Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Witam, mam elektryka, który nie kuma tego tak samo jak ja. Potrzebuję podłączyć gniazdka el. do centralki tak aby mozna było zaprogramować wyłaczenie wybranych obwodów (np wszytskie wyłaczone z pominięciem lodówki i pieca). Czy byłby ktoś tak dobry i opisał mi jak to zrobić (a najlepiej narysował jakiś schemacik który pokazałbym elektrykowi ) :(

Podobnie chciałbym zrobić ze światłami ale to chyba powinno działać na tej samej zasadzie :oops:

będę wdzięczny dozgonnie :)

pozdr

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam elektryka, który nie kuma tego tak samo jak ja. Potrzebuję podłączyć gniazdka el. do centralki tak aby mozna było zaprogramować wyłaczenie wybranych obwodów (np wszytskie wyłaczone z pominięciem lodówki i pieca). Czy byłby ktoś tak dobry i opisał mi jak to zrobić (a najlepiej narysował jakiś schemacik który pokazałbym elektrykowi ) :(

tez na poczatku nic nie kumalem :), ale ten watek to skarbnica wiedzy

elektryk robi "normalna instalacje", pamietajac aby obwod z lodowka i piecem (a pewnie i innymi, np zasialnie centralki alarmowej) byly na osobnych obwodow.

dla obowodow, ktore chcesz wylaczac programowalnie, podpinasz przekaznik (najlepiej taki na szyne do rozdzielnicy, np relpol serii RM http://www.relpol.com.pl/data/sklep/RM84.jpg z podstawka

GZ http://www.relpol.com.pl/data/sklep/GZ80.jpg) - do przekaznika podpinasz przewod fazowy (jako NO / NC - normalnie otwary lub normalnie zamkniety), podpinasz tez do przekaznika przewody sterujace 2x0,5, ktorymi to wysylasz sygnal z centrali.

Podobnie chciałbym zrobić ze światłami ale to chyba powinno działać na tej samej zasadzie :oops:

no prawie tak, ale jesli chcesz jednoczesnie sterowac i "tradycyjnie" i z centrali to juz troszke bardziej skomplikowane

dzieki za pomoc :)

jutro mu wszystko wyrysuję.

czy mólbyś "oświecić" mnie również jeśli chodzi o światła włączane zarówno tradycyjnie jak i automatycznie?

na wczesniejszych stronach troche o tym pewnie bylo.

ja u siebie robie prawie tradycyjnie, tzn. nie nastawiam sie za bardzo na sterowanie inne niz tradycyjnie, ale

- kazde pomieszczenie mam na osobnym obwodzie,

- do punktu swietlnego poprowadzona dodatkowa faza, ktora jest polaczona przez przekaznik i moge z centrali wlaczac przez przekaznik ten obwod (np do symulacji obecnosci)

- do kazdego lacznik mam poprowadzony kabel sterujacy, wiec moge tam w razie czego dolozyc przekaznik (mam glebokie puszki)

Polecam uwadze nastepną polską firmę oferujacą urządzenia do automatyki domowej, szczegóły są tu - ZAMEL

Mają różne moduły: przekaźniki bistabilne (również w wersji z wejściami do centralnego sterowania!), ściemniacze, automaty schodowe (również z stopniowym rozjaśnianiem i ściemnianiem), sterowniki rolet, czujniki zalania, itp.

Proponuję też odwiedzić stronę firmy F&F

Mają kilka nowych propozycji, m. in. ściemniacze dopuszkowe i na szynę oraz przekaźniki bistabilne ze sterowaniem centralnym.

• 3 weeks później...

Witam

Czy możecie mi podpowiedzieć jaki sterownik czasowy (programator czasowy) można zaprogramować na 12 włączeń/wyłączeń urządzenia na dobę ? Mile widziany na szynę DIN. Te co są na allegro mają możliwość zaprogramowania 8 włączeń/wyłączeń na dobę (chyba, żę się mylę). Dzień tygodnia nie ma znaczenia - codzień ma być taki sam program - sterowanie automatycznym podlewaniem.

Pozdro

Sławek

Witam

Czy możecie mi podpowiedzieć jaki sterownik czasowy (programator czasowy) można zaprogramować na 12 włączeń/wyłączeń urządzenia na dobę ? Mile widziany na szynę DIN. Te co są na allegro mają możliwość zaprogramowania 8 włączeń/wyłączeń na dobę (chyba, żę się mylę). Dzień tygodnia nie ma znaczenia - codzień ma być taki sam program - sterowanie automatycznym podlewaniem.

Pozdro

Sławek

włóż dwa zegary szeregowo i ustaw programy odpowiednio.

Witam

Pozdro

Sławek

Taki zegar znajdziesz w firmie F&F PCZ-521 . Ma 250 komórek pamięci (125 par wpisów zał/wył) :D

Jeszcze pytanko w sprawie rolet. Mam je załączane dwuprzyciskowym łącznikiem (jeden przycisk góra, drugi przycisk dół). Aby je zszunąc w dół lub wsunąć do kasety stoję i trzymam łącznik. Trochę mnie to irytuje ale przeboleję. Chciałbym sterować nimi z centralki - przy załączaniu alalrmu miałyby się zsunąć w dół. Wiem o wyjściach centralki, mam kabel sygnałowy pociągnięty, tylko nie wiem co zrobić przy tych łącznikach - jaki przekaźnik - czy ten który sugerował "kolega z irokezem" :) ? I skąd będzie wiadomo, w jakim położeniu będzie roleta - skoro przyjdzie sygnał z centralki, a roleta będzie opuszczona, czy przypadkiem się nie podniesie do góry??? Proszę o pomoc.

Jeszcze pytanko w sprawie rolet. Mam je załączane dwuprzyciskowym łącznikiem (jeden przycisk góra, drugi przycisk dół). Aby je zszunąc w dół lub wsunąć do kasety stoję i trzymam łącznik. Trochę mnie to irytuje ale przeboleję. Chciałbym sterować nimi z centralki - przy załączaniu alalrmu miałyby się zsunąć w dół. Wiem o wyjściach centralki, mam kabel sygnałowy pociągnięty, tylko nie wiem co zrobić przy tych łącznikach - jaki przekaźnik - czy ten który sugerował "kolega z irokezem" :) ? I skąd będzie wiadomo, w jakim położeniu będzie roleta - skoro przyjdzie sygnał z centralki, a roleta będzie opuszczona, czy przypadkiem się nie podniesie do góry??? Proszę o pomoc.

Ja jestem właśnie na etapie zakładania u siebie sterowania centralnego dla rolet. Przy każdej rolecie mam podobnie jak Ty przełącznik chwilowy, dwuprzyciskowy góra/dół. Podobnie jak Ty żeby opuścic/podnieść roletę muszę stać i trzymać przycisk, ale nie stanowi to dla mnie problemu.

Zamierzam teraz zrobić tak:

1. do każdej rolety pociągnę dodatkowo przewód dwużyłowy (można 3-żyłowy na wszelki wypadek); jedną żyłą będzię płynął prąd 230V, który bedzie podnosił roletę, a drugim który będzie opuszczał roletę

2. te dodatkowe przewody podłączę pod przekaźniki elektromagnetyczne o napięciu cewki 12v lub 24vDC; celowo cewka ma być na małe napięcie, aby w pozniejszym czasie dało się do tego połaczyć centralę i sterować centralą alarmową

3. od przekaźników bedzie biegł przewód niskonapieciowy do włacznika, którym ręcznie będę mógł zamknąć/otworzyć rolety w całym domu

Wadą takiego rozwiązania może być to że przy ręcznym zamykaniu/otwieraniu wszystkich rolet bede musiał stac i trzymać przycisk, ale mozna to rozwiązać instalując przekaźnik czasowy. Ja jednak nie bede takiego instalował, gdyż w dalszej perspektywie, jak już pisałem, całością ma sterować centrala alarmowa.

Nie martw się jeśli chodzi o to czy centala rozpozna czy roleta bedzie opuszczona czy nie. Jak roleta bedzie opuszczona, a centrala da sygnał żeby opuścić roletę to silnik rolety po prostu nie zadziała i tyle. U mnie przynajmniej tak jest że roleta kiedy się opuści/podniesie to sama przestanie pracować, nawet gdybyśmy dalej trzymali przycisk.

Pozdrawiam

Polecam uwadze nastepną polską firmę oferujacą urządzenia do automatyki domowej, szczegóły są tu - ZAMEL

Mają różne moduły: przekaźniki bistabilne (również w wersji z wejściami do centralnego sterowania!), ściemniacze, automaty schodowe (również z stopniowym rozjaśnianiem i ściemnianiem), sterowniki rolet, czujniki zalania, itp.

Proponuję też odwiedzić stronę firmy F&F

Mają kilka nowych propozycji, m. in. ściemniacze dopuszkowe i na szynę oraz przekaźniki bistabilne ze sterowaniem centralnym.

Zbych jakie są te nowe przekaźniki bistabilne ze sterowaniem centralnym, bo oprócz przekaźnika grupowego/hotelowego BIS-412 innego nie znalazłem?

Zbych jakie są te nowe przekaźniki bistabilne ze sterowaniem centralnym, bo oprócz przekaźnika grupowego/hotelowego BIS-412 innego nie znalazłem?

A przekaźnik grupowy/hotelowy nie jest przekaźnikiem z centralnym sterowaniem :roll: :lol:

Ale pisałeś, że:

a przekaźnik grupowy hotelowy nie jest ich nowym produktem. Szczerze mówiąc liczyłem na jakieś nowości w tym zakresie

A przekaźnik grupowy/hotelowy nie jest przekaźnikiem z centralnym sterowaniem :roll: :lol:

Ale pisałeś, że:

a przekaźnik grupowy hotelowy nie jest ich nowym produktem. Szczerze mówiąc liczyłem na jakieś nowości w tym zakresie

Wydawało mi się, że wcześniej go nie było :(.

Przykro mi, że jesteś rozczarowany.

• 4 weeks później...

Też mam 8 DS18B20 na jednym comie. Trochę to niestety jest nieprzewidywalne - ponieważ inerface COM - 1-Wire jest robiony we włanym zakresie a DS18B20 pobierają duże moce do zasilania - to czasami działają wszystkie 8 - a czasami np. tylko 6. I nie dopatrzyłem się żadnej reguły.

Może to jest kwestia topologii układu?

Ja gdzieś wyczytałem, że odległość po kabelku do każdego musi być inna i to w odstępach 2 metry. Tak zrobiłem i nie mam problemów.

Też com / 1-wire robiłem sam.

Grzegorz

Przy większej ilości czujników, zwłaszcza w topologi gwiazdy występują zakłócenia spowodowane odbiciami sygnału. Jest to opisane na stronie :

http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/148 .

Na stronie tej są też podane rozwiazania tego problemu. Najprostszym jest podłączenie lini DATA każdego czujnika do magistrali za pośrednictwem rezystora 100 - 150 omów. Dodatkowo każda odnoga "gwiazdy" też na lini DATA powinna mieć taki rezystor. Dopiero wtedy wszystko działa bezproblemowo i przewidywalnie. Przy większej ilości czujników (ponad 10 szt) konieczne jest zasilanie zewnętrzne (połączenie trzyprzewodowe). Aktualnie na interfejsie 1-wire wykonanego samodzielnie odczytuję temperaturę z 31 czujników DS18B20.

ja może cuś z tej samej beczki ale jakby z innej strony

zaczytuję się od jakiegoś czasu w ten wątek, ponieważ jestem na etapie planowania instalacji w moim domku

- firma, w której pracuję jest producentem obudów teleinformatycznych, energetycznych - stąd planuję pozyskać mechanikę

- firma córka poszywa szafy - robiąc rozdzielnie i przełacznice, sprzedaje także elementy okablowania - więc stąd pozyskam kable, know-how itd

ale okazuje się także, że grupa informatyków zatrudniona w firmie córce może mi pomóc przy realilzacji "inteligentnej instalacji"

do niedawana podzielałem zdanie, że to grupa nierobów, którzy 2 lata siedzą nad czymś z czego nie było ani złotówki zysku

chyba zweryfikuję moje zdanie, ale proszę fachowców o opinię

bo ja powiedzmy znam się trochę na automatyce ( ale procesów produkcyjnych )

proszę o opinie w jakich obszarach mogę wykorzystać moje dobre kontakty z szefem projeku

http://zpas.pl/index.php?idl=6&idp=0&id=1&sid=0

Piotrek

• 3 weeks później...

Pisałem już w wątku o instalacjach alarmowych, ale napiszę i tutaj.

Także jako przestrogę.

Wygląda na to że poszły mi dwa ekspanedry wyjść przekaźnikowych. :(

Jak nie było mnie w domu, to był chyba jakiś zanik napięcia (budzik się wyzerował). Centrala CA64 sygnalizowała awarię - nie widziała żadnego ekspandera. Po kolei sprawdziłem - obydwie szyny centrali działają, 3 z 5 eskpanderów także.

Ale jak podłącze jeden z tych dwóch trefnych, to centrala nie widzi żadnego. Dokładnie efekt pojawia się po podłączeniu linii CLK.

Dioda na ekspanderze świeci ciągle (nie miga).

Czy ktoś przerabiał już takie coś? Czy obejmuje to gwarancja? Iść do sklepu gdzie kupiłem (nie wiem czy znajdę paragon), czy też wysyłać do producenta? Ile może kosztować jeśli nie obejmie gwarancja?

Być może były jakieś przepięcia, ale wszystkie inne urządzenia w domu działają.

Przy okazji doszedłem do wniosku, że trzeba bardzo sensownie podłączać wyjścia - czy ma być NC czy NO z ustawioną polaryzacją pozytywną czy negatywną. Wtedy nawet jak szlag trafi ekspander, to sterowany obwód jest w bardziej porządanym stanie (wł lub wył.).