lakusz 07.05.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 no wlasnie na jakims forum elektrycznym ktos napisal, ze te czujki niby na 230v (np te przy lampach) w rzeczywistosci sa na 24V tylko nie wiem, czy sie w to bawic, czy nie kupic po prostu czujek satela najtańsze będą właśnie te do lamp, do tego ten najtańsze w przeciwieństwie do alarmowych nie robią żadnej analizy sygnału, więc są dużo szybsze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.05.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam, moja rozdzielnia wyglada tak: http://lh3.ggpht.com/_LxBWWJitFsk/SfnSt63KJlI/AAAAAAAAAo4/uZU0vteTdVg/s288/IMG_3462.JPG Obi, a możesz pochwalić się większym zdjęciem, tak żeby pooglądać "ze szczegółami ? To samo swego czasu chciałem napisać ale zapomniałem jeszcze jak byś zdjął to osłony czołowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 07.05.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Panowie a jak z tym mocowaniem panelka na ścianie - ma ktoś patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Przygotowałem nowe rozwiązanie do sterowania roletami. http://www.dom-inteligentny.com/fatek/rolety Teoretycznie umożliwia zadanie rolecie konkretnej pozycji, np. otwarcie na 25%.Można zgłaszać uwagi/propozycje/błędy do programu rolet - to może dam radę uwzględnić. (Będę umieszczał tego typu swoje produkcje na dedykowanej temu stronce, ale na razie nie ma tam nic więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Przygotowałem nowe rozwiązanie do sterowania roletami. No to się puściłeś bandy... A tak konkretniej, to moje przemyślenia dotyczące obsługi rolet w ogólności (i tego co zrobiłem dla siebie), niekoniecznie związane wprost z Twoim kodem: - użyteczne pozycje rolety to praktycznie tylko: zamknięte, otwarte i prawie zamknięte (w zasadzie tylko rozsunięty pancerz - co daje półmrok). Wykorzystanie jakichkolwiek innych pozycji (z moich wcześniejszych doświadczeń) wynikało raczej z obsługi ręcznej rolety, czyli sporej upierdliwości ustawienia konkretnej pozycji Ale w sumie chętnie posłucham "use-casów" - u siebie dodałem blokadę sterowania lokalnego, w przypadku sterowania grupowego - w zasadzie główne tego zastosowanie, to zagwarantowanie, że alarm się spokojnie uzbroi - tj. rolety zamkną się przed pełną aktywacją czuwania - masz zrobione zatrzymanie ruchu po puszczeniu klawisza po czasie dłuższym niż sekunda (a dokładniej to zdjęciu flagi ruchu). To "puszczenie" nie koniecznie musi być sparowane z trzymaniem (timer odliczający czas trzymania jest sterowany wyjściem, a nie wejściem). Innymi słowy, można zatrzymać roletę naciskając (a raczej puszczając) którykolwiek klawisz sterujący (tj. górę lub dół) po tej sekundzie, nie zależnie czy był on przytrzymany, czy też nie. Jeśli dobrze widzę, to oznacza także, że nie da się zatrzymać rolety w ciągu tej pierwszej sekundy, choć to akurat raczej dobrze Ja u siebie zrobiłem tak, że zatrzymanie możliwe jest po puszczeniu tylko klawisza w kierunku ruchu. Naciśnięcie klawisza w przeciwnym kierunku, faktycznie zmienia kierunek ruchu (tj. roleta zawraca), przy czym dodałem tutaj 0.5 sekundowe opóźnienie ochronne między zmianami kierunku. - ponieważ nie masz tu nigdzie odniesienia do faktycznych wejść, a nie widzę też dedykowanego mechanizmu ochronnego, to wydaje się mozliwe zaznaczenie jednoczesne flag ruchu w obu kierunkach. Co prawda jest zabezpieczenie przed podaniem sygnału ruchu w obu kierunkach na silnik, ale pytanie, czy samo ustawienie obu flag (M165 i M166) nie zamiesza w czymś? To chyba tak na szybko wszystko co mi do głowy przyszło. W sumie całkiem ładny kawałek kodu, ale jak dla mnie zbyt zamotany jak na "zwykłą" obsługę rolety (choć mój nie jest wcale lepszy - ale z nieco innych powodów ). Lepiej powiedz jak tam postępy z karmieniem fateka danymi po modbusie? Trochę off-topic: planujesz komercjalizację tej nowej domeny, czy pozostanie to wolnym projektem? Albo mówiąc wprost: chcesz trzymać nad tym pełną kontrolę, czy dopuszczasz myśl rozwoju "społecznościowego" serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Przygotowałem nowe rozwiązanie do sterowania roletami. Ja pierdykam, mon. Jestem pod wrazeniem. Spac nie mozesz po nocach, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Przygotowałem nowe rozwiązanie do sterowania roletami. Ja pierdykam, mon. Jestem pod wrazeniem. Spac nie mozesz po nocach, czy jak? Pewnie ma w robocie jakiś mega ważny projekt do zrobienia, to se szuka "przerywników" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Obi 08.05.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Obi, a możesz pochwalić się większym zdjęciem, tak żeby pooglądać "ze szczegółami ? większe sa tu: http://picasaweb.google.com/P.Przybylek/Elektryka# bez płyt czołowych musiałbym poszukać.. civic9: dzięki za Twoje programiki, dla mnie to nieocenione źródło wiedzy co można i jak można zrobić na tym sterowniku. Mój programik też trochę urósł, ale poszedłem na razie w innym kierunku - sterowanie grupowe roletami za pomocą małej liczby przycisków - generalnie jeden przycisk służy do otwierania/zamykania/zatrzymywania rolet (na zmiane otwieranie i zamykanie, a w czasie pracy zatrzymywanie) - każda roleta jest w 2 grupach i może być także kontrolowana niezależnie. Najbardziej mnie męczy duplikowanie programu dla kolejnej rolety, kiedy trzeba zmieniać odpowiednio numery flag/wejść/wyjść itd. Masz moze jakis patent na to (czy podprogram mógłby mieć jakieś takie parametry)? No i w jaki sposob przydzielasz kolejne numerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 większe sa tu: http://picasaweb.google.com/P.Przybylek/Elektryka# No miejsca to Ty tam nie oszczędzałeś. Jakbym miał tak luźno wszystko w szafach układać, to bym nie miał gdzie całości powiesić Za to ładnie i przejrzyście to u Ciebie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 civic9: dzięki za Twoje programiki, dla mnie to nieocenione źródło wiedzy co można i jak można zrobić na tym sterowniku. Mój programik też trochę urósł, ale poszedłem na razie w innym kierunku - sterowanie grupowe roletami za pomocą małej liczby przycisków - generalnie jeden przycisk służy do otwierania/zamykania/zatrzymywania rolet (na zmiane otwieranie i zamykanie, a w czasie pracy zatrzymywanie) - każda roleta jest w 2 grupach i może być także kontrolowana niezależnie. To tylko dopowiem, że mój programik można też do tego wykorzystać. Jeśli roleta ma być sterowana z trzech przycisków, np. jeden do sterowania indywidualnego, jeden grupowy piętrowy, jeden grupowy na wszystkie, to łączmy jako sumę, tzn. równolegle X1, X2, X3 (A contact) do M165 (Coil)... i działa. Najbardziej mnie męczy duplikowanie programu dla kolejnej rolety, kiedy trzeba zmieniać odpowiednio numery flag/wejść/wyjść itd. Masz moze jakis patent na to (czy podprogram mógłby mieć jakieś takie parametry)? Niestety nie znalazłem rozwiązania. Da się pewne rzeczy zorganizować dla rejestrów, flag - to by się dało jakoś załatwić (choć też nie najprościej), ale jest problem conajmniej z licznikami i timerami. Aczkolwiek można by pomyśleć nad tym, żeby liczniki i timery zebrać w jednym miejscu, a resztę - co się da, jako procedury "parametryzowane". "Parametryzowane" w cudzysłowiu bo na zasadzie kopiowania wartości przypisanych do danej rolety do jakiegoś stałego obszaru flag i rejestrów, z którego korzysta potem procedura. W sumie nie wiem czy to nie wyjdzie bardziej pokręcone, niż copy&paste i po jednej procedurce na każdą roletę. No i w jaki sposob przydzielasz kolejne numerki? Rolety po kolei, ponumerowałem na rzucie domu, ta ma numer 8 stąd np. licznik C8 Jeśli pytasz o to, czemu te wszystkie użyte timery, liczniki, zmienne i rejestry mają takie dziwne, przypadkowo wyglądające rolety, to nie, nie są przypadkowe. Tworzyłem sobie taką "mapę pamięci", i mam określone, że np. Mxx do Mxx to są flagi do czegoś tam dla rolet, po kolei. Ale to nie ma znaczenia dla innych, można je sobie pozmieniać właściwie dowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Pewnie ma w robocie jakiś mega ważny projekt do zrobienia, to se szuka "przerywników" dokładnie, tak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 - użyteczne pozycje rolety to praktycznie tylko: zamknięte, otwarte i prawie zamknięte (w zasadzie tylko rozsunięty pancerz - co daje półmrok). Wykorzystanie jakichkolwiek innych pozycji (z moich wcześniejszych doświadczeń) wynikało raczej z obsługi ręcznej rolety, czyli sporej upierdliwości ustawienia konkretnej pozycji Ale w sumie chętnie posłucham "use-casów" No to kwestia gustu, też myślałem jak wyżej, ale teraz okazało się, że korzystamy z innych ustawień. Np. budzenie rano - lekki uchył to za mało, żebym się obudził całych nie chcę otwierać bo za dużo, otwieram na kilkadziesiąt procent. Ponieważ czasami dostaję szoku z powodu gwałtownego otwarcia rolet rano, myślę też o tym, żeby je otwierać stopniowo w kilku krokach z odpowiednim odstępem czasowym. Ponadto, mnie bawi możliwość odczytu aktualnej pozycji rolety (niezależnie od tego jak ją wysterujemy, nawet działając z innego podprogramu bezpośrednio na wyjściach sterujących silnikami) - to można ładnie użyć na jakimś panelu, choćby tylko zamieniając to na informację w 3-4 stopniowej skali z zastosowaniem ikonek, to będzie fajny bajer. No w końcu całe te nasze instalacje to tylko bajer - u siebie dodałem blokadę sterowania lokalnego, w przypadku sterowania grupowego - w zasadzie główne tego zastosowanie, to zagwarantowanie, że alarm się spokojnie uzbroi - tj. rolety zamkną się przed pełną aktywacją czuwania może się przydać, choć u siebie na razie nie stwierdziłem takiej potrzeby. można to u mnie też łatwo przerobić - już jest ignorowanie zmian wprowadzanych w czasie ruchu, ale skorzystanie z lokalnego/innego sterowania po 1s spowoduje zatrzymanie. trzeba by wprowadzić ignorowanie i tego. uwzględnię jak będę robił jakieś zmiany. - masz zrobione zatrzymanie ruchu po puszczeniu klawisza po czasie dłuższym niż sekunda (a dokładniej to zdjęciu flagi ruchu). To "puszczenie" nie koniecznie musi być sparowane z trzymaniem (timer odliczający czas trzymania jest sterowany wyjściem, a nie wejściem). Innymi słowy, można zatrzymać roletę naciskając (a raczej puszczając) którykolwiek klawisz sterujący (tj. górę lub dół) po tej sekundzie, nie zależnie czy był on przytrzymany, czy też nie. Tak, to było celowe. W celu umożliwienia zatrzymania ruchu rolety dowolnym innym przyciskiem skojarzonym z daną roletą (ze sterowania lokalnego lub grupowego), bez dodatkowego komplikowania programu. Jeśli dobrze widzę, to oznacza także, że nie da się zatrzymać rolety w ciągu tej pierwszej sekundy, choć to akurat raczej dobrze Ja u siebie zrobiłem tak, że zatrzymanie możliwe jest po puszczeniu tylko klawisza w kierunku