dendrytus 09.12.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 I teraz potrzebuję potwierdzenia - czy standardowe FTP kat 5e mi wystarczy ? Tak Pytanie 2: Ktoś do 1-wire (termomentry) poleca OMY 3x0,5. Mi udało się kupić OMY 3x0,75. To odpowiedni kabel ? Osobiście radzę użyć w tym przypadku również skrętki, może być kat.5 (może być najtańszy z allegro, gdzie zamiast miedzi jest CCA). Używanie kabli energetycznych do przesyłania sygnałów może powodować kłopoty. Przewód OMY nie jest skrętką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 10.12.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Tak Osobiście radzę użyć w tym przypadku również skrętki, może być kat.5 (może być najtańszy z allegro, gdzie zamiast miedzi jest CCA). Używanie kabli energetycznych do przesyłania sygnałów może powodować kłopoty. Przewód OMY nie jest skrętką. 1-wire dobrze radzi sobie na zwykłych kablach. Dla tej transmisji ważna jest pojemność przewodu. Dlatego nie za bardzo nadają się do niej kable ekranowane. Oczywiście tak samo dobrze radzi sobie również w kablach telefonicznych jak i skrętce komputerowej. Ale dla zasięgu sieci 1-wire liczy się pojemność i należy o tym pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.12.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Oczywiście tak samo dobrze radzi sobie również w kablach telefonicznych Tak na marginesie to również skrętka, nie mylić z tzw. domofonowym. jak i skrętce komputerowej. Ale dla zasięgu sieci 1-wire liczy się pojemność i należy o tym pamiętać. Tak jak dla każdego sygnału cyfrowego. A dokładniej impedancja przewodu. http://www.easy-soft.net.pl/artykuly/techniki-technologie-dla-elektronikow/1-wire-podstawy-protokolu-i-budowy-sieci Edytowane 10 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 10.12.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Podsumowując:1. MODBUS-RTU (RS-485) - kabel FTP jest OK'ej, jedną parą transmisja, i dwiema parami zasilanie (by nie było spadku napięcia zbyt dużego). Moduły typu ESEA in/out, ZAMEL TRANSLATOR RS485/EXTA FREE (RXM-01), itp. Dlatego zdaje sobie sprawę, że na jednej parze puszczone zasilanie będzie za mało - dlatego chcę użyć jednej pary na "-", i jednej pary na "+"2. 1-wire - rozumiem, że OMY 3x0,75 to za gruby. Więc jaki używacie w realu ? Wskazany artykuł wskazuje normalne UTP, ale po pierwsze po co aż tyle żył (grubość), po drugie - instrukcja modułu który ma obsługiwać magistralę, SolidChip, mówi o budowaniu sieci z kabla OMY 3x0,5 (http://www.solidchip.eu/index.php?menu=24). Pytam więc praktyków, co mają przetestowane:a) jakiego kabla w realu używaliście i macie doświadczenie, że po prostu działab) czy rzeczywiście można montować to w takim układzie "nóg" jak mówi instrukcja SolidChip'a ? Wszędzie indziej czytam, że to ma być magistrala, i "odnóża" nie są dozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Ale fajny wątek, i juz cała sobota zajęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.12.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Planuję podobnie jak członkowie forum na fateku budować swój system sterowania domem. Jak fatek to wskakuj na forum w moim podpisie Chyba ze już je znasz. http://www.plc-home.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.12.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 http://www.plc-home.pl/realizacja-systemu/podlaczenie-przepustnica-gwc Tutaj mamy sterowanie przepustnicą gwc Cos takiego tez będę robił. Niestety potrzebuję takich dwóch a cena nie zachęca, ok 1kzł Przynajmniej jak Byłem u Adama w Sosnowcu to tak mi mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.12.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 2. 1-wire - rozumiem, że OMY 3x0,75 to za gruby. Więc jaki używacie w realu ? Po co 3 x ? Do 1-wire wystarcza przeciez 2 przewody Ja uzywam OMY 2 x 0,5 i mam na tym 17 czujnikow - kabel ma ze trzy odgalezienia, najdluzsze ma ok 20mb. Zero bledow, wszystko dziala bez dodatkowego zasilania Aha - jedna czujke mam na dwoch parach skretki UTP dodatkowo - sama skretka ma dodatkowe ok 20mb i tez dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.12.