DMK 04.04.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 mam maly problem. Chcialbym wykorzystujac centrale Satel'a (w tym przypadku akurat integra 128) sterowac jednym z urzadzen. Mam podlaczony obwod przez przekaznik i chcialbym: 1. aby urzadzenie wlaczalo sie codziennie w okreslonych godzinach (no problem: ustawiam typ wyjscia 26 Timer i go konfiguruje) 2. aby urzadzenie wlaczalo sie jak zostana otwarte drzwi (no problem: kontaktron, typ wyjscia 14 i juz) 3. aby mozna bylo urzadzenie wlaczyc telefonicznie (no problem: ustawiam typ wyjscia np 64 Przekaznikowe telefoniczne i po temacie) niby wszystko super ale potrafie to zrobic tak aby dzialala jedna z tych opcji a jak zrobic aby umozliwic rownoczesne dzialania tych opcji? Zbych, damiang licze na Wasza pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 04.04.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 fajna ta "zabawka" wymyslilem sam, ale moze jest lepszy (oszczedzajacy wyjscia) sposob ustawilem sterowane wyjscie jako typ 47 "Suma logiczna wyjsc" i przypisalem 3 wyjscia (tylko logiczne a nie fizyczne) skonfigurowane tak jak w poprzednim poscie. a przy okazji - ile macie wejsc/wyjsc fizycznych? a ile wykorzystujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.04.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 fajna ta "zabawka" wymyslilem sam, ale moze jest lepszy (oszczedzajacy wyjscia) sposob ustawilem sterowane wyjscie jako typ 47 "Suma logiczna wyjsc" i przypisalem 3 wyjscia (tylko logiczne a nie fizyczne) skonfigurowane tak jak w poprzednim poscie. a przy okazji - ile macie wejsc/wyjsc fizycznych? a ile wykorzystujecie? Pewnie, że fajna zabawka Nie ma innego sposobu, na takie sterowanie. Na razie mam 72 wejścia i 32 wyjścia. Póki co wykorzystuję połowę wyjść, bo nie mam czasu na realizację planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 05.04.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 DMK:Twoje urządzenie ma działać gdy będzie spełniony warunek 1 LUB 2 LUB 3, nieprawdaż?Zdefiniuj 4 wyjście typu 46, czy 47 (nie pamiętam dokładnie) - suma logiczna wyjść - ustaw na nim że sterują nim wyjścia "1","2" i "3" i podepnij do niego urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 05.04.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 DMK: Twoje urządzenie ma działać gdy będzie spełniony warunek 1 LUB 2 LUB 3, nieprawdaż? Zdefiniuj 4 wyjście typu 46, czy 47 (nie pamiętam dokładnie) - suma logiczna wyjść - ustaw na nim że sterują nim wyjścia "1","2" i "3" i podepnij do niego urządzenie. vide 2 posty wyzej: ale i tak wielki dzieki - wiedzialem ze na Was mozna liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 05.04.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Faktycznie chyba napiję się kawy. Przy okazji: ja mam kilka wyjść z dość skomplikowanymi funkcjami logicznymi i używam kilku wyjść pomocniczych żeby to zrealizować. Czasem się zastanawiam czy nie za bardzo przekombinowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 05.04.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Faktycznie chyba napiję się kawy. Przy okazji: ja mam kilka wyjść z dość skomplikowanymi funkcjami logicznymi i używam kilku wyjść pomocniczych żeby to zrealizować. Czasem się zastanawiam czy nie za bardzo przekombinowałem jak nie tajemnica to pochwal sie tymi "kombinacjami" - moze cos wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 06.04.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 kilka kolejnych pytan do guru: 1. wiem jak skofigurowac byc wlaczyc obwod (przekaznik relpola rm z gniazdem GZ80, gdzie podlaczone styki NO), ale jak zrobic by wylaczyc obwod normalnie (np. zewnetrzne gnizada przy uzbrojeniu alarmu). Podlaczyc do przekaznika do styku NC, ale jak zaprogramowac wyjscie? Czy trzba ustawic polaryzacje na "0"? 2. jak zamontowac przekaznik relpola w puszce? 3. czy http://www.relpol.com.pl/sklep/pokaz_sklep.jsp?ID=296405ihttp://www.relpol.com.pl/sklep/pokaz_sklep.jsp?ID=296594 mozna stosowac zamiennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 07.04.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 kilka kolejnych pytan do guru: 1. wiem jak skofigurowac byc wlaczyc obwod (przekaznik relpola rm z gniazdem GZ80, gdzie podlaczone styki NO), ale jak zrobic by wylaczyc obwod normalnie (np. zewnetrzne gnizada przy uzbrojeniu alarmu). Podlaczyc do przekaznika do styku NC, ale jak zaprogramowac wyjscie? Czy trzba ustawic polaryzacje na "0"? 2. jak zamontowac przekaznik relpola w puszce? 3. czy http://www.relpol.com.pl/sklep/pokaz_sklep.jsp?ID=296405 i http://www.relpol.com.pl/sklep/pokaz_sklep.jsp?ID=296594 mozna stosowac zamiennie? Podciągnę wątek, bo ten problem mnie także bardzo interesuje. Jeśli to możliwe, to proszę o zdjęcie (pkt 2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 07.04.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 ad.1. dokładnie tak jak piszesz, czyli inny styk w przekaźniku np. NC zamiast NO, albo zmiana polaryzacji wyjścia w programie.ad.2. ale chodzi o montaż elektryczny czy mechaniczny? Elektrycznie to może przylutować krótkie przewody do wyprowadzeń przekaźnika i potem pospinać z instalacją kostką albo złączkami WAGO. A mechanicznie to wystarczy go chyba upchać - w końcu nie wypadnie.ad.3. nie wczytywałem się, ale dla przekaźników najbardziej istotne są: napięcie znamionowe cewki np. 12V DC, dopuszczalne napięcie na stykach min. 230V AC, prąd obciążenia dla styków np. 16A no i liczba i rodzaj styków. Inne dane są tutaj mniej istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.04.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Panowie, te do montarzu na szynie - montuje się na szynie w skrzynce. Tak jak normalne bezpieczniki itp. Może niech wam elektryk pokaże jak elektrykę będzie robił? Te nie do montarzu na szynie - lutuje się (ja u siebie robiłem z urzyciem płytek drukowanych uniwersalnych). Kiedyś chyba w tym wątku w czasie dyskusji o czujnikach temperatury DS18S20 stwierdziłem że układ 8 czujnikóów działa mi niestabilnie. Ktoś twierdził że jemu działa stabilnie. Z dalszej dyskusji wynikało że pod Linux'em. To teraz potwierdzam zdanie tego Ktosia - przeszedłem z Windows na Linux i rzeczywiście 8 czujników działa absolutnie stabilnie. Oprócz zmiany oprogramowania (na digitemp) nie dokonywałem innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 07.04.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Panowie, te do montarzu na szynie - montuje się na szynie w skrzynce. Tak jak normalne bezpieczniki itp.(...) Te nie do montarzu na szynie - lutuje się (ja u siebie robiłem z urzyciem płytek drukowanych uniwersalnych). problem (a wlasciwie udogodnienie) w tym ze przekazniki relpol'a serii RM (inne chyba tez) sa i do takiego i do takiego montazu, tzn, aby zamontowac na szynie wsadza sie je w dedykowane gniazda (np GT80) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 07.04.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 ad.1. dokładnie tak jak piszesz, czyli inny styk w przekaźniku np. NC zamiast NO, albo zmiana polaryzacji wyjścia w programie. ad.2. ale chodzi o montaż elektryczny czy mechaniczny? Elektrycznie to może przylutować krótkie przewody do wyprowadzeń przekaźnika i potem pospinać z instalacją kostką albo złączkami WAGO. A mechanicznie to wystarczy go chyba upchać - w końcu nie wypadnie. ad.3. nie wczytywałem się, ale dla przekaźników najbardziej istotne są: napięcie znamionowe cewki np. 12V DC, dopuszczalne napięcie na stykach min. 230V AC, prąd obciążenia dla styków np. 16A no i liczba i rodzaj styków. Inne dane są tutaj mniej istotne. dzieki, odnosnie pkt 2 myslalem ze moze sa jakies gotowe podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.04.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Panowie, te do montarzu na szynie - montuje się na szynie w skrzynce. Tak jak normalne bezpieczniki itp.(...) Te nie do montarzu na szynie - lutuje się (ja u siebie robiłem z urzyciem płytek drukowanych uniwersalnych). problem (a wlasciwie udogodnienie) w tym ze przekazniki relpol'a serii RM (inne chyba tez) sa i do takiego i do takiego montazu, tzn, aby zamontowac na szynie wsadza sie je w dedykowane gniazda (np GT80) Sorry - nie doczytałem i zrozumiałem że pytanie było o to jak montować na szynie przekaźniki przeznaczone do montowania na szynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serTom 09.04.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witam Imiennika -wadą jest cena tego rozwiązania - koszt karty i przekaźników nie jest mały - być może lepiej zrobić sterowanie tylko przez centralkę bez dodatkowych przekaźników bistabilnych. Cześć W jaki sposób chcesz sterować urzadzeniem na 230V bezposrednio z samej centralki, tzn z pominieciem przekaznika ? W takim ukladzie musialbys podlaczyc przewod fazowy np silnika rolety lub lampy bezposrednio do wyjscia centralki. Czy centralki SATEL umozliwiaja takie podlaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 09.04.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 1. Jeśli chodzi o rolety to do silników mam przewód zasilający 3-żyłowy ; L-faza, N-neutralny, PE-ochronny, przewód idzie od gniazdka do rolety u mnie 3x2,5 mm, ale spokojnie wystarczy 3x1,5 mm. Sterowanie to 2x1,0 mm od rolety do rolety itd. aż do sterownika głównego. Można też połączyć w sposób gwiaździsty tzn. od sterowniaka głównego kabelek do każdego gniazdka rolety osobno. W gwiazdę wyjdzie więcej kabla, ale zaleta jest taka, że sterownikiem można sterować każdą roletą z osobna lub wszystkimi jednocześnie. Pierwszym sposobem od rolety do rolety ... można załączać tylko wszystkie rolety jednocześnie. pora zaczac okablowanie, ale mam jescze jeden problem. chce poprowadzic okablowanie pod rolety, tak aby moc sterowac kazda pojedynczo oraz wszystkimi centralnie z centrali. jak powinienem okablowac? 1. najpierw jakby bylo "tradycyjnie" przewod 3x2,5 od rolety przez puszke (do lacznika zaluzjowego) do rozdzielnicy. czy 3 przewody sa wystarczajace czy powinno byc wiecej? jak sie podlacza gdy sie chce sterowac standardowo recznie? 2. sterowanie z wykorzystaniem centrali jak okablowac aby w celu zamkniecia/otwarcie wszytskich rolet wykorzystac jak najmniej wyjsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 10.04.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 -wadą jest cena tego rozwiązania - koszt karty i przekaźników nie jest mały - być może lepiej zrobić sterowanie tylko przez centralkę bez dodatkowych przekaźników bistabilnych. Cześć W jaki sposób chcesz sterować urzadzeniem na 230V bezposrednio z samej centralki, tzn z pominieciem przekaznika ? W takim ukladzie musialbys podlaczyc przewod fazowy np silnika rolety lub lampy bezposrednio do wyjscia centralki. Czy centralki SATEL umozliwiaja takie podlaczenie ? Miałem na myśli ekspander wyjść przekaźnikowych, gdzie przekaźniki włączałyby od razu obwód, a nie sterowałyby przekaźnikami bistabilnymi. Niestety później doczytałem, że te przekaźniczki są tylko na 40V (wg instrukcji), na obudowie mają bodajże 120V. Tak czy inaczej nie powinny być stosowane bezpośrednio do przełączania 230V. Więc chyba najtaniej to jest wyjście centralki OC plus zwykły przekaźnik 12V, styki 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 10.04.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 czy 3 przewody sa wystarczajace czy powinno byc wiecej? jak sie podlacza gdy sie chce sterowac standardowo recznie? Do sterowanego centralnie jeden więcej na uziemnienie, czyl 4x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 13.04.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Może Was to zainteresuje. Wysłałem e-maila do firmy F&F z zapytaniem, czy przekaźnik bistabilny, grupowy, hotelowy który w ofercie jest na napięcie 24VDC firma wyprodukowałaby na napięcie 12VDC. W wysłanej wiadomości zaznaczyłem, że jestem odbiorą detalicznym i nie zależy mi na zamówiniu hurtowym. Otrzymałem e-maila następującej treści. Witam,dziękujemy za zainteresowanie produktami naszej firmy. Niestety nie posiadamy w ofercie tego typu przekaźnika na napięcie 12V. Po rozmowie z działem konstrukcyjnym mam informację, że projektowanie układu z nowym zasilaczem dla małej partii towaru byłoby kłopotliwe. PozdrawiamRadosław Skonieczny Jak z tego wynika firma F&F jest mało elestyczna. Szkoda. Przekaźniki więc chyba kupię w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 13.04.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Przy przekaźnikach na 24 V są dwa problemy:1. trzeba mieć zasilanie 24V, czyli osobny zasilacz i nie możemy użyć do tego centralki, co przy okazji eliminuje nam podtrzymywanie napięcia z akumulatora (co jest zaletą i wadą - zależy od założeń).2. sterowanie wejściami przekaźnika przez napięcie 0 lub 24V - i to chyba można załatwić wyjściami OC z centralki - wystarczy połączyć kolektor czyli wyjście z przekaźnikiem a dalej do +24V. tranzystory powinny wytrzymać napięcie, bo chyba najpodlejsze są na jakieś 30V, pytanie jak z prądem (do sprawdzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts