_ZBYCH_ 04.04.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 A co powiecie na zamek elektromechaniczny. Nie trzeba by było akumulatora. Mam złe skojarzenia co do akumulatorów tych od komputera, lubią się psuć, a po jakimś czasie i tak trzeba wymieniać baterie co jest drogie. A co masz na myśli pisząc - zamek elektromechaniczny? Wszystkie zamki sterowane elektrycznie można tak nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 04.04.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Taki np. firmy ABLOY, można go otwierać albo elektronicznie, albo kluczykiem. Jak nie ma prądu to kluczyk, jak jest to zamek szyfrowy, od wewnątrz ma gałkę. Czyli 3 w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.04.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Taki np. firmy ABLOY, można go otwierać albo elektronicznie, albo kluczykiem. Jak nie ma prądu to kluczyk, jak jest to zamek szyfrowy, od wewnątrz ma gałkę. Czyli 3 w jednym. Wygrałeś w LOTTO??? Widziałeś ile kosztują takie zamki tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 04.04.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Widziałem ceny, ale co mam zrobić, jak otworzyć zaczep elektromagnetyczny gdy nie ma prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.04.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Widziałem ceny, ale co mam zrobić, jak otworzyć zaczep elektromagnetyczny gdy nie ma prądu? Też mi się podobał taki jeden zamek Abloy'a, ale cena (3500 - 4000 zł) skutecznie mnie wyleczyła z potrzeby posiadania takiego zamka Przecież zaczep elektromagnetyczny jest montowany w futrynie. Współpracuje z nim zapadka z zamka tzw. podklamkowego. Przy braku prądu zapadkę zamka podklamkowego otwiera się kluczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 04.04.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 ZBYCH narysuj mi jak byś to podłączył, jak to działa z tą zapadką. Jaki zasilacz, jaki zamek szyfrowy(widziałeś może jakiś zewnętrzny tańszy) i jaki elektrozaczep i jaki akumulator (patrzyłem jakiś 1,2A za 40zł - myślałem że są droższe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.04.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 ZBYCH narysuj mi jak byś to podłączył, jak to działa z tą zapadką. Jaki zasilacz, jaki zamek szyfrowy(widziałeś może jakiś zewnętrzny tańszy) i jaki elektrozaczep i jaki akumulator (patrzyłem jakiś 1,2A za 40zł - myślałem że są droższe). Przepraszam, ale ja niestety nie mam czasu na rysowanie. Może gdzieś w sieci znajdziesz rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 18.04.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Z wielką uwagą przeczytałem cały wątek, chylę czoło przed wiedzą wielu z was i pozwolę sobie skorzystać z waszej wiedzy i doswiadczenia.W tej chwili jestem na etapie okablowania budynku 150 m2 i zastanawiam się czy skrętka użyta do sieci telefoniczno-informatycznej musi koniecznie być ekranowana ; zdaniem wielu instalatorów wyzsza cena i kłopoty z prawidłowym połączenien ekranów raczej sugerują by wybrać wykonanie bez ekranu? Czy poziom zakłoceń występujących w domu jednorodzinnym wymaga ekranowanych przewodów? Proszę o radę praktyków. P.S. Czy przewód YTDY 8x0.5 do instalacji alarmu jest wystarczający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.04.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Z wielką uwagą przeczytałem cały wątek, chylę czoło przed wiedzą wielu z was i pozwolę sobie skorzystać z waszej wiedzy i doswiadczenia.W tej chwili jestem na etapie okablowania budynku 150 m2 i zastanawiam się czy skrętka użyta do sieci telefoniczno-informatycznej musi koniecznie być ekranowana ; zdaniem wielu instalatorów wyzsza cena i kłopoty z prawidłowym połączenien ekranów raczej sugerują by wybrać wykonanie bez ekranu? Czy poziom zakłoceń występujących w domu jednorodzinnym wymaga ekranowanych przewodów? Proszę o radę praktyków. P.S. Czy przewód YTDY 8x0.5 do instalacji alarmu jest wystarczający? Zdecydowanie skrętka nieekranowana! Domowa sieć komputerowa absolutnie nie wymaga ekranowania. Zastosowanie przewodu ekranowanego, to tylko wyższe koszty i same problemy. Przy przewodzie ekranowanym cały osprzet do sieci (wtyczki, gniazda, swithe, itp.) muszą być ekranowane. Co do przewodu do instalacji alarmowej, to 8x0,5 wystarczy (nawet z dużym zapasem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 18.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Dzięki Zbychu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.04.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 dla zapaleńców ... w ostatnim Chipie ( nr 4/2004 ) jest o budowie ze schematem własnego modułu do sterowania np. przekaźnikami przez internet. Jest też kod źródłowy w C++ małego programiku obsługującego toto. Trochę się bawię ale w Delphi, na tryle niedużo, że chyba tego nie przełożę tak prost o Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 08.06.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 sterownik PCD2 (po szczegoly odsylam do strony SAIA Burgess) kosztuje okolo 700CHF i obsluguje max 128 we/wy = 8 kart. Gdzie można kupić sterownik PCD2 za 2100 PLN (około 700 CHF). Ja znalazłem za jedyne 3140 PLN brutto (PCD2.M110, czyli najsłabszy z serii PCD2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 08.06.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Witam - Ja jestem w trakcie badania rynku co do instalacji inteligentnych. Na razie otrzymałem ofertę (full wypas) w oparciu o CARDIO za kwotę o 36 000 PLN (produkty + usługi). Obecnie czekam na oferty instalacji oparte o EIB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 08.06.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Mnie interesuje sterownik SAIA. Ale u mnie na Węgrzech to ceny mają z Księżyca (cennik netto, kursy). Sterownik PCD2.M110 to 4800 PLN brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 08.06.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Szanowni Państwo.. przepraszam ze wtrącam się do wątku.. ale mam takie jedno spostrzeżenie.. mianowicie system EIB przeznaczony jest zasadniczo do dużych i bardzo duzych instalacji inteligientnych. Są one stosunkowo drogie i drogi jest takze software do programowania tych systemów. Jest jeszcze coś takiego co nazywa się System TEBIS firmy HAGER. Jest on programowo zgodny z EIB, tyle że przeznaczony do mniejszych instalacji, takich jak instalacje w domach jednorodzinnych czy mieszkaniach. Jest sporo tańszy, spełnia identyczne funkcje (na poziomie wymaganym dla budynków tej wielkości) i jest dostepny. A jeśli chodzi o sterowniki serii S Siemensa, to raczej nie polecałbym ich stosowania w tego typu instalacjach. One raczej przeznaczone są do obsługi procesów przemysłowych. Jesli juz coś z tego moznaby zastosować, to raczej sterowniki serii LOGO!. Obecnie ich rodzina jest bardzo rozbudowana, posiada mozliwość łączenia modułowego i wejscia analogowe. Programowanie tez nie jest zbyt skomplikowane a program do pisania (lub rysowania) algorytmów jest stosunkowo tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 09.06.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 AdamY - a możesz podać jakieś namiary, gdzie te rozwiązania oferują, prezentują lub sprzedają, przedstawiciestwa, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.06.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Sterowniki Logo! Siemensa możesz chyba najkorzystniej kupić w firmie wysyłkowej Conrad (Home -> Elektronik -> Automatisierungstechnik -> Speicher Programmierbare Steuerungen -> Siemens LOGO! System). Sterowniki zaczynają się gdzieś od 120 EUR (czyli około 500 PLN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 09.06.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 rafalg - sądzę że w Trójmieście jest napewno przedstawicielstwo Siemensa.. u nich sie wszystkiego dowiesz.. a jeśli chodzi o Conrada..owszem - mają ale stosunkowo drożej niż bezpośrednio u producenta czy u autoryzowanego dystrybutora. Jesli zaś chodzi o programowanie, to programuje się takie sterowniki operując czymś na podobieństwo typowych bramek logicznych. W przedstawicielstwie też można otrzymać bezpłatny podręcznik nauki programowania z przykładami układów. Są też alternatywne wyroby innych firm (np. sterowniki EASY) czy nawet jakieś polskie wyroby ale sa to produkty z o woele mniejszym stażem rynkowym, wiec nie maja tak rozbudowanej oferty. Zaleta jest fakt, ze LOGO! można programować zarówno z komputera PC jak i "ręcznie" za pomocą wbudowanej w steronik prostek klawiaturki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.06.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Tutaj też są ceny LOGO! u dystrubutora w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.06.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 A czy LOGO! mają moduły wyjść analogowych? Bo takowych nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts