xtea 24.02.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Dwa tysiące kosztował Cię pojedynczy sterownik? Bo na zdjęciach jest chyba tylko jeden? Kupiłem dwa po 950 za sztukę. http://tanieogrzewanie.istore.pl/pl/przekaznik-programowalny-sterownik-plc-uklad-szr-sterowanie-przez-internet.html Akurat miałem telefon HTC Wildfire z Androidem. Powiem - rewelacja. ten rok to rok Androida! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 24.02.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Kupiłem dwa po 950 za sztukę. http://tanieogrzewanie.istore.pl/pl/przekaznik-programowalny-sterownik-plc-uklad-szr-sterowanie-przez-internet.html Akurat miałem telefon HTC Wildfire z Androidem. Powiem - rewelacja. ten rok to rok Androida! Po co mu to USB z przodu ?????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 24.02.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Powiem - rewelacja. ten rok to rok Androida! A co będzie jak następny rok należeć będzie do innego systemu a nie androida:) Coś za bardzo zachwalasz ten system. Producent nieznany, programowanie dedykowanym środowiskiem o niestandardowej funkcjonalności.System oparty na PLC nie musi zrazu kosztować naście tysięcy zwłaszcza w porównaniu do tych kilku funkcji jakie to cudo prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.02.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Po co mu to USB z przodu ?????????????????????? Do wgrywania programu dla sterownika jaki utworzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.02.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 No tanie to rozwiązanie nie jest, ale jak komus wystarcza, a jednocześnie nie może sobie (nie zależnie od powodów) "pozwolić" na bardziej uniwersalne narzędzia, to może nie jest to najgorszy wybór. Chociaz kosztować powinien połowę tego... W zasadzie w porównaniu np. z telematikiem, który też jest dość prosty (chyba prostszy od Fateka, ale jednak trudniejszy od tego "przekażnika internetowego"), wychodzi że ponad pół ceny wart jest ten wbudowany serwer webowy. Ciut drogo jak dla mnie, zwłaszcza że aby tym sterować trzeba mieć "akurat" odpowiednie urządzenie... YMMV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 24.02.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Do wgrywania programu dla sterownika jaki utworzymy. Nie nie. Ten USB służy do nadania adresów sieciowych, nadania i zmiany hasła, do aktualizacji firmware i do synchronizacji czasu. Program jak go konfigurujemy to od razu testujemy na urządzeniu. Program na peceta od razu pokazuje rezultat zmian. Zamontowałem właśnie drugą sztukę i został mi jeden wolny przekaźnik/2 wejścia w garażu i i 2wejścia/2przekaźniki w drugiej szafce i nie wiem co z nimi zrobić Nie miałem instalacji zaprojektowanej pod jakieś wymyślne sterowanie. No ale teraz mogę sobie otwierać, zamykać, zapalać gasić to co mam w skrzynkach. Wygląda, że to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 24.02.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Czy to są jedyne koszty ,jakie poniosłeś za ten "przekaźnik internetowy"? Czy oprogramowanie ma limity iliści kopii ,i czy nie trzeba za coś dodatkowo dopłacać? Czy mogę używać ich programu na dziesięciu urządzeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.02.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Nie nie. Ten USB służy do nadania adresów sieciowych, nadania i zmiany hasła, do aktualizacji firmware i do synchronizacji czasu. Program jak go konfigurujemy to od razu testujemy na urządzeniu. Program na peceta od razu pokazuje rezultat zmian... A ja myślę, że tak bo pisząc program - miałem na myśli "rozkazy wykonywalne" dla sterownika, które wpisujesz na PC i poprzez jakiś port komunikacyjny (np USB) wgrywasz do sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 06.03.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam, jestem w nowy w tym wątku, niebawem również zabieram się za montowanie własnego systemu. Obecnie w fazie projektu. Parę stron temu był poruszany temat sterowania za pomocą pilotów uniwersalnych Logitecha urządzeń AV i systemu na fateku. Ogólnie idea bardzo mi się podoba. Ale widzę w niej pewną niedoskonałość - jak przekazywać komendy do Fateka wiem, ale jak Fatek ma przekazywać komendy do urządzeń AV ? Chodzi o to, że oprócz Fateka chcę zrobić jeden komputer centralny PC w domu, jako magazyn muzyki, i program nadzoru pracy Fateka do wizualizacji (panelik w ścianie). Więc Fatek steruje elektryką, a PC monitoruje, lub wydaje komendy po MODBUS do Fateka.Wiadomo - PC zawsze może wysiąść, więc ogólnie fajny pomysł z tym przedłużaczem - część komend idzie bezpośrednio do Fateka, a część do PC (np. puść film, następny utwór, czyli głównie komendy dotyczące systemu AV). Ale w jaki sposób Fatek/PC może przekazać komendy do urządzeń AV ? Np. wchodzę do pokoju rekraacyjnego, to włącza się muzyka. Albo po prostu chciałbym sterować systemami AV nie tylko z pilota (tutaj raczej coś jak Harmony 900, bo pilot dotykowy jak 1100 jest niewygodny), albo jak nadchodzi czas wiadomości, to telewizor zmienia kanał na jedynkę i koniec bajek dla dzieci. Czyli jak sterować urządzeniami AV ? I jeszcze jedno pytanie - ktoś tutaj mówił o jakimś systemie, za pomocą którego Fatek DZWIĘKOWO potwierdza komendy - czy mam rozumieć, że po domu są rozprowadzone jakieś dodatkowe głośniczki, jak to jest wykonane ? Pozdro Qubeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 06.03.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Parę stron temu był poruszany temat sterowania za pomocą pilotów uniwersalnych Logitecha urządzeń AV i systemu na fateku. Ogólnie idea bardzo mi się podoba. Ale widzę w niej pewną niedoskonałość - jak przekazywać komendy do Fateka wiem, ale jak Fatek ma przekazywać komendy do urządzeń AV ? Urządzenia RTV to raczej sterowane bezpośrednio z RF Extendera - on ma złącza do podłączenia 4 nadajników IR. I jeszcze jedno pytanie - ktoś tutaj mówił o jakimś systemie, za pomocą którego Fatek DZWIĘKOWO potwierdza komendy - czy mam rozumieć, że po domu są rozprowadzone jakieś dodatkowe głośniczki, jak to jest wykonane ? Moduł VOM do Fateka. Głośnik(i) można podłączyć bezpośrednio lub przez dodatkowy wzmacniacz (jest line out). Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 06.03.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Odnośnie sterowania sprzętem AV - to chyba nie o to mi chodzi ...RF Extender przedłuża komendy podane z pilota - a mnie chodzi o to, jak wywołać komendy inicjowane z PC (np. chciałbym uruchomić sobie HTPC np. Media Portal, tam dorzucić sobie plugina do sterowania urządzeniami, i wybieram sobie oglądanie np. BBC - to mi włącza odpowiedni kanał na tunerze stalitarnym - i tutaj musi podać "komendę" PC, standard może być dowolny dla różnych urzadzeń, więc nadajnik RC-5 to za mało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 28.03.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Odnośnie sterowania sprzętem AV - to chyba nie o to mi chodzi ... RF Extender przedłuża komendy podane z pilota - a mnie chodzi o to, jak wywołać komendy inicjowane z PC (np. chciałbym uruchomić sobie HTPC np. Media Portal, tam dorzucić sobie plugina do sterowania urządzeniami, i wybieram sobie oglądanie np. BBC - to mi włącza odpowiedni kanał na tunerze stalitarnym - i tutaj musi podać "komendę" PC, standard może być dowolny dla różnych urzadzeń, więc nadajnik RC-5 to za mało). zabiłeś forum tym pytaniem a na poważnie - sterować sprzętem AV możesz przez RS232 (o ile sprzęt odpowiedniej klasy - w sieci możesz poszukać specyfikacji protokołów)... druga opcja to sprzęt oparty na otwartym systemie operacyjnym - np. tuner SAT Dreambox lub coś w tym stylu - wtedy albo coś w sieci już znajdziesz albo po prostu musisz sobie skompilować... jeśli RS232 lub linux cię "przerażają" to rozwiązanie z RF extenderem jest najlepszym/prostszym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 29.03.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 musi podać "komendę" PC, standard może być dowolny dla różnych urzadzeń, więc nadajnik RC-5 to za mało). no cóż, nie wiem czy są takie rzeczy firmowe "fabryczne", ale najprościej to uC z rs'em plus dioda IR, wymyslec jakis prosty protokół, ew jak ktoś chce bardzo to np.modbus, a nadawać możemy w rc5, rc6 czy tez sony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 01.04.2011 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Postanowiłem przejść z etapu deklaratywnego do egzekutywnego w zakresie mojej instalacji sterowania wszechświatem. Na znanym wszystkim portalu aukcyjnym zakupiłem monitor z panelem dotykowym do zabudowy (open-frame) firmy Adwantech o przekątnej 17". Panel dotykowy w technologii pojemnościowej firmy 3M, rozdzielczość 1280x1024 i jedyny słuszny dla mnie stosunek długości boków 4:3. Podłączenie kontrolera dotyku poprzez RS-232C oraz zasilanie panela z 12V DC. Panele są nowe i występują w wielkiej ilości u jednego ze sprzedawców. Do pleców monitora zamontowałem płytę Intela D945GSEJT z Atomem N270. Nie jest to najnowsze rozwiązanie ani demon prędkości ale ma kilka zalet które są bardzo istotne w moim zastosowaniu. Mianowicie wbudowany w płytę zasilacz o pojedynczym napięciu wejściowym 12V DC oraz pasywne chłodzenie wynikające z bardzo małego poboru mocy a także dwa porty szeregowe. Do tego 2GB ramu i 32GB dysk SSD z którego w docelowej implementacji być może zrezygnuję na rzecz bootowania z serwera przez sieć (płyta wspiera PXE). To co widać na ekranie to demo programu Open SCADA na linuksie. Po przejściu wstępnego etapu hardware zacznę się wgłębiać w to oprogramowanie. Komunikację z PLC planuję poprzez Modbus RTU bądź lepiej Modbus TCP (tu limitowany jestem dostępnością softu na moim PLC). Dokonałem pomiaru prądu pobieranego przez cały zestaw w warunkach pracy: Pobór prądu dotyczy całego systemu, to znaczy monitora, płyty i dysku. Napięcie zasilające wynosiło 11,3V co daje całkiem niezły wynik około 34W w trybie pracy. Przy wyłaczonym monitorze było to około 12W. Soft to SCADA pełną gębą. Dość obficie udokumentowany i naprawdę widzę, że ma potencjał na profesjonalne zastosowania. Trwają prace nad implementacją interfejsu OPC-UA co da dostęp do szerokiego wachlarza sprzętu. Tą instalację w domu potraktuję jako poligon doświadczalny bo być może wciągnę to oprogramowanie do arsenału moich profesjonalnych "środków rażenia". Obsługa dotykowa linuksa wymaga przyzwyczajenia ale raczej będzie to rzadkością, system raczej będzie się uruchamiał w trybie wizualizacji z dużymi polami nawigacyjnymi łatwymi do obsługi palcem. Jak by co wszystko da się zrobić (no może prawie wszystko - do BIOS'u tak nie wejdziemy): Na koniec widok od strony pleców. Sposób montażu dobrałem tak, by komplet zmieścił się w otworze w ścianie działowej mojego salonu postawionej z gazobetonu o grubości 120 mm i z niego nie wystawał. Otwór w ścianie zrobiłem na wylot. Z drugiej strony znajduje się przedsionek i tam bedą drzwiczki serwisowe umożliwiające dostęp do systemu od tyłu. Zobaczymy jaka będzie termika całego rozwiązania, ewentualnie drzwiczku zrobię lekko ażurowe. Z przodu planuję dać dodatkową maskownicę (w oryginale jest pianka wokół ekranu). Myślałem o maskownicy z czarnego szkła albo z nierdzewki lub polerowanego aluminium. Zobaczę co da się sensownie i niezbyt drogo zlecić i żeby się to jakoś sensownie komponowało. Zasilanie 12V postanowiłem dociągnąć z rozdzielni aby dodatkowo ograniczyć wydzielane lokalnie ciepło ale nie ma przeciwskazań aby zamontować tu jeszcze zasilacz 12V pewnie z 5A. W kolejce czeka 8" tablet na procesorze iMX515. On też dostanie linuksa i konwerter USB/ethernet. Ta wersja Open SCADA chyba się jeszcze na ARM nie kompiluje ale jest to planowane w przyszłości. Jak by co można zastosować przegladarkę, program przewiduje i taki dostęp do zasobów. Teraz czeka mnie najcięższy etap mianowicie integracja tego i zaprogramowanie. Ale jak jest już docelowe środowisko hardwarowe to mimo wszystko z górki. Budżet takiego rozwiązania to około 1300-1500 PLN. Dość sporo ale w porównaniu z rozwiązaniami przemysłowymi o porównywalnej mocy i przekątnej to da się znieść. Może kogoś zainteresuje to rozwiazanie a może też ktoś się zainteresuje http://oscada.org . Zawsze w grupie było by raźniej i coś ciekawego mogło by się urodzić. Pozdrawiam. PS. A tak na chwilę obecną wygląda "obudowa" mojego komputera Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez suj dodana fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.04.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Mnie zainteresuje obsługa dotyku w Linuksie. Na razie z tym poległem dlatego mój panel dotykowy leży a jak obsługuje sprzęt za pomocą bezprzewodowej myszy. Mój panel zgłasza się jako eGalax cośtam i ogólnie przesyła, ale wszelka kalibracja nie daje skutków, osie są odwrócone i generalnie kiszka. Więc będę się pewnie do Ciebie uśmiechał jak znajdę chwilę żeby znów zacząć w tym grzebać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 01.04.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 U mnie nie poszło od pierwszego strzału. Punktem wyjścia była dokumentacja do monitora. Okazało się że panel jak i kontroler panelu są produkcji 3M. W jądrze jest skompilowany driver dla sterowników 3M, moduł się dawał załadować bez błędów i na porcie szeregowym po dotknięciu dawało się zaobserwować ruch ale kursora nie ruszało. Być może coś trzeba było by poustawiać po stronie X-ów ale nie dotarłem do dokumentacji na ten temat. Postanowiłem więc skorzystać z oprogramowania firmowego. Wymagało to ode mnie wprawdzie downgradu z Fedory 14 do 13 ze wzgledu na wersję x-serwera (soft 3M nie obsługuje jeszcze wersji 1.9 a radzi sobie z 1.. Do kalibracji i ustawień jest programik w javie i wszystko ładnie działa. Jako klawiaturę ekranową zastosowałem florence, nie jest przeładowana, integruje się z gnomem i potrafi się aktywować tylko w razie potrzeby. Raczej musisz wyjść od dokładnej identyfikacji kontrolera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.04.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Gdzieś to mam wszystko z lspci itd. nawet jakieś drivery. Tak jak mówiłem moduł faktycznie się ładował, panel jest rozpoznawany z nazwy itd. i przesyła coś, nawet kursor się rusza, tylko w sposób kompletnie nienormalny. Program do kalibracji (już nie pamiętam czego używałem - teraz jestem w pracy ooops... hehe) normalnie działa, ale nie daje oczekiwanych rezultatów. Tak jak mówię - jak znajdę dzień i psychiczną siłę do ponownego podejścia, to będę Cię ścigał. Z moim setupem jest jeszcze problem z poprawnym działaniem drugiego wyjścia video, bo to jest media center głównie, więc dłuuuuuga i kłopotliwa sprawa, przez to, że monitor i projektor są "wbudowane" w dom, a komputer stoi zupełnie gdzie indziej i i i i .... no straszny rozgardiasz mówię Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 03.04.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Pytanie z cyklu podstawowych. Czy moduł ADA-M401WP to dobry przetwornik do konwersji 1wire na modbus na dallasach? Tak na oko wydaje się że można na tym powiesić 64 termometry i powinno działać "od ręki", a o to mi chodzi by nie eksperymementować, tylko uruchomić. Zaczynam kupować klocki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 03.04.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Pytanie z cyklu podstawowych. Czy moduł ADA-M401WP to dobry przetwornik do konwersji 1wire na modbus na dallasach? Tak na oko wydaje się że można na tym powiesić 64 termometry i powinno działać "od ręki", a o to mi chodzi by nie eksperymementować, tylko uruchomić. Zaczynam kupować klocki.... tak... używam... bez problemu z PC jak i z PLC fatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 11.04.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 tak... używam... bez problemu z PC jak i z PLC fatek A jak je łączyłeś? 1 przewód sygnałowy, a drugi masa zwarta z Vdd, czyli 2 przewody w sumie? Dawałeś jakiś rezystor; i co z konfiguracją modułu? U mnie wszystkie przewody idą do szafy więc w zasadzie w szafie musiałyby być zwarte wszytskie punkty 1-wire i podłączone do 1-W oraz wszystkie przewody GND razem z Vdd i połączone z GND modułu.. Taka wielka gwiazda, nie wiem czy długości przewodów nie będą za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts