civic9 21.01.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Chciałbym poprowadzić przewody nad okna pod kontraktony. Na początku tego forum doczytałem się że powinno dawać się po dwie sztuki (jedna na uchył okna a druga na otwarcie), ale przecież jak umieszczę kontrakton u góry okna to czy go uchylę czy otworzę to i tak powinno zadziałać, więc po co drugi kontrakton ? Dobrze myslę czy nie? Oczywiście na jedno okno dwuskrzydłowe potrzeba dwie sztuki (po jednej na jedno skrzydło). I jeszcze jedno pytanko : ile przewodów potrzebuje taki kontrakton ? To do wątku alarmowego właściwie Chodzi o to, że na noc (czy też nawet na stałe) uzbrajasz tylko dolny kontaktron co daje Ci możliwość uchylania okna bez wzbudzania alarmu. A przy wyjściu z domu oba. Ale z jednym też da się żyć. Dwa przewody potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 22.01.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Takze proponuje 2 -jeden na dole a drugi na gorze a to po to aby miec info jak wczesniej zostalo powiedziane o uchyleniu/otwarciu a to z kolei mozna wykorzystac to wylaczenia ogrzewania i sterowania roletami :otwierasz okno to roleta sie otwiera jesli zamknieta (bo otwierasz okno aby wyjrzec lub wietrzyc)uchylasz okno to jesli roleta zamknieta to rozszczelnia tylko pancerz jej ( uchylasz aby lekko przewietrzyc wiec lekko tez podnosi rolete ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 24.01.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Takze proponuje 2 -jeden na dole a drugi na gorze a to po to aby miec info jak wczesniej zostalo powiedziane o uchyleniu/otwarciu a to z kolei mozna wykorzystac to wylaczenia ogrzewania i sterowania roletami : otwierasz okno to roleta sie otwiera jesli zamknieta (bo otwierasz okno aby wyjrzec lub wietrzyc) uchylasz okno to jesli roleta zamknieta to rozszczelnia tylko pancerz jej ( uchylasz aby lekko przewietrzyc wiec lekko tez podnosi rolete ) Z bajerów tych bardziej przydatnych w praktyce wydawało mi się że wszystko przewidziałem, ale to z roletami i otwieraniem okien bardzo mi się podoba. A pomysł kilka stron wcześniej z odchylaniem skrzynki na listy to rewelacja! Teraz u siebie w starym domu co chwilę muszę niepotrzebnie zaglądać do skrzynki, a tak problem przynajmniej w 99%rozwiązany. Pójdzie na zewnątrz dodatkowy kabelek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 24.01.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 kiedyś jeszcze przyglądałem się czujnikom nacisku i ... nie znalazłem szczególnie interesującego zastosowania. Chodzi o to, że można taki czujnik umieścić pod panelami, kostką chodnikową itd. Może ktoś kreatywnie podpowie fajne rozwiązanie. Czujniki czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmonika2009 25.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 sterowanie alarmu odpada dla własnego bezpieczeństwa są manipulatory ścienne ( plus alarm ma możliwość zazbrajania się automatycznie) najlepiej wykorzystać sterowniki alarmowe z możliwością zdalnego łączenia sie mają przeważnie kilka lub kilkanaście wyjść przekaźnikowych najprościej to w ten sposób zautomatyzować z tym ze po co samemu sterować wentylacją mechaniczną jak ona ma działać automatycznie.. ogrzewanie podjazdu w 90% przypadkach będzie o podobnych godzinach wiec nie wiem czy to tak do końca ma sens.. zależny do czego to chcemy wykorzystać bo tak na prawdę te same instalacje każdy wykorzysta inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 25.01.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 kiedyś jeszcze przyglądałem się czujnikom nacisku i ... nie znalazłem szczególnie interesującego zastosowania. Chodzi o to, że można taki czujnik umieścić pod panelami, kostką chodnikową itd. Może ktoś kreatywnie podpowie fajne rozwiązanie. Czujniki czekają podaj link do tych czujników... może zastosowanie o którym pisałem - sprawdzanie obecności 'widzów' przed telewizorem aby nie chodził na okrągło po 15h na dobę możnaby może zaszyć takie w sofie/fotelu jakoś moja fantazja nie podpowiada mi innych zastosować (tj. zastosowań jest kilka ale wszystkie da się obsłużyć inaczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 01.02.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) tak tu cos cicho sie znowu zrobilo.... wszyscy wzieli sie za swoje rozdzielnice ? Ja tez nie siedze na laurach i przedstawie co wymodzilem i juz dziala , lecz moze ktos cos mi podpowie jak to jeszcze ulepszyc oto co zrobilem : Zakupilem pilota logitecha http://www.logitech.com/pl-pl/remotes/universal-remotes/devices/4708 http://www.logitech.com/assets/15600/15600.png oraz przedluzacz bezprzewodowy do niego :http://www.logitech.com/pl-pl/remotes/accessories/devices/378 http://www.logitech.com/assets/21428/21428.png oraz do kompletu odbiorniczek IR na modbus (projekt kolegi P.J. ) http://plc-home.pl/pics/odbrc5_plc_config/odb_RC5.png a w skroce wyglada to tak : pilocik zaprogramowany wg. wlasnego upodobania .... odbiornik RF w salonie a jedno z odejsc kablowych skretka do rozdzielni gdzie znajduje sie odbiorniczek w.w. Zasieg pilota to praktycznie caly domek Steruje audio-video plus calym oswietleniem w domu (siedzac w fotelu) moim zdaniem b.wygodne - pod reka bo to pilot Po kazdym odebranym rozkazie modul VOM (fatek) generuje cichy sygnal potwierdzajacy... Tak sobie mysle ,ze poddam krytyce gronu zapalencow/wariatow moze cos jeszcze podpowiedza bo czuje jakbym za malo wycisnol z tego systemu .... Edytowane 1 Lutego 2011 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.02.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 pomysł niezły, choć kosztowny (jeden można przeżyć, ale to zdecydowanie za mało dla mnie) gdzie ten odbiornik IR na modbus, bo coś chyba przeoczyłem/zapomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 01.02.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) odbiornik ir - tak naprawde go nie ma .... przedluzacz komunikuje sie z pilotem bezprzewodowo (pilot tez wysyla ir jesli go dla danej funkcji tak ustawisz) sygnal jest "lapany" przez przedluzacz i wowczas ma on do wyboru : swoj nadajnik ir lub 4 kablowe ( na drucikach) mozna tez wszystkie na raz u mnie jest urzadzenie co nazwalem sterownik oswietlenia i on wysyla sygnal za posrednictwem przedluzacza na wyscie D (kabelek z diodka ir) a to z kolei sprzezone jest optycznie z odbiorniczkiem modbusowym... Mozna sterowac wszystkim ! odczytow nie zrobisz ... i z potwierdzeniem odebrania kodu tez kiepsko (wlaczasz np klime pietro wyzej to dobrze by bylo slyszec/widziec ze dziala ) dlatego modul glosowy wysyla potwierdzenie .... Dlatego tez szukam pomyslow co jeszcze mozna lub polepszyc to co jest edit: doczytalem ze chodzi o ten modbusowy ..... Edytowane 1 Lutego 2011 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 01.02.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 mi się pomysł bardzo spodobał... mam już pilota uniwersalnego Logitechu Harmony - super sprawa... żona zaakceptowała, używa - zastępuje mi 5 pilotów na stoliku rozwiń proszę ten moment konwersji sygnału z odbiornika IR tj. zdanie "odbiorniczek modbusowy projekt kolegi P.J." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 01.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 zaraz mnie posadza o reklame..... wiec moze na pw moge wylas adres gdzie mozna takie cudo dostac ale mowa o tym forum juz byla zasada jest dosc prosta : Logitechy piloty maja 2 mozliwosci wysylania sygnalu sterujacego : 1-bezposrednio z pilota idzie sygnal IR i urzadzenia ktore "widza" pilota odopwiadaja 2-sygnal z pilota leci po RF do przedluzacza -tam zostaje przeksztalony na IR i wyslany za pomoca wbudowanej tam diody lub malych diodek na kabelkach Pelna konfiguracja ,ktory sygnal ma byc gdzie wyslany jako IR A wiec ja zaprogramowalem ,ze sterownik oswietlenia (tak nazwana grupa przyciskow na pilocie) wysyla sygnal do przedluzacza a nastepnie kabelkiem (wyjscie D -patrz obrazki wyzej kilka postow) do odbiornika IR-modbus (ktory jest w puszcze razem z alarmem) Gdy juz mam diodke nadajaca IR to ustawiam ja w puszce tak aby nadawala sygnal wprost na odbiorniczek IR-modbus Sam odbiorniczek to mala plytka z elekronika i wystajaca dioda odbiorcza. Do niego podlacza sie magistrale modbusa i oczywiscie zasilanie 12-24V Reszta to juz kombinacje w Fateku i samym pilocie A co mi tam.... przypomne adres forum o ,ktorym mowa : http://plc-home.pl/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zylko 01.02.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jedna uwaga, nie każdy harmony ma RF. Trzeba pamiętać o tym jak by ktoś chciał realizować wg. ww. Pomysł sam w sobie super. Sam będę realizował, ale wyłącznie w oparciu o IR. Odbiornik oczywiście w salonie, bo tam będzie zwyczajowo operował pilot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelen 01.02.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Kolejna uwaga. Ten model jest strasznie niewygodny. Jeśli ktoś chce praktycznego pilota lepsze są modele np 885 albo 900 (ma radio). W 1000/1100 trzeba przebijać się przez menu (nie ma klawiszy bezpośrednich) i potrzeba dwóch dłoni do obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 01.02.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) w temacie pilotów - jak kupowałem swojego ważne były przyciski kolorowe - mój tuner wyświetla rózne opcje w kolorach i wygodne jak pilot też to ma... -- z innej beczki - walczę z programowaniem FATEKa... [w końcu przyszła moja kolej - elektrycy kładą kable a ja sobie ćwiczę programy] proste on/off światła czy całej grupy zrobiłem... (sukces - nie będzie ciemno ) zastanawiam się teraz nad logiką obsługi rolet. Mi się wydało to proste: - dwa przyciski up i down - naciskam przycisk up - włączam silnik UP na zadany czas równocześnie wyłączając silnik DOWN (nie sprawdzam czy akurat działa - po prostu wyłączam) - gdy nacisnę przycisk up w trakcie pracy silnika UP - następuje jego wyłączenie (funkcja STOP) - dla przycisku down analogicznie. poniżej drabinka (dla testów ustawione 10s. - finalnie czas będzie w rej. konfiguracyjnym) http://zuzka.pl/plc/rolety_v01.png może czegoś istotnego nie uwzględniam? próbowałem zanalizować program civic9 ale wymiękłem - nie do końca zrozumiałem jak używasz rolet. btw - na stornach fateka jest świeża wersja winproladdera --- update znalazłem opis do programu civica... cała ta komplikacja dodaje możliwość procentowej nastawy 1-99%... civic - używasz tego? tj. nie w rozumieniu ze stanu ustalonego (otwarta/zamknięta) ustawienie na 'dziurki' lub 50% ale obsługa typu: 20%, 70%, 95% (dziurki), 35%.... - bo jak rozumiem komplikacja wniknęła z tego, że trzeba monitorowac stale położenie rolety... mieszkać będę za kilka miesięcy dopiero - ale wydaje mi się, że jak zajdzie potrzeba jakiejś konkretnej nastawy to się ją dorobi względem stanu ustalonego... Edytowane 1 Lutego 2011 przez p-pixel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 02.02.2011 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) he he jesli chodzi o program Civica to tez na poczatku robilem oczy jak 5zł ale jest fenomenalny te % przeliczanie jest ze tak powiem genialne - daje np mozliwosc budzenia np o 7 rano 10% 7.30 50% a o 8 100% gdy nie pomoze to VOM melodyjke zagra Jestem laikiem w plc ale staram sie wykorzystac to co inni udostepniaja ..... w razie pytan postaram sie pomoc na PW Edytowane 2 Lutego 2011 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 03.02.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 civic - pamiętam, że wspominałeś, że napisałeś "zegar astronomiczny" - tj. odpowiednie tabele wschodów i zachodów w celu określenia czy trzeba zapalać światło czy nie...mógłbyś udostępnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 04.02.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 czujnik zmierzchu podlaczony pod X w fateku i po sprawie - zachmurzenie tez wykryje .... cena -max 60zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 04.02.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 no właśnie nie chcę czujnika zmierzchu... może i w domku ma on sens - bo niewiele wat idzie na oświetlenie posesji... natomiast na osiedlu gdzie teraz mieszkam (budynek z dwoma klatkami - nieduży parking) - czujnika zmierzchowego nie dało się wyregulować - zawsze było tak, ze świeciło się za szybko i gasło na późno... ten astronomiczny załatwił sprawę idealnie. zwrócił się jeden sezon (coś takiego link piszesz o zachmurzeniu - właśnie chodzi o to aby nie przejmować się zachmurzeniem - zachmurzenie najczęściej nie jest powodem do zaświecania oświetlenia. Możliwe, ze w domku na oświetlenie nie idzie tyle energii aby się tym przejmować (i kupować zegar sterownik uliczny za 600zł) - jednak mnie takie światło w dzień gdy już nie jest potrzebne po prostu wkurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 04.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Na osiedlu pewnie nikt się specjalnie nie starał regulować dlatego nie działało. Czujnik zmierzchowy to według mnie najlepsze rozwiązanie. Oczywiście taki z regulowaną czułością by wyregulować według indywidualnych potrzeb. Mam rozprowadzone 2 przewody pod takieczujniki. Jeden od strony północnej by wyeliminować wpływ słońca, drugi przeciwnie, by ewent. rozpoznawać czy świeci słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 04.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Na osiedlu pewnie nikt się specjalnie nie starał regulować dlatego nie działało. Czujnik zmierzchowy to według mnie najlepsze rozwiązanie. Oczywiście taki z regulowaną czułością by wyregulować według indywidualnych potrzeb. Mam rozprowadzone 2 przewody pod takieczujniki. Jeden od strony północnej by wyeliminować wpływ słońca, drugi przeciwnie, by ewent. rozpoznawać czy świeci słońce. sam byłem zaangażowany w regulację... trwało to przeszło dwa lata - faktem jest, że ulokowany był niezbyt szczęśliwie - prawie cały czas w cieniu -- nie zmienia to faktu, że zaprogramowanie 52 godzin wschodu/zachodu to nie jest duży problem (korekta raz na tydzień a pewnie można i rzadziej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts