Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Z tymi 100 zł to przesadziłeś trochę. Można kupić przekaźnik f&f chyba za ok 40. Ja trafiłem gościa, który robi mi przekaźniki za 150 zł za 4 sztuki. Tzn jeden moduł, który obsługuje 4 źródla światła. Mam tak, że każdy kanał ma 3 wejścia. 1 wejście włącza i wyłącza bistabilnie, 2 wejście zawsze wyłącza, chyba, że było wył. wtedy nic się nie dzieje, a 3 wejście włącza, chyba, że było wł. wtedy nic się nie dzieje.

Takie rozwiązanie po pierwsze jest nieco tańsze niż kupowanie gotowych przekaźników (ale niewiele), po drugie można stosować znacznie szerzej niż zwykły przekaźnik.

Na przekaźnik w sklepie elektrycznym powinieneś spokojnie przy takie ilości uzyskać rabat rzędu 15-25%.

Ponadto u mnie np. wychodzi raczej ok 30 punktów świetlnych a mam dom średniej wielkości więc te 15 to chyba zbyt optymistycznie policzone.

pozdr,

Bimbaj

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki Bimbaj bo juz myslalem ze takie sa ceny jak na Central Krakow.

Czy gdybym nie znalazl nic u siebie bylaby mozliwosc kupna tych przelacznikow u Twojego znajomego?

Powiedz jeszcze czy w twojej instalacji przewody od wylacznikow do skrzynki to sa przewody niskiego napiecia? Tzn 0,5. Tak chyba powinno byc.

Czy sa jakies strony internetowe (oprocz Central-Krakow) na ktorych mozna poczytac o podlaczaniu takiej instalacji. Tzn. nie o EIB itp. ale opartej na przekaznikach?

To nie tyle znajomy co gośc, którego znalazłem na forum elektroda.pl czy coś takiego. znalazłem czy dałem ogłoszenie - już nie pamietam. Dysponuję w razie czego namiarem - żaden problem.

Tak, do kazdego pstryczka mam puszczoną skrętkę 8x0,5. Tym kabelkiem leci 24V (z zasilacza przygotowanego również przez tego magika) i jak wraca to już trafia w odpowiednie miejsce w przekaźnik i włącza światło. Na razie w na sucho. ale działa

Przeczytaj ten wątek i wszystko bedziesz wiedzial :)

pozdr,

Bimbaj

Watek juz przestudiowalem teraz przyszedl czas na to aby ta wiedze wprowadzic w zycie. I to wlasnie przede mna.

Troche jeszcze nie rozumiem tych trzech wejsc na przekazniku. Wiem ze to jest proste ale jeszcze nie rozumiem. Jeden przelancza, drugi zawsze wlacza, trzeci zawsze wylancza. Pierwszy to wiadomo do wlacznika. Ale ten drugi i trzeci to chyba tylko do automatycznego sterowania. No ewentualnie to wejscie ktore zawsze wylancza to moze byc do wlacznika ktory wylancza wszystkie swiatla na kondygnacji.

Jak te dodatkowe wejsca zagospodarowac?

Oprocz tego te przypisanie jednemu wlacznikowi innych funkcji. Jak to sie odbywa. Wiem tylko o przycisnieciu na 2 s. i na 5 s. ale jak to dziala?

Te 3 wejścia zazwyczaj się nazywają R/S, Set i Reset.

Set i Reset można wykorzystać do:

-grupowego włączania lub wyłączania wielu świateł poprzez dodatkowy przycisk albo przez jakieś urządzenie sterujące (np. wyłączanie świateł po uzbrojeniu alarmu i wyjściu z domu)

-wymuszania włączenia lub wyłączenia pojedynczych świateł przez takie urządzenie (np. wejście do domu zapala światło w wiatrołapie, a wjazd do garażu - w garażu).

Przytrzymanie przycisku na 2 sekundy to chyba chodzi o funkcję przekaźników z Centrala polegającą na trwałym włączeniu światła, gdy jest aktywna funkcja "automatu schodowego".

W innych (zwykłych) przekaźnikach bistabilnych prawdopodobnie tego nie będzie.

Nawet nie wiedziałem, ze tak się nazywają te wejścia :) po prostu opisałem gościowi bardzo dokładnie o co mi chodzi i to zrobił. Złożył z części zaprogrmował i działa.

Damian ma rację. Te 2 pozostałe wejścia mogą służyć do ustawienia sterowania z jakiegoś PLC np. albo np. z alarmu wyłączanie wszystkich świateł po uaktywnieniu go itd.

Sky is the limit

Pozdr,

Opiszę pokrótce moje pierwsze doświadczenia z użyciem CA64 do sterowania. Może się komuś przyda, może ktoś poda jakieś konstruktywne uwagi.

Zastosowanie: Sterowanie lampkami przy schodach.

Założenia:

1.lampki świecą codziennie od 20:30 do 23:00.

2.gdy nikogo nie ma w domu lub pójdziemy spać lampki nie świecą - jedno i drugie jest równoznaczne z uzbrojeniem alarmu

Realizacja:

Lampki są sterowane wyjściem przekaźnikowym centralki.

W dload64 utworzyłem:

a.Timer "Lampki schody" - codziennie 20:30-23:00

b.wyjście "Timer schody" typu 26:Timer sterowane timerem a.

c.wyjście "Wsk.nieczuwania" typu 22:Wsk.czuw.wszystkiego - polaryzacja _ujemna_ czyli brak X przy Pol.+

d.wyjście "Lampki schody" typu 46:Iloczyn wejść sterowane wyjściem b. i

c.

P.S.

Lampki biorą w sumie jakieś 80W więc pozwoliłem sobie na wygodną dla domowników pracę ciągłą zamiast sterowania np. czujnikiem ruchu.

P.P.S.

Zauważyłem że przydałby się jakiś czujnik zmierzchowy. Zna ktoś coś taniego i gotowego? Ewentualnie bardzo prosty schemat?

Gotowce za 80zł mnie nie pociągają.

...Zauważyłem że przydałby się jakiś czujnik zmierzchowy. Zna ktoś coś taniego i gotowego? Ewentualnie bardzo prosty schemat?

Gotowce za 80zł mnie nie pociągają.

Może to :

http://www.republika.pl/tedobczyce/06.html

Dzięki. No całkiem niezłe. Domyślam się, że regulację czułości można zrobić zamieniając R2 na potencjometr (5kOhm?).

Poza tym mogę chyba zrezygnować z przekażnika i zastąpić go rezystorem (jakie R proponujesz, 2k2 może być?). A może nawet dodać LEDa do sygnalizacji. A na wejście CA64 podpiąć kolektor T2.

Czy te części są jeszcze do dostania? Bo z BC107 i RPP to miałem do czynienia jakieś 15 lat temu :D (potem nie zajmowałem się elektroniką).

Witajcie.

Mam kolejne pytanie dotyczace wylacznikow. Czy w swoich instalacjach stosowaliscie typowe wylaczniki dzwonkowe o normalnych wymiarach? W salonie wychodzi tego dosc duzo i zastanawiam sie czy nie ma jakichs tanich wylaczniow zespolonych, powiedzmy okolo 8 w jednej ladnej obudowie ktorymi mozna by sterowac oswietleniem calego pokoju. Oczywiscie nie biore pod uwage firmowych wylacznikow (EIB) ktore kosztuja grubo powyzej 100 Euro.

Czy znalezliscie cos taniego nadajacego sie do takich zastosowan?

Moja instalacja jest ciagle w fazie planowania. Na kartce doprowadzam wszystkie przewody do szafki sterujacej. I tu pytanie (Bimbaj kiedys sie nad tym zastanawial) : jaka to musi byc szafka. Glebokosc 18 cm jesli mialaby byc na pozostale instalacje np antenowe?

Witam,

nie jestem jeszcze w stanie zweryfikować, czy przyjąłem odpowiednią głębokość szafki.

Co do pstryczków, to rozmawiałem z firmą, która produkuje włączniki (serię Mega) i powiedział mi, że mozna zamówić włączniki żaluzjowe bez piktogramów (strzałka w górę i dół), natomiast jest problem, ponieważ ich się nie da równocześnie nacisnąć. Tzn się da, ale zadziała tylko jeden z nich. Podobno to się da zmienić, ale jeszcze nie oglądałem, więc nie wiem jak.

pozdr,

A może pokombinować i pogrupować w jakieś sceny świetlne. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić salon - a przy wejściu 8 przycisków - wchodzisz i przez minutę naciskasz żeby dostać to co chcesz.... A przy wyjściu wyłączasz ...

Co do jednoczesnego naciskania - po co naciskać jednocześnie? Przecież to są monostabilne - przyciskasz tylko na chwilę i zaraz puszczasz...

Macie wszyscy racje ze tych wlacznikow w salonie nazbiera sie zawsze dosc duzo. I to niezaleznie od tego czy beda one wlaczac pojedyncze lampy czy tez przyporzadkujemy im sceny swietlne. Dlatego myslalem ze moze jakis praktyk zastosowal juz jakies rozwiazanie miniaturowych wylacznikow w jednej obudowie aby nie zajmowaly one az tak duzo miejsca na scianie i wygladaly estetycznie.

Ale jak widze nikt nie znalazl chyba nic takiego. :cry:

• 2 weeks później...

watek rozrosl sie juz bardzo wiec pewnie bedziecie w stanie mi cos doradzic:

szukam systemu zdalnego sterowania oswietleniem (3-4 sceny) w jednym pokoju dla oswietlenia halogenowego 230V.

Licze ze macie rozeznanie nt jakosci i ew oplacalnosci roznych rozwiazan. Dla jednego pomieszczenia chyba szkoda sobie zawracac glowe eib wiec bede wdzieczny za pomysly (wyslalem zapytanie tez juz do kilku producentow - gira, legrand itp).