Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Przy gazówce z kondensat sterowanie poszczególnymi obiegami najlepiej za pomocą zaworów na belce rozdzielacza.

Choć jak pisali poprzednicy większego sensu to chyba nie ma, chyba że ...

Osobiście kupiłem rozdzielacz z wkładkami pod zawory tak na przyszłość. Na razie znalazłem jedno zastosowanie, można założyć zawory na obiegi salonu, aby przymykać w przypadku rozpalenia w kominku.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

civic: jeśli dobrze kojarzę to do odczytu tych termometrów używasz owfs-a? Na jakiej to dystrybucji postawiłeś? Się własnie do tematu zabieram i okazuje się, że owfs jest słabo rozwijany i wymaga starego pythona, który nie jest juz tak powszechnie dostępny w nowszych dystrybucjach. No i się zastanawiam, czy warto się w to pchać, bo np. taki digitemp działa w zasadzie wszędzie tak samo. A może ten python to tam potrzebny tylko do "bajerów" a podstawa działa bez niego?

Żeby nie było całkiem off-topic: te pomiary mogą się teoretycznie przydać do odbierania nadmiarów ciepła, w przypadku mocnego naświetlenia jednego z pomieszczeń przez słońce. Nawet zimą potrafi ono w takim pomieszczeniu podnieść temperaturę o kilka stopni. Choć w sumie zyski mogą nie starczyć na pokrycie kosztów pracy pompki obiegowej ;-)

No i oczywiście można pomiary temperatury powrotów podłogówki wykorzystać do jej regulacji (z grubsza powinny być identyczne we wszystkich obiegach).

Ogólnie jednak pomiary temperatur same w sobie są bardziej dla zaspokojenia naszej ciekawości i by było co wyświetlić na tych wszystkich bajerach-panelach, niż z rzeczywistej potrzeby ich posiadania. ;-)

sheevaplug na debianie. debian jest dobrze przygotowany dla sheevy i jej rodziny, a ma mnóstwo gotowych pakietów. owfs nie ma nic wspólnego z pythonem, poza tym, że z pythona także można korzystać z owfsa (jak i z wielu innych języków). co do rozwoju - coś się tam dzieje http://sourceforge.net/projects/owfs/files/owfs/ - choć w sumie nie wiem co. jak zrobiłem 2 lata temu tak działa bez dotykania :). i działa nie tylko z termometrami, nawet może działać w architekturze client-server. digitemp do niego się nie umywa. przy czym digitemp to gotowiec - ograniczony, ale z paczki od razu podpinasz i rysuje wykresy. owfs tylko odczyt danych, a sami jeszcze musimy się pobawić rrdtoolem (digitemp też go używa, tylko już mniejszy wpływ na to mamy jak - ale jak się przez to przedzierać to lepiej zrobić od podstaw po swojemu bez pośredników). reasumując - owfs+rrdtool zapewnia to co digitemp plus dużo więcej, ale trzeba poznać. zaczynałem od digitempa i zmieniłem na owfs+rrdtool. w planach mam jeszcze rozwój tego.

tak, na koniec potwierdzam, bo znowu padło pytanie "po co" - to tylko taki "bajer". jak całe 150 stron tego wątku! (czy ile tam Wam wychodzi, bo to zależy od ustawień liczby postów/stronę).

Osobiście kupiłem rozdzielacz z wkładkami pod zawory tak na przyszłość. Na razie znalazłem jedno zastosowanie, można założyć zawory na obiegi salonu, aby przymykać w przypadku rozpalenia w kominku.

Czy ja wiem czy to ma sens... kominek (bez płaszcza, bo jak z płaszczem to i tak pewnie będzie z automatyką i jakoś zintegrowany z całą resztą) tak szybko i mocno nagrzewa pomieszczenie i podłogę, że podłogówka przestaje oddawać mu ciepło, a zaczyna od niego odbierać. zresztą o samoregulacji podłogówki wszyscy piszą, tak to właśnie działa. rzadko palę, tak z kilka razy do roku, ale jak raz dobrze rozpaliłem to widziałem to na swoich wykresach (przy okazji tego, po co mi ten bajer :)

ale też mam rozdzielacz z wkładkami pod zawory tak na wszelki wypadek. na razie widzę zastosowanie typu - wyłączanie ogrzewania na kilka dni. dopiero wtedy ma to sens, jak ktoś ma takie rzadziej używane pokoje. ale w sumie przy tej częstotliwości zmian to można zrobić ręcznie. zastanawiam się nad zróżnicowaniem temperatur jeśli komuś nie wyszło tak jak chciał projektowo, albo zmieniły się preferencje - czy kombinować z przepływami, czy sterowaniem zaworami. można chyba i tak i tak.

Edytowane przez civic9

ak szybko i mocno nagrzewa pomieszczenie i podłogę, że podłogówka przestaje oddawać mu ciepło, a zaczyna od niego odbierać. zresztą o samoregulacji podłogówki wszyscy piszą, tak to właśnie działa.

Ciekawe z tym podgrzewaniem podłogi przez kominek. Jak sie przeprowadzę do potetuję.

pod wpływem Waszych ostatnich postów przypomniałem sobie o moich Dallasach :-)

Kupiłem jakiś czas temu i czekają ..., czekały!

Kupiłem też wcześniej MP00204 na USB,

Ściągnąłem sobie sterowniki, wgrałem, podpiąłem kabelek USB, ściągnąłem OneWreViewer, przestawiłem COMA na niski wolny 2, poźniej COM1, odpalam i doopa!

W menadżerze ładnie mi pokazuje USB serial COM1, i że działa poprawnie.

Co prawda jeszcze nie polutowałem dallasów, ale chyba powinien rozpoznać chociaż tego MP00204?

Czy muszę wlutować jakiś przynajmniej jeden DS18b20 na kabelku?

Tylko już nie o tej porze.

któryś z tych Maxima programików też mi za cholerę z interfejsem na USB Meraprojektu nie chciał działać, nawet z termometrami. działał ten drugi (nie pamiętam nazwy), który potrafi pokazywać wykres z termometru. nie wnikałem czemu. inne narzędzia, a w szczególności te linuxowe poszły bez problemów. może trafiłeś na to samo.

Edit:

patrząc na screenshot znaleziony w sieci stwierdzam, że jednak onewireviewer działał przynajmniej z termometrem (czy bez coś widział to nie wiem). nie trzeba lutować, wtyczka rj15 do modułu MP, a drugi koniec kabla na pająka do termometru :) długo tak u mnie działało (uwaga - prowizorki mają tendencje do zostawania na stałe).

Edytowane przez civic9

rzecz w tym, że program oneWireViewer nie rusza, bo po starcie stwierdza, że nie widzi 1-Wire, taki komunikat dostaje.

Tam są dwa programiki. jeden do automatycznego wyszukiwania COM-a, bądź ręcznego wskazywania i ustawiania wybranego w menadżerze i drugi - program wykonawczy.

Ale żaden nie widzi 1-Wire.

Jutro spróbuję podłączyć dallasa i zobaczę.

che, che - dzisiaj!

idę spać po 6-ej muszę wstać!

no cóż!

odmawia współpracy :-(

prosiłem, groziłem rożnymi zaklęciami na takie i owakie litery, ale NIC!

Przeinstalowałem sterowniki i program, podłączyłem ds18b20, wszytko w z Vistą!

Do XP-ka nie będę podłączał, bo mam nam tam ważne rzeczy i nie instaluję niczego innego.

Spróbuję jeszcze na trzecim kompie z 7-ka.

Jak tak dalej pójdzie to chyba zwiątpię w samodzielną budowę inteligencji złożonej na milionie kabelków, jak nie mogę uruchomić 1-wire :-( :-)

A system wykrywa Ci w ogóle ten interfejs USB<=>1wire? Zdaje się, że tak, ale sprawdź może czy nie konfliktuje Ci z innym COMem (zobacz jakie interfejsy szeregowe widać po odpieciu tego MP00204). Nie znam się na Windowsie i nie chcę się znać, ale może głupek wymyślił, żeby ten adapter wpiąć w miejsce istniejącego COMa (nie musisz mieć fizycznego portu, wystarczy, że w BIOSie jest aktywowany - choć BIOS może nawet nie mieć do tego opcji). Ogólnie powinien Ci wykryć adapter, a na nim przynajmniej układ 2401, czyli coś co zwraca po prostu unikalny ID.

Może spróbuj sobie ściągnąć LiveCD z Linuksem (polecam Ubuntu), odpal z tego kompa, podłącz swój adapter, doinstaluj aplikację digitemp i ją uruchom. Jeśli zdecydujesz się na ten krok, to pytaj o szczegóły. Jak to nie zadziała, to masz prawdopodobnie uszkodzony adapter USB<=>1wire.

wrzucę taki temat (aby podtrzymać razgawora :-) )

na razie teoretycznie ale kiedyś czara się przepełni..

wkurza mnie włączony i porzucony sprzęt AV (u mnie to TV, tunerSAT i amplituner AV - razem ok 160W poboru)...

zarówno żona jak i córka włączają... nadchodzi reklama - zajmą się czymś innym i tak sobie gra i gra...

mam chytry plan aby im ten sprzęt wyłączać :-)

logika powinna być następująca: jak nikt nie ogląda to po ustalonej zwłoce powinien się sprzęt wyłączyć

A. "nikt nie ogląda"

- może to być czujka ruchu - to trochę słabe, często ogląda się nieruchomo

- może być coś bardziej zaawansowanego z kombinacją czujników siedzenia w fotelach/sofie - np. jakiś czujnik "pojemnościowy" pod poduszkami sofy? całą sofę/fotel możnaby wpinać do ściany w gniazdo rj45

B. "wyłączyć sprzęt"

- można banalnie - odcinając zasilanie (trochę szkodliwe dla sprzętu)

- lub bardziej wyrafinowanie - symulując sygnały pilota IR

to mi się wydaje dużo lepszym zastosowanie inteligencji-domu niż tylko włączanie wszystkich odbiorników prądu (typu muzyka rano, TV po wejściu, światło tam gdzie wchodzisz itp)

Planuję multiroom, ale to proste,

oprócz tego ten sam sygnał w salonie i kuchni. Zakupiłem AV odtwarzający 2 strefy.

Do tego taki pilocik :

http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/01/0101.dat

Sprzęt ma RS232, czyli prawdopodobnie* można podłączyć załączanie i jakieś sterowanie z PLC.

Do tego AV steruję z kompa :-)

*prawdopodobnie, bo w instrukcji stoi tylko, aby w tej sprawie zgłosić się do dostawcy :-?

U mnie sprzęt ( cośtam ) gra bez przerwy, ale faktycznie, ni musi wszędzie.

Planuję multiroom, ale to proste,

oprócz tego ten sam sygnał w salonie i kuchni. Zakupiłem AV odtwarzający 2 strefy.

a ja własnie z multiroom jako takiego zrezygnowałem...

teraz w mieszkaniu mam AV denona avr331 - on daje multiroom - nie tylko jako powielenie sygnału ale nawet można coś innego odtwarzać w drugiej strefie

...tylko po co

jak ci zależy na jakości dzwięku audio - to praktycznie tylko stereo... jak chcę słyszeć w innym pokoju/kuchni - wolę dać po prostu głośniej albo pójść posłuchać do salonu :-)

albo na słuchawkach bezprzewodowych słuchać... a i tak planuję do sypialni kupić autonomiczny sprzęt... jeśli słyszysz różnice w jakości grania kolumn/sprzętu to trudno o kompromisy

wracając do wątku...

ten denon ma RS-232 (i jeszcze jakieś inne we/wy sterujące) - nie rozpoznawałem tematu - natomiast ze względu na resztę sprzętów i tak trzeba będzie wygenerować sygnały IR

idąc w dygresję... kilka razy przewijało się w wątku, żeby stawiać sobie server multimedialny do muzyki i filmów. Też przez to przeszedłem... ale....

albo chodził cały czas i żarł prąd... albo nie był włączony gdy było to potrzebne... problem rozwiązałem przenosząc całość tych funkcji multimedialnych do tunera SAT.

mam dreambox'a dm800hd (polecam) - w skrócie linux z dyskiem i głowica sat. na nim odpalam server audio (już od roku nie sięgałem po płytę CD do szafki - wszystkie zrzucone w formacie FLAC - dostępne od ręki (denon ma klienta mediaservera), podobnie z filmami (głównie bajki córki lub nagrania z TV)... co więcej ten dreambox potrafi strumieniować i mogę oglądać TV (filmy lub słuchać muzyki) na laptopie a nawet komórce

W domku też planuję na tym oprzeć multimedia... albo kupię drugiego takiego samego albo wersję z większym wypasem dm8000 (ma dwie głowiece sat)

w tunerze linux działa nawet w trybie standby (co jest zresztą naturalne) - będzie się zajmował multimediami... dodatkowy serwer to będzie jedynie router i ewentualnie www/php i takie tam.

[btw. zamówiłem przejściówkę: USB 1-wire - zobaczymy czy uda mi się zmusić tuner SAT do monitorowania temperatury :-) ]

zwyczajnie chcę mieć drugi TV w kuchni-jadalni.

Tam spędza się nieco czasu przygotowując posiłki, czy jedząc śniadania ...

Często oglądamy wówczas TV24, czy jakieś discovery, a w nowym projekcie/domu kuchnia oddzielona jest od salonu

O multiroom myślę, gdyż mam dorastającego syna, który często ma inne preferencje i powoli trzeba będzie już to akceptować :-)

Co do muzyki i kolumn to pełna zgoda i do odsłuchów rezerwuję sobie tylko jedno miejsce w domu do tego.

Z tym dreambox'em to świetna koncepcja, sam kiedyś ( wielki temu ) zastanawiałem się nad czymś podobnym,

ale został dekoder n-ki też z dyskiem.

A którą przejściówkę zamówiłeś?

zamówiłem MP00202 (chipset FT232RL + DS2480B).

co do multiroom-TV to też zakładam, że skoro już nabędę do innych pomieszczeń TV to mogę (muszę) nabyć tam stosownie tuner i wzmacniacz jeśli ma być lepsza jakość.

na dreamox-ach (i nie tylko) można zrobić "multiroom dla cyfry"... można współdzielić nagrania filmów, muzę... plusem względem tunerów dostarczanych przez cyfre/n-ke czy innych jest fakt, że masz pełen dostęp... do plików, do systemu, można odpalić wiele dodatków czy scustomizować soft.... niestety elementarna wiedza linuksowa jest wskazana.

Dreambox fajny sprzęt, ale sakramencko drogi. Faktycznie można się pokusić by coś tam na nim jeszcze postawić, ale to jednak tylko 300-400 MHz MIPS, więc jak dla mnie za słaby. Zwłaszcza, że w jego cenie można mieć równie oszczędny serwer "uniwersalny" i dodatkowy dedykowany serwer multimedów. Krótko mówiąc tu już "budowa za mnie wyłazi" bo po prostu nie stać mnie na taki sprzęt. Na koniec jeszcze jedno, być może nieco kontrowersyjne zdanie - ja dążę do instalacji zintegrowanej, ale nie koniecznie w pojedynczym urządzeniu. ;-) Zdecydowanie wolę dłubać swoje zabawki na sprzęcie, od którego nie zależy możliwość oglądania ulubionego serialu przez żonę ;-)

Na koniec jeszcze jedno, być może nieco kontrowersyjne zdanie - ja dążę do instalacji zintegrowanej, ale nie koniecznie w pojedynczym urządzeniu. ;-) Zdecydowanie wolę dłubać swoje zabawki na sprzęcie, od którego nie zależy możliwość oglądania ulubionego serialu przez żonę ;-)

w pełni popieram... tuner-sat jest idealnym przykładem takiego sprzętu... wgrasz nie taki image lub coś zamieszasz i rodzina cię nienawidzi...

z tymi termometrami to trochę żartowałem... za to do multimediów jest świetny... odpowiednio szybki i zawsze włączony

no cóż!

odmawia współpracy :-(

prosiłem, groziłem rożnymi zaklęciami na takie i owakie litery, ale NIC!

Przeinstalowałem sterowniki i program, podłączyłem ds18b20, wszytko w z Vistą!

Do XP-ka nie będę podłączał, bo mam nam tam ważne rzeczy i nie instaluję niczego innego.

Spróbuję jeszcze na trzecim kompie z 7-ka.

Jak tak dalej pójdzie to chyba zwiątpię w samodzielną budowę inteligencji złożonej na milionie kabelków, jak nie mogę uruchomić 1-wire :-( :-)

dziś przyszedł do mnie MP00202: usb-com-1wire... sam interfejs śmiga mi na win7p... dallasy niestety jeszcze nie doszły więc poza numerem seryjnym nic więcej nie odczytuje.

Na początek tez miał jakieś problemy - pomimo, że sterownik COM i 1-wire się poinstalowały poprawnie to nie wykrywał...

za trzecim odpaleniem programu 1-wire net zaskoczyło i już widzi.

U mnie też wszystko śmiga :-)

miałem napisać, ale dopiero teraz się zebrałem.

Ale nie bez pomocy!

Wcześniej dałem do podłączenia innej osobie, no bo przecież mogłem coś zrobić nie tak.

Na win7 i Linux nie poszło.

W końcu zdesperowany napisałem maila o 22.00 do Meraprojekt.

Jakież było moje zdziwienie jak niespełna pół godziny później otrzymałem odpowiedź.

Support działa szybciej niż w mojej firmie ;-)

Przyczyną była konieczność podłączenia zasilacza.

Wersja MP00204 ma spore możliwości rozbudowy, ale wymaga pracy z zasilaczem 12V.

Wersja, którą Ty masz MP000202 będzie pracować bez zasilacza, a napięcie dostaje z USB.

Tak sobie ubzdurałem czytając manuale, ale jak widać błędnie.

Teraz właśnie software rysuje mi temperaturkę :-)

Mam pytanko.

Ten 1WireViewer to jakiś ograniczony możliwościami - tak mi się wydaje.

Jak tam archiwizować dane?

Może są jakieś inne programy?

Sorry za banalne pytania, ale dopiero zaczynam wielką przygodę z 1-Wire :-)

edit.

Zakupiłem 25 dallasów, ale już widzę, że mało będzie.

Edytowane przez gosciu01