ravbc 08.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 To przez to że numeracja w pierwszym module zaczyna się od 0. Każda cywilizowana numeracja zaczyna się od zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 24.02.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam, chciałbym podłączyć kilka szt. punktów świetlnych pod centralę alarmową i za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać dla przykładu: naruszenie czujki w garażu spowoduje zapalenie jakiejś tam lampy. Myślę zastosować RM85 1012 tylko, że chciałbym użyć do jego sterowania wyjść niskoprądowych od OUT3 do OUT8 (mam WRL128 i pod OUT1 i 2 jest sygnalizator wew. i zew.) w takim przypadku musiałbym zastosować dodatkowo jakiś zasilacz (np. Zamel ZIM-12/12) tylko jak go podłączyć. Jednym zasilaczem chciałbym zasilić kilka RM85. Pozdrawiam, memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 25.02.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Wyjścia niskoprądowe Integry, to wyjścia OC, czyli z grubsza po prostu w stanie aktywnym zwierają do masy (oczywiście ograniczony prąd, ale do zasilenia jednego przekaźnika styknie). Czyli zasilanie podajesz na jeden styk cewki przekaźnika, a drugi styk łączysz do wyjścia Integry. Oczywiście nie zapomnij też połączyć masy Integry (COM) z masą zasilacza. Wypadało by także oba elementy zasilać z tej samej fazy. To z grubsza cała filozofia. PS. O ile się nie mylę, to już to kiedyś w tym wątku było pokazywane (aczkolwiek mogło to być też obok w wątku alarmowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 27.02.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 PS. O ile się nie mylę, to już to kiedyś w tym wątku było pokazywane (aczkolwiek mogło to być też obok w wątku alarmowym). Też nie pamiętam w którym wątku to było ale było tylko napisane, że wyjścia mogą sobie nie dać rady i powinno się zastosować jakiś dodatkowy zasilacz. Muszę przyznać, że inaczej to sobie wyobrażałem ale dla pewności zrobiłem schemacik podłączenia wg Twojej instrukcji wole się upewnić bo wolałbym nie wysyłać płyty na serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.02.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 No tak mniej więcej bym to podpinał. Choć w sumie nie miałem takowej potrzeby i nigdy tego nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 27.02.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 No tak mniej więcej bym to podpinał. Choć w sumie nie miałem takowej potrzeby i nigdy tego nie testowałem. tzn. że masz pod wyjście podłączony przekaźnik bez dodatkowego zasilania i wszystko działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Nie mam, bo nie miałem takiej potrzeby. A dodatkowe zasilanie przecież wrysowałeś. Można oczywiście zamiast tego użyć jako zasilania wyjścia wysokoprądowego (o ile typ wyjścia ustawiony jest jako "41. zasilanie"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 ja mam w integrze bezpośrednio pod wyjścia OC podpięte przekaźniki (plus z wyjścia zasilającego, masą jest wyjście OC), działa bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 27.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Nie mam, bo nie miałem takiej potrzeby. A dodatkowe zasilanie przecież wrysowałeś. Można oczywiście zamiast tego użyć jako zasilania wyjścia wysokoprądowego (o ile typ wyjścia ustawiony jest jako "41. zasilanie"). U mnie wysokoprądowe są zajęte ale też można przemyśleć sprawę, żeby jednym wysokoprądowym zasilać sygnalizatory a niskoprądowymi je wysterować. Wtedy jedno wysokoprądowe się zwolni ja mam w integrze bezpośrednio pod wyjścia OC podpięte przekaźniki (plus z wyjścia zasilającego, masą jest wyjście OC), działa bez problemu Czyli jeden styk RM85 pod AUX, a drugi pod OUT niskoprądowy? Dobrze rozumuję? Edytowane 27 Lutego 2012 przez memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 27.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A w ten sposób będzie poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 U mnie wysokoprądowe są zajęte ale też można przemyśleć sprawę, żeby jednym wysokoprądowym zasilać sygnalizatory a niskoprądowymi je wysterować. Wtedy jedno wysokoprądowe się zwolni a te zasilające czujki, manipulator? Ja z nich wziąłem Czyli jeden styk RM85 pod AUX, a drugi pod OUT niskoprądowy? Dobrze rozumuję? styk cewki przekaźnika do aux (jeśli aux masz +12V), a pod out drugi styk cewki przekaźnika A w ten sposób będzie poprawnie? źle, jeden styk cewki do out, na drugi musisz podać +12V (jeśli cewka na 12V) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 27.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 źle, jeden styk cewki do out, na drugi musisz podać +12V (jeśli cewka na 12V) A no oczywiście, mój błąd. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 27.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a te zasilające czujki, manipulator? Ja z nich wziąłem styk cewki przekaźnika do aux (jeśli aux masz +12V), a pod out drugi styk cewki przekaźnika no właśnie pod AUX mam zasilanie czujek jest ich tylko 6 czyli nie powinno być problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 bez problemu, ja mam pod wyjściem tez koło 6 czujek i 5 przekaźników, zrób bilans prądowy (zsumuj prądy jakie pobierają czujki i prąd przekaźników, nie może przekroczyć dopuszczalnego prądu wyjścia - w integrze są 2 wysokoprądowe plus te zasilające manipulatory, i te od expanderów, więc jest skąd brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 27.02.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 To jeszcze jedna rzecz mnie interesują, kiedyś ktoś pisał ale nie mogę odszukać; czego użyć jeśli mamy np. do jednego wyjścia wsadzić 20 kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 06.03.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 witam, i zrezygnowałem z dodatkowego zasilacza dla pewności napisałem maila do satela i: "Może pan podłączyć ten przekaźnik do wyjścia nisko prądowego ponieważ ten przekaźnik nie bierze 50 mA." A teraz jeśli chodzi o zabezpieczenie. Po naradzie z "pewnym" panem, głównym zabezpieczeniem ma być przepięciówka klasy D (OP-230), a co z drugą stroną? Od strony przekaźnika też centrala ma styczność z instalację elek. Jeżeli tu też nie damy jakiegokolwiek zabez. to ta przepięciówka nie ma chyba sensu?! Dobrze myślę? Pozdrawiam, memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan23 18.03.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam! mam pytanie : Czy moze ktos z Was zastosowal odczyt temperatur WIRE -CHIP z ilus tam czujnikami /max64/ Dallas 1-Wire DS18b20 otoz jakie rezystory podlaczyc musze miedzy zasilaniem a signal, aby odczyty temp byly faktyczny bez bledow A moze stosujecie jakies inny odczyt temperatur przez czujniki PT-100 sprzezone z termostatami pokojowymi. Konkretnie mam podlogowke i chce mimo duzej bezwladnosci sterowac po przez elektryczne termostaty na ROZDZIELACZU PODLOGOWKI. Chcialbym wiedziec jaki Wy system wybraliscie do odczytu temperatur ,i sterowania przy tym podlogowka Pozdrawiam JANEK: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.03.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam! mam pytanie : Czy moze ktos z Was zastosowal odczyt temperatur WIRE -CHIP z ilus tam czujnikami /max64/ Dallas 1-Wire DS18b20 otoz jakie rezystory podlaczyc musze miedzy zasilaniem a signal, aby odczyty temp byly faktyczny bez bledow Odczyt należny traktować orientacyjnie. Nie sądzę abyś, był tym nieszczęśliwym człowiekiem, którego ciało bezbłędnie mierzy temp. otoczenia. Faktyczna temp. jest bez znaczenia, ważne jest abyś ty czuł się komfortowo. Ustawiasz 20 st. Jest ci za zimno to podnosisz temp. mniej więcej po dwóch tygodniach wiesz ile musisz ustawić w pokojach aby czuć się w nich komfortowo. Równie dobrze można użyć cyferek gdzie 0 to temp komfortowa. Zresztą pomiar temp odbywa się w jednym miejscu, a rozkład temperatury nie jest idealnie równomierny(przy oknach jest chłodniej). Konkretnie mam podlogowke i chce mimo duzej bezwladnosci sterowac po przez elektryczne termostaty na ROZDZIELACZU PODLOGOWKI. Chcialbym wiedziec jaki Wy system wybraliscie do odczytu temperatur ,i sterowania przy tym podlogowka Pozdrawiam JANEK: Czeka cię niezła walka. Jeśli planujesz jakiekolwiek fabryczne sterowniki na ścianę, to muszą one być do podłogówki. Zastosowania sterowników od "kaloryferowych" nie działa. Najprostsze rozwiązanie to kupić przynajmniej jeden "gotowiec" i na jego podstawie spróbować odtworzyć logikę sterującą podłogówką. Np. http://salus-controls.pl/pl,main,product/category,98/salus_controls_ert50.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan23 18.03.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Dzieki Dedrytus. ......... kiedys wlasnie przegladalem z SALUSA i faktycznie maja tam rozne termostaty pokojowe z czujnikami temper. po prostu jest z czego wybierac .Sprobuje jak piszesz kupie jeden zestaw podlacze i bede testowal. jeszcze raz dziekuje Janek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan23 18.03.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Dzieki Dendrytus Edytowane 18 Marca 2012 przez Jan23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts