Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Nie jestem pewien, czy trafiłem na odpowiedni wątek, ale może ktoś mi tu pomoże. Otóż w ostatniej chwili pomyślałem, żeby zlecić komuś wykonanie (a może są gotowe) takiego dotykowego panelu do sterowania kilkoma systemami. Otóż w jednym miejscu na ścianie w salonie mam sterownik rekuperatora, sterownik pompy ciepła, domofon/videofon i cztery przełączniki grupujące rolety okienne. Na razie nic jeszcze nie pomontowane, ale wkrótce trzeba będzie to podłączyć i zrobi się z tego kilka urządzeń wiszących na ścianie, każde "z innej parafii". Czy ktoś wie, czy jest jakieś urządzenie do którego można to wszystko podłączyć, tak żeby to był jakiś jeden panel dotykowy do sterowania tym wszystkim? Dodatkowo mam tam przewód od stacji pogodowej, która będzie na maszcie na kominie.

Przewód sterownika alarmu znajduje się z drugiej strony ściany w innym pomieszczeniu, ale mogę go jeszcze dociągnąć do tego centrum dowodzenia :-) jak potrzeba. Na razie plan jest taki, żeby centralka alarmu sterowała grupą rolet pt. "cały dom" i dodatkowo ma być opcja sterowania tą grupą rolet przy pomocy smsa.

Proszę o pomoc. A może ktoś się podejmie wykonania takiego pulpitu dla mnie?

Edytowane przez mirek118

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem bez sensu sprowadzać kable na ścianę w salonie. Najlepiej zebrać je w jakiejś "kanciapie", wprowadzić do skrzynki i tam zrealizować "centrum sterowania wszechświatem" przy pomocy komputera, PLC bądź Integry (ale tutaj ograniczone możliwości). Całość sterowana tabletem przy pomocy jakiegoś programu.

Doskonale to tego nadaje się np. http://www.openhab.org/, który ma możliwość zintegrowania wielu różnych systemów w jednym interfejsie użytkownika. Ma programy na iOS/Androida i przez przeglądarkę. Są oczywiście inne systemy tego typu, ale osobiście używałem jeszcze tylko OpenRemote, który niestety nie spełnił oczekiwań.

"Sprzętowy" panel, to niestety mnóstwo pracy, czasu i co za tym idzie pieniędzy. Taki panel musiałby posiadać wejścia, wyjścia przekaźnikowe, USB, może RS232, 485 i co tam jeszcze te Twoje sprzęty posiadają. Coś co zwykły komputer (np. typu thin client) posiada, lub łatwo go wyposażyć (np. we/wy na 1-wire, itp). Można też użyć RaspberryPi, na którym OpenHAB również działa, a jest dostępne na tą platformę mnóstwo dodatkowego sprzętu.

Jeśli jeszcze możesz, to rozważ taką koncepcję. Wyjdzie na pewno o wiele taniej, ale pewnie będzie potrzebna Twoja praca, przy pomocy tego czy innego forum.

Cześć wszystkim. Jeśli mogę pomóc [mirek 118] zapraszam do dyskusji. Jak mówił mój szef :

"Amerykanie w 1969 roku wylądowali na Księżycu. Mamy rok 2014 więc gdzie jest problem?"

Nie jestem pewien, czy trafiłem na odpowiedni wątek, ale może ktoś mi tu pomoże. Otóż w ostatniej chwili pomyślałem, żeby zlecić komuś wykonanie (a może są gotowe) takiego dotykowego panelu do sterowania kilkoma systemami. Otóż w jednym miejscu na ścianie w salonie mam sterownik rekuperatora, sterownik pompy ciepła, domofon/videofon i cztery przełączniki grupujące rolety okienne. Na razie nic jeszcze nie pomontowane, ale wkrótce trzeba będzie to podłączyć i zrobi się z tego kilka urządzeń wiszących na ścianie, każde "z innej parafii". Czy ktoś wie, czy jest jakieś urządzenie do którego można to wszystko podłączyć, tak żeby to był jakiś jeden panel dotykowy do sterowania tym wszystkim?

Takowe prace wykonać może integrator systemów. Osoba, która integruje systemy automatyki różnych producentów. Czasami jest się ograniczonym przez producenta urządzenia, ponieważ jego automatyka jest zamknięta. Z reguły producenci starają się wyjść na przeciw i stosują standardowe sposoby komunikacji. W chwili obecnej pracuję nad systemem, który integruje wiele urządzeń (kotły, centrale wentylacyjne, systemy alarmowe PPOŻ/SSWiN, klimatyzacje, ogrzewanie, stacje pogodowe, stacje redukcyjno-gazową, oświetlenie etc.). Jest tego sporo, a wszystkim steruję z jednego miejsca. Na te potrzeby stworzono już większy system.

Tobie zaproponowałbym na początku sprawdzić czy twoje urządzenia można zintegrować w jeden system. Jeśli opiszesz w odpowiedzi producentów spróbuję pomóc. Taki system, czyli rekuperator, pompe ciepła, domofon, rolety, można zintegrować przez mały sterownik PLC i wizualizacje przez www lub panel (idąc za twoja potrzebą). WWW otwierasz przez dowolne urządzenie, jednak dochodzi tutaj ochrona przed ingerencją z zewnątrz, aby np. sąsiad nie zaczął bawić się roletami w twoim domu :D .

Jak można się domyślać to kwestia kosztów i potrzeb. Wszystkim uparcie będę polecał jakiekolwiek uzgodnienie z ludźmi, którzy profesjonalnie zajmują się automatyką, ponieważ pomogą przed inwestycją dobrać odpowiednie urządzenia, które można łatwo zintegrować. Konsultacja nic nie kosztuje, a można zaoszczędzić sobie późniejszych kosztów. Obniża to również późniejsze koszty eksploatacji przy wcześniejszych większych kosztach inwestycyjnych.

Dodatkowo mam tam przewód od stacji pogodowej, która będzie na maszcie na kominie.

Przewód sterownika alarmu znajduje się z drugiej strony ściany w innym pomieszczeniu, ale mogę go jeszcze dociągnąć do tego centrum dowodzenia :-) jak potrzeba. Na razie plan jest taki, żeby centralka alarmu sterowała grupą rolet pt. "cały dom" i dodatkowo ma być opcja sterowania tą grupą rolet przy pomocy smsa.

Proszę o pomoc. A może ktoś się podejmie wykonania takiego pulpitu dla mnie?

Musiałbym sprawdzić jak to funkcjonuje z SMS'ami. Na pewno prosta aplikacja www pozwoli na sterowanie zdalne wszystkim.

Prześlij proszę informacje o urządzeniach, a na pewno wątek będzie ciekawszy. Poszukamy jakiegoś rozwiązania.

@kolorado, ja wychodzę z założenia że nie jest kłopotem gdy światło np. w toalecie pali się minutę czy dwie na darmo (timer dla sygnału z PIR). No może dla "posiedzeń" trzeba będzie trochę algorytm/czasy dopracować (albo dać kontaktron w desce :D ) .

Kontaktron wyzwala światło natychmiastowo, brak aktywności PIR przez pewien czas (może i/lub inne warunki) gasi światło.

W założeniach swoją automatykę mam za cel wykonać tak, aby dla dowolnej osoby (gościa) była intuicyjna w obsłudze (żadnych "niespodzianek", czyli przełączniki do świateł, OK w zasadzie przyciski, itp.), przezroczysta, natomiast dla zainteresowanych/domowników, aby była ułatwieniem lub gadżetem/zabawką (programowanie i tunung tego, jak sądzę, będzie dla mnie miłym zajęciem).

Przerabiałem temat sterowania oświetleniem w toalecie i pomieszczeniach. Idealne wydają się czujniki obecności lub mikrofalowe. Te pierwsze są dość drogie jak na sterowanie oświetleniem w toalecie/łazience. Te drogie będą się wzbudzały przy drganiach (np. trzaśnięcie drzwi). Testowo najlepiej wychodzi sterowanie czujką z przekaźnikiem, taką jaką pisał wcześniej kolega z wykorzystaniem wyjścia 24VDC na płytce. Nie znalazłem w tej kategorii cenowej takich czujek w standardzie 24VDC. Korzystam z przeróbek i wejść dwustanowych PLC. Opóźnienie ustawiam w PLC więc...

... każde kolejne pobudzenie czujki podtrzymuje czas działania oświetlenia sterowanego przekaźnikiem bistabilnym na wyjściu dwustanowym PLC. W pomieszczeniach pozostałych stosuję czujki THERMOKON, które są już w wyższej cenie, działają lepiej niż narożne PIR, mają dodatkowo czujnik natężenia oświetlenia. W super sposób zarządzam oświetleniem przez autoregulację do wartości zadanej natężenia oświetlenia, wyłączam podczas nieobecności, dorzucam sceny świetlne etc. To wszystko w ramach moduły DALI w PLC. Polecam ten system zwłaszcza w biurach i na halach :) W domu do testu ;)

Oczywiście dla każdej czujki można zdublować sygnały załącz i wyłącz na klawiszu. Nadrzędnie steruję wymuszeniem wyłączenia pomimo obecności w pomieszczeniu :) Jeśli ktoś ma rolety, żaluzje na oknach, można fajnie sterować oświetleniem. Kwestia połączenia wszystkiego w jednym systemie.

Reasumując: czujki PIR z systemów alarmowych nie działają dobrze. Zwłaszcza w małych pomieszczeniach, gdzie ich system działania nie ma prawa funkcjonować (podział "siatką" wykrywania RUCHU). Nie polecam używania kontaktronów ponieważ stracimy funkcjonalność tj. załączenie oświetlenia podczas obecności / ruchu w pomieszczeniu.

P.S. Z ciekawością przyjrzę się tematowi ruchu zwierząt w domu. Nigdy nie przerabiałem tego praktycznie :)

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez Krzysztof Gnoiński

Cześć wszystkim. Jeśli mogę pomóc [mirek 118] zapraszam do dyskusji. Jak mówił mój szef :

"Amerykanie w 1969 roku wylądowali na Księżycu. Mamy rok 2014 więc gdzie jest problem?"

Podoba mi się. Sam uważam, że w czasach lotów w kosmos takie rzeczy to pikuś

Tobie zaproponowałbym na początku sprawdzić czy twoje urządzenia można zintegrować w jeden system. Jeśli opiszesz w odpowiedzi producentów spróbuję pomóc. Taki system, czyli rekuperator, pompe ciepła, domofon, rolety, można zintegrować przez mały sterownik PLC i wizualizacje przez www lub panel (idąc za twoja potrzebą). WWW otwierasz przez dowolne urządzenie, jednak dochodzi tutaj ochrona przed ingerencją z zewnątrz, aby np. sąsiad nie zaczął bawić się roletami w twoim domu :D .

Prześlij proszę informacje o urządzeniach, a na pewno wątek będzie ciekawszy. Poszukamy jakiegoś rozwiązania.

Producent pompy ciepła powiedział, że jego sterownik nie komunikuje "na zewnątrz", ale nad tym popracuje. To zamie sporo czasu więc pompę odpuśćmy na razie. Jeśli chodzi o pompę to chciałem tylko podgląd na parametry, a na sterowaniu z poziomu tego panelu mi nie zależy.

Rekuperator to Onyx Classic 550 polskiego producenta-firmy Frapol z Krakowa.

Domofonu i pogodynki jeszcze nie ma i mogę się ewentualnie dostosować.

Roletami sterują sterowniki Zamel SRM10 montowane na szynie w rozdzielnicy. Jest tak, że każdy silnik jest pociągnięty (przewód zasilający) do rozdzielnicy i z rozdzielnicy jest dodatkowy przewód do przełącznika sterowania lokalnego rolety. Dodatkowo z rozdzielnicy do salony, gdzie miałby być ów panel są poprowadzone cztery przewody do przełączników grupujących rolety i piąty do garażu, który będzie grupował rolety garażu lub piwnicy i garażu. Sterowanie rolet jeszcze nie zmontowane także można coś pozmieniać jakby co.

Centrali alarmowej nie znam, ale jeszcze nie zamontowana, także można coś zmienić jakby co.

Przerabiałem temat sterowania oświetleniem w toalecie i pomieszczeniach. Idealne wydają się czujniki obecności lub mikrofalowe.

Ja w toaletach i w kuchni mam pociągnięte przewody dla czujek ruchu, które mają załączać pompę obiegową cyrkulacji ciepłej wody. Druga strona przewodów jest podłączona do pompy ciepła, która dalej steruje obiegówką cyrkulacji. Pompa ciepła będzie miała zaprogramowany czas działania obiegówki po uruchomieniu oraz czas zwłoki (żeby niepotrzebnie obiegówka nie załączała się jak ktoś dłużej będzie się kręcił po łazience. Wstępnie mają to być zwykłe czujki od alarmu (PIR). Co sądzisz o takim rozwiązaniu?

P.S. PCi ma możliwość sterowania obiegówką cyrkulacji za pomocą programatora dobowego z kilkoma okresami na dobę

Taki system, czyli rekuperator, pompe ciepła, domofon, rolety, można zintegrować przez mały sterownik PLC i wizualizacje przez www lub panel (idąc za twoja potrzebą).

Ale tutaj problemem jest, jeśli dobrze zrozumiałem, że kable wychodzą w ścianie w salonie wprost pod dedykowane panele sterujące. Jeśli mozna w tym miejscu zainstalować "mały PLC", to problemu nie ma żadnego, przecież o tym jest cały ten wątek.

Kolega mirek118, jeśli się mylę proszę mnie poprawić, chciałby natomiast podpiąć pod te kable bezpośrednio uniwersalny panel do sterowania wszystkiego. I tutaj już robi się problem.

Ale tutaj problemem jest, jeśli dobrze zrozumiałem, że kable wychodzą w ścianie w salonie wprost pod dedykowane panele sterujące. Jeśli mozna w tym miejscu zainstalować "mały PLC", to problemu nie ma żadnego, przecież o tym jest cały ten wątek.

Kolega mirek118, jeśli się mylę proszę mnie poprawić, chciałby natomiast podpiąć pod te kable bezpośrednio uniwersalny panel do sterowania wszystkiego. I tutaj już robi się problem.

Tak właśnie. Chcialbym jeden sterownik do który obsługiwałby wszystkie systemy

Ale mówimy tu o czymś (panel LCD) co ma być zainstalowane na ścianie salonu (lub innego eksponowanego pomieszczenia), czy urządzenie typu mały komputerek (TC, NAS, laptop) bądź PLC wchodzi w rachubę? Bo to jest tutaj kluczowe moim zdaniem.

Myślałem o panelu zeby to jakoś wyglądało. Co prawda jest to taka boczna scianka przy wyjściu z salonu do holu, no ale jakoś to musi wyglądać. Mógłbym zaakceptować 'pewną' jego grubość żeby schować w środku potrzebne elementy.

Myślałem o panelu zeby to jakoś wyglądało. Co prawda jest to taka boczna scianka przy wyjściu z salonu do holu, no ale jakoś to musi wyglądać. Mógłbym zaakceptować 'pewną' jego grubość żeby schować w środku potrzebne elementy.

Witaj

Nie wiem jak to Tobie opisać, żebyś zrozumiał teraz a nie jak będzie za późno. Nie chodzi tu o wymądrzanie się, pouczanie kogoś - to co teraz planujesz, to już musztarda po obiedzie.

Podczas projektowania instalacji można przyjąć założenia które będziemy chcieli zrealizować we własnym domu i na etapie prac przygotować prawidłową infrastrukturę okablowania - teraz jest już za późno.

Jeżeli chcesz mieć we własnym domu laboratorium, nieustające miejsce doświadczeń naukowych, choinkę powieszoną na ścianie zamiast eleganckiego panelu LCD który sobie teraz wymarzyłeś - to brnij dalej w ten temat. Druga rzecz - ile na to jesteś gotów przeznaczyć - 10tys, 20tys 100 tys ? Firmy produkujące systemy IB nad takim manipulatorami pracują latami, pochłania to ogromne środki pieniężne, czas zasobów pracowników itd. Moim zdaniem nie znajdziesz tu nikogo, kto stworzy dla Ciebie zintegrowane urządzenie -PANEL LCD - łączący wszystkie funkcje które zaplanowałeś w ciągu dwóch miesięcy, dawałbym przynajmniej rok czasu na stabilną wersję, jednak kwota nie będzie mniejsza niż 10 tys zł - chyba że sprzedasz duszę diabłu ;) i pozwolisz im na udostępnienie Twojego mieszkania jako pole doświadczalne.

Koncepcja integracji pojawiła się teraz - przy planowaniu okablowania nie zakładałeś takiego finalnego rozwiązania ?

Jakie masz dokładnie wyprowadzone przewody w punkcie o którym piszesz, ilość żył, przekrój, dopuszczalne napięcie pracy, rodzaj, typ. oraz gdzie te przewody mają swoje zakończenie.

pzdr

Witaj

Nie wiem jak to Tobie opisać, żebyś zrozumiał teraz a nie jak będzie za późno. Nie chodzi tu o wymądrzanie się, pouczanie kogoś - to co teraz planujesz, to już musztarda po obiedzie.

Podczas projektowania instalacji można przyjąć założenia które będziemy chcieli zrealizować we własnym domu i na etapie prac przygotować prawidłową infrastrukturę okablowania - teraz jest już za późno.

Jeżeli chcesz mieć we własnym domu laboratorium, nieustające miejsce doświadczeń naukowych, choinkę powieszoną na ścianie zamiast eleganckiego panelu LCD który sobie teraz wymarzyłeś - to brnij dalej w ten temat. Druga rzecz - ile na to jesteś gotów przeznaczyć - 10tys, 20tys 100 tys ? Firmy produkujące systemy IB nad takim manipulatorami pracują latami, pochłania to ogromne środki pieniężne, czas zasobów pracowników itd. Moim zdaniem nie znajdziesz tu nikogo, kto stworzy dla Ciebie zintegrowane urządzenie -PANEL LCD - łączący wszystkie funkcje które zaplanowałeś w ciągu dwóch miesięcy, dawałbym przynajmniej rok czasu na stabilną wersję, jednak kwota nie będzie mniejsza niż 10 tys zł - chyba że sprzedasz duszę diabłu ;) i pozwolisz im na udostępnienie Twojego mieszkania jako pole doświadczalne.

Koncepcja integracji pojawiła się teraz - przy planowaniu okablowania nie zakładałeś takiego finalnego rozwiązania ?

Jakie masz dokładnie wyprowadzone przewody w punkcie o którym piszesz, ilość żył, przekrój, dopuszczalne napięcie pracy, rodzaj, typ. oraz gdzie te przewody mają swoje zakończenie.

pzdr

Przedstawileś mi to wystarczająco jasno. Chyba odpuszczę temat jak tak to ma wyglądać. Chyba nie ma już sensu tego roztrząsać dalej i podawać jakie mam przewody.

Producent pompy ciepła powiedział, że jego sterownik nie komunikuje "na zewnątrz", ale nad tym popracuje. To zamie sporo czasu więc pompę odpuśćmy na razie. Jeśli chodzi o pompę to chciałem tylko podgląd na parametry, a na sterowaniu z poziomu tego panelu mi nie zależy.

Rekuperator to Onyx Classic 550 polskiego producenta-firmy Frapol z Krakowa.

Domofonu i pogodynki jeszcze nie ma i mogę się ewentualnie dostosować.

Roletami sterują sterowniki Zamel SRM10 montowane na szynie w rozdzielnicy. Jest tak, że każdy silnik jest pociągnięty (przewód zasilający) do rozdzielnicy i z rozdzielnicy jest dodatkowy przewód do przełącznika sterowania lokalnego rolety. Dodatkowo z rozdzielnicy do salony, gdzie miałby być ów panel są poprowadzone cztery przewody do przełączników grupujących rolety i piąty do garażu, który będzie grupował rolety garażu lub piwnicy i garażu. Sterowanie rolet jeszcze nie zmontowane także można coś pozmieniać jakby co.

Centrali alarmowej nie znam, ale jeszcze nie zamontowana, także można coś zmienić jakby co.

Widzę to tak. Centralny sterownik, który zbiera sygnały z urządzeń lub wysyła do nich wartość zadaną (jeśli zdublowanie jest bezpieczne).

Z karty FRAPOL odczytać można funkcje sterownika. Jest tam wymieniony port magistrali NET1 RS-485. Może da się go wykorzystać do komunikacji w sieci, jeśli producent udostępni strukturę danych. Do sprawdzenia :)

Zdublowane sygnały można odczytać z urządzenia. Tutaj znalazłem schemat FRAPOL

Innym rozwiązaniem jest zdublowanie czujników. Tylko po co? :D

Osobiście od początku projektu założyłbym, że wszystko podpinam do PLC (np. WAGO 750-881). Kupuję blachy wymiennika/centrali, czy co tam mam (tak zrobiliśmy z centralami IV Produkt) i je wyposażam w swoje czujniki podpięte do PLC lub szukam takiego, który daje wyjście w magistrali komunikacyjnej. Dobieram piec z wyjściem standardowym komunikacji (w Viessmannie mam LON'a). Roletami/żaluzjami sterują jak zwykłym przekaźnikiem. WAGO ma w ofercie również komponenty do sterowania roletami/żaluzjami - skrzynka Winsta.

Na końcu podłączam się ethernetem do Panelu WAGO lub laptopem/tabletem/komórką do www na sterowniku i mam piękną wizualizacje i sterowanie tego co się dzieje w domu.

Innego wyjścia jak zebranie sygnałów do PLC i wysłanie informacji w Świat (panel/www/laptop/tablet).

Ewentualnie można pobawić się w KNX, choć wrzucanie kolejnego standardu, który jest drogi nie polecam :) .

Ja w toaletach i w kuchni mam pociągnięte przewody dla czujek ruchu, które mają załączać pompę obiegową cyrkulacji ciepłej wody. Druga strona przewodów jest podłączona do pompy ciepła, która dalej steruje obiegówką cyrkulacji. Pompa ciepła będzie miała zaprogramowany czas działania obiegówki po uruchomieniu oraz czas zwłoki (żeby niepotrzebnie obiegówka nie załączała się jak ktoś dłużej będzie się kręcił po łazience. Wstępnie mają to być zwykłe czujki od alarmu (PIR). Co sądzisz o takim rozwiązaniu?

P.S. PCi ma możliwość sterowania obiegówką cyrkulacji za pomocą programatora dobowego z kilkoma okresami na dobę

Jak pisałem wcześniej mam złe doświadczenie z czujkami PIR z systemu alarmowego do sterowania czymkolwiek. Czujki te nie działają u mnie dobrze. Dubluję sygnał THERMOKONem (lub zwykłe przekaźnikowe - nie znalazłem 24VDC w sprzedaży :D ).

Wracając do pytania. To chciałbym doprecyzować, co chcesz osiągnąć przez sterowanie czujkami? :)

Przy okazji. Fajnie sprawdzają się czujniki DS150i w systemie kontroli przejścia. Otwieranie drzwi (elektrozamka) od strony wewnętrznej po wykryciu obecności.

Pompę ciepła należałoby pozostawić "samej sobie". Po zaprogramowaniu dni tygodnia, godzin pracy dobowych, ustaleniu temperatury dziennej i nocnej, nic więcej przy prawidłowo wykonanej instalacji i dobranej pompie nie powinno nas interesować - warto zainstalować dodatkowy podlicznik elektryczny w celu określenia kosztów miesięcznych ogrzewania i C.W.U.

Może warto w tym miejscu zastosować centralkę alarmową Satela z bardziej rozwiniętymi manipulatorami dotykowymi typu: INT-TSI ? (potrzebny przewód LAN (UTP) oraz komunikacyjny Ytdy ) Nie jestem zwolennikiem tego systemu do automatyki domowej IB, ale może przy kilku prostych funkcjach będzie on wystarczający. Sam manipulator zastąpi Tobie wyłączniki od rolet - ale trzeba najpierw sprawdzić czy uda się tym manipulatorem wysterować moduł Zamel.

Sterowanie pompki cyrkulacyjnej poprzez czujki ruchu - jak najbardziej sensowne. Także użyjesz do tego centralki alarmowej + przekaźnik. Podłączanie się w tym miejscu do pompy ciepła mija się całkowicie z celem. Ewentualnym plusem takiego rozwiązania to wykorzystanie taktowania pompy cyrkulacyjnej o ile PC takie wyjście posiada. Zużycie prądu przez kilku-watową pompkę cyrkulacyjną sterowaną przez czujki ruchu zamknie się pewnie w kwocie 10zł rocznie lub mniej - dlatego nie włączałbym do tego obwodu PC.

Pzdr

Jedno sprostowanie - zamiast PC - taktowanie powinno udać się wykonać także na satelu. Pobudzenie czujek generuje pracę p. cyrkulacyjnej np. na 2min - potem 20 min przerwa. Jednak musisz się upewnić co do takiej możliwości w instrukcji satela.

Edytowane przez kasprzyk

Wracając do pytania. To chciałbym doprecyzować, co chcesz osiągnąć przez sterowanie czujkami? :)

Czujniki ruchu mają uruchamiać pompę obiegową cyrkulacji , żeby zminimalizować ilość niepotrzebnych uruchomień jak to miejsce przy 'puszczaniu' obiegówki kilka razy na dobę przez określony z góry czas - w takim rozwiązaniu, czy jestem w łazience, czy też nie obiegówka działa bo tak jest z góry ustawiona programatorem czasowym. I tu nie chodzi o samo zużycie energii przez obiegówkę bo ta jest niewielka, ale trzeba pamiętać, że woda ciepła w rurkach też z czasem się wychładza, a jej podgrzanie kosztuje. Tak więc lepiej gdy ciepła woda popłynie tylko wtedy gdy ktoś jej naprawdę potrzebuje.

Pompę ciepła należałoby pozostawić "samej sobie". Po zaprogramowaniu dni tygodnia, godzin pracy dobowych, ustaleniu temperatury dziennej i nocnej, nic więcej przy prawidłowo wykonanej instalacji i dobranej pompie nie powinno nas interesować - warto zainstalować dodatkowy podlicznik elektryczny w celu określenia kosztów miesięcznych ogrzewania i C.W.U.

Zgadzam się całkowicie. Przy dużej bezwładności wodnej podłogówki zmiany temperatury 'na chwilę' nie mają sensu. Chciałem tak naprawdę mieć tylko podgląd na temp DZ i GZ. Mam również podpięte do PCi czujniki temp.; zewnętrznej, posadzki, i pokojowe w piwnicy, na parterze i na poddaszu i te też chciałem 'obserwować' z salonu, czyli z panelu, od którego cała dyskusja się zaczęła.

Podlicznik dwutaryfowy z pamięcią ostatnich 18 miesięcy oraz z możliwością zrzutu danych w prosty sposób (RS232) do PC i dalszej obróbki w excelu będzie zamontowany za max 2 tyg. Także jak widzisz 'zgrywając' to wszystko mógłbym się pokusić o ciekawe analizy i zestawienia.

Może warto w tym miejscu zastosować centralkę alarmową Satela z bardziej rozwiniętymi manipulatorami dotykowymi typu: INT-TSI ? (potrzebny przewód LAN (UTP) oraz komunikacyjny Ytdy ) Nie jestem zwolennikiem tego systemu do automatyki domowej IB, ale może przy kilku prostych funkcjach będzie on wystarczający. Sam manipulator zastąpi Tobie wyłączniki od rolet - ale trzeba najpierw sprawdzić czy uda się tym manipulatorem wysterować moduł Zamel.

W tej chwili integracja rolet z centralką alarmową wygląda u mnie tak, że mam pociągnięty przewód od centralki do rozdzielnicy elektrycznej, gdzie są sterowniki rolet. Pierwotne założenie było takie, żeby wychodząc z domu i kodując alarm automatycznie opuszczały się rolety i na odwrót po wejściu do domu i odkodowaniu alarmu (drugi kod byłby tylko do kodowania i nie ruszałby rolet). Później wymyśliłem, że skoro centralka ma moduł GSM to można to wykorzystać i spróbować uruchamiać grupę rolet zdalnie sms-em. Gość, który mi to robi mówi, że to ogarnie.

Sterowanie pompki cyrkulacyjnej poprzez czujki ruchu - jak najbardziej sensowne. Także użyjesz do tego centralki alarmowej + przekaźnik. Podłączanie się w tym miejscu do pompy ciepła mija się całkowicie z celem. Ewentualnym plusem takiego rozwiązania to wykorzystanie taktowania pompy cyrkulacyjnej o ile PC takie wyjście posiada.

Nie planują podłączać tych czujek do centralki alarmowej tylko do PCi, która dalej steruje obiegówką cyrkulacji i ma dwie opcje' albo sterowanie na podstawie sygnałów z tychże czujek albo ustawianie kliku okresów pracy obiegówki na dobę. A może najsensowniejsze będzie połączenie tych dwóch, np. jak czujka wykryje ruch w łazience w środku nocy (jakiś zdefiniowany okres) to nie włączy obiegówki przy założeniu, że w środku nocy to ktoś wszedł do łazienki na siusiu, a nie kąpać się :-).

Zużycie prądu przez kilku-watową pompkę cyrkulacyjną sterowaną przez czujki ruchu zamknie się pewnie w kwocie 10zł rocznie lub mniej - dlatego nie włączałbym do tego obwodu PC.

Tu nie chodzi o samo zużycie energii przez obiegówkę bo ta jest niewielka, ale trzeba pamiętać, że woda ciepła w rurkach też z czasem się wychładza, a jej podgrzanie kosztuje. Tak więc lepiej gdy ciepła woda popłynie tylko wtedy gdy ktoś jej naprawdę potrzebuje.

Jedno sprostowanie - zamiast PC - taktowanie powinno udać się wykonać także na satelu. Pobudzenie czujek generuje pracę p. cyrkulacyjnej np. na 2min - potem 20 min przerwa. Jednak musisz się upewnić co do takiej możliwości w instrukcji satela.

PCi będzie miała tak zaprogramowany sterownik, że po pobudzeniu czujki obiegówka cyrkulacji będzie działała np. przez 2 minuty, a później będzie czas zwłoki zdefiniowany na podstawie obserwacji temperatury ciepłej wody w rurkach i tego jak szybko stygnie.

Czujniki ruchu mają uruchamiać pompę obiegową cyrkulacji , żeby zminimalizować ilość niepotrzebnych uruchomień jak to miejsce przy 'puszczaniu' obiegówki kilka razy na dobę przez określony z góry czas - w takim rozwiązaniu, czy jestem w łazience, czy też nie obiegówka działa bo tak jest z góry ustawiona programatorem czasowym. I tu nie chodzi o samo zużycie energii przez obiegówkę bo ta jest niewielka, ale trzeba pamiętać, że woda ciepła w rurkach też z czasem się wychładza, a jej podgrzanie kosztuje. Tak więc lepiej gdy ciepła woda popłynie tylko wtedy gdy ktoś jej naprawdę potrzebuje.

{mikrek118} podejdźmy do tematu tak:

1. Kiedy chcesz załączać pompę?

Zakładam:

- praca w kuchni (kiedy?)

- korzystanie z łazienki (kiedy?)

Ponieważ nie każda obecność w pomieszczeniu powinna załączać pompę, należy znaleźć jeszcze jeden warunek.

2. Temperatura wody na powrocie załącza pompę. Stosuje się termostaty do załączania.

3. Program czasowy pompy, uzależnia pracę od naszej obecności w domu lub wykorzystania ciepłej wody.

4. Ogólna obecność w domu.

Można brać te czynniki pod uwagę przy programowaniu pompy cyrkulacyjnej. Dobrać tak parametry, abyś nie musiał spuszczać wody przez kilka minut, aż dojdzie ciepła do kranu :) .

Dodatkowo inwestycja w pompkę energooszczędną i dobrą izolację rur ;)

Stworzenie dobrego algorytmu pracy pompki wymagałoby podejścia indywidualnego. Tutaj nie widzę złotej recepty poza uwzględnieniem powyższego. Może sanitarni mogliby coś ciekawego dorzucić.

Przykład:

Załączanie pompki po spadku temperatury i w harmonogramie, gdy korzystasz z wody.

Załączenie pompki po spadku temperatury poza harmonogramem i podczas obecności w domu/pomieszczeniu.

...

Czekam na wasze pomysły :)

Pozdrawiam

Krzysiek

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie w dużej mierze do dendrytusa

Planuję u siebie zaimplementować w domu trochę automatyki. Wg pierwszych szkiców około 90 wyjść 230V i 24V. Wstępnie planowałem zaprojektowanie własnych modułów z uC połączonych po usb/ethernet z jednostką centralną (większy uC, lub przemysłowy ATOM) Od strony technicznej nie jest to większy problem. Układy uproszczone do minimum. Wstępnie szacowałem koszt na 10-15 zł od wyjścia/wejścia. Po przeczytaniu postów dendrytusa i zaznajomieniu się z cenami produktów polskiego producenta różnica w cenie między gotowcem a samoróbką przestaje być kolosalna. Znane mi są poniekąd słuszne argumenty na korzyść ogólnie przyjętych standardów typu dostęp części zamiennych, sprzedaż domu, czy śmierci wesołego twórcy. Jak by Szanowny Kolega mógł opisać-wskazać drogę do włączników/przełączników, adapterów 1-wire, komputera centralnego, połączenia z Satelem. Wskazać drogę "z czym to się je". Jak zrobić to optymalnie?

Nie ukrywam, że nie interesuje mnie instalacja systemu przez instalatora. Gdybym został przekonany to z pewnością odbędę kurs.

Za wszelkie informacje bardzo dziękuję

może nie jestem adresatem pytania ale niejakie doświadczenie mam - mam też w domu około 40 układów po 1wire (głównie termometry) - na pewno nie oparłbym na 1wire całego układu automatyki domowej.. mam też całość połączoną z Satelem - odczytuję sobie wejścia/wyjścia i reaguję odpowiednio.. ogólnie przyjęte standardy w polskim przypadku to trochę ściema (bo każdy producent robi swój standard - oprócz tego jak ma być coś zgodne np. z innymi - vide zigbee - to zaczynają się schody - na elektrodzie jest parę wątków o ile pamiętam) - chyba że chcesz iść w KNX - ale tu koszty będą dużo większe a fun dużo mniejszy..

z tego co widzę w Twoim db to jesteś mechatronikiem (cokolwiek to znaczy ;) ) ale skoro piszesz o prockach itp. to znaczy że ogarniasz temat..

Czemu nie jakieś proste/mniej proste PLC.. ? to standardy przemysłowe, jest sporo ludzi od tego w polsce, sam ogarniesz a w razie "W" ktoś coś poradzi..

nie wiem czy czytałeś mój DB ale wydaje mi się że jesteś na etapie takim jak ja dwa lata temu ;) - w sktócie - stodoła, płtya fundamentowa, akumulacja, WM, GWC.. myślałem że dwie rozdzielnice starczą - mam trzy ;)

ewentualnie samoróbka, ale zrobiona z głową - ja zrobiłbym prościutkie moduły in/out mieszczące się w głębokich puszkach chodzące po RS485 w protokole modbus (prosty jak cep, łatwy do diagnostyki) .. dużo materiałów, do tego dokumentacja i będzie śmigać aż miło.. też kombinowałem podobnie ale u mnie stanęło w końcu na PLC - szczegóły znajdziesz w DB..

może nie jestem adresatem pytania ale niejakie doświadczenie mam - mam też w domu około 40 układów po 1wire (głównie termometry) - na pewno nie oparłbym na 1wire całego układu automatyki domowej.. mam też całość połączoną z Satelem - odczytuję sobie wejścia/wyjścia i reaguję odpowiednio.. ogólnie przyjęte standardy w polskim przypadku to trochę ściema (bo każdy producent robi swój standard - oprócz tego jak ma być coś zgodne np. z innymi - vide zigbee - to zaczynają się schody - na elektrodzie jest parę wątków o ile pamiętam) - chyba że chcesz iść w KNX - ale tu koszty będą dużo większe a fun dużo mniejszy..

z tego co widzę w Twoim db to jesteś mechatronikiem (cokolwiek to znaczy ;) ) ale skoro piszesz o prockach itp. to znaczy że ogarniasz temat..

Czemu nie jakieś proste/mniej proste PLC.. ? to standardy przemysłowe, jest sporo ludzi od tego w polsce, sam ogarniesz a w razie "W" ktoś coś poradzi..

nie wiem czy czytałeś mój DB ale wydaje mi się że jesteś na etapie takim jak ja dwa lata temu ;) - w sktócie - stodoła, płtya fundamentowa, akumulacja, WM, GWC.. myślałem że dwie rozdzielnice starczą - mam trzy ;)

ewentualnie samoróbka, ale zrobiona z głową - ja zrobiłbym prościutkie moduły in/out mieszczące się w głębokich puszkach chodzące po RS485 w protokole modbus (prosty jak cep, łatwy do diagnostyki) .. dużo materiałów, do tego dokumentacja i będzie śmigać aż miło.. też kombinowałem podobnie ale u mnie stanęło w końcu na PLC - szczegóły znajdziesz w DB..

Dziękuję za odpowiedz.

Same czujniki temperatury 1-wire nie są problemem. Pytanie jak zintegrować je z KNX, aby nie dużym kosztem mieć np. 40 pomiarów. Na codzień pracuję z dużymi sieciami dziesiątków modułów PLC. IMHO PLC było by swego rodzaju proteza systemu do automatyki domowej. Nadal rozwiązaniem są klasyczne przyciski do sterowania (zakladam bezsens używania paneli HMI), scada. Na PLC można w wszystko zrobić, ale optymalniejsze dla mnie wydaje się wykonanie własnych urządzeń wejść/wyjść/ADC/wyjść PWM/1-wire podłączonych do centralnego sterownika uC bądź PC. Niski koszt i nie ograniczone możliwości. Rozwiązanie na uC nadal będzie protezą systemu automatyki bydynkowej i niesie za sobą wiele wcześniej wspomnianych problemów. W sumie rozwiązania na PLC też moim zdaniem nie sa od nich wolne. Skoro urządzenia do KNX można kupić w nie wiele drożej niż robić własne to należy się zastanowić. Pytanie jak osiągnąć w KNX to samo co mógł bym zaimplementować sam. Może szkoda cennego czasu na projektowanie. No i człowiek nauczy sie czegoś nowego!

Oczywiście znam Pański DB. Według pierwszych schematów elektrycznych powinny z zapasem wystarczyc dwie rozdzielnice 150x80 150x60 cm w razie potrzeby mam możliwość dalszej rozbudowy. Nawet szafa serwerowa wysokości 1,6 m na osprzęt czeka w piwnicy :)

Jeśli miałbym robić system rozproszony to tylko na magistrali CAN, ale jakoś wole zcentralizowany jakos tak bardziej po mojemu. Zcentralizowany również dużo łatwiej wymienić na coś nowego (może google coś w końcu wypuści - marzenia).

Pytanie jak podejść do KNX łącząc go z pc, satelem, 1-wire ...

P.S. Pański DB jest jednym z moich ulubionych

Edytowane przez marcelix