ravbc 05.10.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Sam sobie odpowiedziałeś. Skoro to coś ma reagować na przepływ prądu, to tym czymś jest oczywiście przekaźnik (z cewką wpiętą szeregowo w zasilanie pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 05.10.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Skoro to coś ma reagować na przepływ prądu, to tym czymś jest oczywiście przekaźnik (z cewką wpiętą szeregowo w zasilanie pompy). Jak Ty to sobie wyobrażasz Serwis24 Uścislij jak jest sterowana pompa, tzn czy dostaje napięcie zawsze i jej wewnętrzny pływak ją załącza, czy moze jest jakis stycznik w szafie w domu, i napisz jaki jest silnik pompy, 1 czy 3-fazowy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.10.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 To jest bez znaczenia jak jest startowana pompa. Skoro pompa zatapialna, to niemal na pewno 1-fazowa (ale nawet to jest mało istotne). Wystarczy więc przekaźnik z cewka na 230V wpiąć szeregowo w zasilanie pompy. Szeregowo, czyli trza "ciachnąć" jeden z przewodów zasilania i go połączyć ponownie przez przekaźnik. W momencie włączenia pompy, czyli zamknięcia obwodu popłynie przez niego prąd przełączając też przekaźnik (oczywiście powinien być to raczej przekaźnik monostabilny). To na prawdę taka ameryka?No dobra jest jeden "problemik": obciążalność tego przekaźnika. Ale to już kwestia jego doboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 05.10.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 (edytowane) To na prawdę taka ameryka? Jak najbardziej, wez sobie rozrysuj to co polecasz koledze, i nie pisz za przeproszeniem "pierdół" pzdr edit: Serwis24, jak nie grzebiesz w elektronice i koszta nie grają roli to mozna zastosowac cos takeigo np: http://www.elmat.com.pl/res/prod26/TREND.pdf a jak grzebiesz to cos mozna innego wydrutować Edytowane 5 Października 2010 przez macek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.10.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Może się jednak faktycznie nie znam. No w sumie to nawet nie może, a na pewno. Ale czy w takim razie możesz wyjaśnić w czym jest błąd, bo ja go jakoś nie dostrzegam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.10.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 ravbc dziękuję za dobre chęci ale chyba nie o to mi chodzi może mało jasno tłumaczę Macek 123 to co podajesz wygląda tajemniczo spróbuję poczytać i zrozumieć. Jeszcze raz opiszę o co mi chodzi. Zasilanie idzie z szafy do studni gdzie jest pompa. Zasilanie jest cały czas a pływak decyduje czy pompa pracuje czy nie. Nie chcę robić w szereg bo musiałbym grzebać w pływaku a jakoś nie mam przekonania do późniejszej szczelności pływaka. W szereg więc nie mam gdzie wpiąć. Może rozwiązaniem będzie mały licznik jednofazowy z sygnalizacją poboru ??? widział ktoś coś takiego ? Mam taki ale pokazuje tylko impulsy, może takie z lampka są też dostępne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 05.10.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Serwis24 To co zaproponowałem to taki powiedzmy bocznik, inteligentny z wyjściem przekaźnikowym.... (tzn te z literką I w nazwie) Wpinasz w szereg w zasilanie pompy , ustawiasz próg załączenia i juz. Sam nie używałem ale nic nie znajduje prostszego w sieci, chyba ze ktos zaproponuje cos innego. Najtaniej to by było dać jakiś przekaźnik, zrobić coś, ala przekładnik (nawinąć trochę drutu na przewód fazowy), i zasilić tym wspomniany przekaźnik (kontraktronowy ?),który załączałby kontrolkę ale trzeba by poeksperymentować. ravbc- nie wiem jak ci to wytłumaczyć, ale musiałbyś się wrócić do podstaw elektrotechniki.... Porób testy, żaróweczka,bateria dla uproszczenia i coś w szereg np Twój przekaźniczek (to było bez ironii, powaznie mówie) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 05.10.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Najprościej użyć przekaźnika prądowego (priorytetowego). Do kupienia za jakieś 100zł. Np. http://el-mar.sklep.pl/Przekaznik_pradowy_EPP_619_FF-2808.html Ci co umieją mogą sobie coś takiego wylutować:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=411628&highlight=przeka%BCnik+pr%B1dowy+schemat&sid= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 05.10.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 O własnie, to pewnie jest i tańsze.... ps. to z elektrod to dla pradu stałego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.10.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Może rozwiązaniem będzie mały licznik jednofazowy z sygnalizacją poboru ??? widział ktoś coś takiego ? Mam taki ale pokazuje tylko impulsy, może takie z lampka są też dostępne ?Nie wystarczy amperomierz? Jeżeli jest to amperomierz prądu stałego, to wystarczy dodać mostek prostowniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.10.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 taki ? np. http://allegro.pl/cyfrowy-amperomierz-jednofazowy-0-3a-tanio-i1253403949.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.10.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 taki ? np. http://allegro.pl/cyfrowy-amperomierz-jednofazowy-0-3a-tanio-i1253403949.html Oczywiście może być taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 05.10.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Może się jednak faktycznie nie znam. No w sumie to nawet nie może, a na pewno. Ale czy w takim razie możesz wyjaśnić w czym jest błąd, bo ja go jakoś nie dostrzegam... Nie widziałem nigdy cewki przekaźnika wpiętej w szereg z zasilaniem jakiegoś urządzenia. Tłumacząc prosto nie robi się tak dlatego że cewka to nie rezystor i nie przepuści prądu bez przeszkód. A tak elektrotechnicznie to cewka ma tak dużą impedancję że dla prądu przemiennego stanowi przerwę. Odwrotnie niż kondensator który dla tych samych przebiegów stanowi zwarcie. Kierunek z nawijaniem linki na przewód zasilający pompę wydaje mi się dobry jeżeli chodzi o proste rozwiązania. Tak działają przekładniki prądowe. I nie musi to być przewód fazowy. W momencie załączenia pompy prąd w przewodzie fazowym i N płynie taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.10.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Nie widziałem nigdy cewki przekaźnika wpiętej w szereg z zasilaniem jakiegoś urządzenia. Takie cuś siedzi w każdej lodówce. Do dostania w serwisach AGD lub szukać na złomie (w puszce przy silniku). Służy do włączenia na chwilę (w momencie startu - wykrywa przeciążenie) uzwojenia rozruchowego. Są na różne prądy - coś powinno dać się dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 06.10.2010 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Pytanie do silnej grupy Czy jest jakiś czujnik który mógłby mi sygnalizować pracę pompy zatapialnej ? Podłączenie pod pływak odpada, bardziej by mi zależało na jakiejś lampce która się zapali w momencie poboru prądu przez pompę. Zasilanie idzie mi z szafy w domu do studni cały czas i dopiero pływak uruchomi pompę ale chciałbym mieć jakiś znak w szafie, że akurat w tej chwili pompa działa. pozdr adam Kup inny pływak, są do dostania z różną długością przewodu, taki sam jak na pompie. Ten od pompy przywiąż w stałej pozycji. Reszta to już w szafie idzie załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 06.10.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Ostatniej nocy niezidentyfikowany obiekt uruchomił alarm na mojej budowie.Wył sobie z pół nocy. Pora zamontować jakiś moduł GSM. Pytanie, ktoś montował, jakie wrażenia, raczej tani typu:http://allegro.pl/powiadomienie-gsm-sterowanie-podsluch-alarm-sms-i1246788853.html, czy droższy typu:http://www.satel.pl/pl/product/263/GSM-4,Modul-komunikacyjny-GSM-GPRS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.10.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 ja mam ten http://www.satel.pl/pl/product/264/GSM%20LT-2,Modul-komunikacyjny-GSM-GPRS oprócz powiadamiania z centrali o alarmie ma swoje 4 wejścia do których można doprowadzić sygnały i je monitować jak wył pół nocy, nie masz ustawionego czasu sygnalizowania na jakiś krótszy okres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 06.10.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Takie cuś siedzi w każdej lodówce. Do dostania w serwisach AGD lub szukać na złomie (w puszce przy silniku). Służy do włączenia na chwilę (w momencie startu - wykrywa przeciążenie) uzwojenia rozruchowego. Są na różne prądy - coś powinno dać się dobrać. Była tutaj mowa o jakimś standardowym przekaźniku który załączałby lampkę czy coś takiego, a takich nie podłącza się szeregowo z powodów o których napisałem. To o czym wspominasz to rozwiąznie dedykowane i policzone dla chwilowego wysokiego prądu rozruchowego danego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.10.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 No z tym przekaźnikiem to ja zacząłem i przyznam, że jakoś nie wpadłem na to, że niektóre mają inną konstrukcję (choć jak se to pooglądałem i przemyślałem, to wydaje się oczywiste). W każdym razie problem rozbija się o dobór odpowiedniego przekaźnika i dotarło już do mnie, że zdecydowanie NIE powinien być to "normalny" przekaźnik z cewką na 230V. Się człowiek uczy całe życie, tylko czemu tak szybko zapomnia czego się wcześniej nauczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 08.10.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Witam Jakis czas temu pytalem o paneliki HMI ...Czy jest tu ktos ,kto cos juz stworzyl na tym (weintek) ?Interesuja mnie takze biblioteki z przyciskami czy wykresami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts