Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W październiku ruszam z instalacją, wszystkie (prawie) kabelki zaplanowane.

W kilku pomieszczeniach, głownie przejściach chcę zainstalować czujniki ruchu, ale nie takie z alarmu bo mają nieco zwłoki, tylko od razu reagujące na ruch by oświetlić pomieszczenie. Czy macie coś u siebie co się sprawdza, nie zrujnuje kieszeni i da się na to patrzeć po zainstalowaniu w widocznym miejscu?

Szczególnie w miejscach newralgicznych, takich jak schody, radziłbym rozważyć użycie barier podczerwieni. Brak przypadkowego zadziałania, przy przechodzenia koło schodów. 100% pewność zadziałania przy wejściu na schody. Wada - w pomieszczeniu z oknem potrzebujemy dodatkowej informacji - kiedy włączać (dzień/noc).

Ja u siebie zainstalowałem dwie czujki ruchu, początek i koniec schodów (włączam podświetlenie schodów z góry na dół lub odwrotnie). Przestawiam je od miesiąca, i nadal nie działają tak jak bym chciał (teraz póki nie mieszkam przypadkowe zapalenie przy przechodzeniu nie specjalnie mnie irytuje, ale przy 5 osobach w domu może być kłopotliwe) Generalnie ciężko o kompromis, między zadziałaniem na pierwszym schodku, a niedziałaniem przy przechodzeniu obok.

Generalnie teraz zainstalował bym bariery + czujkę natężenia oświetlenia.

Jak się w........... to przecinak i przerobię.

co do schodów i problemów ze skutecznością ustawienia czujek...

ostatnio często tutaj podnoszą niektóre osoby wątek przekombinowania rozwiązania :)

ja mam 9 sztuk opraw skoff tango - 9 * 0.8W = roczny koszt energii kilkanaście złotych przy prawie stałym

nocnym oświetleniu (można podpiąć pod programowy zegar astronomiczny zrobiony na PLC, służę jakby co).

jak tylko na wieczór to już całkiem w ogóle pomijalne. a to dość wg mnie ładne i praktyczne nocne oświetlenie schodów (oświetla też hol wystarczająco, żeby się nie zabić).

poddaję pod rozwagę czy warto kombinować...

analogicznie mam takie przemyślenie na temat czujek ruchu do innego oświetlenia - dla świetlówek energooszczędnych to nie za bardzo (słabo świecą na początku, i cholernie im się skraca żywotność przez krótkie załączenia), a jakby zastosować żarówki tradycyjne - to pytanie czy koszty energii i minusy tego rozwiązania nie sprawiają, że to rozwiązanie jest gorsze niż świetlówki które będą świecić dłużej i bez bajerów, ale i tak taniej i bezproblemowo.

Mam dość podobne spostrzeżenia do civica. Też mam ledy na schodach i świecą się po prostu całą noc. Czasami nawet marudzę, że jest za jasno. Zwykłe (tj. górne) oświetlenie na schodach też mam i w zasadzie włączam je tylko przez przypadek. Chyba jedyne miejsce gdzie czujnik ruchu może się przydać do zapalenia światła to przedsionek. Fajniej się wchodzi do domu jak nie trzeba po omacku szukać włącznika.

Pewnie, że integracja z alarmem ma tu sens. Chciałem nawet napisać, że akurat w przypadku wchodzenia do domu lepszy efekt da kontaktron niż czujka ruchu (no bo nie da się wejść nie otwierając drzwi), ale w sumie bardziej chodziło mi o to reagowania na obecność człowieka (nie ważne jak wykrywaną). Otóż mam wrażenie, że w bardzo niewielu miejscach ma sens sterowanie w ten sposób akurat oświetleniem. No i to głównie w poprzednim poście chciałem pokazać.

a ja chciałbym takie czujki

zamierzam też podpiąć pompkę curkulacyjną wody pod PLC i mieszać jak będzie potrzeba a nie non stop

czujka ruchu zapalała by ledy - choć jak Civic pisał koszt non stop jest śmieszny

ale przed domem chciałbym by mi coś zapalało zanim wetknę klucz do drzwi

przed furtką też było by fajnie i nieco może odstraszająco :)

kiedys na elektrodzie znalazłem opis jak przerobić czujkę która działa na 220 i bezpośrednio załącza obwód - jak przerobić na 12 V

otóż z tego co wtedy wyczytałem trzeba wywalić trafo które to to ma bo one nominalnie pracują na 12V

jak mi się uda opiszę tutaj :)

Wykorzystanie czujek ruchu na zewnątrz budynku, albo wewnątrz ale do celów innych niż sterowanie oświetleniem jest jak najbardziej uzasadnione. Tylko to światło we wnętrzach z czujek ruchu trochę słabo działa - albo zapala się za często, albo "nie chce" się zapalić jak akurat jest potrzebne. W sumie na zewnątrz jest tak samo, ale tam ciężko te czujki ruchu czymś innym zastąpić.

Z drugiej strony jeżeli czujki ruchu do oświetlenia - to pytanie czy to trzeba podłączać do sterownika.

W większości wypadków szkoda wejść i wyjść, sama czujka bezpośrednio połączona ze źródłem światła będzie działać tak samo jak przepuszczona przez sterownik. Chyba, że ktoś chce sygnał z tej czujki wykorzystać do jeszcze innych celów.

Ewentualnie można potraktować zestaw czujka+oświetlenie tak jak zwykłe oświetlenie, tzn. podłączone tylko do sterowalnego wyjścia przekaźnikowego - żeby było możliwe włączanie i wyłączanie tego układu. Ewentualnie podłączenie pod dwa wyjścia - jedno zasilające zestaw cały z czujką, a drugie z pominięciem czujki, jeżeli chcemy wymusić ciągłe działanie - to się da wpiąć właściwie bez żadnych przeróbek, odpowiednio wpinając te 2 zasilania po obu stronach zacisków przekaźnika w czujce. Byle oba wyjścia z jednej fazy :)

A co do pierwotnego pytania - takich czujek w hipermarketach budowlanych za kilkadziesiąt złotych od sztuki jest w cholerę, o różnym wyglądzie. Wszystkie na 230V więc albo wykorzystamy to tak jak powyżej opisałem albo tak jak manieq82 opisał (nigdy nie próbowałem, choć o tym myślałem) albo poprzez przekaźnik 230V (czujka zasilająca przekaźnik, który pobudza wejście sterownika, dodatkowy koszt kilku złotych - wyjdzie pewnie dużo taniej niż jakaś firmowo dedykowana do 24V).

Edytowane przez civic9

Pomimo tych opinii w większości przypadków negatywnych, kabelki sobie rozprowadzę na te czujki. Mam teraz u siebie 2 czujki na zewnątrz do włączania oświetlenia, ale działają tak beznadziejnie niestabilnie że gdyby taką mieć wewnątrz to lepiej nie mieć nic. Tylko że były kupowane 10 lat temu. Myślałem że teraz ktoś ma model dla którego łatwo zdefiniować granice powtarzalnego działania i nie ma opóźnienia załączania.

Co do zużycia energii to wygląda na to że LEDy w rozsądnej ilości w sumie zużywają podobną wartość energii co czujka ruchu w czasie czuwania 24h/dobę...

mam pytanie.

przeczytałem instrukcję rejestratora BCS LE-A, ale nie ma jasnej odpowiedzi.

Czy sygnał audio z rejestratora mogę wpuścić przez modulator do sieci i dalej przez multiswitcha do TV?

W instrukcji jest napisane, że można do wyjścia audio podłączyć bezpośrednio głośnik o niskiej impedencji.

Parametry wyjścia to powyżej 200mV i 1 kOhm.

zamierzam też podpiąć pompkę curkulacyjną wody pod PLC i mieszać jak będzie potrzeba a nie non stop

Mam taki sam pomysł. Tylko, standardowe czujki do oświetlenia, mają w sobie czujnik natężenia oświetlenia, nie zadziałają, gdy będzie za jasno.

Osobiście wykorzystuje sygnał z czujek alarmowych. Miałem jeszcze wizje, żeby poprzez elektrozawory włączać cyrkulacje do konkretnych pomieszczeń, ale koszt elektrozaworów, do ewentualnych korzyści, na razie mnie zniechęcił.

osobno czujnik natezenia oswietlenia na zewnatrz ....

Ja u siebie zrobilem tak :

-czujnik natezenia swiatla na zewnatrz powiazany z logika ( jesli rolety w danym pomieszzeniu zamkniete to traktuj jako zmrok)

- kontraktony w glownych drzwiach , pir wszedzie gdzie sia dalo (ida przez integre)

wszystko powiazane razem i zakresy "patrzenia" czujek sa naprawde zadowalajace (trzeba to przewidziec wczesniej)

Cyrkulacja tez powiazana z alarmem i pir-ami w holach.....

Robie co moge chodz wiedzy niedostatek w drabinkach Fateka.... :(

Pytanie do silnej grupy :) Czy jest jakiś czujnik który mógłby mi sygnalizować pracę pompy zatapialnej ? Podłączenie pod pływak odpada, bardziej by mi zależało na jakiejś lampce która się zapali w momencie poboru prądu przez pompę. Zasilanie idzie mi z szafy w domu do studni cały czas i dopiero pływak uruchomi pompę ale chciałbym mieć jakiś znak w szafie, że akurat w tej chwili pompa działa. pozdr adam