Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w ukladach wykonawczych warto zastosowac przekazniki Finder'a - sa malutkie i umozliwiaja reczne zalaczenia np w wyniku awarii karty sterownika.

Czy chodzi o przekaźniki z serii 19? One są na 10A. Czy są jeszcze jacyś inni producenci mający w swoich ofertach przekaźniki umożliwiające ręczne załączanie, ale dla większych odbiorników (16A, 20A, 24A)?

• 1 month później...

Okazyjnie udało mi się dość tanio załatwić PLC Siemensa z dodtkowymi rzoszerzeniami - w sumie 56 wejść i 48 wyjść.

I tak się zastanawiam, czy potrzebna mi centralka alarmowa. Czujki chyba mogę podłączyć do PLC? Czy też centralka alarmowa ma jakieś dodatkowe "bajery", których nie można rozwiązać używając PLC?

Okazyjnie udało mi się dość tanio załatwić PLC Siemensa z dodtkowymi rzoszerzeniami - w sumie 56 wejść i 48 wyjść.

I tak się zastanawiam, czy potrzebna mi centralka alarmowa. Czujki chyba mogę podłączyć do PLC? Czy też centralka alarmowa ma jakieś dodatkowe "bajery", których nie można rozwiązać używając PLC?

Ma możliwość podłączenia do linii telefonicznej dla powiadamiania i nawet programowania.

Programy do centralek CA10 i CA64 znajdziesz na stronach SATELA - warto ściągnąć i przejrzeć.

http://www.satel.pl/produkty/programy.php

Owszem centralka alarmowa ma "bajery":

- kontrolowane zasilanie zasadnicze i awaryjne

- rejestr wszystkich zdarzeń

- możliwość dołączenia ładnych paneli sterujących z wyświetlaczem LCD umożliwiającym m.in. programowanie i odczyt wszystkich parametrów

- parametryzacja linii dozorowych (wykrywanie sabotażu)

itd...

- możliwość dołączenia ładnych paneli sterujących z wyświetlaczem LCD umożliwiającym m.in. programowanie i odczyt wszystkich parametrów

itd...

itd...

Z tej wyliczanki, to widzę, że PLC nie może sobie poradzić z parametryzacją lini dozorowanych (kontrolowane zasilanie, panele graficzne, rejestr zdarzeń, czy kontrola przez modem alby TCP/IP jest możliwa też w PLC). Chyba żeby taką czujkę podłączyć do wejścia analogowego, nie cyfrowego, PLC, ale to jest za droga impreza.

Dopiero wpadłem na ten wątek, przeczytałem go ze trzy razy i jeszcze nie mogę ochłonąć :oops: :wink: :lol: .

Czy Wy naprawdę macie tak rozbudowane instalację w swoich domach???

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić takiej ilości kabli w domu :o i te moduły, sterowniki PLC, zamki szyfrowe...

Macie jakieś zdjęcia swoich instalacji?

Już się zastanawiam, co mogę jeszcze zrobić u siebie :roll: :lol: .

Oj będzie zabawa :lol: .

AREK

Dopiero wpadłem na ten wątek, przeczytałem go ze trzy razy i jeszcze nie mogę ochłonąć

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić takiej ilości kabli w domu :o i te moduły, sterowniki PLC, zamki szyfrowe...

Arku

tak, naprawde to mam. Też wpadłem na ten wątek dość późno bo jakieś 2 tygodnie temu i znalazłem tu prawie wszystko to o czym myślałem i juz częściowo zaplanowałem a nawet połżyłem na ścianach i poddaszu. Nawet nie liczę ilości kabla ale przyjałem zasadę, że jesli ktos proponuje cos co mi sie podoba to na wszelki wypadek uwzględniam to w projekcie (to sie nazywa projekt kroczący :)). W rzeczywistości wizyta tutaj osczędza wielu zamartwiań sie w przyszłosci bo koleżanki i koledzy maja mase świetnych pomysłów. Zdjęć na razie nie przesyłam bo jeszcze instalcje sa nieco rozczochrane ale za kilka dni to bedzie juz mozliwe.

Dotychczasowe doświadczenia:

- warto popracowac chwile nad projektem, dobrze sprawdza sie lista pokoi z wyszcególnieniem co ma w nich sie dziać w instalacji oświetleniowej, gniazdach i innych instalacjach

- notowac notowac, notowac : pomysły, uwagi itp - co nie zanotowane to na pewno ktoś zapomni

- nie przerywając marzeń o sterowniku warto zapoznac sie z ofertą tych firm (dzięki _ZBYCH_u!)

http://www.central.krakow.pl/index_pl.htm

http://www.relpol.com.pl/data/products/pl_PL/99/czas..pdf (seria SMR)

http://www.fif.com.pl

Jesli kogos interesuje moge przesłac swoj zapis co gdzie uzywam

A ja mam zamiar zrobić instalacje może nie EIB-a ,ale sterowanie obwodami elektrycznymi (jeszcze nie mam sprecyzowane jakie) poprzez przekaźniki programowalne firmy Moeller typu EASY serii 800 lub MFD (panel LCD na drzwiach rozdzielnicy elektrycznej). Sa prostsze jeszcze serii 400 ale to już stary model. W tej chwili hitem jest MFD z możliwościa nawet prostej wizualizacji. Tani dobry i może być łączony w sieć z innymi czyli możliwość rozbudowy lokalnej lub oddalone od jednostki centralnej.

Siemens i PLC za drogie a niczym nie ustępują Moeller itp.

itd...

Z tej wyliczanki, to widzę, że PLC nie może sobie poradzić z parametryzacją lini dozorowanych (kontrolowane zasilanie, panele graficzne, rejestr zdarzeń, czy kontrola przez modem alby TCP/IP jest możliwa też w PLC). Chyba żeby taką czujkę podłączyć do wejścia analogowego, nie cyfrowego, PLC, ale to jest za droga impreza.

Szaruś przeczytaj instrukcję od np. Satel-a CA 64 i zobacz ilu opcji nie możesz zrealizować sterownikiem PLC.

Porównaj jak wygląda (i ile kosztuje) panel graficzny do PLC i do CA 64.

Czy PLC zapewni kontrolowane zasilanie dla czujek, sygnalizatorów i innych elementów? Czy PLC równie sprawnie kontroluje elementy systemu, co CA 64?

Pomijając funkcjonalność, jakie są koszty systemu zrealizowanego na sterowniku PLC? (przy podobnym zestawie urządzeń)

Tworząc system alarmowy na PLC tworzysz system z jednostką centralną bez odpowiednich atestów. Co na to Towarzystwo Ubezpieczeniowe?

Chyba nie warto...

Dopiero wpadłem na ten wątek, przeczytałem go ze trzy razy i jeszcze nie mogę ochłonąć :oops: :wink: :lol: .

Macie jakieś zdjęcia swoich instalacji?

Już się zastanawiam, co mogę jeszcze zrobić u siebie :roll: :lol: .

Oj będzie zabawa :lol: .

AREK

Fragmenty mojej instalacji można zobaczyć TU , ale moja instalacja nie wygląda tak imponująco, jak instalacja WojtkaSz. Ja mam dom o połowę mniejszy i z poddaszem (zwarty), a Wojtek parterowy (jak marzenie...). U mnie przewody są spinane w wiązki, a u Wojtka są płasko układane na ścianie. Ja zrobiłem system rozproszony (pięć mniejszych rozdzielni elektrycznych), a Wojtek prawie centralny (główna rozdzielnia na ponad 200 modułów i do tego dwie mniejsze :o ).

Wojtku Nie załamuj ludzi tymi kilkudziesięcioma stronami opisu instalacji :wink: :lol: .

Jeszcze nabawią się jakiejś choroby :lol:. Czekamy na Twoje zdjęcia :D .