climber79 23.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Miałem na myśli, że aby skonfigurować ten sprzęt (program pod winde) potrzebna jest przejściówka 232-485. Racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 23.06.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Dzwonilem w sprawie tego modulu temp. http://www.solidchip.eu/index.php?menu=24 i okazuje sie , ze maja juz nowszy model z rs 485 i rs 232 ,wiec mozna kombinowac jak kto chce . Procz tego ten najnowszy ma 2 wyjscia cyfrowe ... Lecz narazie robia do tych wyjsc firmware , wiec trzeba bedzie za jakis czas tylko uaktualnic) Cena ok 685zl z przesylka ADA też nie tania - 500 netto. Ale to chyba i tak taniej niż moduł fatekowski (i pomiar cyfrowy pewniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.06.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 a napiszcie jak realizujecie sterowanie oświetleniem wykorzystując czujniki ruchu od alarmu, czy równolegle od czujników do centralki alarmowej i sterownika PLC są połączone sygnały czy musi być odpowiednia liczba wyjść w centrali alarmowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 25.06.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Zapomnij o połączeniu równoległym. Po pierwsze takie coś generuje sporo problemów z samym złożeniem "do kupy". Ale ważniejsze jest moim zdaniem to, że czujka od _alarmu_ ma być przede wszystkim czujką od _alarmu_, czyli musi być możliwe pewna i godna zaufania. Niestety trzeba albo wydać nieco na dodatkowe wyjścia, albo na moduł komunikacji po RS lub ETH (tylko wtedy potrzebny byłby chyba jednak jakiś sprzęt pośredniczący, który ładował by dane odczytane z alarmu do PLC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 28.06.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Teraz mam Berkera - żaluzyjne (chwilowe). Wada - nie można nacisnąć dwóch przycisków jednocześnie. Zaleta - tanie - kosztują 20zł vs. normalne dwuprzyciskowe, chwilowe ok. 60zł. 60zł mechanizm berkera ? no coś ty... ja płaciłem ok 40 (brutto) a możliwość naciśnięcia dwóch naraz jest przydatna, szczególnie przy gaszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.06.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 to kwestia przyzwyczajenia, ja też mam te z blokadą, bo - nie pamiętam dokładnie, ale różnica była znacząca przy moich kilkudziesięciu sztukach. i powiem tak - też teraz nie widzę dużej potrzeby. po prostu przywykłem, odruchowo sobie z tym radzę, bez udziału świadomości. podejrzewam, że jakbym miał takie, które się da się naciskać jednocześnie, to bym się do tego przyzwyczaił w niektórych sytuacjach i nie wyobrażał życia bez tego inną sprawą jest funkcjonalność, którą by można wywoływać tylko w sytuacji naciśnięcia dwóch jednocześnie, i to miałyby być inne funkcje niż te dostępne dla każdego z przycisków osobno - ale nie wiem czy takie komplikowanie ma sens. potem jest kłopot z obsługą tego przez gości, rodzinę itp. może lepiej dołożyć jeden przycisk. oprogramowanie tego też by się skomplikowało bo trzeba wziąć pod uwagę takie sytuacje jak prawie jednoczesne naciśnięcie itp. co kto lubi a jak ktoś bardzo lubi to można też zastosować double-click. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 29.06.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 No a Ja poszedłem w przełączniki firmy Berker, niestety tylko seria niemiecka posiada taki mechanizm. W hurtowniach elektrycznych robią wielkie oczy (przynajmniej w częstochowie). Zdobycie przełącznika graniczyło z cudem bo to trzeba zamówić, wpłacić zaliczkę itp."Instalatorzy elektrycy" biorą tylko to co jest dostępne na tą chwilę w sklepie/hurtowni i się nie przejmują inwestorem. Przekonałem się o tym podczas wykonywania hydrauliki. A można poczekać, poszukać, dopasować a nie brać co jest. To nie komuna.Do rzeczy.A oto mój zadajnik sygnałów:http://img142.imageshack.us/img142/710/berker5034serianiemieck.th.jpgDo każdego takiego zadajnika doprowadziłem skrętkę FTP 5. Szkoda że nie ma takich zadajników na max 0,5A tylko na 16A.Co do sterownika to jestem na etapie dopasowywania.A może forumowicze mają jakieś przemyślenia co do ceny i jakości.Wybiorę albo "relpol" - NEED, albo Fatek albo Allan_Bredley.Siemens za drogi.Ukłony dla "civic9" oraz "piotr.wawa" za doświadczenia.Myślę, że to tylko kwestia czasu kiedy "inteligentne domy" będą czymś oczywistym tak jak oświetlenie LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.06.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Remik_Programista: mozesz podzielic sie jakimis fotkami tego pstryczka i ile Ciebie kosztowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 29.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ja rowniez biore fateka pod uwage, choc kusi mnie sterownik mitsubishi, na allegro model fx80 kosztuje 840 zeta, a model 128 ponizej tysiaka, tylko nie wiem jak to pozniej bedzie dzialalo jezeli chodzi o niezawodnosc?Remik_Programista a jak wyglada ten lacznik 4 klawiszowy (czy to ten http://elektrokatalog.pl/index.php?p7977,berker-lacznik-wieloklawiszowy-grupowy) po uzbrojeniu w ramke i przyciski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.06.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Wybiorę albo "relpol" - NEED, albo Fatek albo Allan_Bredley. do NEEDa powinna Cię zniechęcić brak możliwości integracji ze światem zewnętrznym (przynajmniej oficjalnie) po portach komunikacyjnych typu rs232/485/eth. pewnie byś chciał kiedyś jakąś wizualizację albo spiąć z czymś pod modbusie... allana nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 30.06.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Tak to ten mechanizm. Numer katalogowy jest ważny przy zamówieniu. Cena jest uzalezniona od kursu EURO bo to z Niemiec trza sprowadzić.Ile się w hurtownicha elektrycznych naśmiałem to moje. Te zdziwione twarze sprzedawców, szukanie w katalogach i odpowiedź "Panie, tego nikt nie kupuje, do czego Pan to chce. mamy zwykłe, żaluzyjne".Myślę że jest to dobre rozwiązanie dla domowej domotyki, napewno cenowo.Ja do tego kupuję podwójna ramkę i "zaślepke" co by można w przyszłości zmieścić jakiś wyświetlacz cz cos innego.No i oczywiście trzeba ramki i klawisze też kupić z serii niemieckiej. Polskie nie pasuja i dobrze bo jest różnica w jakości wykonania.Zachęcam do katalogu "Berker" zakładka "Seria Niemiecka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.06.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 ja rowniez biore fateka pod uwage, choc kusi mnie sterownik mitsubishi, na allegro model fx80 kosztuje 840 zeta, a model 128 ponizej tysiaka, tylko nie wiem jak to pozniej bedzie dzialalo jezeli chodzi o niezawodnosc? Mitsubishi to sterowniki z górnej półki (mniej więcej tej, na której siedzi też Siemens). Rzecz w tym, że te sprzedawane na allegro to modele sprzed 10-20 lat. Też się do nich przymierzałem, ale zasadnicza trudność w rozbudowie mnie zniechęciła. Nowe rozszerzenia (bo pasują też do starych sterowników), są pieruńsko drogie (tak jak i nowe sterowniki), a używanych rozszerzeń, zwłaszcza tych komunikacyjnych, niesposób dostać. Krótko mówiąc: Mitsubishi to sterowniki profesjonalne i takie też mają ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.06.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 a nie lepiej tutaj, tylko czasu by trzeba żeby wiedzę uporządkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 30.06.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Jestem ZA i juz sie zarejestrowalem sledzic bede pilnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.06.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Problem polega na tym, że wiedza która tu jest zgomadzona nie znalazła się tutaj dlatego, że się ludziom chciało ją wpisywać, tylko raczej w toku dyskusji i konkretnych zapytań. Żeby coś takiego działało, potrzebna jest pewna minimalna baza aktywnych użytkowników. Tworząc nowe forum automatycznie odcinasz tą bazę użytkowników. Na dodatek nie jesteś w stanie wszystkich stąd tam "przeganiać" (no i jest to niezgodne z regulaminem tego forum AFAIR). Poza tym jakiekolwiek forum jako baza wiedzy obsysa. Podsumowując: fajnie byłoby usystematyzować wiedzę z tego wątku, ale to można zrobić jedynie poprzez mozolne przepisywanie jej w nowe miejsce. Przy czym ja sugerowałbym wiki (choć nie cierpię tego mechanizmu), bo pozwola wielu ludziom włączyć się trud przenoszenia informacji w nową lokalizację. Na koniec może jeszcze dodam, że ta nowa lokalizacja i tak będzie musiała być aktualizowana na podstawie nowych postów tutaj. Żadnej innej opcji nie wróżę powodzenia, a i ta wymieniona przeze mnie jest mocno zależna od chęci ochotników. PS. nie znam żadnego wątku na tym forum, dla którego taki manewr z uporządkowaniem wiedzy został by ukończony z sukcesem, choć co najmniej kilka razy takie próby na różnych tutejszych wątkach widziałem. Taka już "uroda" forum, że informacje tu zawarte szybko "znikają"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.06.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Problem polega na tym, że wiedza która tu jest zgomadzona nie znalazła się tutaj dlatego, że się ludziom chciało ją wpisywać, tylko raczej w toku dyskusji i konkretnych zapytań. Żeby coś takiego działało, potrzebna jest pewna minimalna baza aktywnych użytkowników. Tworząc nowe forum automatycznie odcinasz tą bazę użytkowników. Nie chwytam - tutaj się ludziom chciało - a w tematycznych wątkach odpowiadających za konkretne rozwiązania się nie będzie chciało ? Drugiej części także nie rozumiem. Czy chodzi Ci o to, że odetniemy się od Pani Kasi która wybudowała dom i właśnie szuka inspiracji na sypialnię ? Twoja wypowiedź sugeruje że ktoś Ci broni być użytkownikiem kilku forów (?). Problem w tym, że to forum odwiedza multum osób, szukając informacji na różne tematy związane z budową. Spora część z nich, dopiero po obejrzeniu tego wątku i/lub jemu podobnych zaczyna kombinować "w tym temacie". Tacy ludzie nie trafią nigdy na forum "specjalistyczne'. BTW: jest coś podobnego na elektrodzie, ale jakoś tak "na innym poziomie abstrakcji" Na dodatek nie jesteś w stanie wszystkich stąd tam "przeganiać" (no i jest to niezgodne z regulaminem tego forum AFAIR). Poza tym jakiekolwiek forum jako baza wiedzy obsysa. No ja przepraszam, ale czy używając stwierdzeń: "proponuję", "w mojej opinii", "Co o tym myślicie ?" to kogoś gdzieś przeganiam ? Ktoś się poczuł przeganiany ? Zostańmy proszę przy racjonalnych argumentach. Chodziło mi o to, że jak ludzie tu się aktywnie udzielający nie przeniosą się na to nowe forum, to "cały plan weźmie w łeb". Jako odtrutkę polecam odwiedzenie: http://ccie.pl Jestem jednym z pierwszych, nadal aktywnych użytkowników. Od 2004 roku userzy napisali ponad 70.000 postów. Znajdziesz tam setki rozwiązanych problemów i case-study. Nie ma większej bazy wiedzy sieciowej w Polsce. Wszystko pięknie posegregowane. E tam, same nudy może dlatego takie "poukładane" To Twoja opinia i się z nią nie zgadzam. Znacząca część pytań i problemów się powtarza - wystarczy odpowiedzieć na te najczęściej powtarzające się i voila - masz podstawową bazę wiedzy. Nikt Cię do tego nie zmusza. Ja zaś proponuję że będę odpowiadał na pytania. Tylko te pytania muszą tam trafić. No i dyskutujemy tutaj o systemach DIY, więc bardzo trudno będzie je jakoś sensownie usystematyzować. Muszę sparafrazować: "Nigdy nie widziałem latającego człowieka, więc tak właśnie pozostanie." A tego nie zrozumiałem. PS. Żeby nie było, że tylko narzekam: chciałbym się przekonać, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 01.07.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Koledzy a ja mam takie pytanie: zauważyłem że preferujecie tutaj skrętkę. Czy w przypadku sterownika PLC jest to podyktowane jakimiś wymogami technicznymi?Pytam bo mam spory zapas YTDY 6x05 i nie za bardzo uśmiecha mi się teraz wydawać kasę na skrętkę. Szerzej o moich założeniach opowiem wieczorem bo teraz jadę na budowę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.07.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Koledzy a ja mam takie pytanie: zauważyłem że preferujecie tutaj skrętkę. Czy w przypadku sterownika PLC jest to podyktowane jakimiś wymogami technicznymi? Pytam bo mam spory zapas YTDY 6x05 i nie za bardzo uśmiecha mi się teraz wydawać kasę na skrętkę. Nie ma problemu, ja mam całą, sporą instalację w 80% na YTDYx0.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 PS. nie znam żadnego wątku na tym forum, dla którego taki manewr z uporządkowaniem wiedzy został by ukończony z sukcesem, choć co najmniej kilka razy takie próby na różnych tutejszych wątkach widziałem. Taka już "uroda" forum, że informacje tu zawarte szybko "znikają"... To fakt. Jest kilka wątków, które, po pewnym "opracowaniu", starczyłyby na dobrą książke. No ale komu by sie chciało to "obrabiać"? To jest chyba wciąż zbyt niszowy temat, aby osobne forum zyskało wystarczające momentum, aby się "samo toczyć". PS. Czy ktoś może mi powiedzieć, czemu NIE powinienem od razu kupic tej ADY? Czy ja jestem pijany, czy to zarąbisty klocek, którego właśnie nam brakowało (vide wątek "Opomiarowanie domu")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 01.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 pamiętasz jak sie głowiłem na szkoleniu jak to zrobić - i juz chyba wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts