznie każdy obwód kończy się na ZUG-ach (takie złączki na szynę 35mm), a dopiero potem będę "szył" je pod zabezpieczenia. Kupiłem dośc dużą szafkę Moellera (6x45 modułów), ale mimo to nie jest w niej zbyt luźno. Szukałem więc dalej. Tanio wychodziły sterowniki w Telmatiku, ale one z kolei były dość ograniczone co do I/O, a przy tym zajmowały tyle samo miejsca. Ja potrzebuję minimum 90 wejść i przynajmniej 80 wyjść (wliczając w to też RKS-y). W końcu zdecydowałem się na Fatek-a. Ceny bardzo przystępne. Co prawda moduły przekaźnikowe mają obciążalność tylko 2A, ale są moduły we/wy cyfrowych ze złączami igłowymi. Taki moduł zajmuje raptem 2 jednostki na szynie, a obsługuje 24 we lub wy. Ja wziąłem moduły z wyjściami tranzystorowymi NPN, do wysterowania przekaźników. I tu chyba najciekawsze (przynajmniej dla mnie) odkrycie: przekaźniki interfejsowe wąskoprofilowe. Kupiłem Findery 38.51, na 24V DC, obciążalność 6A. Rewelka: tylko 6.2mm szerokośći! Czyli: na pojedynczy obwód przypadać będzie średnio niecałe 7 mm. Co do ceny, to wychodzi mi na razie ok. 70zł za obwód. To nie jest może aż tak mało, za to spokojnie w szafie się mieszczę. Najdroższa jest jednostka centralna, ale rozszerzenia już są znacznie tańsze: kolejne wyjdą ok. 55zł za parę 1we + 1wy (plus przekaźnik). Poza tym Fatek obsługuję masę interfejsów i co ważne obsługuje MODBUS-a i jako server i jako slave.

Gdyby ktoś był zainteresowany, to mogę spróbować jakieś pikczery zamieścić albo coś jeszcze dopisać :-)

ManieQ Dawaj - na pewno będą zaintersowani.

Czytam o tych Fatkach i jedno mnie uderzyło - "darmowe oprogramowanie pracujące na platformie Windows"

A co z Linuxem? Jak to jest w przypadku innych PLC - chodzi coś na Lin?

WinProLadder Fatek-a działa dobrze pod "łajnem" (0.9.24 z OpenSUSE 10.2), zatem da się programować kontroler z linuksa. Jak stabilnie działa tego nie powiem, bo na razie za którko używałem.

Co do komunikacji: MODBUS załatwia sprawę - Coś tam linuxowego można wygooglać. Poza tym jest bardzo ładnie opisany protokół własny Fatek-a; aż się prosi, żeby samemu go obkodować. Takie z resztą mam plany, wacham się tylko czy robić to perl-em czy javą.

No ale łajno to nie linux. A można pomyśleć, że w takich zastosowaniach to się aż prosi o linuxa.

Nic to - musisz poprostu sam obkodować ;-)

Co z fotami i szczegółami Twojej instalacji? Strasznie masz tego dużo - będziesz każdym RKSem oddzielnie sterował?