mario0658 08.01.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 nie do konca jestem w temacie ..... i nie rozumiem jednej sprawy :po co podlaczacie 1 wire do kompa czy linuxa .... nie lepiej pod plc to podpiac ? chodzi o cene czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 chodzi o to, że do PLC kupuję 2 moduły do sterowania tym co muszę. Kosztuje mnie to ze 2 stówki. No trochę więcej.Nijak jednak nie da się ( ja nie potrafię ) tego wyciągnąć do kompa w cywilizowany sposób zrozumiały dla zwykłego człowieka.No da się, ale ta cena.... Na 1-Wire za kolejne 100-300zł mam wszystko zwizualizowane, zarejestrowane i archiwizowane.Mogę podłączyć 25 czujników, albo i 50 ( czytałem, że się da ) do tego wilgotność i ciśnienie atmosferyczne. Patrz wątek obok. Opomiarowanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 08.01.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) ja ma w tej chwili ok 50 dallasow podpiete do ADA i to po modbusie do fateka nastepnie obrabia to HMI i wyswietla w formie wykresow oraz archiwizuje na karcie sd . ale w razie czego wszystko widze na ekraniku , lacznie z historia i porownaniami. Ogranicza mnie jedynie wyobraznia no i umiejetnosci cena to 5 stowek ada i po 5 zeta za 1 sztuke dallasa Ciekawi mnie tylko czy dalo by rady podpiac pod ade 1 czujnik cisnienia atmosferycznego ...., no moze jeszcze czujnik wilgotnosci ... oczywiscie te 1 wire Lub moze jakos inaczej tanszym sposobem .... Edytowane 8 Stycznia 2011 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.01.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 No ,ale masz to na HMI.A w kompie? Przyglądałem się tej Adzie, ale nie zauważyłem aby można było podpiąć czujnik ciśnienia, czy wilgotności. Może tak, ale pewnie przez ten układ DS2450, lub DS2438.Ale nie wiem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 08.01.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 w kompie moge to miec tez - zciagam z hmi to , co ma tam na karcie i sa programiki do obrobki (nie probowalem jeszcze ego)Nastepna metoda to scada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.01.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 No tak,Ada-401 to cena 650 zł brutto jak sprawdziłem obecnie.do tego HMI za ... nie wiem ile płaciłeś 800-1300 zł?SCADA - darmowy, bądź 100-300$ + czas. 2 moduły MCT-1 to 200-210 złMP00204 - 92 złdallasy, czujniki, przewody, serwer/komp tak samo kosztują w obu przypadkach.W tym przypadku wychodzi mi, że czasu poświęce mniej. No tak, rozwiązani mniej eleganckie.Nadal rozważam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.01.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 No to ja napiszę czemu _ja_ nie przewiduję podpinania 1-wire bezpośrednio do PLC. Powody są dwa i w sumie nie wiem, który ważniejszy. Ten bardziej prozaiczny jest oczywisty: cena. Żeby podpiąć to do PLC i jeszcze zwizualizować trzeba wydać koszmarne pieniądze (jak na taki drobny bajer). Drugi powód jest natomiast taki, że to faktycznie głównie bajer, tj. nie przewiduję jakichś szczególnych procesów, które chciałbym sterować akurat temperatrą (no coś tam przewiduję, ale to też bajery raczej). Za to zdecydowanie przewiduję wizualniazcję tych odczytów, także w celach analitycznych (optymalizacji mojej instalacji grzewczej). A to znacznie prościej (no i nieporównywalnie wręcz taniej) zrobić na pececie niż PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 14.01.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 A czy ktoś uruchamiał tego MP00202 na jakimś routerze pracującym pod kontrolą ddwrt, mam Asusa WL500GP v2 i ddwrt na nim (ma on USB) i jestem ciekawy czy są paczki do niego żeby ten konwerter odpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.01.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Sam konwerter działa "od ręki", bo to po prostu port szeregowy dostępny po USB (chyba, że masz tam mocno archiwalne jądro). owfs też się tam powinno dać zbudować, ale to pewnie civic coś więcej może powiedzieć, bo on miał to na takich "dziwnych" architekturach odpalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) na nslu2 odpaliłem, to podobny sprzęt, da się, ale ze 3 dni wszystko kompilowałem na tych maszynkach ciężko coś kompilować, bo wszystkiego mało, wiec trzeba sobie zrobić środowisko do crosskompilowania na czymś normalnym. a potem zależności, zależności poganiały... ale to było ponad 2 lata temu, być może teraz jest więcej gotowców. Edytowane 14 Stycznia 2011 przez civic9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 14.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 No mój kernel to 2.4.37 i mam dostęp do optware ale niestety nie ma tam w paczkach owfs, a nie czuję się na siłach crosskompilować więc owfs odpuszczam, ale chodzi mi bardziej o to czy sam konwerter będzie działał i czy będzie możliwe odczytanie temperatury poprzez digitemp (który jest w paczkach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.01.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Nie wiem co umie 2.4.37, ale wydaje mi się, że konwerter USB<=>RS tam też powinien działać, a to wszystko czego potrzebujesz. Jeśli masz gdzieś jakąkolwiek przejściówkę USB/RS to ją wepnij i zobacz w dmesg-u czy Ci wykryje port szeregowy. Generalnie jednak nie spodziawał bym się raczej problemów - 2.4.37 to najnowszy kernel z tej serii, więc zdziwił bym się gdyby tego nie umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 14.01.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ekran do kina domowego. Ktoś ma, zrobił?Najlepszy był by elektryczny, ale ceny powalają!! Nadszedł czas na podwieszanie sufitów i temat stał się mocno aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Zrobiłem. Właśnie się zepsuł - w środku nocy zaczął sam się rozsuwać , i to jeszcze tak "skokowo" (po kawałku, dudniąc strasznie), czym niemalże przyprawił mnie o zawał. Tzn. nie sam ekran się zepsuł, a sterownik do niego, taki po skrętce. Niestety nie pomyślałem, żeby z czymkolwiek to połączyć w odpowiedniej chwili. Może kiedyś tą skrętkę wykorzystam. Na razie mam inne zmartwienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.01.2011 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 No mój kernel to 2.4.37 i mam dostęp do optware ale niestety nie ma tam w paczkach owfs, a nie czuję się na siłach crosskompilować więc owfs odpuszczam, ale chodzi mi bardziej o to czy sam konwerter będzie działał i czy będzie możliwe odczytanie temperatury poprzez digitemp (który jest w paczkach)? powinien z digitemp też działać, nie próbowałem, ale filozofia działania jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 15.01.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Zrobiłem. Właśnie się zepsuł - w środku nocy zaczął sam się rozsuwać , i to jeszcze tak "skokowo" (po kawałku, dudniąc strasznie), czym niemalże przyprawił mnie o zawał. Tzn. nie sam ekran się zepsuł, a sterownik do niego, taki po skrętce. Ekran własna konstrukcja, czy gotowiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Ekran własna konstrukcja, czy gotowiec ? Gotowiec. Firmy teraz nie pamiętam, ale nie wiem, czy mogę z czystym sumieniem polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.01.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 kiedyś tutaj pisałem, że zakupiłem takie development kity z mikrokontrolerem, bezprzewodową komunikacją, itp. EZ430. właśnie zauważyłem, że do kompletu zrobili zegarki - http://www.youtube.com/watch?v=LDJIBydJvoM co powiecie na sterowanie kilkoma funkcjami domu z zegarka? ja się odzwyczaiłem od noszenia, więc chyba nie bardzo. ale moda na zegarki wraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 18.01.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 kurde podoba mi sie idzie to jakos podpiac tak aby sterowal kilkoma wyjsciami OC ? tzn aby podpiac to jakos latwo pod X fateka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.01.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Na przykład bierzesz taki moduł:https://estore.ti.com/EZ430-RF2500T-MSP430-24-GHz-Wireless-Target-Board-P1295.aspx który trzeba odpowiednio zaprogramować, tak aby na komendy z zegarka włączał swoje wyjścia (ma kilka, nie pamiętam dokładnie ile), które będą podłączone do wejść fateka. jako, ze to chodzi na 3V to jeszcze pomiędzy coś trzeba będzie wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts