Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.automatykabudynku.pl/Download/Dupline_ulotka.pdf

"Webserver Webserwer sterowany przez internet

DDE-Server serwer kompatybilny (współpracujący) z aplikacjami MicrosoftŽ-u

ProLine/ProLineNG darmowe oprogramowanie generatora kanałów

DP Camp oprogramowanie do uruchomienia i diagnozowania urządzeń

dla ośrodków wypoczynkowych"

Tyle znalazłem z komputera pewnie da się sterować i programować

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czym realizuje przełączanie miedzy zasilaniem z sieci a z zasilania awaryjnego ? jakiś bezprzerwowy przełącznik, na ile faz ? jakieś konkretne modele ?

I jeszcze jedno, czym realizujecie dystrybucje napięcia? przewodami czy szynami - mam problem ze znalezieniem szyny 3L+N :( - ktoś znalazł coś takiego ?

W domach jednorodzinnych raczej tego nie uświadczysz. Szynoprzewody też znajdziesz raczej tylko w większych budynkach a do załączania zasilania awaryjnego układy SZR.

Do czego chcesz to wykorzystywać?

szyno przewody chcę zastosować, żeby mieć porządek, a znaleźć 3L+N to prawie jak wygrać w totka

a przełącznik to docelowo chcę mieć agregat lub/i elektrownie wiatrową i takie coś było by bardzo przydatne

i jeszcze jedno pytanie jak zrobić coś takiego, zamiana włącznika bistabilnego na monostabilny ( w sterowniku PLC), ale dokładniej tak:

jest wejście IA1, i dwa wyjścia Q1 i Q2

jak IA1 = 0, to Q nie ruszamy

jak IA1 = 1, to Q1 na chwilkę ma być 1, Q2 bez impulsu

jak IA1 = 0 a przed chwilą było 1 (czyli reakcja na zbocze opadające) to Q1 nie ruszamy, a Q2 ma na chwilkę zrobić się 1

już znalazłem rozwiązanie, nawet dwa :)

Podstawowe pytania. Jaki to sterownik i ile to jest "na chwilkę". W Fateku można użyć kontaktów TU oraz TD na tym samym wejściu. TU zadziała w momencie zmiany stanu wejścia z 0 na 1 i wygeneruje impuls o długości o ile się nie mylę kilku ms. Analogicznie TD zadziała w momencie zmiany stanu z 1 na 0.

Jeżeli jest potrzebny dłuższy impuls to trzeba coś bardziej pokombinować. Jest w Fateku funkcja Pulse Output ale jeszcze jej nie rozgryzłem. Ewentualnie cos pokombinować z timerem.

Podstawowe pytania. Jaki to sterownik i ile to jest "na chwilkę". W Fateku można użyć kontaktów TU oraz TD na tym samym wejściu. TU zadziała w momencie zmiany stanu wejścia z 0 na 1 i wygeneruje impuls o długości o ile się nie mylę kilku ms.

dokładnie to na czas przebiegu całego programu, przy małym to może być nawet poniżej 1 ms, w skrajnym przypadku teoretycznie nawet do setek/tysięcy ms. pulse output to bardziej do wygenerowania określonej liczby impulsów, więc w przypadku dłuższego impulsu na wyjściu to jednak timer proponuję.

lakusz - a dokładniej to w czym jest problem, bo trochę nie łapię? :)

Podstawowe pytania. Jaki to sterownik i ile to jest "na chwilkę". W Fateku można użyć kontaktów TU oraz TD na tym samym wejściu. TU zadziała w momencie zmiany stanu wejścia z 0 na 1 i wygeneruje impuls o długości o ile się nie mylę kilku ms.

dokładnie to na czas przebiegu całego programu, przy małym to może być nawet poniżej 1 ms, w skrajnym przypadku teoretycznie nawet do setek/tysięcy ms. pulse output to bardziej do wygenerowania określonej liczby impulsów, więc w przypadku dłuższego impulsu na wyjściu to jednak timer proponuję.

lakusz - a dokładniej to w czym jest problem, bo trochę nie łapię? :)

Ja mam telematika, ale logika jest ta sama :) jest bloczek do wykrywania zboczy, ale trzeba było do niego dołożyć jeszcze XOR'a żeby wyeliminowac niedogodności związane ze zboczem opadającym w tym przypadku.

chodzi o taką sytuację, że alarmówka daje cały czas sygnał, jak jest w stanie czuwania, i chcę ten sygnał wykorzystać, to sterowania reku i światłem, a PLC "najlepiej" reaguje na impulsowe sygnały, tzn. ja chcę żeby na wyjściu był efekt bistabilności, ale wywołany przyciskami monostabilnymi ;)

ale teraz mam kolejną zagwostkę :(

próbuję zrobić "taki przekaźnik" bistabilny z centralnym sterowaniem i coś za chorobę mi zawsze czegoś brakuje

może od razu to zobrazuje ;) chodzi o taką sytuację, poszczególnymi włącznikami steruję punktami oświetleniowymi, ale chcę mieć możliwość jednym (dla uproszczenia) przyciskiem wyłączyć wszystko (i to jest proste), ale i włączyć wszystko (w domyśle co nie było włączone) - i to też mi się udało, ale jest teraz tak że jak po centralnym włączeniu, chciałbym zgasić zwykłym przyciskiem to na pierwszy impuls nie reaguje :( pewnym rozwiązaniem było by przed centralnym włączeniem zrobić centralne wyłączenie, ale szukam innego rozwiązania.

lakusz,

ja bym to zrobił tak (żeby sprawdzić/pokazać idee, w wersji docelowej może trochę inaczej to uporządkował i wykorzystał dla czytelności jakieś dodatkowe flagi):

http://patek.netinfo.pl/lak.pdf

X0-X3 - sterowanie indywidualne, przełącza stan on/off,

X11 - do sterowania centralnego, najpierw gdy którykolwiek jest OFF (a także gdy wszystkie są OFF) to włącza wszystkie, a w ostatniej linii - gdy wszystkie są ON, to wszystkie wyłącza.

nie testowałem :)

Witam Wszystkich,

W tym tygodniu muszę przygotować okablowanie do montażu bramy uchylnej - chodzi o wkopanie kabli przed zrobieniem kostki, sama brama będzie montowana później.

Zasilanie "przychodzi" do centrali bramy. Centrala będzie przy słupku bramy. Z centrali kable do każdego z siłowników (czy wystarczy 3x0,5). No i jeszcze kable do fotokomórek - jakie to mają być kable? Jeżeli chcę mieć jedną parę fotokomórek na słupkach bramy, a drugą 2 metry przed słupkami, to do każdej fotokomórki prowadzę kabel z centrali - ale jaki kabel, skrętkę czy eneergrtyczny?

Prosze o pomoc.

lakusz,

ja bym to zrobił tak (żeby sprawdzić/pokazać idee, w wersji docelowej może trochę inaczej to uporządkował i wykorzystał dla czytelności jakieś dodatkowe flagi):

http://patek.netinfo.pl/lak.pdf

X0-X3 - sterowanie indywidualne, przełącza stan on/off,

X11 - do sterowania centralnego, najpierw gdy którykolwiek jest OFF (a także gdy wszystkie są OFF) to włącza wszystkie, a w ostatniej linii - gdy wszystkie są ON, to wszystkie wyłącza.

nie testowałem :)

No ok, właśnie tylko w tym problem jak zrealizować ten Set i Reset (jeżeli dobrze odczytałem tą drabinkę, chyba że ten fatek taki mądry, że na każdym wyjściu, może mieć takie ustawienia?

No ok, właśnie tylko w tym problem jak zrealizować ten Set i Reset (jeżeli dobrze odczytałem tą drabinkę, chyba że ten fatek taki mądry, że na każdym wyjściu, może mieć takie ustawienia?

no dokładnie tak to działa jak widać.

dziwny ten telematik, a miało być prościej :)

set i reset da się zrobić na podstawowych elementach, ale to trochę więcej kombinowania. nie chcę podawać bo nie mam jak teraz testować.

--c

czy są jakieś przeciwwskazania do bezpośredniego podłączenia wyjścia (nisko prądowego) integry z wejściem telematika zasilanego napięciem 12V z tejże integry ? odległość miedzy systemami to ok 5m długość przewodu
Nie ma.

dzięki, tak myślałem ;) ale dzisiaj coś mam kiepski dzień i wolałem dopytać niż spalić płytę.

a tylko jena kwestia, nie wiem czy to ma znaczenie, ale telematik, "potrzebuje" na wejściu podania stanu wysokiego, czyli zwarcia do +12V czy ma to jakieś znaczenie dla integry?

Witam wszystkich.

Też zastanawiam się nad budową domu inteligentnego sterowanego zdalnie i w poszukiwaniu różnych rozwiązań natknąłem się na coś takiego jak HALL2007.

Co o tym sądzicie - wydaje siię że nie jest to drogie rozwiązanie, a i samo sterowanie nie jest skomplikowane.

Proszę o opinię.

Witam,

Od wczoraj mam stan surowy zamknięty i wylewki we wszystkich pomieszczeniach. Pilnie czytam to forum aby jak najwięcej się dowiedzieć zanim zacznę projektować własne rozwiązanie do sterowania domem.

W pierwszym etapie zamierzam rozciągnąć okablowanie wszędzie tam gdzie potrzebne (może :-)) będzie. Drugi etap to wybór urządzeń sterujących. Zastanawiam się nad własnym opracowaniem opartym na mikrokontrolerach Atmela: ATMEGA. Ale co i jak w szczegółach to dopiero muszę się z tym przespać parę nocy i jeszcze duużo poczytać.

Pozdrawiam wszystkich budujących...

Jadzidek, Gluonek:

do odpowiedzialnych zastosowań powaznie zastanówcie sie nad rozwiązaniami kupowanymi tzn nieopracowywanymi samodzielnie:

- jakby co to zawsze możecie dokupić rozszerzenie

- da wam to mozliwośc korzystania z zewnetrznego serwisu - gdyby zaszła taka potrzeba

- jakbyście zachorowali w czasie kedy system zastrajkował to zawsze jest ktoś (firma) która może poratowac Waszę żony co zdecydowanie podwyższa wasze prawdopodobieństwo dozycia kolejnego roku ;)

Z wykształcenia jestem inzynierem o specjalności sterowanie maszyn więc cos tam o sterownikach sie wie :) - kupcie dobry sterownik i sami do niego piszcie program. To da wam niezawodnośc platformy i elestycznośc programu. Troszke jak z komputerami: kupuje sie stadardowy sprzęt a odpowiedni program pisze wg potrzeb.

pozdrawiam

Witam wszystkich.

Też zastanawiam się nad budową domu inteligentnego sterowanego zdalnie i w poszukiwaniu różnych rozwiązań natknąłem się na coś takiego jak HALL2007.

Co o tym sądzicie - wydaje siię że nie jest to drogie rozwiązanie, a i samo sterowanie nie jest skomplikowane.

Proszę o opinię.

A co to takiego HALL2007