Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Filips

Ja mam gdzieś katalog firmy z takim osprzętem. Dostałem od klienta, o którym wspominałem. On ma taki osprzet, bo jacys jego znajomi to sprzedają :D .

Jak wrócę, to poszukam, bo właśnie dzisiaj jadę na tydzień na:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Narty1.gifhttp://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Narty2.gif

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzucę jeszcze jeden temat:

Nawadnianie ogrodu - realizacja dość odległa, ale warto pomyśleć jak już ciągniemy kable w ścianach (no i zasilanie wodą).

Pomysł, aby nawadnianie załączało się w zależności od tego czy padał deszcz czy nie jest z tego co mi wiadomo rozwiązywany przez czujkę deszczową podłączaną do sterownika nawadniania (otwiera on elektrozawory w zaprogramowanym czasie). Ja dodatkowo chciałbym nadzorować (sterować) tym urządzeniem z poziomu sterownika PLC, np. po to aby nie załączać nawadniania, kiedy ktoś chodzi po ogrodzie (albo wręcz przeciwnie - na Śmigus Dyngus :lol: :lol: :lol: ).

Jakieś praktyczne doświadczenia z tym pomysłem? Czy ktoś może doradzić jaki system nawadniania brać pod uwagę?

To bardziej jako ciekawostkę podrzuce linka Podlewanie ogródka

HALO PANOWIE!!!

Ja tu sobie wracam z Zakopanego (chyba raczej Zasypanego :lol: ), po tygodniu nieobecności na forum liczę na ciekawe posty na temat, a tu NIC!

Wątek się urwał, czy co? :roll:

Chyba wszyscy wstrzymali oddech - ferie, wyjazdy itd.

Ale myślę, że niebawem ruch się zrobi...

Poza tym, przy tej ilości linków jakie są podawane w wątku jest co czytać!

A na to potrzeba czasu :)

no właśnie ...

zebrałem wszystkie przewody ( TYLKO Z PARTERU ) w wiązki i aby to elegancko ułożyć od chudziaka w górę zastosowałem rurę kanalizacyjną 110 mm i wysokości chyba 40 cm, aby wyprowadzić przewody ponad podłogówkę.

i wiecie, że bałem się, że to mi nie wejdzie do tej rury :o

uff...

weszło - i zmieściłaby się nawet jeszcze jakaś wiązeczka przewodów :wink:

Mam już wszystko przygotowane do podłączania. Pewnie do wakacji trochu już będzie działać :lol:

Pięterko to nieokreślona czasoprzestrzeń. Czas wykonania i przestrzeń na przewody jeszcze nie zaprojektowana, ale przemyślana.

Cz.

Gość Gosciowa
Czy nikt nie myslał o modemie energetycznym? - łączność za pośrednictwiem linii energetycznej? Z jednej strony PC i modem podłączony do sieci (energetycznej) a w (np.) puszkach inny modem na mikrokontrolerze i optotriak?
Czy nikt nie myslał o modemie energetycznym? - łączność za pośrednictwiem linii energetycznej? Z jednej strony PC i modem podłączony do sieci (energetycznej) a w (np.) puszkach inny modem na mikrokontrolerze i optotriak?

System X10 działa na tej zasadzie. Nie jest to jednak system nadający się do sterowania całą instalacją domową (szczególnie w dużych domach), bo w praktyce nie można zamontować zbyt wiele elementów, co by to wszystko chciało płynnie działać. To jest raczej system do sterowania kilku wybranych urządzeń w budynku wykończonym, gdzie nie ma mowy o przeróbkach instalacji.

Moje instalacje - cz. III :lol:

6) Instalacja antenowa i audio – video.

Instalacja antenową mam prostą :lol: .

Od centrali antenowej do każdego pokoju – po dwa przewody koncentryczne i po jednej skrętce komputerowej. Do salonu idą trzy przewody koncentryczne i dwie skrętki. Taki sposób okablowania zapewnia możliwość realizacji każdego układu antenowego. Jeden przewód dostarcza sygnał RTV-SAT, a drugim mogę wrócić sygnałem z dekodera stojącego w dowolnym pokoju do centrali antenowej i ten sygnał podłączyć udostępnić w pozostałych telewizorach. Inny wariant – w instalacji bez multiswitcha, to jeden przewód dostarcza sygnał RTV, a drugi sygnał SAT bezpośrednio z wielowyjściowego konwertera przy antenie. Skrętki komputerowe posłużą do dystrybucji systemu kodowania z jednej karty z wykupionym abonamentem do pozostałych dekoderów w całym domu (pełna dowolność oglądania telewizji – każdy swój program) :D .