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 http://www.plc-home.pl/realizacja-systemu/podlaczenie-przepustnica-gwc Tutaj mamy sterowanie przepustnicą gwc Cos takiego tez będę robił. Niestety potrzebuję takich dwóch a cena nie zachęca, ok 1kzł Przynajmniej jak Byłem u Adama w Sosnowcu to tak mi mówił. I to jest dowod przemawiajacy za wykonaniem GWC wodnego ! Do wodnego sterowanie kosztuje 100-150 pln. Jak sobie policzysz wszystko do kupy to wodny wychodzi w tej samej cenie a IMHO ma same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Bo ja właśnie kombinuję wodne Ale studniowe z separatorem kroplik, Adam to jakoś tak nazwał Czyli będzie taka rura leciała do studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.12.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich entuzjastów Mam pytania do zaawansowanych: 1. Czy może znacie jakieś rozsądne cenowo ściemniacze programowalne, w których można zaprogramować np. uruchamianie oświetlenia z zaprogramowaną mocą na np. 30 czy 50 %, powolne ściemnianie aż do wyłączenia, czy powolne rozjaśnianie do 50 lub 100 % 2. Jak ściemniać oświetlenie (halogenowe) przez PLC i czy można przez PLC wywołać ww operacje? Chodzi mi o to, jakie konkretnie rozwiązanie (jaki sprzęt, moduły, rozszerzenia) trzeba zastosować? Pomóżcie proszę Pozdrawiam ZBYCH Edytowane 11 Grudnia 2011 przez _ZBYCH_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 12.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kontynuując wątek kabelków MODBUS i 1-wire: Czy można te magistrale puścić obok siebie, w jednym peszlu ? Tak by nam było najwygodniej. w FTP- modbus, w OMY3x0,5 - 1-wire. Pilne, bo jutro chcemy ciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.12.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Co do żon - no jasne!!! http://www.youtube.com/watch?v=0aQFHsOP9PQ&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.12.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Kontynuując wątek kabelków MODBUS i 1-wire: Czy można te magistrale puścić obok siebie, w jednym peszlu ? Tak by nam było najwygodniej. w FTP- modbus, w OMY3x0,5 - 1-wire. Pilne, bo jutro chcemy ciągnąć FTP - szkoda kasy, wiele problemow. Musisz porzadnie uziemic, inaczej bedzie to zbierac wiecej zaklocen niz pomagac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrshark 27.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam Przebrnąłem właśnie przez ostatnie 50 stron wątku - ciekawa lektura Jestem obecnie na etapie projektowania instalacji i puki co nie wiem jeszcze na ile "inteligentna" będzie. Mam do was na razie jedno pytanie, czy ktoś z was jest z górnego śląska lub jego okolicy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam Przebrnąłem właśnie przez ostatnie 50 stron wątku - ciekawa lektura Jestem obecnie na etapie projektowania instalacji i puki co nie wiem jeszcze na ile "inteligentna" będzie. Mam do was na razie jedno pytanie, czy ktoś z was jest z górnego śląska lub jego okolicy? Pozdrawiam Ja jestem z Wodzislawia Sl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 jeśli jesteś na etapie projektowania to spokojnie mogę ci napisać to co już kilkakrotnie napisałem, dawać jak najwięcej kabli, bo lepiej dać 100m za dużo niż 2 m za mało A jak już dasz ten kabel to będziesz miał sporo możliwości aby stworzyć sobie co tylko będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 07.01.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Sterownik mi śmiga ale mam pytanko czy po rozszerzeniu o kolejne moduły I/O trzeba je jakoś konfigurować w sofcie by były widoczne? bezpośrednio po podłączeniu i zmostkowaniu sygnału S/S z poprzedniego modułu (sterownika) nie potrafie użyć wejść w programie. Tak na szybko nie znalazłem nic na ten temat w manualu.Aha - i czy numeracja wejść/wyjść to kolejne numery w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.01.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 W WinProLoaderze jest w drzewku projektu gałąź "I/O Numbering" Jak tam klikniesz prawym będziesz mógł dodać nowy moduł, a rozwijając podrzędne gałęzie (modułów) zobaczysz dokładną numerację ich wejść/wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 08.01.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 W WinProLoaderze jest w drzewku projektu gałąź "I/O Numbering" Jak tam klikniesz prawym będziesz mógł dodać nowy moduł, a rozwijając podrzędne gałęzie (modułów) zobaczysz dokładną numerację ich wejść/wyjść. Dzięki, w międzyczasie to znalazłem. Było dobrze skonfigurowane tylko pomyliłem kolejny numer wejścia i sprawdzałem niewłaściwy sygnał. To przez to że numeracja w pierwszym module zaczyna się od 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts