_ZBYCH_ 26.08.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Ja spiewac nie umiem wiec rolety tym bardziej nie beda wystarczy mi jak bede mogl przyporzadkowywac je do grup i zamykac/otwierac jednym przyciskiem, ze bede mogl je otwierac do polowy jak jest duze naslonecznienie, sterowac nimi z alarmu jak juz pisalem no i moze w przyszlosci zamykac i otwierac z pilota ... a poza tym chce ten sterownik wykorzystac takze do innych rzeczy ... pozdrawiam Roland Do takich zastosowań jest sporo gotowych rozwiązań, ale jak lubisz projektować i konstruować urządzenia, to dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.08.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Odnośnie modułów sterujących, to na pewno wykorzystam model WR 41-08 T do sterowania napędów rolet. Witaj Czy masz jakieś informację "online" na ten temat ? Jestem bardzo zainteresowany, bo wstępnie chciałem sterować ich praca za pomocą CA64, ale może to rozwiązanie jest lepsze ? Pozdrawiam Paweł Witaj, A co masz na myśli pisząc "online"? W jaki sposób chcesz sterować przez CA 64 pracą rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 26.08.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Ja spiewac nie umiem wiec rolety tym bardziej nie beda wystarczy mi jak bede mogl przyporzadkowywac je do grup i zamykac/otwierac jednym przyciskiem, ze bede mogl je otwierac do polowy jak jest duze naslonecznienie, sterowac nimi z alarmu jak juz pisalem no i moze w przyszlosci zamykac i otwierac z pilota ... a poza tym chce ten sterownik wykorzystac takze do innych rzeczy ... pozdrawiam Roland Do takich zastosowań jest sporo gotowych rozwiązań, ale jak lubisz projektować i konstruować urządzenia, to dlaczego nie to ja poprosze o takie ale nie montowane w gniazdkach tylko centralnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.08.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Ja spiewac nie umiem wiec rolety tym bardziej nie beda wystarczy mi jak bede mogl przyporzadkowywac je do grup i zamykac/otwierac jednym przyciskiem, ze bede mogl je otwierac do polowy jak jest duze naslonecznienie, sterowac nimi z alarmu jak juz pisalem no i moze w przyszlosci zamykac i otwierac z pilota ... a poza tym chce ten sterownik wykorzystac takze do innych rzeczy ... pozdrawiam Roland Do takich zastosowań jest sporo gotowych rozwiązań, ale jak lubisz projektować i konstruować urządzenia, to dlaczego nie to ja poprosze o takie ale nie montowane w gniazdkach tylko centralnie ... No nie, tak na gotowo by się chciało! Trzeba sobie poszukać trochę . Wieczorem jak mi starczy sił, to przeszukam swoje przepastne zasoby, gdzieś coś takiego mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 26.08.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 No nie, tak na gotowo by się chciało! Trzeba sobie poszukać trochę . Wieczorem jak mi starczy sił, to przeszukam swoje przepastne zasoby, gdzieś coś takiego mam. ja juz szukam od miesiaca bylbym bardzo wdzieczny jakbys cos znalazl ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.08.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Panel dotykowy, wielkość 6 cali, simens typ TP 270 kosztuje 1745.00 Euro. Daltego muszę znów upolować jakiegoś syndyka jak będzie okazja. No wiesz? nie bądź hie.ą. Zbychu pożycz mordy! http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Ale w końcu to "..-wątek dla entuzjastów" więc mi darujecie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom10 26.08.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Roland masz taka sama instalacje ja moja, (mam chyba więcej kabla ) z innych rzeczy wieksza uwage zwracam na sterowanie ogrzewaniem, dla komfortu i oszczedzania. Czy przypadkiem programujesz w jezyku C, z elktronika sobie poradze, gorzej z programowaniem Mozesz pisac na priva lub e-mail Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.08.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Tom, a ja bardziej sobie poradzę z programoiwaniem, niż z elektroniką. Może wspólnymi siłami coś się da zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.08.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Panel dotykowy, wielkość 6 cali, simens typ TP 270 kosztuje 1745.00 Euro. Daltego muszę znów upolować jakiegoś syndyka jak będzie okazja. No wiesz? nie bądź hie.ą. Zbychu pożycz mordy! http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Ale w końcu to "..-wątek dla entuzjastów" więc mi darujecie..... Thalex, TP270 to panel z górnej półki z bajerami (kolorowy i takie tam). Ja się ograniczam do TP170. Cena bez rabatów jakieś 500 EUR u dealera Siemensa. Ale nie zamierzam dać więcej jak 150 EUR. Mam mi zastąpić wszystkie odzilene guziczki do sterpowania ogzrewaniem, jakieś inne do sterowania wentylacją, chciałem z niego też sterować alarmem (ale chyba się nie da), roletay i kto wie co jeszcze (np. podlewanie ogródka). Jak policzysz ile byś kasy wydał na oddzielne systemy, to mi się 150 (a może nawet 200 EUR) opłaca wydać na taki panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.08.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Mnie nie chodzi o pobór prądu. System alarmowy musi mieć pewnie działające, kontrolowane awaryjne zasilanie. Jak to rozwiążesz? Ponad to piszesz, że sterownik jest zasilany z sieci 230V - czyli przy braku prądu tylko UPS może go zasilać (kosztowna sprawa). Ze sterownika PLC wychodzi napięcie 24V, a wszystkie urządzenia alarmowe są zasilanie 12V=. Są też sterowniki zasilane 24 V (ale ja akurat upolowałem 230 V). Na ale tu już dochodzimy do konkretów. Czujki zasilane 12 V. To musiałbym mieć zasilacz 12 V (mogę kupić u Satela ). Ale wiedzę, że muszę dokładnie przestudiować dokumentacje Satela. Ja tam do centralek alarmowych nic nie mam, są fajne. Tylko chciałem mieć system z następującymi parametrami: a) panel dotykowy LCD, z którego mogę sterować wysztkim (wtedy zakup takiego panela jest finansowo sensowny), zamiast mieć różne małe panele do każdego systemu oddzielnie b) wykorzystywać czujki alarmowe do sterowania innymi rzeczami (nie tylko alarmem). Np. czujka CO mogłaby wpływać na wentylację. Ale widzę, że będę musiał mieć i centralkę i jakiś PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 26.08.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Tom, a ja bardziej sobie poradzę z programoiwaniem, niż z elektroniką. Może wspólnymi siłami coś się da zrobić? No wlasnie Tomowi to samo napisalem moze stworzymy jakas grupe projektowa i zapelnimy ta nisze rynkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.08.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Ano właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.08.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Są też sterowniki zasilane 24 V (ale ja akurat upolowałem 230 V). Na ale tu już dochodzimy do konkretów. Czujki zasilane 12 V. To musiałbym mieć zasilacz 12 V (mogę kupić u Satela )... Żaden dodatkowy zasilacz buforowy nie posiada kontroli akumulatora . Pełną kontrolę zasilania (podstawowego, awaryjnego, sprawności akumulatora, wyjścia zasilającego AUX, itp.) mają tylko centrale alarmowe i zasilacze systemowe (komunikujące się z centralą po magistrali RS 485). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.08.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 No nie, tak na gotowo by się chciało! Trzeba sobie poszukać trochę . Wieczorem jak mi starczy sił, to przeszukam swoje przepastne zasoby, gdzieś coś takiego mam. ja juz szukam od miesiaca bylbym bardzo wdzieczny jakbys cos znalazl ... Na początek zajrzyj TU. Sensowne też jest centralne sterowanie rolet przy pomocy modułów WR 41-08T produkcji Central Elektro Kraków. Mały, tani moduł z wieloma funkcjami. Dodatkową zaletą jest modułowość, czyli jak padnie jeden moduł to koszt wymiany jest nieporównywalnie niższy, niż jakiegokolwiek sterownika programowalnego . No chyba, że musisz mieć do sterowania rolet panel dotykowy LCD, na którym będzie się wyświetlał komunikat "opuszczanie rolet trwa"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszz 26.08.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Chłopy, dajcie już spokój tym sterownikom. Można sterować na sto tysięcy różnych sposobów, a za pięć lat będzie się gadać do komputera, po co panel - temat rzeka, ja nie o tym. Napiszta lepiej co z tymi cholernymi kablami ! Np. jak kiedyś zapomni ktoś o kabelku do sterowania czegoś tam w innej części domu, albo inaczej: mam instalację nieynteligentną i chcąc przerobić - to co - remont domu, czy wszystkie kable sterownicze na tynku ?!?! O co chodzi ?Chodzi o system komunikacji po przewodach energetycznych (niekoniecznie alarmowy). Byłby bardzo elastyczny; czy znacie taki, który byłby na kieszeń przeciętnego zjadacza chleba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.08.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Chłopy, dajcie już spokój tym sterownikom. Można sterować na sto tysięcy różnych sposobów, a za pięć lat będzie się gadać do komputera, po co panel - temat rzeka, ja nie o tym. Napiszta lepiej co z tymi cholernymi kablami ! Np. jak kiedyś zapomni ktoś o kabelku do sterowania czegoś tam w innej części domu, albo inaczej: mam instalację nieynteligentną i chcąc przerobić - to co - remont domu, czy wszystkie kable sterownicze na tynku ?!?! O co chodzi ? Chodzi o system komunikacji po przewodach energetycznych (niekoniecznie alarmowy). Byłby bardzo elastyczny; czy znacie taki, który byłby na kieszeń przeciętnego zjadacza chleba ? Jedyny jaki znam to X10. Ma bardzo ograniczone mozliwości bo forma komunikacji to ogranicza (przy większych instalacjach blokuje się). Pojęcie "kieszeń przeciętnego zjadacza chleba" jest też mało precyzyjne . Masz jeszcze do dyspozycji rozmaite systemy radiowe (ze wszystkimi wadami...). Chyba jednak pozostaje prucie ścian, albo co gorsze, życie w domu nie yntelygentnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom10 27.08.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Szaruś napisał: Tom, a ja bardziej sobie poradzę z programoiwaniem, niż z elektroniką. Może wspólnymi siłami coś się da zrobić? No wlasnie Tomowi to samo napisalem moze stworzymy jakas grupe projektowa i zapelnimy ta nisze rynkowa Jestem za. Jak widze kazdy szuka sterownika dostosowanego do swoich potrzeb. Mysle ze majac plytke z up potraficie napisac program. Zachecam do wspolpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 27.08.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 No nie, tak na gotowo by się chciało! Trzeba sobie poszukać trochę . Wieczorem jak mi starczy sił, to przeszukam swoje przepastne zasoby, gdzieś coś takiego mam. ja juz szukam od miesiaca bylbym bardzo wdzieczny jakbys cos znalazl ... Na początek zajrzyj TU. Sensowne też jest centralne sterowanie rolet przy pomocy modułów WR 41-08T produkcji Central Elektro Kraków. Mały, tani moduł z wieloma funkcjami. Dodatkową zaletą jest modułowość, czyli jak padnie jeden moduł to koszt wymiany jest nieporównywalnie niższy, niż jakiegokolwiek sterownika programowalnego . No chyba, że musisz mieć do sterowania rolet panel dotykowy LCD, na którym będzie się wyświetlał komunikat "opuszczanie rolet trwa"... Nie no sorry ale chyba nie o to mi chodzi jak juz wczesniej pisalem chce miec JEDEN modul a nie pomontowana alektronike po calym mieszkaniu ... Tak mam zrobiona instalacje ... oba podane przez ciebie rozwiazania sa rozwiazaniami "puszkowymi". po 2 to ma byc tanio policzmy 1 rozwazanie : ( mam 14 rolet i chce miec 4 grupy ) sterownik CR-02 :550 zł sterowniki rolet normalne ST-01 : 14* 179 zl = 2506 zł sterowniki rolet grupowe ST-02: 4 * 169 zł = 676 zł RAZEM - 3732 NETTO + VAT = 4553 zł rozwiazanie nr 2 sterownik rolet WR 4108 T: 18 * 88 zł = 1584 zł NETTO + VAT = 1932 zł Jak juz wczesniej mowilem znam rozwiazania za 2 - 3 i wiecej kasy ... ale tu nie chodzi o to zeby wydac duzo kasy, miec panele z napisami "podnosze zaluzje" czy cos w tym stylu tylko zeby miec rozwiazanie dopasowane do siebie i swoich potrzeb a te nie spelniaja moich ( nie wspominajac o cenie ). Tak dla informacji ... Koszt sterownika PLC z wbudowanymi 52 ( tyle znalazlem najwiecej ) IO ktory mozesz sobie zaprogramowac np w BASICU to koszt ... UWAGA 150 USD czyli niecale 600 zł. Czemu tak duzo ? bo ma o wiele wiecej funkcji niz jest potrzebne ... np 128 kb RAM'u dla zainteresowanych sprawdzeniem ... http://www.bdmicro.com/mavric Problem w tym ze to jest nadal za malo wy/we ( potrzebuje okolo 80 ) Mysle ze spokojnie w 1000 zł powinienem sie wmiescic ... i tyle chce na to wydac max ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.08.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 To ja ze swoim upolowanym Siemnsikiem z 100 we/wy za 1000 PLN lokuję się na całkiem dobrej pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 27.08.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Na początek zajrzyj TU. Sensowne też jest centralne sterowanie rolet przy pomocy modułów WR 41-08T produkcji Central Elektro Kraków. A zetknął się ktoś może z takimi przekaźnikami "roletowymi" na 12 V, a nie na 24 jak te Centrala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts