Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

witam

kiedyś o to pytałem a teraz znalazłem odpowiedź, chodziło o wyłącznik bioenergetyczny.

Jest coś takiego, robi to moeller, i polega na tym że rozpoznaje czy są jakieś odbiorniki podłączone do linii, i jeżeli nie ma podłączonego odpowiedniego obciążenia to odłącza zasilanie od linii.

A do czego chcesz wykorzystać ten wyłącznik bioenergetyczny bo mnie to zaciekawiło.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ciągnę dalej temat siłowników jaki jest lepszy NC czy NO

Imho do CO lepsze są NO.

- w zimie na grzaniu bedą raczej otwarte

- w lecie obwód CO i tak jest zamknięty więc mogą być otwarte - niczemu to nie przeszkadza

- w razie jak sie coś spitoli to trudno naprawić to skostniałymi z zimna rękami - w razie czego wyrywasz kable ze ściany i masz cieplutko :)

Ostatnio namieszał mi pracownik Kisana który twierdził że lepszy jest NC ale dlaczego to już nie bardzo potrafił uzasadnić.

Interesuja mnie te 2 polozeniowe tzn faza na 1 kabelek to sie otwiera ,aby zamknac faze podac trzeba na 2kabelek, w polozeniach krancowych nie pobieraja pradu.

W jakiej cenie udalo sie wam to kupic ?

odaro :

Silowniczki dziela sie na 2 typy z tego co sie orientuje :te co potrzebuja zasilania aby pozostac otwary/zamkniety i na te co musisz podac zasilanie osobno na otwarcie i zamkniecie

Jeszcze raz chciałbym wrócić do tematu siłowników.

Jeżeli chciałbym zastosować siłownik dwupołożeniowy czyli taki że aby otworzyć siłownik dajemy fazę na 1 kabelek a żeby zamknąć dajemy fazę na 2 kabelek to mogę zastosować kabel wielożyłowy z wspólnym zerem.

Czyli inaczej jakbym potrzebował zamontować 10 takich siłowników to ile żył musiałby mieć przewód wielożyłowy?

odaro:

Jesli 10 silowniczkow 2 polozeniowych to tak :

10silownikow X2 stany plus zero dla wszystkich

wiec 21 przewodow ale te zero musi miec wiekszy przekroj tak aby w razie

pracy wszystkich na raz "dal rady"

Niestety narazie jedyny sensowny taki silowniczek (cena) to jest ten co podawalem link wczesniej lecz trzeba go wpiac jakos dodatkowo w rozdzielaczu... :)

Tak sobie teraz mysle : czy sa wlacznik na bazie amperomierza?

Chodzi mi ze urzadzonko mierzy przeplyw pradu na jakims kabelku i odpowiednio do plynacego pradu zal/wyl przekazniczek.

Mozna by to bylo uzyc np do wysuwania ekranu gdy pilotem wlaczymy projektor i zwinie go gdy go wyl..... ale ja kombinuje ... :)

Mam juz koncepcje na wylaczniki oswietlenia:)

Po roznego rodzaju perypetiach i komnacjach wpadlem na genialny pomysl :)

Mianowicie na alledrogo znalazlem firme ,co robi tabliczki okolicznosciowe na roznego rodzaju laminatach.Mozna wymyslac ksztalty i formy jakie sie chce. Np cos takiego :

http://vic12.diinoweb.com/files/tabliczki/zmienione4.jpg

,wiec ja tak wykombinowalem :

85 na 85 mm kwadracik ze srebra polerowanego (to plastik z laminatem) na nim wyciete kwadraciki (z 3 stron bo 4 sluzy jako zawias) w nich ladnie wygrawerowane opisy co do czego i obok diodka 3mm.

Pod spodem bedzie laminat z mikrowylaczikami :)

http://www.poddebem.org/rozne/plytka%20-zaczatki.jpg

Reszta to juz wiadomo. Wkleje zdjecia jak juz to przysla (sam laminat) i poskladam to "do kupy" . Sadze,ze to jest jedyne sensowne wyjscie i bedzie to estetyczne - takie profesional :)

Koszt jednej plyteczki to ok 20zl :)

http://www.poddebem.org/rozne/panel.jpg[/img]

odaro:

Jesli 10 silowniczkow 2 polozeniowych to tak :

10silownikow X2 stany plus zero dla wszystkich

wiec 21 przewodow ale te zero musi miec wiekszy przekroj tak aby w razie

pracy wszystkich na raz "dal rady"

Niestety narazie jedyny sensowny taki silowniczek (cena) to jest ten co podawalem link wczesniej lecz trzeba go wpiac jakos dodatkowo w rozdzielaczu... :)

Chodzi mi ze urzadzonko mierzy przeplyw pradu na jakims kabelku i odpowiednio do plynacego pradu zal/wyl przekazniczek.

Mozna by to bylo uzyc np do wysuwania ekranu gdy pilotem wlaczymy projektor i zwinie go gdy go wyl..... ale ja kombinuje ... :)

Mam juz koncepcje na wylaczniki oswietlenia:)

Po roznego rodzaju perypetiach i komnacjach wpadlem na genialny pomysl :)

Mianowicie na alledrogo znalazlem firme ,co robi tabliczki okolicznosciowe na roznego rodzaju laminatach.Mozna wymyslac ksztalty i formy jakie sie chce. Np cos takiego :

http://vic12.diinoweb.com/files/tabliczki/zmienione4.jpg

,wiec ja tak wykombinowalem :

85 na 85 mm kwadracik ze srebra polerowanego (to plastik z laminatem) na nim wyciete kwadraciki (z 3 stron bo 4 sluzy jako zawias) w nich ladnie wygrawerowane opisy co do czego i obok diodka 3mm.

Pod spodem bedzie laminat z mikrowylaczikami :)

Reszta to juz wiadomo. Wkleje zdjecia jak juz to przysla (sam laminat) i poskladam to "do kupy" . Sadze,ze to jest jedyne sensowne wyjscie i bedzie to estetyczne - takie profesional :)

Koszt jednej plyteczki to ok 20zl :)

http://www.poddebem.org/rozne/panel.jpg[/img]

Nie chcesz zająć się produkcją takich wyłączników? Będę Twoim pierwszym klientem. :lol:

Interesuja mnie te 2 polozeniowe tzn faza na 1 kabelek to sie otwiera ,aby zamknac faze podac trzeba na 2kabelek, w polozeniach krancowych nie pobieraja pradu.

W jakiej cenie udalo sie wam to kupic ?

mario gdzie można kupić takie siłowniki 2 położeniowe szukałem, pytałem i nikt nie słyszał o takich siłownikach.

Możesz podać jakiś konkretny typ, nazwę producenta?

tak, są , najprostszym jest zwykły przekaźnik szeregowo do badanego obwodu, są też przekaźniki priorytetowe które mogą włączać lub wyłączać jedne obwody w zależności od wielkości płynącego prądu w innych

lakusz:

to super , musze cos takiego poszukac bo ciezko byloby zrealizowac funkcje logiczne na fateku bez wyciagania sygnalow z urzadzen (otwarcie obudowy=utrata gwarancjii)

PavvelB:

Myslalem o tym zmeczeniu materialu ,musze zobaczyc te paneliki na wlasne oczy i mam juz pomysl jak to sprawdzic :) wiertarka z mimosrodem w imadlo i test przez tydzien :) tak tytrzyma 1000 000 nacisniec to mam pewnosc ,ze mnie przezyje :) a wytrzyma - tak mi odpowiedzieli w tej firmie o ile skok bedzie ok 1mm max

odaro:

Jesli chodzi o te paneliki to najpierw musze zlozyc chodzby 1 sztuke i ja przetestowac aby miec pewnosc ,ze bedzie to dzialac przez dluuugie lata.Ale jesli znajda sie osoby zainteresowane tematem , to mozna by bylo jakos wspolnie zlozyc zlecenie w tej firmie- bedzie wyrazna znizka.

Mozna by bylo isc jeszcze na wieksza latwizne i poprosic o zrobienie nawet i plytki pod spod dla mikrowylacznikow :)

Pytales o ten zaworek ,oto on :

http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/cPath/21_23/products_id/39

Jak pisalem ,nie jest dedykowany do rozdzielaczy ale da rady go tam zastosowac.

witam

kiedyś o to pytałem a teraz znalazłem odpowiedź, chodziło o wyłącznik bioenergetyczny.

Jest coś takiego, robi to moeller, i polega na tym że rozpoznaje czy są jakieś odbiorniki podłączone do linii, i jeżeli nie ma podłączonego odpowiedniego obciążenia to odłącza zasilanie od linii.

A do czego chcesz wykorzystać ten wyłącznik bioenergetyczny bo mnie to zaciekawiło.

wiesz co, teraz nie pamiętam czego to dotyczyło, chyba sytuacji odłączania automatycznego odbiorników które nie potrzebnie pobierają niewielkie ilości prądu nonstop - nie wiem tylko czy to załatwi problem...

lakusz:

te wylaczniki bioenergetyczne odlaczaja obwody elektryczne w celu zmniejszenia pola elektromagnetycznego emitowanego przez przewody.

Nie da rady ich zastosowac do urzadzen ,ktore wchodza w stan stand-by.

Wiec sluza do zarowek itp.

Mozna by bylo sie pokusic o cos takiego ale jesli wylaczysz tv pilotem -obwod rozpozna maly pobor pradu i odlaczy ,ale juz z pilota nie wlaczysz ponownie tv.... :(

Ja to realizuje plc, alarm on=gniazda poza kluczowymi off. Z tym , ze bedzie plc rozpoznawal rozne rodzaje alarmu np obwodowy na kontakrtonach/pir.

Brak ruchu na parterze przez 30min (ustawiasz) =gniazda/oswietlenie off.

Schodzisz z pietra to juz przy podejsciu do schodow wlacza sie oswietlenie led (polmrok) jesli nie zapalisz glownego. Czujki tak rozmieszczone ,ze przewiduje plc gdzie idziesz i wlacza po kolei ledy. Pradu zra tyle co nic ,wiec nie zbankrutuje :) Ajesli wlaczysz glowne oswietlenie gdzies to ledy odlacza.

Troszke zamotalem ... ale tez juz o tym myslalem :)

Brak ruchu na parterze przez 30min (ustawiasz) =gniazda/oswietlenie off.

z takimi to trzeba uważać żeby nie przedobrzyć bo zamiast umilić uprzykrzą nam życie - siedzisz na kanapie, oglądasz tv a tu po 30 min światło i tv OFF :)

jest cienka granica - myślę że warto przemyśleć z każdej strony aby jej nie przekroczyć w chwili entuzjazmu i euforii wywołanej możliwościami naszego plc

:)

Pozdrawiam

PS. może warto by sie dzielić tutaj "mykami" jakie zastosowaliście / planujecie zastosować u siebie - będzie taka skarbnica wiedzy

Mam takie pytanko - zakupiłem sobie radiolinię do sterowania kilkoma urządzeniami w domu, min. napędem bramy garażowej. Napęd - Hormann Supramatic czy jakoś tak - ma wyjście napięcia zasilającego zewnętrzne odbiorniki, 24V max 250 mA. Radiolinia jest zasilana 12V, max 120 mA. Pytanie jest takie, czy na wyjściu siłownika mogę zastosować stabilizator napięcia 12V (np. LM7812) i w ten sposób zasilić centralkę ? Czy nie ma ryzyka uszkodzenia elektroniki centralki stosując taki stabilizator ?

...ma wyjście napięcia zasilającego zewnętrzne odbiorniki, 24V max 250 mA. Radiolinia jest zasilana 12V, max 120 mA. Pytanie jest takie, czy na wyjściu siłownika mogę zastosować stabilizator napięcia 12V (np. LM7812) i w ten sposób zasilić centralkę ? Czy nie ma ryzyka uszkodzenia elektroniki centralki stosując taki stabilizator ?

Można zastosować, tylko zwróć uwagę na moc strat na stabilizatorze. To może dochodzić do 1,5W co wymaga dodania solidnego radiatora. I nie zapomnij o kondensatorach ceramicznych 0,1uF w pobliżu wyprowadzeń 7812 aby uniemożliwić mu wzbudzenie, mogące skutkować ubiciem. Lepszy był by jakiś impulsowy ale nie wiem czy warto się wtedy w to bawić. Lepiej wtedy osobny zasilacz sieciowy dla tej radiolinii.

Poza tym witam w wątku. Przeczytałem cały. Swój powstający dom postaram się uczynić też nieco inteligentniejszy od kupy betonu. PLC to moja codzienność, więc odwrotu nie ma 8)

...ma wyjście napięcia zasilającego zewnętrzne odbiorniki, 24V max 250 mA. Radiolinia jest zasilana 12V, max 120 mA. Pytanie jest takie, czy na wyjściu siłownika mogę zastosować stabilizator napięcia 12V (np. LM7812) i w ten sposób zasilić centralkę ? Czy nie ma ryzyka uszkodzenia elektroniki centralki stosując taki stabilizator ?

Można zastosować, tylko zwróć uwagę na moc strat na stabilizatorze. To może dochodzić do 1,5W co wymaga dodania solidnego radiatora. I nie zapomnij o kondensatorach ceramicznych 0,1uF w pobliżu wyprowadzeń 7812 aby uniemożliwić mu wzbudzenie, mogące skutkować ubiciem. Lepszy był by jakiś impulsowy ale nie wiem czy warto się wtedy w to bawić. Lepiej wtedy osobny zasilacz sieciowy dla tej radiolinii.

Poza tym witam w wątku. Przeczytałem cały. Swój powstający dom postaram się uczynić też nieco inteligentniejszy od kupy betonu. PLC to moja codzienność, więc odwrotu nie ma 8)

To super że znasz się na PLC dobrze jak byś często zaglądał do tego wątku.