Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytanie lamera, a może dojrzałem właśnie do tego :wink:

na którym przewodzie L, czy N powinno się instalować przerwanie obwodu, to znaczy włącz/wyłącz np. żarówkę ?

wydawało mi się dotychczas, że jest to oczywiste, ale lepiej zapytam znawców tematu 8)

Cz.

pytanie lamera, a może dojrzałem właśnie do tego :wink:

na którym przewodzie L, czy N powinno się instalować przerwanie obwodu, to znaczy włącz/wyłącz np. żarówkę ?

wydawało mi się dotychczas, że jest to oczywiste, ale lepiej zapytam znawców tematu 8)

Cz.

L :D

Witam , coś mi sie porobilo z poprzednim postem - ani sie obejrzałem a juz sie samo wysłało :-)

Chodzi mi o kontakt z kimś kto miał do czynienia z programowalnymi ekranami dotykowymi firmy ESA - może jest ktos taki na tym forum ?

Może wiecie gdzie można znaleźc darmową wersję programu do wizualizacji ( VT win)?

• 2 months później...

Czołem wszystkim!

Jestem na razie na etapie surowego otwartego, ale ten sezon ma być ostatnim budowlanym :-), więc maksymalnie do czerwca sprawę instalacji muszę mieć za sobą. O "szutcznej inteligencji" w domu myślałem od początku, ale teraz biorę się za to na dobre. O szczegółach EIB i okolic nie wiem (jeszcze) prawie nic, za to od znajomego dostałem info i podobnym rozwiązaniu. Zwie się Lexel IHC. Nie wiem jeszcze jak się mają możliwości funkcjonalne i zakres dostępnego osprzętu, a tym bardziej cena do pozostałych technologii, ale co mnie, szczerze przyznam, zachwyciło, to oprogramowanie. Dorwałem program do projektowania instalacji. Można z jednej strony zdecydować z których modułów chcemy kożystać, a z drugiej zdefiniować, również hierarchicznie, bloki funkcjonalne a dla każdego z nich zaprogramować zachowanie. Pozwala np. na definiowanie wewnętrznych stanów w bloku, timerów, etc. Tak się składa, że jestem informatykiem, więc programowanie systemu wydaje się sprawą łatwą i przyjemną. Jaky ktoś chciał, to tutaj jest strona producenta gdzie taki program można pobrać, niestety po szwedzku :-(, ale dobre i to (chyba).

Czy wiecie może, czy do innych systemów też są takie narzędzia? Bo ważniejsze dla mnie jest CO można wykonać (czyli procesy, funkcje), a dopiero potem JAK to ma zostać wykonane (zała implementacja w postaci kabli, modółów, czujników, etc.). Możliwość realizowania (niemal) całej założonej funkcjonalności programowo oznacza, że da się także równie łatwo zmienić ją, gdy zmienią się oczekiwania lub wymagania domowników (a tak będzie na pewno, bo nie da się przecież przewidzieć jak będziemy zachowywać się w domu który dopiero powstaje). A jeśli część zrealizujemy 'sprzętowo', np. schodowymi wyłącznikami czasowymi, to wielu zmian nie da się wprowadzić bez nakładów czasowo-finansowych. Taki przykład sobie wymyśliłem: w czasie urlopu mają mieszkać teściowie. Dla niech może być trude, dlaczego dwa przyciski w salonie zapalają i gaszą światło, ale dodatkowo przytrzymanie jednego z nich na 2 sek. gasi światło również w hallu i kuchni, podczas gdy dla drugiego 2 sek. podnoszą rolety, a 1 sek. opuszcza. A tak - chwila moment, wczytujemy program 'teściowie' i już - każdy guzik do jednej funkcji; trzeba się nachodzić, ale jest prosto

Pewnie Wy to i tak wszystko wiecie, ale jakoś się rozpisałem i szkoda mi teraz kasować :p

Pozdrawiam,

Ja robie wszystko na 1-wire Dallasa.

Ma to jedna wade - trzeba sie na tym znac.

Ma tez jedna zalete - mozna zrobic wszystko, a ograniczeniem jest tylko wyobraznia.

Jak narazie mam kilka kamer b/w z quadem i zapisem na PC.

Poniewaz PC jest u mnie serwerem, ktory stosi w "serwerowni" (1,5 m x 2 m) i spelnia wiele roznych funkcji, jedna dodatkowa w postaci sterowania/monitoringu nie zrobi mu roznicy. Kable byly wciagniete przed tynkami. Praktycznie wszedzie mam puszczone skretki kat 5+ i dodatkowe kable sterujace w postaci 10 zylowego kabla telefonicznego. Chcialem swiatlowody ale kasy braklo :(.

Czujniki i elementy wykonawcze sa banalnie proste. Problemem jest jedynie czas no i pieniadze :(

Interesuje mnie natomiast sprawa prawna monitoringu i odpowiedzialnosci cywilnej. Czy nad tym ktos z Was sie zastanawial. Jak zrobic skuteczny monitoring nie naruszajac prywatnosci sasiadow. A co jak brama przytnie psu sasiada lape? Fajnie jak sie ma sasiadow OK - ale po co wtedy monitoring :).

Jakies doswiadczenia w tym temacie?

Pozdr.

Marek

Interesuje mnie natomiast sprawa prawna monitoringu i odpowiedzialnosci cywilnej. Czy nad tym ktos z Was sie zastanawial. Jak zrobic skuteczny monitoring nie naruszajac prywatnosci sasiadow. A co jak brama przytnie psu sasiada lape? Fajnie jak sie ma sasiadow OK - ale po co wtedy monitoring :).

Jakies doswiadczenia w tym temacie?

Nie bardzo rozumiem. Co ma wspólnego monitoring i odpowiedzialność cywilna ? :o Przecież nie zaglądasz (chyba :wink: ) sąsiadowi w okna?

Jak psu sąsiada brama przytnie łapę (jak pies się bardzo postara :wink: :lol: ), to też generalnie nie Twój problem, bo sąsiad powinien psa pilnować. Ewentualnie Twoje ubezpieczenie OC pokryje szkody (np. leczenie psa).

ZVA Polecam moją metodę: zarejestrowałem się na stronie http://www.sabur.com.pl jako potencjalny użytkownik, po kilku godzinach uprzejmy i rzeczowy konsultant techniczny skontaktował się ze mną i wypytał co mnie interesuje, a po trzech dniach otrzymałem przesyłkę zawierającą katalogi interesującego mnie sprzętu oraz 3 CD w tym dokumentację w wersji elektronicznej do paneli ESA.

Dostałem to trochę dodatkowo, bo głównie interesowały mnie katalogi i dokumentacje sterowników PLC firmy saia-burgess, więc myślę, że bez problemów możesz otrzymać od nich pełny pakiet o interesującej cię tematyce.

Właśnie, Marek Mazon, mógłbyś więcej napisać o swojej instalacji. Ja 1-Wire stosuję jedynie do termometrów (mam ich obecnie 6) podłączonych do komputera poprzez prosty interface RS-232 <-> 1-Wire. Po doświadczeniach z tym układem zarzuciłem ideę dalszego stosowania 1-Wire ze względu na jego nieprzewidywalność. Do dzisiaj nie wiem dlaczego np. 2 termometry działały, jak dodałem trzeci to nie działały, a jak dodałem kolejne 3 - to cały układ 6 działa.

Dlatego chętnie poznam doświadczenia kogoś kto rozwiązanie stosuje w praktyce na większą skalę i przy różnych elementach. I proszę - napisz jeszcze jak wygląda sprawa kosztów - zwykle rozwiązania oparte na standardzie jednego producenta są droższe (brak konkurencji).

Pozdrawiam

Witam,

Odświeżam wątek, bo zbliżam się do etapu decyzyjnego.

Czy ktoś zastosował może przekaźniki bistabilno czasowe Central Elektro WP 12-08s? A może nawet podłączył je do centralki CA64?

Jak nie to będę musiał sam to przetrenować :D

P.S.

Okazuje się że te przekaźniki nie leżą w magazynie na półce (nawet u producenta!), tylko trzeba je zamawiać i czekać kilka dni.

Witam,

Odświeżam wątek, bo zbliżam się do etapu decyzyjnego.

Czy ktoś zastosował może przekaźniki bistabilno czasowe Central Elektro WP 12-08s? A może nawet podłączył je do centralki CA64?

Jak nie to będę musiał sam to przetrenować :D

P.S.

Okazuje się że te przekaźniki nie leżą w magazynie na półce (nawet u producenta!), tylko trzeba je zamawiać i czekać kilka dni.

Też jestem tym zainteresowany. Dowiedziałem się tylko, że producent wytwarza te przekaźniki także w wersji 12V, co chyba bardziej nadaje się do CA-64.

Witam,

śledzę wątek od dłuższego czasu. Temat automatyki domowej fascynował mnie od dłuższego czasu. Pierwsze wyceny instalacji w EIB hm... wywołały zwątpienie. Ale lektura tego wątku podsunęła mi wiele ciekawych pomysłów i rozwiązań.

Przede wszystkim znalazłem elektryka, który rozumie co mówię i zrobi mi instalację el. w gwiazdę+alarm+instalacje av/tv, domofonową. Wszystko zejdzie się w szafie centralnej i na początku bedzie funkcjonować jako normalna instalacja.

Jednocześnie znalazłem bardzo fajnego człowieka, który posiada w swojej ofercie niedrogie, używane PLC np Siemens lub Mitsubishi. Taki sterownik dla moich potrzeb (Simatic S5) z 64 wejściami i taką samą liczbą wyjść wycenił mi w okolicach 1000 zł. Jeszcze oczywiście kwestia oprogramoiwania tego, i zdalnego sterowania. Planuję Philips Pronto Neo - kosztuje mniej niż 1000 zł, a w sumie wystarczy. Wg mojej wiedzy ma możliwość wysyłania sygnału radiowego i irdy i to wystarczy. 8)

Planuję zautomatyzowane centralne sterowanie:

1. Oświetleniem

2. Ogrzewaniem (jeszcze nie rozpoznałem tematu automatyki pogodowej i jak ją wysterować z zewnątrz)

3. Podlewaniem ogrodu (tutaj sprawa jest prosta)

4. Oczywiście brama/garaż z pilota + opóźnienie w garażu

5. Centralne off/on (jak wychodze z domu obniżenie temepratury, wyłączenie niepotrzebnych źródeł prądu, sprawdzenie okien)

6. Nocne off/on (uzbrojenie dołu+wyłączenie odbiorników na dole, gniazdek na zewnątrz)

6. Połączenie domofonu z telefonem (Bramotel ?)

7. Sterowanie rekuperacją (płynne w zależności od temperatur wew/zew i ilości tlenku/dwutlenki węgla - szukam precyzyjnych czujników!)

8. Awaryjne zasilanie 12V schodów+wybranych punktów w domu.

Słowem - bardzo standardowy układ. Liczę na to, ze będę miał fajną zabawę z tym systemem i pozwoli mi on z czasem dokładać klocki do tej układanki.

Na razie zastanawiam się, jak wysterować PLC ze zdalnego sterowania. Czy ktoś ma jakiś pomysł? :roll:

Pozdr,

Bimbaj

• 2 weeks później...

Witajcie kochani

Z radością czytam o zabawkach umilających życie i idei "Domu inteligentnego".. ;)

Mam pytanko retoryczne:

Gdzie można kupić elektrozawory do CO?

Zachciało mi sie zrobić prosty patent na odłączanie wody jak wyjeżdżam z wody, a mianpowicie:

Przełącznik bistabilny w rozdzielni ( na 220V i od niego kable do 2 elektrozaworów w piwnicy ( na początku - CWU i zimna woda.. ), cobym nie musiał dmuchać po schodach do piwnicy jak wyjeżdżam i zakręcać 1500 zaworów ) ;-)

Drugie pytanko dot. Videodomofonów

Mam pociągnięty kabel 3x2x0,5 do domofonu, czy na tym kablu da rade jakis sensowny videofon założyć?

Jak zrobić videofon z 2 monitorami ( po 1 na piętro..?)

Wielkie dzieki za info..