Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja prawdopodobnie będę miał taki panel jak tutaj

http://www.nexwell.eu/ - zapomniałem wklieć linka ale już się poprawiłem :wink:

a może nawet 2 na każdej kondygnacji razem z alarmem sterowaniem rolet

i videodomofonem.

Panel mogłem pomacać osobiście - rozdzielczość, jakość wykonania funkcjonalność jest bardzo dobra.

Całość robi bardzo dobre wrażenie niestety jest bardzo mało użytkowników tego systemu więc będę go testował na sobie.

Sterowanie oświetleniem zrobię na sterowniku PLC i pozostałe rzeczy które sobie wymyślę.

Co do przycisków 4 krotnych JUNG to chyba się rozmyśliłem.

Tylko w hollu na parterze będę miał przyciski w ramkach po 3 czyli razem 6 przycisków. Jak dam przycisk 4 krotny to nie wiadomo co zrobić w 2 pozostałymi.

Poza tym 6 przycisków w podwójnych przełącznikach będzie chyba bardziej czytelne do obsługi innych członków rodzinny.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobór fateka:

jednostka główna: FBs-60MC (jeżeli z zegarkiem chcesz, a do rolet się może przydać) lub tańsza FBs-60MA (bez zegarka), wyjściami tranzystorowymi. To ma 36 wejść, 24 wyjścia.

rozszerzenia: FBs-24EX - 24 wejścia - to już masz razem 60.

FBs-24EYT - 24 wyjścia - 2 sztuki - co Ci da razem 72 wyjścia. wystaczy.

To będzie najtańsza opcja.

Jeśli 60 wejść to za mało [...]

Yo - dzięki za info. Najtańsza tzn. ile? Ma ktoś cennik tego Fateka? Bo jakoś nie moge się go dokopać na stronie Multiprojektu....

Faktycznie jest oszczędność na przekaźnikach - brutto mi wychodzi 18,50 z podstawką, objemą i plakietką do opisu. W stosunku do 60zł./sterownik rolety (np. Zamel), to jest 40zł/roleta czyli ok. 1200 zł zostaje w kieszeni. Nota bene dopiero teraz zarejestrowałem ile to ustrojstwo kosztuje :o

Pojawiła się tez nowa koncepcja - bezprzewodówka. Jestem sceptyczny na razie, ale zobaczymy, ile to kosztuje. Troche mi szkoda pracy i przewodów, ale,,,

PS. Ile się czeka na Fateka? (hehe - ale rym :lol: )

Yo - dzięki za info. Najtańsza tzn. ile? Ma ktoś cennik tego Fateka? Bo jakoś nie moge się go dokopać na stronie Multiprojektu....

Faktycznie jest oszczędność na przekaźnikach - brutto mi wychodzi 18,50 z podstawką, objemą i plakietką do opisu. W stosunku do 60zł./sterownik rolety (np. Zamel), to jest 40zł/roleta czyli ok. 1200 zł zostaje w kieszeni. Nota bene dopiero teraz zarejestrowałem ile to ustrojstwo kosztuje :o

PS. Ile się czeka na Fateka? (hehe - ale rym :lol: )

Nie zostanie Ci w kieszeni jeżeli doliczysz koszt PLC, chyba że go uznasz za koszt czegoś innego :) albo przy większej liczbie we/wy, wtedy średnia cena spada.

Też nie mam cennika, przygotowują ofertę na konkretne zapytanie. ta najtańsza opcja to będzie jakieś 650-700USD netto. te kolejne już nie wiele drożej, kilkadziesiąt usd (ogólnie, potem kolejne we/wy są już dość tanie, najdroższa jednostka centralna, szczególnie MC, ponad połowę tej ceny).

Czeka się różnie, zależy co chcesz i czy mają na magazynie, jeśli tak to od ręki, jeśli nie to kilka tygodni.

Na stronach Fateka jest promocja na panele dotykowe są już od 499zł

http://www.multiprojekt.pl/promocje.php

Jakie kable do tego trzeba podciągnąć

Podpinam się pod pytanie. Jakim kablem trzeba podłączyć taki panel z PLC. Mam już gotową instalacje pod EIB ale rozglądam sie za czymś innym. Czy cztery pary wystarczą aby połączyć jeden panel z PLC?

Podpinam się pod pytanie. Jakim kablem trzeba podłączyć taki panel z PLC. Mam już gotową instalacje pod EIB ale rozglądam sie za czymś innym. Czy cztery pary wystarczą aby połączyć jeden panel z PLC?

jedna para do PC (rs232), oraz do PLC - jedna (rs232 lub rs485) lub dwie (rs485) pary (w zależności od tego jaki port ma PLC). i jeszcze jeden przewód do wyrównania mas może się przydać. czyli 4 spokojnie wystarczą. jeszcze kwestia odległości, ale przy dobrym UTP i domowych odległościach chyba nie będzie problemu.

witam,

będę montował przekaźniki w puszkach ( oświetlenie schodowe, kinkiety itp. w sumie ok. 20 punktów ) prawdopodobnie Relpolu RM85, sterowanie 12V, żarówki diodowe 230V.

I tu pytanie.

Te przekaźniki mają krótkie nóżki. Jak lepiej robić ?

Jakieś prowizoryczne płytki, wlutowywać przewody bezpośrednio do przekaźnika, a może znacie jakieś małe tanie podstawki. Znalazłem po ok. 2,5 zł ale do RM94.

W kinkietach mam dość miejsca w puszcze, ale w schodowych musi się zmieścić przekaźnik, trochę przewodów i żarówka diodowa z gwintem GU10.

Puszki okrągłe te dłuższe, chyba 60-65 mm, jak pamiętam.

witam,

będę montował przekaźniki w puszkach ( oświetlenie schodowe, kinkiety itp. w sumie ok. 20 punktów ) prawdopodobnie Relpolu RM85, sterowanie 12V, żarówki diodowe 230V.

I tu pytanie.

Te przekaźniki mają krótkie nóżki. Jak lepiej robić ?

Jakieś prowizoryczne płytki, wlutowywać przewody bezpośrednio do przekaźnika, a może znacie jakieś małe tanie podstawki. Znalazłem po ok. 2,5 zł ale do RM94.

W kinkietach mam dość miejsca w puszcze, ale w schodowych musi się zmieścić przekaźnik, trochę przewodów i żarówka diodowa z gwintem GU10.

Puszki okrągłe te dłuższe, chyba 60-65 mm, jak pamiętam.

Może taka :

http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/products_id/95

http://www.sklep.insbud.net/images/products/p-g.jpg

Dzięki :p ,

to jakiś pomysł, tylko na stronie nie ma wymiarów i nie wiem, czy do puszki 60 mm mi się zmieści. Zadzwonię do nich. Poza tym 6x20 zł = 120 zł. trochę duzo :cry:

Sprawdziłem wymiar przekaźnika.

Wychodzi na to ,że jeśli przekaźnik ma 29 mm to ta podstawka ( tak na oko )powinna się do puszki zmieścić.

Znalazłem też takie podstawki PP=PW80 do wlutowania przewodów za 3,2 zł.

Zaleta taka, że nie lutuje się bezpośrednio do przekaźnika.

http://www.cyfronika.com.pl/p_relpol_gniazda.htm

Nie zostanie Ci w kieszeni jeżeli doliczysz koszt PLC, chyba że go uznasz za koszt czegoś innego :) albo przy większej liczbie we/wy, wtedy średnia cena spada.

Nie no chodzi mie o to, że w stosunku do sterowników Zamela zostanie. Czyli będzie (prawie) na Fateka, a funkcjonalność jakby większa...

Jak się to wszystko podłącza? Mój elektryk robi wielkie oczy jak mówię "sterownik programowalny". Nie mówię już o gościu od rolet, który ciągle mnie przekonywal, że PLC ma ograniczoną funkcjonalność (w odróżnieniu od jego radiówki oczywiście). Generalnie kosmos.

Z tymi cenami to trochę lipa - mogliby choć orientacyjnie dac info. 700 USD to obecnie 1700 zł. Nie mogę powiedzieć, żeby to było mało, szczególnie, że to netto :o Chyba jednak jest to letki overkill. Może rozejrzę się za jakims tańszym? Jakbym trochę większego Mitsu miał...

Na Telmatikach SR wychodzi mi ok. 1000 za 38 wejść/24 wyjścia - ile sama jednostka centralna Fateka kosztuje? Nie wiem, czy potrzeba mi aż tyle we/wy co w Twoich zestawach? W sumie powinienem mieć 23 rolety (wyjścia), no a wejść to kilka więcej, ale chyba nie aż tyle? Pare grup i centralne... Powinno styknąć, czy coś przeoczyłem (np. że na każdą rolete trzeba 2 we/wy co właściwie wyadaję mi się logiczne - bo jak inaczej wysterować 2 przekazniki? kurfa - i to własnie te wyjścia, o ktore jest znacznie trudniej...Ale ze mnie pajac... A w ogóle to jest już późno i czas chyba iść spać :)

Jak się to wszystko podłącza? Mój elektryk robi wielkie oczy jak mówię "sterownik programowalny". Nie mówię już o gościu od rolet, który ciągle mnie przekonywal, że PLC ma ograniczoną funkcjonalność (w odróżnieniu od jego radiówki oczywiście). Generalnie kosmos.

Ogólnie: Przewody z przycisków do wejść, przewody od wyjść do przekaźników, przewody fazowe do przekaźników, a z przekaźników do urządzeń (rolet). I neutralny N standardowo, poza przekaźnikiem. I jeszcze zasilanie do przekaźników.

Moi elektrycy też nie mieli o tym pojęcia, narysowałem im taki schemat: http://patek.netinfo.pl/idea.pdf

(uwaga: powinno być lepiej zaznaczone, gdzie przecięcie przewodów oznacza ich połączenie, a gdzie jest tylko rysunkowe, ale chyba się można domyślić; różnicówki, zabezp. nadprądowe - na odpowiednich przewodach przed przekaźnikami). I połączyli. Przy czym trzeba dobrze szafe zaplanować i porządnie zrobić. Lepiej, żeby to robił ktoś kto już kiedyś uzbrajał czymkolwiek, choćby zwykłymi S-ami, jakąś większą szafę (np.80-100 modułów), a nie jakiś paprok, który na koniec stwierdzi, że nie wyszło tak jak powinno bo Twój pomysł był zbyt dziwny.

Z tymi cenami to trochę lipa - mogliby choć orientacyjnie dac info. 700 USD to obecnie 1700 zł. Nie mogę powiedzieć, żeby to było mało, szczególnie, że to netto :o Chyba jednak jest to letki overkill. Może rozejrzę się za jakims tańszym? Jakbym trochę większego Mitsu miał...

Gdybyś planował automatykę całego oświetlenia, np. na przekaźnikach bistabilnych, to przerzucenie oświetlenia i rolet na PLC+przekaźniki zwykłe wyjdzie w najgorszym razie tak samo, a chyba trochę taniej, z o wiele większą funkcjonalnością. Dla samych rolet faktycznie jest to na granicy opłacalności.

Na Telmatikach SR wychodzi mi ok. 1000 za 38 wejść/24 wyjścia - ile sama jednostka centralna Fateka kosztuje? Nie wiem, czy potrzeba mi aż tyle we/wy co w Twoich zestawach? W sumie powinienem mieć 23 rolety (wyjścia), no a wejść to kilka więcej, ale chyba nie aż tyle? Pare grup i centralne... Powinno styknąć, czy coś przeoczyłem (np. że na każdą rolete trzeba 2 we/wy co właściwie wyadaję mi się logiczne - bo jak inaczej wysterować 2 przekazniki? kurfa - i to własnie te wyjścia, o ktore jest znacznie trudniej...Ale ze mnie pajac... A w ogóle to jest już późno i czas chyba iść spać :)

No, strasznie mieszasz, myślę, że to już przerabialiśmy :)

Tak, po 2 we/wy na roletę. Plus wejścia na grupowe i centralne (też liczba punktów razy dwa). Wejścia by jeszcze można było obcienkować - sterowanie jednym przyciskiem, raz w górę, raz w dół, ale to uważam za ergonomicznie zły pomysł.

Tu masz orientacyjne ceny brutto:

http://www.sklep.armex.biz.pl/product_info.php?manufacturers_id=14&products_id=159

http://www.sklep.armex.biz.pl/index.php?cPath=31_44

W Multiprojekcie przy zakupie całego, większego zestawu dadzą pewnie jakiś rabat (w armexie może też? nie sprawdzałem).

Interesują Cię:

Jednostka centralna FBs60MC - 36we/24wy, wersja MC (średnio zaawansowana, z zegarkiem, PWM do wentylatorów itp.). Lub wersja MA tańsza, ale bez zegara, PWM, itp. (szkoda rezygnować trochę z tych funkcji). Dodatkowe wejścia lub wyjścia po 24 szt. (tylko we lub tylko wy) - FBs-24EX, FBs-24EYT. Moduł 36wy+24wy - FBs-60EA.

a teraz trochę o zwykłych przyciskach :)

z tanszych to jest chyba tylko berker klawisz 16238982 z mechanizmem 503404 (cztery przyciski).

hm, ten mechanizm jest do serii niemieckich. ktoś wie czy to się nada także do serii polskich (b.kwadrat)?

w b.kwadrat jako przycisk podwójny trzeba by chyba zastosować 53533520 - łącznik przyciskowy żaluzjowy? a ktoś wie czy da się tam ściągnąć/odblokować blokadę naciśnięcia obu naraz? to może przeszkadzać. albo znowu z serii niemieckiej 5038 08 - ale to wtedy pytanie jak wyżej?

ogólnie... na razie z takich "zwykłych" serii dobrze nadających się do PLC i tego typu systemów, na których by można oprzeć cały dom, z podwójnymi przyciskami dzwonkowymi - to jest polo hager (np.fiorena), choć niestety bez poczwórnego i niemieckie serie berkera (niestety chyba dużo droższe). jeszcze jakiś inny producent poza tym? (szczególnie z 4 x zwieny mnie interesuje, to jest dobre i intuicyjne do rolet, żeby mieć w jednym przycisku górę i dół, a nie w dwóch osobnych)?

Dowiedzialem sie tylko, ze do mechanizmu 503404 nie ma klawisza z serii Modul Star Plus. :(

Jesli chodzi o blokade to chyba to nie jest problem... bo jakos nie widze sytuacji abym chcial naciskac jednoczesnie wiecej klawiszy..

Sa klawisze i mechanizmy potrojne (zdaje sie legrand ma - ale juz nie jestem pewny bo zbyt duzo sie naogladalem roznych serii) tylko bez sprezynek..

Wiec tez przylaczam sie do pytania o 4 x zwierne..

Dowiedzialem sie tylko, ze do mechanizmu 503404 nie ma klawisza z serii Modul Star Plus. :(

Jesli chodzi o blokade to chyba to nie jest problem... bo jakos nie widze sytuacji abym chcial naciskac jednoczesnie wiecej klawiszy..

Sa klawisze i mechanizmy potrojne (zdaje sie legrand ma - ale juz nie jestem pewny bo zbyt duzo sie naogladalem roznych serii) tylko bez sprezynek..

Wiec tez przylaczam sie do pytania o 4 x zwierne..

A może ktoś spróbuje zadzwonić do ABB, Merten lub Gira ja dzwoniłem ale nie wiele się dowiedziałem. Może będzie ktoś miał więcej szczęścia.

a teraz trochę o zwykłych przyciskach :)

z tanszych to jest chyba tylko berker klawisz 16238982 z mechanizmem 503404 (cztery przyciski).

hm, ten mechanizm jest do serii niemieckich. ktoś wie czy to się nada także do serii polskich (b.kwadrat)?

w b.kwadrat jako przycisk podwójny trzeba by chyba zastosować 53533520 - łącznik przyciskowy żaluzjowy? a ktoś wie czy da się tam ściągnąć/odblokować blokadę naciśnięcia obu naraz? to może przeszkadzać. albo znowu z serii niemieckiej 5038 08 - ale to wtedy pytanie jak wyżej?

ogólnie... na razie z takich "zwykłych" serii dobrze nadających się do PLC i tego typu systemów, na których by można oprzeć cały dom, z podwójnymi przyciskami dzwonkowymi - to jest polo hager (np.fiorena), choć niestety bez poczwórnego i niemieckie serie berkera (niestety chyba dużo droższe). jeszcze jakiś inny producent poza tym? (szczególnie z 4 x zwieny mnie interesuje, to jest dobre i intuicyjne do rolet, żeby mieć w jednym przycisku górę i dół, a nie w dwóch osobnych)?

skąd macie katalog ze wszystkimi elementami berkera? ja coś nie mogę nic znaleźć.

czyli z tego wniosek, że nie da się mieszać serii niemieckich z polskimi :(

a niemieckie wychodzą mi prawie 2 razy drożej, na cały dom, razem z gniazdkami itp. to robi różnicę kilku tys. zł.

da się z tym żyć, ale... załóżmy, że mam taki podwójny przycisk do dwóch punktów świetlnych w pokoju. myślę, że dosyć intuicyjne jest włączenie obu poprzez jedno naciśnięcie obu jednocześnie, tak chyba często robimy przy klasycznych instalacjach. nie lubię takich ograniczeń :)

lakusz, katalog:

http://www.berker.com/pl/polska/serwis/download/broszury/

Do połączenia Fateka z Weintekiem wystarcza 3 zyły ( zwykła skretka będzie nawet działać). W razie problemów proszę śmiało pisać. Weintek posiada wbudowany protokół modbus i będzie działał ze wszystkim urządzeniami które go obsługują. W razie problemów służę pomocą. W firmie Multiprojekt odpowiadam za automatykę domową i to ja bylem tym osobnikiem na urlopie :)

O, to proszę o komentarz automatykewdomu :)

Wenintek 505 wg datasheetu ma same przewagi nad 506, poza rozmiarem wyświetlacza (ale jednak ma większą rozdzielczość). A jednak ma numerek mniejszy i jest tańszy. Czy poza rozmiarem wyświetlacza 506 ma jeszcze jakieś przewagi nad 505?