Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy wiecie może o jakiś termometrze, który mógłby zapanować jednocześnie nad 6 - 8 czujnikami ?

pozdrawiam

Układ na 1-Wire?

Ja mam w tej chwili w domu 8 czujników DS1820, podłączone do jednego portu com. Działa.

Co znaczy 'zapanować'?

Grzegorz

Ok - właśnie tego szukałem ... potrzebowałem tylko "słowa klucza" :wink:

czy wiecie może o jakiś termometrze, który mógłby zapanować jednocześnie nad 6 - 8 czujnikami ?

pozdrawiam

Układ na 1-Wire?

Ja mam w tej chwili w domu 8 czujników DS1820, podłączone do jednego portu com. Działa.

Co znaczy 'zapanować'?

Grzegorz

Ok - właśnie tego szukałem ... potrzebowałem tylko "słowa klucza" :wink:

Też mam 8 DS18B20 na jednym comie. Trochę to niestety jest nieprzewidywalne - ponieważ inerface COM - 1-Wire jest robiony we włanym zakresie a DS18B20 pobierają duże moce do zasilania - to czasami działają wszystkie 8 - a czasami np. tylko 6. I nie dopatrzyłem się żadnej reguły.

Też mam 8 DS18B20 na jednym comie. Trochę to niestety jest nieprzewidywalne - ponieważ inerface COM - 1-Wire jest robiony we włanym zakresie a DS18B20 pobierają duże moce do zasilania - to czasami działają wszystkie 8 - a czasami np. tylko 6. I nie dopatrzyłem się żadnej reguły.

Może to jest kwestia topologii układu?

Ja gdzieś wyczytałem, że odległość po kabelku do każdego musi być inna i to w odstępach 2 metry. Tak zrobiłem i nie mam problemów.

Też com / 1-wire robiłem sam.

Grzegorz

• 2 weeks później...

Mam łopatologiczne pytanie i proszę o łopatologiczną odpowiedź.

(łopatologicznie = możliwie prostym językiem) :D

Chcę zrobić tak....

W kilku miejscach chcę oswietlenie podłączyć pod przekaźniki bistabilne. Włączać swiatło będę włącznikiem dzwonkowym (impuls), wyłączać podobnie (drugi impuls). W przyszłości (nie od razu) chciałbym pod taki przekaźnik podłączyć centralą satela i także za pomocą centrali sterować oświetleniem. Na przykład: o godzinie 18.00 centrala da impuls na przekaźnik, a ten włączy mi oswietlenie zewnętrzne. Dodatkowo bedę mógł zrezygnować z oświetlenia i za pomocą włącznika dzwonkowego wyłączyć oświetlenie itp. Czy tak można podłączyć? Jeśli tak to jakiej firmy przekaźniki najlepiej kupić i jaki prąd sterujący powinien mieć napiecie? Może to już było w tym wątku, ale proszę o wyrozumiałość, bo wiem że dzwonią, ale nie wiem w którym kościele.

Włącznik dzwonkowy podpinasz między wejście R/S przekaźnika a zasilanie (lub masę w zależności od przekaźnika).

Wyjście centralki podpinasz pod wejśce S przekaźnika.

Jeżeli przekaźnik jest na 12V i zasilany z centralki to możesz użyć wyjścia typu OC. Jeśli na inne napięcie (np. 24V) to bezpieczniej użyć wyjścia przekaźnikowego.

Damiang czy mozesz cos wiecej napisac o swojej instalacji? Moze jakies zdjecia, schematy?

chce u siebie zrobic instalacje na INTEGRZE - elektryk z ktorym wstepnie rozmawialem wiedzial o czym mowie, choc ja sam do konca siebie nie rozumiem ;)

pewnie juz to bylo, ale duzo tych stron i nie wszystko dokladnie przeczytalem, albo jako laik nie zrozumialem.

chcialbym aby w pierwszym etapie instalacja dzialala w sposob tradycyjny, a z czasem rozszerzac sterownie poprzez centrale. W jaki sposob i jakie kable musze poprowadzic? ktore w gwiazde? i co bede musial kupic/zrobic aby wykorzystwac automatyke centrali?

z gory thx za odpowiedz i za wyrozumialosc dla laika :)

pozdrawiam,

Damian

Witam Imiennika :D

Moja instalacja w sumie jest zgodna z tym co było dyskutowane w tym wątku. W telegraficznym skrócie:

-przyciski (dzwonkowe)

-przekaźniki bistabilne Central elektro WP 12-08s http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_1208s.htm w wersji specjalnej na 12V montowane na szynie w szafce rozdzielczej

-centralka Satel CA-64 + karta wyjść przekaźnikowych w szafce rozdzielczej

Podłączenie:

-Przewód 3x1,5 od przycisków do wejść R/S przekaźników w szafce

-wyjścia przekaźnikowe sterują wejściami R i S przekaźników

-przekaźniki zasilane z zasilania 12V centralki, to samo zasilanie do przycisków

Uwagi:

-można sterować "ręcznie" (bez centralki) z przycisków

-centralka może sterować (zmieniać stan) przekaźników, np.: zapalanie światła przy wejściu (naruszenie wejścia); gaszenie światła przy wychodzeniu (wskaźników uzbrojenia and not czas na wyjście)

-zamiast karty wyjść przekaźnikowych wystarczyłyby pewnie wyjścia OC (12V)

-przekaźniki bistabilne mogą być prostsze i tańsze, ale ja wolałem mieć na wszelki wypadek także m.in. wejście/wyjście MS

-zasilanie przekaźników może być (niektórzy twierdzą że powinno) z osobnego zasilacza

-wadą jest cena tego rozwiązania - koszt karty i przekaźników nie jest mały - być może lepiej zrobić sterowanie tylko przez centralkę bez dodatkowych przekaźników bistabilnych.

Acha, takie sterowanie mam w pomieszczeniach "strategicznych", tzn. wiatrołap, hol, klatka schodowa, korytarz na poddaszu oraz kotłownia (przejściowa do garażu) i garaż.

W innych pomieszczeniach sterowanie jest tradycyjne, z tym że kabelki od wyłączników i lamp idą do szafki.

Do gniazdek doprowadziłem przewód sterujący 8x0,5 - jak dotąd nie był potrzebny.

Oprócz światła centralka steruje jeszcze:

* wentylacją (na razie tylko on/off - kilka timerów w kombinacji z wskaźnikiem uzbrojenia),

*lampkami przy schodach (timer and not wskaźnik uzbrojenia, w przyszłości z czujnikiem zmierzchowym)

* pompą cyrkulacji (timer and not wskaźnik uzbrojenia).

To znowu ja. 8)

Chcę podłączyć centalę do przekaźnika bistabilnego i za pomocą centali sterować oświetleniem (dodatkowo sterować oświetleniem musi być możliwość za pomocą zwykłach przycisków dzwonkowych). Jak to podłączyć aby centrala znała stan w jakim znajduje się oświetlenie (wył/zał)? Chodzi oczywiście o to, aby centala nie gasiła światła już zgaszonego (wtedy zapaliłaby światło), albo aby nie zapalała zapalonego już światła (wtedy gasiłaby światło). Czy trzyżyłowy przewód między przekaźnikiem bistabilnym, a centalą w tym przypadku wystarczy?

Jeśli centralka ma znać stan przekaźnika to powinien on mieć odpowiednie wyjście np. dla WP 12-08s:

MS - jako wyjście sygnalizuje stan obwodu: 0V w stanie załączenia, +24V (12V) w stanie spoczynku; może sterować dodatkowymi zewnętrznymi przekaźnikami wykonawczymi.

Wtedy w zależności od stanu centralka może dawać (lub nie) impulsy na wejście R/S.

Drugi sposób: centralka powinna sterować wejściami R lub S, zamiast R/S. Wtedy jeśli centralka da sygnał na S, to niezależnie od poprzedniego stanu przekaźnika światło będzie się świecić.

Ten drugi sposób wydaje mi się prostszy.

W pierwszym wypadku potrzeba min. 3 żyły:

MS

R/S

masa

W drugim także 3:

R

S

masa

ja dodatkowo biorę z centralki także zasilanie, więc w sumie jest 4 żyły.

Uwaga: przekaźniki zazwyczaj oczekują impulsów na wejściach, a centralka raczej daje sygnały stałe i trzeba kombinować...

Damiang, czy któryś z przekaźników z firmy F&F nadawałby się do tego? Mnie osobiście wydaje się, że nie, ale może rzuciłbyś fachowym okiem. Podaję stronkę:

http://www.fif.com.pl/index.php?cPath=54

Z przyczyn geograficznych wolałbym zaopatrywać się w firmie F&F zamiast w firmie Centra Elecktro.

Znalazłem jeszcze na ich stronce coś co ma "Start" i "Reset", ale nie wiem czy to cudo będzie się nadawało.

http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=53&products_id=111

Z tego co widzę to tylko BIS-412 [Przekaźnik bistabilny grupowy (hotelowy)] się do czegoś nadaje.

Ma wejścia WW (wYłącz wszystkie) czyli Reset oraz ZW (załącz wszystkie) czyli Set, z tym że zwierane do N, więc trzeba zastosować kartę wyjść przekaźnikowych.

Tym razem mam pytanie do szanownych Forumowiczów, jak podłączyć rolety.

Założenie:

Każdą roletą z osobna można sterować za pomocą włącznika dzwonkowego podwójnego umieszczonego w pobliżu okna.

Wszystkimi roletami można starować za pomocą jednego włącznika dzwonkowego podwójnego umieszczonego w dogodnym miejscu w domu.

Przedstawiam schemat podłączenia tego cuda (przykładowo dla 2 rolet):

http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=46623&q=mario_pab&k=2&nxt=0

W schemacie:

L - faza

N - przewód neutralny

Z - zamykanie

O - otwieranie

1 - włącznik dzwonkowy podwójny

2 - włącznik dzwonkowy podwójny

3 - włącznik dzwonkowy podwójny (centralne sterowanie)

? - nie wiem co tutaj ma być (może Wy podpowiecie)

W powyższym schemacie jest przynajmniej jeden błąd i nie wiem jak go rozwiązać.

Jeśli załączę włącznik nr 1 lub 2 to sterowanie nastąpi wszystkimi roletami, a tak być nie powinno.

W miejsce "?" trzeba wstawić jakieś cudo, które pozwoli na przepływ prądu w jedną tylko stronę. Tylko co to ma być. Myslałem o diodzie prostowniczej, ale nie wiem czy do prądu przemiennego coś takie się nadaje. Pomóżcie proszę.

Witam

Czy może komuś już udało się dokopać do przełączników monostabilnych z większą ilością przycisków - za rozsądną cenę ?!?!?! Czy dalej pozostają włączniki do żaluzji :cry:

Ja kupuje "samoróby" od jednego gościa. 150 PLN za monostabliny przekaźnik czterotorowy (czyli po prostu cztetry przekaźniki w jedenj obudowi) w obudowie na szynę DIN.

Do każdego toru są trzy wejścia (Set, Reset, i Set/Reset).