Depi 06.07.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Nie chcę Was zanudzać, ale np. LinuxMCE obsługuje tzw. Web Pady czy UMPC takie, jak np. to: http://www.linuxfordevices.com/c/a/News/Worlds-smallest-x86based-Internet-tablet/ Myślę, że to jedyne rozwiązanie, ktore jakoś się broni - ładne, elastyczne, dedykowane. Ten DomiQ byłby fajny gdyby nie: - był tylko na iPhone - był na iPhone - tzn. nie zawsze telefon jest pod ręka, a odpalenie aplikacji zawsze chwile trwa. Zastosowanie tylko do rzeczywiście zdalnego dostępu, czyli de facto bajer do uzycia 3 razy do roku. Zgadzam się z civikiem - piloty to niepotrzebna komplikacja. Zanim go znajdziesz, zanjdziesz guzik ew. odpowiedni ekran to już 3 razy podszedłbyś do przycisku ściennego. Przy okazji spalając jakieś kalorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.07.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jeśli pilot to tylko taki jak w promowanym przez Depiego LinuxMCE, czyli jeden do wszystkiego i o ograniczonej klawiszologii. Chociaż dla mnie istotniejsze tam jest połączenie wszystkich sterowanych instalacji w jednym "front-endzie". Dzięki temu w większości przypadków nie trzeba szukać sterowania do danego kawałka, tylko wybrać inną funkcję w już uruchomionym narzędziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.07.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Otototo właśnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Irek 06.07.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Piloty, które wskazaliście są oczywiście bardzo ciekawe fajne bajeranckie i w ogóle, ale jednak ciągle jeszcze są to takie Techbajery. Moim zdaniem pilot powinien być przede wszystkim ergonomiczny czyli taki od dla ludzi od lat 5 do 105, dla ludzi zaspanych, i nie trzeźwych... najlepiej to powinien on być na tyle intuicyjny, że można go obsługiwać nie patrząc na niego. Dodatkowo powinien on być stosunkowo nie drogi tak by każdy z domowników mógł mieć jeden osobisty z własnymi preferowanymi ustawieniami... wytrzymałość mechaniczna i stabilność pracy też mają ogromne znaczenie. I najbliżej moim zdaniem tego jest Niceway... co o tym sądzicie, jakie największe wady mają takie pilociki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 06.07.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 dobra, a więc przebadałem sprawę sterowania radiowego w Elmesie i Hager'ze , w tym pierwszym kupujemy odbiorniki x-kanałowe i roletowe podłączamy do rolet, przekaźnikowe do przekaźników (u mnie bistabilnych) - mamy rolety na pilota i światełko na pilota. jeśli chodzi o pilota, to na razie jest lipa - wszystkie mają 4 przyciski do kanałów (możliwe 1, 2 lub 8 grup kanałów) - sterowanie pojedynczym urządzeniem raczej dość upierdliwe - trzeba liczyć div i mod 4 - szybciej chyba pójść z buta do przełącznika na ścianie , możliwe ustawienia, to np. 2 piloty - na pierwszym A-opuszczanie wszystkich rolet, B-podnoszenie wszystkich rolet, C-opuszczanie rolet w salonie, D-podnoszenie rolet w salonie - na pozostałych kanałach poszczególne rolety (trzeba trzymać rozpiskę, zanim człowiek nie wykuje na pamięć); na drugim pilocie na pierwszych trzech grupach zakodowane 12 świateł - jeszcze jako tako da radę tym operować. dobra wiadomość - pod koniec roku Elmes wypuszcza nowego pilota. Ma działać z dotychczasowym sprzętem i ma być większy, ciekawszy, z dużą ilością przycisków i... LCD . Na razie nie ma żadnych publikacji na necie w tej materii, ale pracownicy (email/telefon) firmy Elmes zarzekają się, że do końca roku pilot będzie. Koszt przy 12 roletach i 10 światłach? 2x 6-kanałowy sterownik roletowy (ST6H) - 700pln, 20-kanałowy sterownik (CH20H) - 250pln, 2x pilot 32-kanałowy (CH32HT) 260pln - całość około 1300pln, nie liczę przekaźników bistabilnych do sterowania oświetleniem, bo te tak czy siak musiałem mieć. a teraz Hager - bez bawienia się w magistrale przesyłowe i inteligentne domy - sama automatyka na radio: odbiornik radiowy - TU350 - 600pln, moduł łączący 4-wyjściowy - 750pln, niestety, rolety muszą być obsługiwane dwoma wyjściami, a więc na 12 rolet idą 3 moduły, do tego następne 3 na światło - razem 4500pln, do kompletu dwa piloty i mamy 5500pln - 4x drożej niż na elmesie , co prawda pilot ma 8 przycisków, ale przy tej różnicy w cenie chyba wolę zaczekać na ten nowy pilot , no nic - w tym tygodniu elektryk będzie mi kończył instalację, więc opowiem jak to w końcu wyszło. PS-jeśli chodzi o Hagera, to modele podałem za konsultantem z firmy, ceny znalazłem na ich oficjalnym cenniku. pewnie jakiś rabat by dało radę załatwić, ale wcale nie tak prosto znaleźć te komponenty na necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fzawadiak 07.07.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Witam, tak szybko chciałbym sprostować, że rozwiązanie DOMIQ działa też na iPod Touch, nie tylko na iPhone. Aplikacja startuje około sekundy, po czym ma się podgląd całego systemu. Naprawdę ciężko szybciej dobiec do przycisku na ścianie Co do sterowania taką ilością rolet, to może faktycznie jednak rozwiązanie z PLC? DOMIQ działa też ze sterownikami z MODBUS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 14.07.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Co sądzicie o możliwości zastosowania w automatyce domowej systemu MINIDOhttp://www.inteligentny-dom.org.pl/index.php?k13,b-system-automatyki-minido-b.Jak się ma cenowo zastosowanie takiego systemu do systemu opartego na sterownikach PLC Fateka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 16.07.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Ja jestem póki co na etapie kablowania domu. Na razie wygląda to tak: - gniazdka są łączone w obwody po 3-4 i dalej sprowadzane do rozdzielnicy - włączniki - każdy jeden idzie do rozdzielnicy, bezpośrednio - lampa - każda jedna bierze zasilanie z rozdzielnicy Do każdego gniazdka na wszelki wypadek podciągnąłem przewód 6x0,5, który jest bezpośrednio doprowadzony do pomieszczenia technicznego. Tak samo potraktowane są wszystkie włączniki (dzięki temu zawsze mam te 6 żył w zapasie które mogę do czegoś wykorzystać) Teraz kilka słów o sterowaniu. Na razie jeszcze nie wybrałem serca systemu. Decyzja jeszcze nie zapadła, ale skłaniam się raczej do jakiegoś urządzenia typu Easy Moeller. Ewentualnie jakiś większy sterownik PLC. Ale to jeszcze jest do przemyślenia. Podstawą sterowania są przekaźniki bistabilne. Kiedyś w tym wątku były polecane produkty Central Elektro i takie też będę kupował. http://www.central.krakow.pl/index.php?site=search&categoryQuery=42&node=42&categoryMode=close Poza typowymi funkcjami posiadają jeszcze styki Set/Reset, mogą współpracować z PIRem itd itp. Możliwości sporo. Jako że swoją przygodę z programowaniem skończyłem na etapie C-64 i Basic`a (ehhh cóż to był za sprzęt....) to będę raczej bazował na urządzeniach z wej/wyj przekaźnikowymi które jest mi prościej ogarnąć rozumem Na tą chwilę mam opanowane (w sensie wydaje mi się że przemyślane i gotowe do wdrożenia) - po myślnikach wymieniłem co będzie/nie będzie robiła instalacja a) instalacja oświetleniowa - nie będzie scen świetlnych (być może później tak, ale nie w pierwotnej wersji nie) - w sypialni będzie dodatkowy wyłącznik "panikowy" - w razie niemca jego naciśnięcie spowoduje zapalenie się większości lamp w całym domu i jego otoczeniu (nie licząc tych wolnostojących) - w nocy drogę do WC i ewentualnie schody na parter będzie oświetlała lampka sterowana otwarciem drzwi od sypialni (z uwagi na posiadanie kotów szt2 wszelkie PIRy mogę sobie wybić z głowy) b) rolety (posiadam tylko w dwóch oknach od strony północnej) - tutaj akurat filozofii wielkiej nie ma - zwykłe strowanie + centralne zamknięcie/otwarcie, docelowo integracja z centralą alarmową c) ochrona przed zaczadzeniem - w kotłowni będę miał zainstalowany min. czujnik tlenku węgla. W razie stwierdzenia obecności tego gazu najpierw włączy się wentylator i alarm, a po kilkunastu sekundach zostaną zablokowane drzwi do kotłowni, do czasu przewietrzenia się pomieszczenia. Na razie to wszystko. Reszta to luźne przemyślenia. Ogrzewanie - u mnie parter będzie w podłogówce, na piętrze normalne grzejniki + kawałek podłogówki w łazience. To mi nieco determinuje sposób sterowania. Przez kilka wątków przewinął się temat pomiaru temperatury za pomocą temometrów cyfrowych Dallasa. Początkowo też o tym myślłem jednak na tą chwilę jestem zdecydowany na cos innego mianowicie na termostaty w każdym pomieszczeniu z podłogówką (co najwyżej za wyjątkiem łazienek). W pomieszczeniach z grzejnikiem będą zwykłe zawory termostatyczne. Termostaty mają dodatkowy styk umożliwiający centralne zmniejszenie temperatury do 5stC. Sterowanie podłogówką oczywiście poprzez zawory elektryczne. Minus jest jeden - brak wizualizacji temperatury i wszystko co z tym związane. - alarm - póki co stanowi osobną instalację, przewidziany do integracji z resztą instalacji elektrycznej. Z czasem pomyślę jeszcze nad modułami komunikacyjnymi. Bo chciałbym dostawać informacje o ewentualnych alarmach także na komórkę (poza tym ze względów ekonomicznych nie ma sensu żeby każdy alarm szedł na centralę monitoringu ochrony). - kamery - temat najmniej ruszony, poza wytypowaniem miejsc które chciałbym aby objęło oko kamery nic więcej nie jest zrobione. Wkrótce tylko w wytypowane miejsca wyląduje koncentryk. - sieć komputerowa - w tej chwili w domu mam Wi-Fi, ale nie jestem do końca z tego zadowolony. W każdym pomieszczeniu będzie gniazdo z siecią komputerową. - ogród - poza tym że będzie nawadnianie to na razie temat odłożony na później - woda - kolejny nieco skomplikowany system. Poza wodą miejską będę miał także wodę ze studni i deszczówkę. Trzeba będzie jakoś tym zarządzać no i zabezpieczyć hydrofor przed suchobiegiem Do tego dochodzi jeszcze kilka drobiazgów, ale na razie na nie nie mam pomysłu: odkurzacz centralny, GWC, solar, rekuperator. Wiekszość tych urządzeń i tak będę miał "pod ręką" więc ich podpięcie nie powinno być wielkim problemem (w sensie dołożenia przewodu). Aha! Ważna informacja. Małżonka postawiła veto. Mam sobie wybić z głowy zabudowywanie po kilka wyłączników koło siebie. Maksymalnie mogą być 3 i to też nie więcej niż jeden taki zestaw na pokój. Także to ogranicza pole do zabawy. Więcej nie pamiętam. Nie mam swojego "magicznego" zeszytu pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.07.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Aha! Ważna informacja. Małżonka postawiła veto. Mam sobie wybić z głowy zabudowywanie po kilka wyłączników koło siebie. Maksymalnie mogą być 3 i to też nie więcej niż jeden taki zestaw na pokój. Także to ogranicza pole do zabawy. Ja sobie sam takie ograniczenie postawiłem i to mimo, że lepsza połowa pozostawiła mi w tym temacie wolną rękę. Uważam, że większa ilość przycisków niż te 6 (używam włączników dwuklawiszowych), jest nieergonomiczna. Nawet przy tej liczbie nie jest łatwo zapamiętać co który klawisz robi, a nie wyobrażam sobie opisów (tekstowych) na klawiszach, no a graficznie nie da się odróżnić lampy 1 do lampy 2 Moim zdaniem jakiekolwiek bardziej zaawansowane sterowanie powinno być realizowalne za pomocą znacznie bardziej rozbudowanego (funkcjonalnie - zwłaszcza o wizualizację) interfejsu, niż jest w stanie zaoferować jakikolwiek zestaw klawiszy w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 17.07.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 a po kilkunastu sekundach zostaną zablokowane drzwi do kotłowni, do czasu przewietrzenia się pomieszczenia. To jest raczej kiepski pomysł. Chyba że akurat znajdzie się tam teściowa, a nie twoja żona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 17.07.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 a po kilkunastu sekundach zostaną zablokowane drzwi do kotłowni, do czasu przewietrzenia się pomieszczenia. To jest raczej kiepski pomysł. Chyba że akurat znajdzie się tam teściowa, a nie twoja żona. Z teściową pomysł dobry, nabiera głębi:). Czas ten można wydłużyć. Ewentualnie zostawię sam alarm i wentylator. Zobaczę jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 19.07.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 W razie stwierdzenia obecności tego gazu najpierw włączy się wentylator i alarm, a po kilkunastu sekundach zostaną zablokowane drzwi do kotłowni, do czasu przewietrzenia się pomieszczenia.z tymi drzwiami to porażający pomysł - alarm - póki co stanowi osobną instalację, przewidziany do integracji z resztą instalacji elektrycznej. Z czasem pomyślę jeszcze nad modułami komunikacyjnymi. Bo chciałbym dostawać informacje o ewentualnych alarmach także na komórkę (poza tym ze względów ekonomicznych nie ma sensu żeby każdy alarm szedł na centralę monitoringu ochrony). Alarm jako osobny system w tym wypadku to straszna rozrzutność . Moim zdaniem powinieneś dążyć do takiego rozwiązania które będzie wykorzystywało czujniki alarmowe również w funkcjach automatyki - kamery - temat najmniej ruszony, poza wytypowaniem miejsc które chciałbym aby objęło oko kamery nic więcej nie jest zrobione. Wkrótce tylko w wytypowane miejsca wyląduje koncentryk. Koncentryk do przesyłu obrazu z kamer ograniczy Ci wybór tylko do kamer analogowych. Lepszym rozwiązaniem będzie położenie kabla UTP. Dzięki temu będziesz mógł sięgnąć po kamery zarówno analogowe jak i IP. - sieć komputerowa - w tej chwili w domu mam Wi-Fi, ale nie jestem do końca z tego zadowolony. W każdym pomieszczeniu będzie gniazdo z siecią komputerową. W praktyce kabel zawsze będzie górą nad radiem - ogród - poza tym że będzie nawadnianie to na razie temat odłożony na późniejAle musisz jednak już teraz odpowiedzieć sobie na pytanie czy system nawadniania ma być systemem osobnym czy zarządzanym jako element systemu. Wg mnie osobny system jest nieuzasadniony ekonomicznie Aha! Ważna informacja. Małżonka postawiła veto. Mam sobie wybić z głowy zabudowywanie po kilka wyłączników koło siebie. Maksymalnie mogą być 3 i to też nie więcej niż jeden taki zestaw na pokój. Także to ogranicza pole do zabawy.Widziałem jak w jednym z domów w pokoju zwanym salonem elektryk zafundował siedem podwójnych przełączników do sterowania obwodami światła na centralnej ścianie - efekt estetyczny był więcej niż żałosny . Dobrze że kable schodziły do rozdzielni . Wszystkie zostały zlikwidowane . W ich miejscu stanął panel dotykowy który w wygaszaczu przyjmował kolor i strukturę ściany ( widoczna pozostawała tylko ramka ) Więcej nie pamiętam. Nie mam swojego "magicznego" zeszytu pod ręką Proponuję abyś wziął pod rozwagę systemy gotowe. Znam dwa polskie produkty które spełnią Twoje oczekiwania . Wszystkim klientom zawsze zwracam uwagę na jedną rzecz. Jeżeli decydujesz się nad wyborem rozwiązania musisz wziąść pod uwagę prostotę obsługi i konfiguracji. Spotkałem się już z sytuacją gdzie mąż elektronik stworzył instalację domową . Póki żył było OK ale miał wypadek , nikt nie umiał usunąć usterki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_info 21.07.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jak sprawuje się moduł głosowy dla fateka ? Z tych informacji co zamieszczone są w opisie wynika, ze można dawać do niego dzwięki mono, 8 bitowe. Słychać wyraźnie komunikaty, czy głos jest kiepski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.07.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam, tak szybko chciałbym sprostować, że rozwiązanie DOMIQ działa też na iPod Touch, nie tylko na iPhone. Aplikacja startuje około sekundy, po czym ma się podgląd całego systemu. Naprawdę ciężko szybciej dobiec do przycisku na ścianie Co do sterowania taką ilością rolet, to może faktycznie jednak rozwiązanie z PLC? DOMIQ działa też ze sterownikami z MODBUS... To już brzmi lepiej. Choć wciąż uważam że do przycisku będzie szybciej - szczególnie, że zawsze wiadomo gdzie on się znajduje, czego nie można powiedzieć o różnej maści pilotach A jak cena tego rozwiązania - poza 900 zł za iPoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 21.07.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Wyleczyliście mnie z tą blokadą drzwi. Co do reszty to : alarm - docelowo jak najbardziej chcę maksymalnie wykorzystać centralę alarmową. W końcu po to kupowałem Integrę 128 żeby mieć zapas wejść/wyjść. Pisząc że póki co alarm stanowi osobną instalację miałem na myśli to że na razie centrala tylko "pilnuje" domu. W tej chwili mam pełno innych spraw na głowie (kto ich nie ma przy budowie?) i nie mam czasu żeby ją zintegrować z elektryką. kamery - dzięki za zwrócenie uwagi z tą skrętką. Nigdy nie siedziałem w CCTV i przez to mój wybór padł na koncentryka. Dobrze że jeszcze nie kupowałem przewodu ogród - na razie mam wielką górę humusu nie działce i tyle Zostawiłem jednak sporej wielkości przepust pod przewody do sterowania nawadnianiem itd itp. Na razie poza rozłożeniem instalacji elektryczne+przewody słaboprądowe żadnych większych inwestycji nie poczyniłem. Wiem że prostota obsługi i serwisu jest ważna. Dla tego chcę dobrze przemyśleć kwestię serca systemu. Póki co zaczynam walkę z kanalizą :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MidVis 24.07.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witajcie, by może się wgryzam w jakiś temat, ale jeśli ktoś byłby zainteresowany, to ja mam zamiar uruchomić u siebie takie rozwiązanie (wklejam ze swojego dziennika): --------------------------------------Instalacja elektryczna Cała zakulisowa walka toczyła się natomiast o rozwiązania instalacji elektrycznej. Całość ma zostać wykonana standardowo, poza instalacją grzewczą czyli: -pięć grzejników elektrycznych (konwektory) -jedna mata grzejna (łazienka). Domek tego typu, według moich informacji - powinien stosunkowo szybko się nagrzewać (również wychładzać oczywiście). Sam w takim nigdy nie mieszkałem, ale naczytałem się i takie jest moje założenie. Tą właściwość ma wykorzystywać sterowanie posiadające trzy tryby: 1. Automat -grzanie według zegara tygodniowego =zezwolenie na wychładzanie poszczególnych pomieszczeń według zegara tygodniowego do określo =nakaz grzania do ustawionej temperatury. 2. Grzej, bo jesteśmy w domu -tryb grzania do określonej temperatury bez względu na zegar tygodniowy 3. Nikogo nie ma w domu -zezwolenie schłodzenia do określonej temperatury bez względu na zegar tygodniowy Będzie istniała możliwość regulacji temperatury (a więc ustawiania różnych temperatur) w różnych pomieszczeniach. W nieokreślonej przyszłości, jeśli pieniążki pozwolą - rozkaz przez SMS o konieczności rozpoczęcia grzania w przypadku dłuższej naszej niebywalności w domu. Rozwiązanie: Sercem układu będzie sterownik S7-200 z dołaczonym modułem 4xAI. W decyzji (a było ciężko) pomógł mi Berek , za co mu superacko dziękuję! Jako interfejsu z mieszkańcami użyję panelu TD200. Pomiar temperatury będzie się odbywał za pomocą sześciu czujników rezystancyjnych PT100 z odpowiednimi przetwornikami. Ponieważ w chwili rozruchu będę posiadał jedynie 4 wejśćia analogowem więc część pomieszczeń nie będzie uwzględniona dla sterowania bądź w jakiś sposób będę multipleksował pomiary, ale tego jeszcze nie wiem. Grunt, że wiem, że czujniki musze założyć w każdym pomieszczeniu. To tak w skrócie. No mże jeszcze, że konwektory będę sterował poprzez SSRy. Wstępnie by było na tyle. Się trzymajcie!---------------------------------------- Dodam jeszcze, że póki co nie mam zapędów, żeby sterować czymkolwiek innym niż ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivozyg 24.07.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam,MidVis - jeżeli masz karte analogową to podłączenie większej ilości czujnikówPT100 nie powinno być trudne.Wystarczy wykorzystać jedno wyjscie i podłączyć pod nie 4 przekaźniki i mamy odczyt już 8 temperatur, następne wyjście i 4 przekaźniki i mamy odczyt nastepnych 4 temperatur.Teraz odpowiednie oprogramowanie i to wszystko. Na pewno jest to tańszeniż kupno nastepnych kart analogowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MidVis 24.07.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witaj, zgadzam się z Tobą i tak chcę rozwiązać problem zbyt małej ilości wejść analogowych. Mam natomiast obawy co do trwałości przekaźników. Zimą pracowałyby przecież non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKarpl 24.07.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Może warto zainteresować się w takim układzie przekaźnikami półprzewodnikowymi choć z drugiej strony zwykłe przekaźniki mają bardzo dużą trwałość mechaniczną (ilość łączeń rzędu 10*10E6) i raczej nie obawiał bym się o ich trwałość - no chyba że zmiana "toru" sygnału analogowego będzie się odbywała co 1s . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivozyg 24.07.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Przekaźniki przełączają się co 15-20 sek. 2 sek opóźniam odczyt z czujnika w celu ustabilizowania się pomiaru. Przypominam, że sa tylko 4 przetworniki a przekaźnikami przełączam PT100 (dlatego zwykłe przekaźniki).Układ może pracować cały rok, mierząc temp. zewnetrzną , w zbiorniku wody,mierzyć temp rekuperatora i inne. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts