ravbc 02.08.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Dobra, skoro tym razem ja "umarłem wątek", to spróbuję go też wskrzesić. Zrobiłem z grbusza swój program obsługi nawadniania. Jeszcze go nie testowałem, ale jakieś szansę działać toto ma. Założenia już gdzieś tu podawałem, ale powtórzę: - obsługa do 32 "harmonogramów", - każdy harmonogram z osobnym czasem startu i stopu (definiowanymi przez pary miesiac+dzien oraz godzina+minuta - każdy harmonogram może dotyczyć dowolnej liczby z maksymalnie 16 sekcji - możliwość zablokowania nawadniania osobno w każdej sekcji W jakiś sposób (najlepiej przez modbus oczywiście) do PLC trzeba wpisać dane "harmonogramów". Oto lista używanych dalej rejestrów "programujących": Blokady sekcji - rejestr D1000 Liczba harmonogramów - rejestr D1001 Miesiące i dni aktywności harmonogramów (pary start i stop - 4 bajty) - rejestry D1002-D1065 Godziny i minutyaktywności harmonogramów (pary start i stop - 4 bajty) - rejestry D1066-D1129 Aktywne sekcje (jedno słowo, 2 bajty, dla każdego harmonogramu) - rejestry D1130-D1161 Czyli dane nie są "ciągłe", tj. zapis nie jest kolejny wszystkich wartości dla każdego kolejnego harmonoogramu, a to ze względu na wykorzystanie instrukcji BKCMP w kodzie. Kod z grubsza wygląda tak: W osobnym module (unit) definiujemy procedurę 65.LBL PODLEJ Przenosimy do roboczego rejestru bierzącą datę i godzinę 08.MOV R4135 R3000 Przenosimy do roboczego rejestru numer miesiąca 08.MOV R4132 R3001 Przesuwamy numer miesiąca do starszego bajtu 46.SWAP R3001 W młodszy bajt wklejamy dzień miesiąca 44.BYMV R4131 0 R3001 0 Zerujemy wynikowe flagi aktywności harmonogramów 114.Z-WR M1464 32 Wszystkie powyższe kroki to de facto jedynie "przygotowanie środowiska". Faktyczne wyliczenia zaczynamy dopiero tutaj. Do markerów M1400-1431 trafiają flagi aktywnych harmonogramów ze względu na ich daty aktywności 112.BKCMP R3001 D1002 D1001 M1400 Do markerów M1432-1463 trafiają flagi aktywnych harmonogramów ze względu na ich godziny aktywności 112.BKCMP R3000 D1066 D1001 M1432 Do markerów M1464-1495 trafia suma logiczna dwóch powyższych wartości, czyli faktyczne flagi aktywności dla kązdego harmonogramu 18.D.AND WM1400 WM1432 WM1464 Teraz czas zweryfikować, które faktycznie sekcje powinny być w tym momencie aktywne: Najpierw przygotowujemy rejestry robocze: 08.D.MOV 0 WM800 08.MOV 1130 P0 08.MOV 0 P1 No i czas na pętlę: 70.FOR D1001 Odczytujemy flagę aktywności kolejnego harmonogramu (tego o numerze z rejestru P1) i trafia ona do markera M1496 40.D.BITRD WM1464 P1 OTB=M1496 Jeśli ten harmonogram jest aktywny, to jego sekcje, do listy aktualnie aktywnych sekcji (markery M800-831) A(M1496) 19.OR DP0P1 WM800 WM800 No i "zawijamy" pętlę 15.INC P1 71.NEXT Na koniec na filtrujemy listę aktywnych sekcji flagą blokad (rejestr D1000) 18.AND WM800 D1000 WM800 No i pozostało dla wybranych sekcji uruchomić wybrane wyjścia PLC (to już oczywiście w zależności od konkretnych połączeń fizycznych "na zewnątrz" sterownika) A(M800) O(Yxxx) ... Koniec procedury 68.RTS W głównym module (main unit) trzeba dodać jeszcze wywołanie procedury (w tym wypadku co minutę): U(M1923) 67.P.CALL PODLEJ No i to by było na tyle. Ostatni "drobiazg" do zrobienia, to jak te harmonogramy wpisać do PLC... Ktoś widzi jakiś oczywisty błąd? Ja tego jeszcze nie miałem okazji przetestować, więc jest szansa, że to jednak niczego sensownego nie zrobi... Oczywistą wadą programu jest zużycie aż 129 markerów (rejestrów M), ale to głównie ze względu na ograniczenia instrukcji BKCMP. Można by nieco tą pamięciożerność ograniczyć (o połowę), ale mi się nie chciało PS. Przyjąłem sobie tu jakąś tam notację funkcji i poleceń Fateka. Po zestawieniu tego z WinProLadderem (czy nawet dokumentacją) nie powinno być problemu ze zrozumieniem co jest co Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez ravbc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.08.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 ravbc - ile bierzesz za godzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Depi: w "swoim" fachu 100zł ale takie rzeczy robię po godzinach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.08.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Czyli drożej czy taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.08.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Czyli tylko jak znajdę motywację i wolną chwilę A i jedno i drugie to towar u mnie mocno deficytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 21.08.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Chciałem się podzielić ciekawym odkryciem w sprawie tradycyjnych przcisków sterujących na ścianę. Do tej pory przekonany byłem, że podstawą "klawiszologii" w domu będzie berker 503404, aż natknąłem się na informację o TEM Modul.Większej gęstości upakowania niż ww berker 503404 toto nie ma, ale jest większa elastyczność i niższa cena. Wygląda ciekawie, mam zamiar przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 23.08.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Odnośnie TEM'a - przyglądałem się temu juz pół roku temu i zdecydowałem się właśnie na ten system. We Wrocławiu (gdzie mieszkam) działą jeden z dwóch dystrybutorów tego systemu - Nota Bene. Polecam kontakt z nimi - spotkałem właściciel ana jednych targach, ta firma PRODUKUJE przyciski w bardzo eleganckich formach - a ceny są do uzgodnienia, bo to robota trochę rzemieślinicza, więc wszystko możliwe. Po prostu zrobią Ci przyciski takie, jakie sobie wymarzysz, a ceny wyglądały porównywalnie z TEM'em, jakbyś miał zestawiać z pojedynczych modułów. I nie ma problemu dodanie diodek itp. Ja najpewniej będę sie decydował na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berb 01.09.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam!Zainteresował mnie temat wykorzystania sheevaplug/guruplug jako web serwer. civic9 mógłbyś przybliżyć w jaki sposób połączyłeś guru z plc? Rozumiem, że masz te urządzenia ze sobą połączone? Poprawcie mnie jeśli źle myślę - na guru postawiona jest strona do której można się odnieść z jakiegokolwiek urządzenia z przeglądarką i przy pomocy tej strony sterujemy funkcjami zaprogramowanymi w plc? O ile z PLC sobie poradzę bez problemu to podejrzewam że z guru może być kłopot:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 01.09.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Trzeba sobie "wygenerować" bramkę modbus-ową (po serialu lub TCP, zależy co tam Twój PLC wystawia). To oczywiście dotyczy połączenia jakiegokolwiek kompa z PLC. Można niby próbować jakimiś półśrodkami, ale IMHO tylko tego typu pełna wymiana danych (dwukierunkowa!) pozwoli uzyskać sensownie użyteczne UI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.09.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 połączone są - fizycznie przez rs232 (jak ktoś ma moduł ethernetowy, to też się nada), logicznie - przez protokół modbus.reszta tak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.09.2011 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 (edytowane) Wracając do tematu podlewania, ICM nie udostępni danych numerycznych. Ale http://www.pogodynka.pl/ dałoby się oskryptować i przynajmniej wyciągnąć informacje typu "słabe opady deszczu". Poszukaj informacji o METAR. Powinno dać się ładnie wciągać. Np. http://pogoda.teleaudio.com.pl/cgi-bin/metar.cgi?kraj=Poland&lotnisko=%28EPPO%29%20Poznan-Lawica Edytowane 2 Września 2011 przez Tomkii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.09.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Poszukaj informacji o METAR. Powinno dać się ładnie wciągać. Hehe, jak się ma lotnisko "pod nosem" to pewnie jest to całkiem niezły pomysł. Gorzej jak do lotniska (ze stacją meteo) daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.09.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Hehe, jak się ma lotnisko "pod nosem" to pewnie jest to całkiem niezły pomysł. Gorzej jak do lotniska (ze stacją meteo) daleko... No to jest jeszcze inna opcja. Można skorzystać z prywatnych amatorskich stacji pogodowych i brać komunikat w APRSie. No i można próbować uzyskać dane z portali skupiających amatorskie stacje: http://www.wunderground.com http://www.pwsweather.com http://www.awekas.at http://www.wedaal.de Do tego są jeszcze 2 albo 3 polskie projekty tego typu: http://www.meteo.2o.pl http://amt.achjoj.info/index.html (tylko temperatura) http://www.meteo24h.pl/stacje-meteo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.09.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Albo można wyskrobać te 300-400 zł i zainwestować we własną "amatorską stację pogody"... Tylko tu bardziej chodziło o prognozowanie pogody, niż odczyt bieżących warunków, a tego w zasadzie żadna amatorska stacja nie daje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.09.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 swoją stację pogodową już mam - jak pamiętacie dzięki za linki, pooglądam. przyglądałem się już niektórym serwisom, np. pogodynka.pl, czy choćby pogoda.onet.pl - można to łatwo parsować i wystarczy. ale to już temat chyba na przyszły sezon - w zimie można wieczorami podłubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazoski 08.09.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich entuzjastów automatyki w domu Wczoraj skończyłem czytanie całego wątku - od deski do deski 166 stron Ogromny zbiór wiedzy i doświadczeń. W toku lektury natknąłem się na wzmiankę o sterownikach Array, oferowanych przez firmę Telmatik. Szczerze mówiąc bardzo mnie one interesują, jednak mało jest o nich materiałów i informacji. Czy ktoś z szanownego grona miał z nimi do czynienia ? Chodzi mi zwłaszcza o serie APB - np. APB-22MTDL . Czy warto ? Nie ukrywam, że głównym atutem jest język programowania. Radzę sobie z drabinką, ale parę sterowników będzie musiało być przeprogramowywanych przez osoby znające tylko jezyk FBD. Z góry dziękuję za odpowiedź i gorąco wszystkich pozdrawiam ! PS - w wątku przewijał się często temat przycisków i wyłączników. Może dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji - jeśli szuka ktoś przycisków wielokrotnych to proszę zwrócić uwagę na produkty firmy MK ( Honeywell ) z serii Grid. System ten składa się z : "płyty czołowej" , modułów czyli przycisków, wyłączników, kontrolek, ściemniaczy itp, ramek w których te moduły są montowane i puszek na lub pod tynkowych. System dostępny w wielu kolorach, również w metalu ( chrom błyszczący i matowy itp ) System bardzo popularny w Anglii i Irlandii ( gdzie miałem okazję go sprzedawać ) Oto link do strony producenta : http://www.mkelectric.com/en-gb/Products/WD/Superswitch/grid/frontplates/flatplate/Pages/SW568.aspx Wystarczy wybrać akcesoria. W Polsce można je zakupić m.in tu :http://www.mkelectric.com/en-gb/Products/WD/Superswitch/grid/frontplates/flatplate/Pages/SW568.aspx W razie pytań służę pomocą Edytowane 8 Września 2011 przez wazoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 08.09.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 co sądzicie o takim mechanizmie wykorzystania wody szarej i deszczówki oraz zarządzania jej dostępnością? http://img651.imageshack.us/img651/9613/schematwodyszarejideszc.jpg http://img202.imageshack.us/img202/9977/wodaszaraideszczowka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 08.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam Sugerował bym dodanie możliwości ręcznego przełączania źródeł na wypadek awarii czujnika poziomu. No chyba że masz bypassy już na poziomie hydrauliki i wtedy uniezależniasz się dodatkowo od awarii zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 08.09.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) raczej nastawiam się na ręczne bypassy niż oprogramowanie tego na plc (choć może dodam) na razie cały mój projekt automatyki to wiele tabelek i pomysłów, brak budowy i sterownika bypass programowy w mojej ocenie ma zastosowanie jeden, przełączenie wszystkiego na zasilenie z wodociągu. Edytowane 8 Września 2011 przez nysander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 11.09.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Panowie pomóżcie. Czy mając WinProladder 2.5 z symulatorem jest jakaś opcja na symulowanie obecności RTC i rejestrów daty i czasu.Czy na czas pisania tylko w symulatorze (brak fizycznego plc) muszę sobie RTC symulować definiując na czas symulacji pożądane wartości zapisując je do rejestrów odpowiedzialnych za wskazania daty. pytanie nr dwa, jak obsłużyć przejście z ostatniego dnia miesiąca na dzień kolejny (chodzi mi o zaprogramowanie opóźnienia jakiegoś procesu o 1 dzień (ale niekoniecznie o równe 24 godziny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts