Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Ivozyg, zdecydowanie przychylam się do tego co piszesz. 4xAI mam z demontażu, więc nie jest on dla mnie kosztem w tej chwili. Jeśli chodzi o przekaźniki, to z doświadczenia wiem, że z ich trwałością jest różnie, aczkolwiek mogę być przewrażliwiony. Co 15-20sek. = mało przełączeń w sezonie, a tyle do pomiaru temp. w pokoju na pewno wystarczy z wielkim zapasem. Zostawiam zestaw taki jak mam teraz i na 4 analogach robię 6 pomiarów.

Co do półprzewodników PawełKarpl - nie jestem pewien. Musiałbym przetestować. One nie mają izolacji galwanicznej, i może być problem - zwłaszcza przy podpiętej większej ilości PT100. Masz może doświadczenie z takimi połączeniami?

Pomroczność jasna minęła... Przecież mogę z pomocą przekaźników wykonać zamiast czterech - osiem pomiarów, dokupując jedynie więcej PT100 i kilka przekaźników. Nie brałem pod uwagę, że przetworników może być tyle co wejść analogowych, a nie tyle co PT100. Pasuje(!), myślę, że pójdę tym tropem. Dzięki Ivozyg!

Gdzie kupowaliście PT100 za rozsądną cenę, czy zwrócić na coś uwagę w związku z tym, że temperaturę pokojową w pokoju mają mierzyć (obudowa, zakres itp..)? Jak się je montuje, żeby było ładnie? bo ja bym go przemysłowo wystawił tam, gdzie nic go nie urwie.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Chcialem zamontowac w kabinie prysznicowej panel, ktory jest wyposazony w oswietlenie zalaczane przez zawor cisnieniowy (odkrecam kran - wlaczam swiatlo). W miedzyczasie zmienila sie koncepcja (nie pierwsza i nie ostatnia;-) ), a po poprzednim pomysle zostal przewod pociagniety od kabiny do rozdzielni elektrycznej. Teraz chcialbym zamontowac oswietlenie w suficie (na 12V, IP44), jest to jak zasilic, bo jest przewod, ale jak tym sterowac?? Mysle o jakims rozwiazaniu bezprzewodowym, z tym, ze nie podobaja mi sie piloty, jak do alarmow samochodowych. Najlepsze byloby gniazdko zblizone przynajmniej wygladem do tradycyjnego, w nim pilot, a sterownik zalaczalby napiecie 230 na transformatorze.

Czy ktos z Was widzial takie rozwiazanie, a moze ma inny pomysl?

Witam,

Najlepsze byloby gniazdko zblizone przynajmniej wygladem do tradycyjnego, w nim pilot, a sterownik zalaczalby napiecie 230 na transformatorze.

Sam sobie odpowiedziałeś :) Polecam np. piloty elmesa tylko nie wiem jak się zachowają w wilgotnym środowisku - trzeba by go (pilota) odpowiednio umieścić w puszce włącznika żeby woda nie dostała się chociaż do baterii.

Czy ktos z Was widzial takie rozwiazanie, a moze ma inny pomysl?

U siebie pod prysznicem będę miał włączniki standardowo na skrętce do rozdzielni i chyba możesz też tak zrobić skoro masz jakiś przewód - czyli przewód który masz w kabinie w rozdzielni puścić na przekaźnik załączający światło. Po co kombinować z pilotami?

• 2 weeks później...

pytanie

czy ktoś przerabiał temat awaryjnego zasilania?

kiedyś zastanawiałem się nad agregatem, ale agregat to też spory kłopot, bo przez rok dwa pewnie problemów nie będzie, ale później jak o każde inne urządzenie mechaniczne trzeba dbać, bo w najmniej odpowiednim momencie nie zadziała, oczywiście ma tą zaletę że zawsze może być gotowy do pracy, a nawet mieś automatyczny zapłon.

Jednak zacząłem się zastanawiać czy nie "taniej" i wygodniej kupić tylko przetwornicę i w razie awarii podłączać ją do auta...

zastanawiam się tylko czy ma to sens, jakiej firmy są godne polecenia, no i jak dobrać warunki pracy, tzn. na jakich obrotach auto musi pracować żeby dawać odpowiednią moc z alternatora...

Juz bylo w tym watku na ten temat...

Z tego co pamietam jest to bardzo klopotliwe ( odciecie lini od ZK , wydzielenie zasilania gniazd bo chyba nie caly dom bedziesz zasilac awaryjnie itd.)Procz tego takie zwykle agregaty nie nadaja sie do zasilania urzadzen elektronicznych ze wzgledu na zaklocenia ,niepelna sinusoide itp.

Mysle ,ze najlepszym wyjsciem jest jakis duzy UPS i poprowadzenie osobnych gniazd pod newralgiczne urzadzenia. (Zawsze da to czas na odpalenie agregatu gdzies w garazy do samego oswietlenia jesli naprawde spodziewasz sie dluzszej awarii)

Juz bylo w tym watku na ten temat...

Z tego co pamietam jest to bardzo klopotliwe ( odciecie lini od ZK , wydzielenie zasilania gniazd bo chyba nie caly dom bedziesz zasilac awaryjnie itd.)Procz tego takie zwykle agregaty nie nadaja sie do zasilania urzadzen elektronicznych ze wzgledu na zaklocenia ,niepelna sinusoide itp.

Mysle ,ze najlepszym wyjsciem jest jakis duzy UPS i poprowadzenie osobnych gniazd pod newralgiczne urzadzenia. (Zawsze da to czas na odpalenie agregatu gdzies w garazy do samego oswietlenia jesli naprawde spodziewasz sie dluzszej awarii)

Duży ups, to Duzy kłopot, dużo kosztuje, daje duzo ciepła, starcza na krótko (no chyba że taki naprawdę duzy i mega drogi) i jego najważniejsza wada to tylko kilka lat pracu, potem wymiany aku itp. poza tym pełna sinusoida tak naprawdę potrzebna jest do zwykłych zasilaczy w sprzęcie RTV, bo przy impulsowych które się coraz częściej spotyka nie ma to znaczenia, a do tego ups z pełną sinusoidą są droższe od zwykłych.

A co do samego "dużego" agregatu to podtrzymuję co pisałem wczesniej, nowy pewnie działa pięknie, ale czy za 10 lat też tak będzie ?

Chodzi o to że agregat 3fazy + ups na kluczowe obwody to super rozwiązanie, tylko bardzo drogie i mam obawy czy wytrzyma bez awari więcej niż 5 lat a to już wygląda bardzo nie opłacalnie.

Dlatego szukam innego, może mniej wygodnego ale tańszego w zakupie rozwiązania. Przetwornice samochodowe mogą dać nawet 2000W mocy ciągłej przy niezbyt wielkich kosztach, pytanie tylko czy ktoś ma doświadczenie w tych sprawach i wie jakie firmy robią dobry sprzęt tego typu?

Napiszcie proszę jakie głębokości macie rodzielnice.

Większość tutaj ma rozdzielnice z firmy Kubiak. Tanie i wystarczające. Głębokości do weryfikacji na ich stronie, ale raczej "standardowe".

Chodzi mi o to jaka minimalna głębokość jest wystarczająca dla szafy gdzie są montowane sterowniki.

A to najprościej sprawdzić w katalogu danego sterownika. W przypadku Fateka (ale i wielu innych), do "grubości" modułu warto dodać minimum 1cm na ewentualne porty na froncie CPU, czy też kable modułów typu FBs-24EX lub FBs-24EYT.

Większość tutaj ma rozdzielnice z firmy Kubiak. Tanie i wystarczające. Głębokości do weryfikacji na ich stronie, ale raczej "standardowe".

Czyli głębokość 30cm wymiary zewnętrzne powinna być wystarczająca?

Wszystko zależy od konstrukcji wewnętrznej (ilości "upiększaczy", które producent wepchnął do obudowy), ale można z dość dużym bezpieczeństwem przyjąć, że tak.

U mnie są właśnie wydzielone obwody które miałyby iść z UPS. Jesli stać mnie będzie na UPS :)

ja mam płytką natynkową moellera o głębokości 14cm i telematik bez problemu się zmieścił, jedyne co to wziąłbym jeszcze większą, mam na 96 pól, niby dam radę, ale tak było by jeszcze trochę luzu ;)

ja mam płytką natynkową moellera o głębokości 14cm i telematik bez problemu się zmieścił, jedyne co to wziąłbym jeszcze większą, mam na 96 pól, niby dam radę, ale tak było by jeszcze trochę luzu ;)

No to spoko nie ma się co martwić.

A inni jakiej głębokości macie rozdzielnice.

ja se kurka wziełem wersję cf moellera ... zanim zdecydowałem o Fateku - na dniach tenże dojedzie to powiem czy działa czy du...

wg katalogu fatek ma 80 mm głębokości a ta moja ma 120

A mi wczoraj przywieźli monstrum z serii BP - chyba musze wynająć dźwig żeby to na ściane wrzucić ....

Bardzo porządne rozdzielnice, oczywiście nie tak ładne jak legrandy :)

Polecam je każdemu klientowi i sporo już ich zamontowałem. U siebie oczywiście taż mam - największą a i tak ciężko się zmieścić :(

Głębokie na 25 cm więc jest sporo miejsca nawet za szynami, polecam

Do domów raczej wiszące. Cokoły, stojące itp. raczej do przemysłu.

A mi wczoraj przywieźli monstrum z serii BP - chyba musze wynająć dźwig żeby to na ściane wrzucić ....

moelera BP ??? :o :o :o

szalonyś i bogaty.... :lol:

A co to jest to Moeller BP 8)

Ile za nią zapłaciłeś? Jest w wersji stojącej czy tylko wiszącej.