ruchu. Naciśnięcie klawisza w przeciwnym kierunku, faktycznie zmienia kierunek ruchu (tj. roleta zawraca), przy czym dodałem tutaj 0.5 sekundowe opóźnienie ochronne między zmianami kierunku. No to już kwestia gustu, ja wolę jednak najpierw zatrzymanie, może się już po prostu do tego przyzwyczaiłem, bo taki był pierwszy pomysł i realizacja. Można i tak jak opisałeś. - ponieważ nie masz tu nigdzie odniesienia do faktycznych wejść, a nie widzę też dedykowanego mechanizmu ochronnego, to wydaje się mozliwe zaznaczenie jednoczesne flag ruchu w obu kierunkach. Co prawda jest zabezpieczenie przed podaniem sygnału ruchu w obu kierunkach na silnik, ale pytanie, czy samo ustawienie obu flag (M165 i M166) nie zamiesza w czymś? raczej nie zamiesza, bo flagi zmieniają tylko wartość zadaną. a jeśli zostanie ustawiona wartość zadana pozycji to dopóki ruch się nie skończy, kolejne zmiany w tym rejestrze, wywołane w jakikolwiek sposób zostaną zignorowane, poza wartością -1, która wyłącza ruch. Lepiej powiedz jak tam postępy z karmieniem fateka danymi po modbusie? No, działa, ale do pełnego rozwiązania - takiego, które nadaje się do udostępnienia, tzn. elastycznego i konfigurowalnego jeszcze trochę. Myślę, że to gdzieś w wakacje bardziej. Są drobne problemy z zastosowaną biblioteką (libmodbus) - np. stabilność, brak obsługi zmiennych bitowych, i zamierzam też zmienić na inną, bo tej mi się nie chce poprawiać. Trochę off-topic: planujesz komercjalizację tej nowej domeny, czy pozostanie to wolnym projektem? Albo mówiąc wprost: chcesz trzymać nad tym pełną kontrolę, czy dopuszczasz myśl rozwoju "społecznościowego" serwisu? Jestem za rozwojem społecznościowym Mogę do tego później wprowadzić odpowiednie mechanizmy.Myślę, że jest już kilku użytkowników fateka tutaj, będzie ich przybywać, więc zebranie w jednym miejscu jakiś informacji, naszych ciekawych kodów i rozwiązań byłoby fajne. Inne tematy z tej dziedziny też można. Żyję z czego innego, to tylko hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Najbardziej mnie męczy duplikowanie programu dla kolejnej rolety, kiedy trzeba zmieniać odpowiednio numery flag/wejść/wyjść itd. Masz moze jakis patent na to (czy podprogram mógłby mieć jakieś takie parametry)? Niestety nie znalazłem rozwiązania. Da się pewne rzeczy zorganizować dla rejestrów, flag - to by się dało jakoś załatwić (choć też nie najprościej), ale jest problem conajmniej z licznikami i timerami. Aczkolwiek można by pomyśleć nad tym, żeby liczniki i timery zebrać w jednym miejscu, a resztę - co się da, jako procedury "parametryzowane". "Parametryzowane" w cudzysłowiu bo na zasadzie kopiowania wartości przypisanych do danej rolety do jakiegoś stałego obszaru flag i rejestrów, z którego korzysta potem procedura. W sumie nie wiem czy to nie wyjdzie bardziej pokręcone, niż copy&paste i po jednej procedurce na każdą roletę. Ja testowałem to rozwiązanie. Mam nawet gdzieś kawałek kodu, który to robi. Według mnie dodakowa komplikcja kodu jest przez to tak duża, że zysk z jego nie powielania szybko jakoś przestaje być istotny... Jeśli kotś chciałby samodzielnie spróbować to należy się zainteresować rejestrami indeksowymi V, Z i P0-P9, oraz ewentualnie grupowanymi flagami serii W* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Ja testowałem to rozwiązanie. Mam nawet gdzieś kawałek kodu, który to robi. Według mnie dodakowa komplikcja kodu jest przez to tak duża, że zysk z jego nie powielania szybko jakoś przestaje być istotny... Jeśli kotś chciałby samodzielnie spróbować to należy się zainteresować rejestrami indeksowymi V, Z i P0-P9, oraz ewentualnie grupowanymi flagami serii W* to właśnie miałem m.in. na myśli, tylko tym nie załatwisz liczników, ani timerów (chyba że o czymś nie wiem). a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Jeśli kotś chciałby samodzielnie spróbować to należy się zainteresować rejestrami indeksowymi V, Z i P0-P9, oraz ewentualnie grupowanymi flagami serii W* to właśnie miałem m.in. na myśli, tylko tym nie załatwisz liczników, ani timerów (chyba że o czymś nie wiem). a szkoda. Liczniki można zamienić na instrukcję INCREMENT (15), a zamiast standardowego timera wykorzystać RTC i porównywanie czasu (niestety z dokładnością do 1 sekundy tylko) i/lub instrukcję CUMULATIVE TIMER (87-89). Tylko że te obejścia problemów powodują dalszy wzrost zagmatwania kodu, więc IMHO szkoda na to czasu. Bardziej pomocne było by lepsze "Search&Replace" W sumie jak teraz o tym myślę, to gdyby była funkcja eksportu do zapisu mnemonicznego w pliku tekstowym i potem importu z takiego zapisu, to reszta była by już łatwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 taką zabawkę sobie wyszukałem i testuję. http://www.ti-estore.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=EZ430-RF2500T mikroprocesor, niskie zużycie energi, trochę miejsca na program i dane, i bezprzewodowa komunikacja - hardware i software. zastosowanie ala tematyka tego wątku (po domontowaniu odpowiednich elementów i oprogramowaniu): bezprzewodowe - czujniki - np. temperatury, wilgotności, sterowanie przekaźnikami, kontaktrony itp. wiem, że niektórzy stąd to by sobie pewnie sami poskładali coś takiego, ale ja tak nisko na sprzęt nie schodzę, a z takiego prawie gotowca to można skorzystać. w celu połączenia z innymi systemami, np. serwerem linuksowym, jest development board (zreszta potrzebna tak czy inaczej) z usb, widziany jako port rs232.http://www.ti-estore.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=EZ430-RF2500 koszt do przeżycia, czasami robią jakieś promocje i można kupić taniej. niestety, zasięg trochę ograniczony, parter-piętro mi generalnie działa, ale jak dam je złośliwie na przekątnej domu to już parter-piętro szwankuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 - użyteczne pozycje rolety to praktycznie tylko: zamknięte, otwarte i prawie zamknięte (w zasadzie tylko rozsunięty pancerz - co daje półmrok). Wykorzystanie jakichkolwiek innych pozycji (z moich wcześniejszych doświadczeń) wynikało raczej z obsługi ręcznej rolety, czyli sporej upierdliwości ustawienia konkretnej pozycji Ale w sumie chętnie posłucham "use-casów" No to kwestia gustu, też myślałem jak wyżej, ale teraz okazało się, że korzystamy z innych ustawień. Np. budzenie rano - lekki uchył to za mało, żebym się obudził całych nie chcę otwierać bo za dużo, otwieram na kilkadziesiąt procent. Ponieważ czasami dostaję szoku z powodu gwałtownego otwarcia rolet rano, myślę też o tym, żeby je otwierać stopniowo w kilku krokach z odpowiednim odstępem czasowym. Hehe, faktycznie obudzenie się przy zamkniętych roletach zewnętrznych na _wszystkich_ oknach w pomieszczeniu jest trudne. Jak pierwszy raz spałem w takim pokoju, to obudziłem się o 13, a i to tylko dlatego, że mnie już wszystko bolało od leżenia... Ale teraz nie mam rolet w sypialni (bo nie mam ściany szczytowej), więc o tym zapomniałem. Choć i tak do tego IMHO wystarczy jeden dodatkowy krok oprócz "pełne otwarcie". Ponadto, mnie bawi możliwość odczytu aktualnej pozycji rolety (niezależnie od tego jak ją wysterujemy, nawet działając z innego podprogramu bezpośrednio na wyjściach sterujących silnikami) - to można ładnie użyć na jakimś panelu, choćby tylko zamieniając to na informację w 3-4 stopniowej skali z zastosowaniem ikonek, to będzie fajny bajer. No w końcu całe te nasze instalacje to tylko bajer No i to jest chyba główne zastosowanie tego mechanizmu. Może być fajne, ale u siebie nie planuję typowego panelu (za daleko by mi do niego było, gdziekolwiek by nie był, no i tani to on nie jest), a zanim zrobię sensowną wizualizację na www, to pewnie zdążę zapomnieć jak to działa... Lepiej powiedz jak tam postępy z karmieniem fateka danymi po modbusie? No, działa, ale do pełnego rozwiązania - takiego, które nadaje się do udostępnienia, tzn. elastycznego i konfigurowalnego jeszcze trochę. Myślę, że to gdzieś w wakacje bardziej. Są drobne problemy z zastosowaną biblioteką (libmodbus) - np. stabilność, brak obsługi zmiennych bitowych, i zamierzam też zmienić na inną, bo tej mi się nie chce poprawiać. A właściwie czemu zawziąłeś się na C? Nie było by prościej użyć czegoś interpretowanego? Wiem, że to więcej zasobów zje, ale za to może będzie "po prostu działać"... Trochę off-topic: planujesz komercjalizację tej nowej domeny, czy pozostanie to wolnym projektem? Albo mówiąc wprost: chcesz trzymać nad tym pełną kontrolę, czy dopuszczasz myśl rozwoju "społecznościowego" serwisu? Jestem za rozwojem społecznościowym Mogę do tego później wprowadzić odpowiednie mechanizmy.Myślę, że jest już kilku użytkowników fateka tutaj, będzie ich przybywać, więc zebranie w jednym miejscu jakiś informacji, naszych ciekawych kodów i rozwiązań byłoby fajne. Inne tematy z tej dziedziny też można. Żyję z czego innego, to tylko hobby. W takim razie może podeślę Ci kiedyś moją realizację obsługi rolety... tak na dobry początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.05.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 A właściwie czemu zawziąłeś się na C? Nie było by prościej użyć czegoś interpretowanego? Wiem, że to więcej zasobów zje, ale za to może będzie "po prostu działać"... Bo nie chciało mi się pisać własnej implementacji modbusa, a gotowe znalazłem tylko w C/C++/java itp. Jak znacie coś interpretowanego na wolnych licencjach to chętnie się przyjrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 taką zabawkę sobie wyszukałem i testuję. http://www.ti-estore.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=EZ430-RF2500T Chyba naprawdę masz ogromniasty i mega pilny projekt w robocie do zrobienia... Ale możesz rozwinąć temat? Na ile to upierdliwe w użyciu? Nie mam już sił wnikać w dokumentację, ale może też by się mi przydało BTW: z nieco innej beczki: zna ktoś jakiś KITowy (choć gotowcem też nie pogardzę, byle by cenę miał rozsądną). moduł czytnika transponderów RFID (tak zwanych kart zbliżeniowych), ale taki o sporym zasięgu (tj. minimum 30 cm)? Wiem - są google - ale jakoś tak nie mam ostatnio do nich szczęścia, bo rzadko pokazują to czego szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.05.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 A właściwie czemu zawziąłeś się na C? Nie było by prościej użyć czegoś interpretowanego? Wiem, że to więcej zasobów zje, ale za to może będzie "po prostu działać"... Bo nie chciało mi się pisać własnej implementacji modbusa, a gotowe znalazłem tylko w C/C++/java itp. Jak znacie coś interpretowanego na wolnych licencjach to chętnie się przyjrzę. Ja akurat preferuję pythona, bo daje się go jeszcze po jakimś czasie od napisania zrozumieć. Znalazłem tak na szybko pymodbus, mblogic i kilka innych pomysłów BTW: to ostatnie ma też zdaje się bibliotekę w C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts