Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Panowie, poradźcie - potrzebuję jednym pilotem sterować 4 funkcjami :

- brama garażowa (mam już kupiony napęd Hormann)

- brama posesyjna

- opóźnienie alarmu na czas otwierania bramy

- antynapad

Kod dynamicznie zmienny. Kto produkuje takie systemy ?

Znalazłem serię Nice Smilo, wydaje sie że spełnia moje oczekiwania, natomiast zastanawiam się czy da sie to "ożenić" z napędem Hormann'a. Jakich ewentualnie innych producentów możecie polecić ?

Pozdrawiam

Dawid

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak w napędzie masz sterowanie otwieraniem/zamykaniem za pomocą jednego przycisku monostabilnego (np. ścienny dzwonkowy) to podłączasz równolegle z tym włącznikiem jedną parę styków ze sterownika i będzie działać

a z producentów SATEL robi fajne radiolinie, mi się ta podoba:

http://satel.pl/pl/product/294/RE-4K,Sterownik_radiowy_4-kanalowy

Co może być powodem tego, że mój CBE przestał działać - nie moge się połączyć ze sterownikiem ...żadna dioda po włożeniu kabla się nie świeci. Przez dwa dni działało normalnie a teraz ... przestało. Próbowałem dawać inny kabel i nic.

sprawdź czy CBE nie wysunął się ze sterownika bo czasem potrafi, zresetuj zasilanie, sprawdź wtyczkę

jeśli nie pomogło to oddaj do naprawy :)

Zamierzam w domu postawić rejestrator 4-kanałowy, wybrałem wstępnie AVC761 + 4 kamerki.

Poczytałem ostatnio o serwerach np. Synologi seria DS, które umożliwiają współpracę z kamerkami IP i podobne funkcje rejestracji.

Co o tym sądzicie ?

Zależy mi na takich funkcjach jak:

rejestracja - oczywiste,

powiadamianie na maila, GSM,

obraz z kamery frontowej na TV,

przeglądanie ze strony internetowej,

To może ja spróbuje rozruszać wątek.

Pomóżcie mi jaki kable wybrać do siłowników na rozdzielaczu.

Chcę ten kable przeciągnąć do szafki z rozdzielaczem gdzie będzie 11 siłowników.

Drugi koniec kabla będzie w rozdzielni.

Jaki kabel wielożyłowy byłby najlepszy. Czy może być wspólne zero dla wszystkich siłowników czy na jeden siłownik muszą być 2 żyły.

wlasnie tak sie wczoraj zastanawialem i szukalem silownikow do rozdzielacza podlogowki ... to ,co znalazlem to jakies kosmiczne ceny :(

Ma ktos jakis namiar na te ustrojstwo?

Interesuja mnie te 2 polozeniowe tzn faza na 1 kabelek to sie otwiera ,aby zamknac faze podac trzeba na 2kabelek, w polozeniach krancowych nie pobieraja pradu.

W jakiej cenie udalo sie wam to kupic ?

odaro :

Silowniczki dziela sie na 2 typy z tego co sie orientuje :te co potrzebuja zasilania aby pozostac otwary/zamkniety i na te co musisz podac zasilanie osobno na otwarcie i zamkniecie

masz 2 mozliwosci

1 kilka skretek a na nich sygnaly do przekaznikow sterujacych juz np 230V + zasilanie na np1,5mm^2

2 wielozylowy kabelek ,moze byc ze wspolnym com (przekroje dobierasz do mocy urzadzen ale beda to rzedu 0,5mm^2 dla silowniczkow na 230V)

moc mocą, ale dla 230V trzeba izolacji odpowiedniej,

i najtaniej wychodzi i tak z grubymi kablami typu 1.5mm2.

podstawowe pytanie więc to jakie napięcie do zasilania tych siłowników - 230V czy 12/24v. podejrzewam, że te na 230V mogą być tańsze bo więcej ich schodzi (mój instalator chciał mi takie montować za kilkadziesiąt pln/sztukę).

jak ktoś chce uniwersalnie, nie widząc jeszcze dokładnie, no to 1.0-1.5mm2 * (liczba siłowników * A + 1) w izolacji na 300/450V minimum.

A=1 dla siłowników zasilanych ciągle w jednym ze stanów, A = 2 dla siłowników z osobnym wejściem zasilającym dla otwarcia i osobnym dla zamknięcia. czyli dla bezpieczeństwa przyjąć A=2 i już.

w przypadku większej liczby przeznaczyć z każdego wielożyłowego przewodu np. 5-żył po 1 na "N" lub "COM", a pozostałe 4 na siłowniki (2 lub 4 sztuki w zależności od A).

w przypadku 230V pociągnąłbym od przekaźnika w szafie już kabel na 230V - zabawa ze sterowaniem niskonapięciowym i przekaźnikami przy zaworach... to zabawa... chyba, że ktoś lubi.

a ja olałem... grzeję równo wszędzie i jest dobrze :)

Nie zapomnijcie że ważna jest też długość przewodów ze względu na spadek napiecia (o ile te dwużyłowe działają na zasadzie grzania zbiornika z woskiem i pewnie dadzą radę) to te 3 żyłowe (chyba coś w rodzaju silnika i krańcówki) mogą nie ruszyć jeśli będzie zbyt duży spadek napięcia. Tak mi się przynajmniej wydaje :)

Ja w pobliżu wody umieszczam jedynie sprzęt 24V - niezależnie od typu siłowniki na 24V zazwyczaj mają moc do 10W (te które ja rozważałem).

Sądzę że na przewodzie 0,5 (zwykły YTDY a nie skrętka gdzie dłogość żyły jest dłuższa niż długość kabla) pociągnie ok 30m co mi w zupełności wystarczy z dużym zapasem (do rozdzielni max 10m).

Koniecznie osobne żyły dla każdego siłownika.

Ja na razie temat odpuszczam (koszty) ale kabelek kładę oczywiście.

civic9 :

mozesz mi podac marke i symbol swoich silowniczkow ?

jakie to sa te co wymagaja ciaglego napiecia czy te drugie ?

ps

chce ktos moze kupic panelik weinteka 6070t 7cali ?

Zmienilem troszke koncepcje i chce zastosowac wiekszy i ten jest i zbedny.

Jest on nowiutki - nie uzywany-kupilem w promocjii za 199E

mozesz mi podac marke i symbol swoich silowniczkow ?

jakie to sa te co wymagaja ciaglego napiecia czy te drugie ?

Nie mogę, napisałem przecież że olałem (=czyli nie mam, tylko kabelek podciągnięty) :)

Nie wiem jakie ogrzewanie planujecie, ale przy podłogówce (mam 100%) to ma taki sobie sens (zaryzykowałbym stwierdzenie, że nie ma, ale nie będę się o to kłócił).

ps. spadek napięcia na 30m przy przewodzie o średnicy 0.5 (typowe telekomunikacyjne, domofonowo-alarmowe, skrętki), 0.5A (12W przy 24V) to ok. 1.3V. czyli 5% z 24V. nie powinno być problemu, ale przy większych odległościach lepiej się zastanowić.

A=1 dla siłowników zasilanych ciągle w jednym ze stanów, A = 2 dla siłowników z osobnym wejściem zasilającym dla otwarcia i osobnym dla zamknięcia. czyli dla bezpieczeństwa przyjąć A=2 i już.

No proszę nawet nie wiedziałem że są 2 typy siłowników.

Jak je można odróżnić po liczbie kabelków odchodzących od siłowników :)

albo po opisie :)

insbud ma coś takiego http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/cPath/21_48/products_id/76

ps. ja też przechodzę na większe rozwiązania to mam do odstapięnia MT505+kabelek (http://www.weintek.pl/oferta_1.php/id.9), nie używany, ale testowany przez 1 dzień, nawet mogę refakturować - jakby co to PW.

albo po opisie :)

insbud ma coś takiego http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/cPath/21_48/products_id/76

ps. ja też przechodzę na większe rozwiązania to mam do oddania MT505+kabelek (http://www.weintek.pl/oferta_1.php/id.9), nie używany, ale testowany przez 1 dzień, nawet mogę refakturować - jakby co to PW.

A na co większego przechodzicie przyznać się proszę :)

hej

Szukam wlasnie silowniczkow ale nie takich jak ten link powyzej ...

To sa wlasnie te co sie otwieraja po podaniu napiecia , maja jeden minus...zra prad caly czas.....

Ma ktos jakies na oku w rozsadnej cenie ?

No to ciągnę dalej temat siłowników jaki jest lepszy NC czy NO

Właśnie się dowiedziałem że Danfoss ma takie siłowniki gdzie można ręcznie przestawiać z NC na NO albo odwrotnie.

A tutaj nic nie znajdziesz

http://us.yhs.search.yahoo.com/avg/search?fr=yhs-avg&type=yahoo_avg_hs2-tb-web_us&p=www.elektrozawory