Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Pomocy: programowalna instalacja potrzebuje dobrych elementów wykonawczych - poszukiwane niedrogie ściemniacze sterowane 0-10V lub jakoś cyfrowo.

Są dostepne ściemniacze które mozna właczać i wyłaczac oraz zmieniać stopień sciemnienia tak jak to robi człowiek tzn 1 sygnałem. Niestety jest to praca w otwartej pętli i system sterowania nie wie jakie natężenie światła sie ustaliło. Potrzebne sa sciemniacze którym mozna zadać poziom natężenia oświetlenia. Są np tego typu ściemniacze f.Hager ale jest to rozwiązanie dośc duże (4..5 modułów DIN) i nienajtańsze :(

Czy znacie podobne a z lepszym stosunkiem vartości do ceny?

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcę w przyszłości sterować roletami z centralnego sterownika, ale nie wiem za bardzo jakie mam tam pociągnąć kable (do silniczków). Rozumiem, że 230 V jest potrzebne. I do tego skrętka do sterowania?

O tuznalezłem jakieś stetrowniki do rolet, ale nie za bardzo mogę wykapować, co trzeba podciągnąć.

jezeli, sterowanie ma byc, przez sterownik bramy (sygnal nie idzie do silownika bezposrednio tylko do sterownika) to w tedy mozna dac skretke. ale to wymaga specjalnych sterownikow, zadko spotykanych (niestety), spotkalem sie z czyms takim, ze z kompa, mozna prpgramowac taki sterownik.

jezeli, sterowanie ma byc, przez sterownik bramy (sygnal nie idzie do silownika bezposrednio tylko do sterownika) to w tedy mozna dac skretke. ale to wymaga specjalnych sterownikow, zadko spotykanych (niestety), spotkalem sie z czyms takim, ze z kompa, mozna prpgramowac taki sterownik.

to moze sie pochwalisz co to za sterownik ...

pozdrawiam

jeszcze jeden element automatyki domu, który wypłynął w trakcie, będzie mi potrzebnym. Może i Wam ...

a mianowicie tzw. "automatyczna konewka" do podlewania kwiatów ( u mnie na balkonie ).

Potrzebne jest doprowadzenie wody, gniazdko na balkonie, które zimą w święa przyda się do podłączenia migających lapek.

Specyfika pracy i mieszkania w domu nie pozwala mi na podlewanie kwiatów na balkonie 2x dziennie, a tak podają źródła i praktyka.

Pozostałe wyposażenie własciwie kupuje się gotowe np.

tytaj

Cz.

Skoro było o czujnikach temperatury:

widziałem w budynku STOEN elektronicznie sterowane zawory termostatyczne na grzejnikach. Podoba mi się ten pomysł, o ile taki regulator można połączyć z centralnym sterownikiem i dodatkowo z każdego pokoju poprowadzić czujnik temperatury oraz panel nastawu ręcznego przy wejściu do pokoju. Wtedy będę mógł zrealizować pełne sterowanie całą instalacją grzewczą i to z podziałem na konkretne pomieszczenia (no oprócz tego jednego, który jest miejscem pomiaru dla czujnika pokojowego/pogodowego - tam nie będzie zaworów na grzejnikach)

Czy ktoś może instalował coś takiego? Jakieś namiary na konretne urządzenia?

W tym budynku wykonaliśmy "typowy" system EIB. Więcej informacji można znaleźć w opisie tej realizacji na http://www.smartech.pl/?6030020421

Pozdrawiam,

Mariusz Szepietowski

• 3 weeks później...

Witam! Przeczytalem całe forum na ten temat i stwierdzam ze jest bardzo ciekawe a wy macie duze doswiadczenie.

Ja natomiast zaczynam zakladac u siebie instalacje wiec skorzystam z waszych rad i sugestii.

I juz na samym poczatku pojawil sie problem otoz mam zamontowane juz okna z roletami ale zapomnialem (czytaj. nie wiedzialem wczesniej :) ) zamontowac w srodek silniczkow i zostaly mi tradycyjne "tasiemki".

Czy ktos z was wie co w takiej sytuacji zrobiec? Czy da sie to jakos z automatyzowac a mianowicie aby mozna bylo niekoniecznie recznie podnosic rolety.

Witam! Przeczytalem całe forum na ten temat i stwierdzam ze jest bardzo ciekawe a wy macie duze doswiadczenie.

Ja natomiast zaczynam zakladac u siebie instalacje wiec skorzystam z waszych rad i sugestii.

I juz na samym poczatku pojawil sie problem otoz mam zamontowane juz okna z roletami ale zapomnialem (czytaj. nie wiedzialem wczesniej :) ) zamontowac w srodek silniczkow i zostaly mi tradycyjne "tasiemki".

Czy ktos z was wie co w takiej sytuacji zrobiec? Czy da sie to jakos z automatyzowac a mianowicie aby mozna bylo niekoniecznie recznie podnosic rolety.

Oczywiście! Napędy taśmowe można wymienić na elektryczne, ale różnica w cenie jest powalająca (silnik od 400 do 1200 zł - w zależności od wielkości rolety i rodzaju profilu + sterowanie).

Standardowo silnik montowany jest wewnątrz kasety z roletą, na osi bębna zwijającego płaszcz rolety. To wymaga dostania się do niej i otwarcia jej (co w przypadku RKS może nastręczać drobnych problemów). Widziałem też gdzieś w necie silniki zwijające tą taśmę jaką w tej chwili używasz do ręcznego podnoszenia rolet.

przy każdej rolecie dobrze jest mieć włącznik + jeden centralny np. z programowanym zegarem.

Do tego potrzebujesz ( u mnie tak jest ) przewód 3x1,5 ( zasilanie ) + 2x1,0 ( sterowanie ).

Zasilanie poprowadzone dowolnie, chociaż najlepiej jest mieć wydzieloną linię. przewód do sterowania od każdej rolety do sterownika ( lepiej ) lub od rolety do rolety aż do sterownika. Drugi z podanych sposóbów umożliwia zamykanie/otwieranie wszystkich rolet jednocześnie.

Pierwszy sposób umożliwia zamykanie/otwieranie wybranych rolet.

Ale można zupełnie inaczej. Sposobów jest wiele.

Cz.

Kto szuka ten znajdzie! :p

Znalazlem firme ktora produkuje sterowanie roletami tasmowymi tutaj

Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej sprobowac dostac sie do srodka skrzynki (poniewaz jest jeszcze nie obudowana) i jak sie uda zamontowac silniczek i sterowanie cala roleta a nie tasma.

Moze ktos z was probowal rozbireac rolete?

Kto szuka ten znajdzie! :p

Znalazlem firme ktora produkuje sterowanie roletami tasmowymi tutaj

Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej sprobowac dostac sie do srodka skrzynki (poniewaz jest jeszcze nie obudowana) i jak sie uda zamontowac silniczek i sterowanie cala roleta a nie tasma.

Moze ktos z was probowal rozbireac rolete?

Sporo takich napędów jest dostępnych w Allegro, ale moim zdaniem, to tylko półśrodek. Taki napęd nadaje się tylko do małych rolet. Ponad to ten napęd wymaga podłączenia zasilacza więc taka prowizorka nie wygląda zbyt estetycznie.

Osobie posiadającej zdolności manualne rozebranie rolety nie przysporzy problemów :D.

Powodzenia!

jeszcze jedno spostrzeżenie ...

nie tak dawno miałem przyjemność mieszkać w hotelu, w którym po otworzeniu okna, przestawał działać nawiew.

Tym samym jeszcze jedno zastosowanie założonych w oknach i drzwiach kontaktronów w odniesieniu do wentylacji mechanicznej.

Niby oczywiste, ale wcześniej o tym nie pomyślałem.

Cz.

• 2 weeks później...

znalazłem fajną stronkę :D,

może niektórzy ją znają, ale większość pewnie nie znalazła jej jeszcze ...

http://www.elmes.pl/elmes.html

szczególnie urządzenie CH20H z pilotem CH32HT,

i tymi produktami :

http://www.central.krakow.pl/index.htm

i tą centralą :

http://www.satel.pl/

zaczyna mi się składać wszystko w całość :D

Cz.