Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chodzi o to, że do PLC kupuję 2 moduły do sterowania tym co muszę. Kosztuje mnie to ze 2 stówki. No trochę więcej.

Nijak jednak nie da się ( ja nie potrafię ) tego wyciągnąć do kompa w cywilizowany sposób zrozumiały dla zwykłego człowieka.

No da się, ale ta cena....

Na 1-Wire za kolejne 100-300zł mam wszystko zwizualizowane, zarejestrowane i archiwizowane.

Mogę podłączyć 25 czujników, albo i 50 ( czytałem, że się da ) do tego wilgotność i ciśnienie atmosferyczne.

Patrz wątek obok. Opomiarowanie domu.

ja ma w tej chwili ok 50 dallasow podpiete do ADA i to po modbusie do fateka

nastepnie obrabia to HMI i wyswietla w formie wykresow oraz archiwizuje na karcie sd .

ale w razie czego wszystko widze na ekraniku , lacznie z historia i porownaniami.

Ogranicza mnie jedynie wyobraznia no i umiejetnosci :)

cena to 5 stowek ada i po 5 zeta za 1 sztuke dallasa

Ciekawi mnie tylko czy dalo by rady podpiac pod ade 1 czujnik cisnienia atmosferycznego ...., no moze jeszcze czujnik wilgotnosci ... oczywiscie te 1 wire

Lub moze jakos inaczej tanszym sposobem ....

Edytowane przez mario0658

No tak,

Ada-401 to cena 650 zł brutto jak sprawdziłem obecnie.

do tego HMI za ... nie wiem ile płaciłeś 800-1300 zł?

SCADA - darmowy, bądź 100-300$ + czas.

2 moduły MCT-1 to 200-210 zł

MP00204 - 92 zł

dallasy, czujniki, przewody, serwer/komp tak samo kosztują w obu przypadkach.

W tym przypadku wychodzi mi, że czasu poświęce mniej.

No tak, rozwiązani mniej eleganckie.

Nadal rozważam...

No to ja napiszę czemu _ja_ nie przewiduję podpinania 1-wire bezpośrednio do PLC. Powody są dwa i w sumie nie wiem, który ważniejszy. Ten bardziej prozaiczny jest oczywisty: cena. Żeby podpiąć to do PLC i jeszcze zwizualizować trzeba wydać koszmarne pieniądze (jak na taki drobny bajer). Drugi powód jest natomiast taki, że to faktycznie głównie bajer, tj. nie przewiduję jakichś szczególnych procesów, które chciałbym sterować akurat temperatrą (no coś tam przewiduję, ale to też bajery raczej). Za to zdecydowanie przewiduję wizualniazcję tych odczytów, także w celach analitycznych (optymalizacji mojej instalacji grzewczej). A to znacznie prościej (no i nieporównywalnie wręcz taniej) zrobić na pececie niż PLC.

na nslu2 odpaliłem, to podobny sprzęt, da się, ale ze 3 dni wszystko kompilowałem :)

na tych maszynkach ciężko coś kompilować, bo wszystkiego mało, wiec trzeba sobie zrobić środowisko do crosskompilowania na czymś normalnym. a potem zależności, zależności poganiały...

ale to było ponad 2 lata temu, być może teraz jest więcej gotowców.

Edytowane przez civic9

No mój kernel to 2.4.37 i mam dostęp do optware ale niestety nie ma tam w paczkach owfs, a nie czuję się na siłach crosskompilować więc owfs odpuszczam, ale chodzi mi bardziej o to czy sam konwerter będzie działał i czy będzie możliwe odczytanie temperatury poprzez digitemp (który jest w paczkach)?

Nie wiem co umie 2.4.37, ale wydaje mi się, że konwerter USB<=>RS tam też powinien działać, a to wszystko czego potrzebujesz. Jeśli masz gdzieś jakąkolwiek przejściówkę USB/RS to ją wepnij i zobacz w dmesg-u czy Ci wykryje port szeregowy. Generalnie jednak nie spodziawał bym się raczej problemów - 2.4.37 to najnowszy kernel z tej serii, więc zdziwił bym się gdyby tego nie umiał.

Zrobiłem. Właśnie się zepsuł - w środku nocy zaczął sam się rozsuwać , i to jeszcze tak "skokowo" (po kawałku, dudniąc strasznie), czym niemalże przyprawił mnie o zawał. Tzn. nie sam ekran się zepsuł, a sterownik do niego, taki po skrętce.

Niestety nie pomyślałem, żeby z czymkolwiek to połączyć w odpowiedniej chwili. Może kiedyś tą skrętkę wykorzystam. Na razie mam inne zmartwienia :)

No mój kernel to 2.4.37 i mam dostęp do optware ale niestety nie ma tam w paczkach owfs, a nie czuję się na siłach crosskompilować więc owfs odpuszczam, ale chodzi mi bardziej o to czy sam konwerter będzie działał i czy będzie możliwe odczytanie temperatury poprzez digitemp (który jest w paczkach)?

powinien z digitemp też działać, nie próbowałem, ale filozofia działania jest taka sama.

Zrobiłem. Właśnie się zepsuł - w środku nocy zaczął sam się rozsuwać , i to jeszcze tak "skokowo" (po kawałku, dudniąc strasznie), czym niemalże przyprawił mnie o zawał. Tzn. nie sam ekran się zepsuł, a sterownik do niego, taki po skrętce.

Ekran własna konstrukcja, czy gotowiec ?

kiedyś tutaj pisałem, że zakupiłem takie development kity z mikrokontrolerem, bezprzewodową komunikacją, itp. EZ430.

właśnie zauważyłem, że do kompletu zrobili zegarki - http://www.youtube.com/watch?v=LDJIBydJvoM

co powiecie na sterowanie kilkoma funkcjami domu z zegarka? :)

ja się odzwyczaiłem od noszenia, więc chyba nie bardzo. ale moda na zegarki wraca :)

Na przykład bierzesz taki moduł:

https://estore.ti.com/EZ430-RF2500T-MSP430-24-GHz-Wireless-Target-Board-P1295.aspx

który trzeba odpowiednio zaprogramować, tak aby na komendy z zegarka włączał swoje wyjścia (ma kilka, nie pamiętam dokładnie ile), które będą podłączone do wejść fateka. jako, ze to chodzi na 3V to jeszcze pomiędzy coś trzeba będzie wstawić.