Tylko bardzo proszę, nie wyskakujcie mi tu zaraz z tematem, że telewizor, to ma być w domu jeden, a dzieci nie powinny w ogóle oglądać telewizji :evil: . Ja u siebie mam tak i koniec, kropka.

Telewizję mam również w kuchni i dużej łazience (lubię sobie wypoczywać w wannie :lol: ). Do anten dziewięć przewodów koncentrycznych (po cztery do każdego konwertera SAT i jeden do zestawu anten RTV, albo dowolny układ mieszany – wszak TV-SAT można oglądać nie tylko z Astry i Eutelsata).

Z instalacji audio – video, to mam oczywiście przygotowane przewody do kina domowego, z okablowaniem do ekranu plazmowego lub projektora włącznie (może kiedyś będzie mnie stać na zakup :roll: ). Mam też wykonane okablowanie audio – video z salonu do serwera. Będę mógł oglądać sobie filmy divix z kompa :D .

Jak już wspominałem, do instalacji antenowej będą podłączone kamery obserwujące teren wokół domu i przed bramą.

P.S. Nikt z Was nie natknął się na programowalny sterownik z odbiornikiem RC5 :roll: ?

(...) Do anten dziewięć przewodów koncentrycznych (po cztery do każdego konwertera SAT i jeden do zestawu anten RTV, albo dowolny układ mieszany – wszak TV-SAT można oglądać nie tylko z Astry i Eutelsata).

Zbych, napisz dlaczego masz do anten dziewięć przewodów? A konkretniej po co po cztery do każdego konwertera?

(...) Z instalacji audio – video, to mam oczywiście przygotowane przewody do kina domowego, z okablowaniem do ekranu plazmowego lub projektora włącznie (może kiedyś będzie mnie stać na zakup :roll: ). Mam też wykonane okablowanie audio – video z salonu do serwera. Będę mógł oglądać sobie filmy divix z kompa :D .

Na czym polega okablowanie do ekranu plazmowego? Opisz też proszę, trochę szerzej instalację AV do serwera.

A temat trochę podupadł, bo mamy zbyt mało praktyków, takich jak _ZBYCH_. I pewnie zbyt mało zapaleńców z odpowiednią wiedzą w tym temacie. Ja wciąż nie wszystko rozumiem, ale czytam wątek z zapartym tchem. Jestem entuzjastą, ale bez doświadczenia. Brak nam praktyków.

Ciao, to tak tylko dla Marzka - plasma moze byc podlaczony na kilka sposobow to zalezy od tego jakiego sprzetu uzywasz i do jakich celow ma ci sluzyc. Tak dla pzykladu wysle schemat podlaczen do nowego monitora Philips 8) :D 8)

http://lnx.ciaorzym.com/images/foto/collegamenti-monitor-philip.jpg

Wiem ze to nie po Polsku ale jezeli ktos sie tym interesuje to bedzie doskonale wiedzial o co chodzi :wink:

Instalacja EIB jest moze prosta w wykonaniu, ale ma jeden minus - osprzet jest niemozliwie drogi. Na moj dom w wersji bez przesady (200 m2) 7000 EUR.

Czy nie lepiej jest zrobic na etapie stanu surowego system gwiazdzisty i zastosowac o wiele tansze przekazniki. Jaka funkcje moze tu spelnic centralka Satela 64. Czy jest mozliwosc sterowania nia z pilota. W przyszlosci moze to byc PC??

Czy przekazniki mono dzialaja dwufunkcyjnie: tj mozna je zalaczac mechanicznie lub sterujac za pomoca przekaznika???

Czy nie lepiej jest zrobic na etapie stanu surowego system gwiazdzisty i zastosowac o wiele tansze przekazniki.

Moim zdaniem tak jest taniej i daje większe możliwości rozbudowy. Oto przykład rozbudowy elektryki w miarę zdobywania funduszy jaki wymyśliłem na własne potrzeby:

1. rozprowadzam przewody gwiazdziscie i w centralnej szafie instaluję przekażniki sterowane bezpośrednio ze styczników w pokojach - instalacja na początku pracuje jak "zwykła" (no może oprócz włączników które zastosuję monostabilne a nie standardowe).

2. dokupuję sterownik PLC i programuję go, włączając jednocześnie do niego linie sterujące z włączników a wyjścia kieruję na przekaźniki.

3. W miarę potrzeb i "wizji" dodaję nowe czujniki i obwody sterowane przez PLC np. podlewanie ogrodu itp.

Jaka funkcje moze tu spelnic centralka Satela 64

U mnie będzie pełniła rolę centralki alarmowej i będzie współpracować ze sterownikiem: zakładam że będzie przekazywać rózne sygnały z czujników i klawiatur do sterownika aby ten podjął odpowiednie akcje (np zamknął rolety). Dzięki temu klawiatury alarmu można wykorzystać jako dodatkowe manipulatory systemu.

Ktoś na forum pisał o zamiarze zastosowania CA-64 jako sterownika głównego - dla mnie to nie jest OK, bo mam dużo zwariowanych pomysłów :lol: stąd chcę osobny PLC.

Na temat CA-64: http://www.satel.pl/instr/ca64opis.pdf

Bardzo podoba mi się ta centralka! Muszę jeszcze dobrać czujki i sprawę alarmu będę miał z głowy.

Marzek. Istnieją konwertery SAT typu QUAD. Taki konwerter pozwala na dołączenie do czterech tunerów, które pracują całkowicie niezależnie (czyli zamiast multiswitcha). Po to mam właśnie po cztery kable do każdego konwertera :D .

Jeśli chodzi o okablowanie do projektora, ekranu plazmowego czy serwera, to mam położone profesjonalne, wysokiej jakości kable umożliwiające podłączenie tych odbiorników przez złącza S-VHS i AUDIO - VIDEO lub RGB. Dodatkowo mam też w ścianach puste rury umożliwiające dociągnięcie innych przewodów czy światłowodu :lol: .

No to teraz moja kolej na tygodniowy pobyt w pewnej odległosci od klawiatury - mam nadzieję, że chwila oddechu w górach pozwoli mi nie tylko odpocząć i nabrać sił do budowy ale także uporządkować moje plany na temat automatyki w domu. Jeśli tak będzie to po powrocie postaram napisać na ten temat parę nowych słów.

Tymczasem chyba zostałem przekonany przez _ZBYCH_a, że warto oprzeć system alarmowy na czujnikach obwodowych a nie ruchowych.

A jeszcze jedno: chcialbym rozrysowac na rzucie mojego domu schemat instalacji alarmowej jaki sobie wymyslilem. Ulatwi mi to montaz, a ponadto chcialbym przy okazji pokazac ten schemat jakiemus doswiadczonemu instalatorowi (mam kilka typów :lol: :lol: :lol: ) z prosba o sprawdzenie i rady - moze uchroni mnie od jakiegos bledu. Tylko nie wiem jakimi symbolami mam sie poslugiwac. Nie bede przeciez pisal slownie: "czujka PIR", "kontaktron" w kazdym miejscu na rzucie. Okablowanie moge pewnie rozrysowac tak jak w projektach elektrycznych, a reszta? Gdzie mozna znalezc informacje na ten temat?

Ja też chcę na czujkach obwodowych, ale mam problemy z ilością linii (64 może nie starczyć - liczę trzy na okno: kontrakton na okno, kontrakton do rolety i czujka inercyjna). A chciałem Satel CA-64.

Jak to wygląda u ciebie?

Ja jeśli nie starczy linii to będę łączył na jednej linii kontaktrony w obrębie tego samego pomieszczenia. Ale mam nadzieję, że nie będzie to konieczne, bo mam niewiele okien rozwieralnych. Gdzie to możliwe będą okna typu FIX, a te nie wymagają kontaktronów. Wszystko dzięki temu, że okna nie będą pełniły roli napływu powietrza do domu (to zrobi wentylacja nawiewno-wywiewna).