Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Witam po raz 1 :D

to na wstepie zaoszczedze ci rozczarowan...

to nie takie proste... jak na pierwszy rzut oka wyglada...

wszystko dziala ladnie jak jest w domciu na niewielkich odleglosciach i bez zaklocen.

sytuacja sie zmienia kiedy w gre wchodza niskie/wysokie temperatury zaklocenia i generalnie wysoka dostepnosc (przeciez nie bede recznie otwieral bramy jak braknie pradu albo elektronika padnie!)

poczatkowo chcialem uzyc swiatlowodow ale... koszty urzadzen zabijaja...

skonczylo sie na rs485 i 1-wire na odleglosciach powyzej 20m. dlugosc niektorych kabli przekracza 200m, a dzialaja na 9600 bez problemow).

kluczowe elementy systemu sa podpiete do wydzielonego vlanu w osobnej galezi ethernetowej 2 firewallami z dostepem przez ipsec'a.

glowny modul jest zrobiony na atmedze 128, moduly pomocnicze na atmega8 (do zarzadzania rs485 i 1-wire)

modul komunikacyjny jest zrobiony na tym:

http://www.propox.com/products/t_129.html

modul komunikacyjny sluzy tylko do komunikacji i logowanie (nie bedzie potrzeby posiadania wlaczonego caly czas komputera - jest 8Mb na logi).

nastepna wersja bedzie zrobiona na AT7SAM7EX256... ukladzik juz mam... ma on wewnetrzna sprzetowa enkrypcje... pozwoli to na kodowanie danych bez uzycia zewnetrznego ipsec'a... chociaz tak naprawde nie jestem do konca przekonany czy bedzie to optymalne... w koncu jak skoncze to nie bedze tego predko zmienial... a standardy bezpieczenstwa zmieniaja sie ciagle... a ja chce miec system uzyteczny - nie zamkniety!

bardzo dlugo np. szukalem dobrych i tanich czytnikow kart zblizeniowych...

az w koncu znalazlem... tu http://www.netronix.pl/pl/index.php

mam juz jeden w testach... wyglada na to ze dziala... zobaczymy jak sie w zimie na mrozie bedzie spisywal...

pamietaj ze zeby system byl niezawodny musi byc dobrze przemyslany... od podstaw... to nie takie latwe...

ja swoj robie juz pare lat... i ciagle konca nie widac... bo albo kupujesz standardzik... czyli bez wodotryskow... albo robisz na miare - a wtedy albo cena zabija albo kupe czasu potrzeba

proponuje zaczac od ups'a i agregatu pradotworczego... ja calkiem serio!

wydzielenia osobnych lini zasialania itd... to podstawy.

najleprza elektronika bez pradu to tylko zlom!

bardzo waznym problemem zupelnie nidocenianym w 'robionych' instalacjach jest servisowalnosc systemu.

poczatkowo wszystko mialem na pajakach i badziewiastych plytkach...

teraz robie 'inventaryzacje' i przenosze wszystko na plytki ze zlaczami (zaledwie 4 plytki :) ) tak zeby jak cos sie zchrzani mozna bylo tylko wylaczyc wymienic i wlaczyc.

powodzenia

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mario_pab dzieki, ale jak realizujesz u siebie gdy masz kilka, a nawet kilkanascie funkcji w jednym pomieszczeniu, nie chce miec calej baterii wlaczników w rzędzie, to zajmuje pół ściany, nie mówiąc o spamietaniu który co robi

U mnie na razie system działa w bardzo szczątkowej formie.

Oswietlenie mam oparte o przekaźniki bistabilne, co daje mi w przyszłości dużą elastyczność systemu na ewentualne zmiany.

U siebie planuję "łopatologiczną obsługę oświetlenia", tzn. włącznikiem dzwonkowym światło załączam i wyłączam, czyli bardzo podobnie jak w tradycyjnej instalacji. Nie chcę, aby określone sceny świetlne załączane były za pomocą przycisków na ścianach, gdyż może się okazać, że poza mną nikt nie będzie mógł się w tym wszystkim połapać. Pisał o tym ZBYCH w początkowym okresie istnienia tego wątku i ja ten pomysł podłapałem. W przyszłości jak będę chciał robić sobie sceny świetlne to zastosuję do tego pilot, a całość będzie sterowana centralą alarmową.

Troszkę inaczej chce zrobić np. w przypadku oświelenia schodów. Chciałbym tam zastosować przekaźnik bistabilno-czasowy:

- jedno naciśnięcie przycisku załączy oświetlenie na określony czas,

- dwa szybkie naciśnięcia załączą oświetlenie na stałe (przydatne np. przy sprzątaniu)

- dodatkowo możliwość załączania/wyłączania oświetlenia przez centralę.

Być może zastosuję jeszcze czujki ruchu, ale nie wyprowadziłem wcześniej odpowiednich przewodów i teraz mam problem. Zgodnie z tym co pisał ZBYCH "alarmowe" czujki ruchu nie nadają się niestety do sterowania oświetleniem.

• 1 month później...
  • 1 month później...

hej,

przepraszam z gory za ignoranckie pytanie, bo nie sledze watku w szczegolach od poczatku...

czy bylo juz o sterowaniu bramami z satela..?

potrzebuje wysterowac 3 bramy z przynajmniej 3 lub 6 czujnikami kart zblizeniowych (wersja max, wesja min 2 bramy 2 czytniki). nie chce kupowac 3 osobnych central tylko pozenic wszystko razem, ale przegladajac strone satela nie znalazlem konkretnego modulu do sterowania brama.

a tak w ogole to dlaczego akurat satel (caly watek zdominowany przez jednego producenta, hm...), nie ma konkurencyjnych produktow?

jezeli sa to jakie i czy ktos moze powiedziec jakie sa silne i slabe strony proponowanych rozwiazan?

szukam naprawde dobrego rozwiazania.

z gory dzieki

hej,

przepraszam z gory za ignoranckie pytanie, bo nie sledze watku w szczegolach od poczatku...

potrzebuje wysterowac 3 bramy z przynajmniej 3 lub 6 czujnikami kart zblizeniowych (wersja max, wesja min 2 bramy 2 czytniki). nie chce kupowac 3 osobnych central tylko pozenic wszystko razem, ale przegladajac strone satela nie znalazlem konkretnego modulu do sterowania brama.

a tak w ogole to dlaczego akurat satel (caly watek zdominowany przez jednego producenta, hm...), nie ma konkurencyjnych produktow?

jezeli sa to jakie i czy ktos moze powiedziec jakie sa silne i slabe strony proponowanych rozwiazan?

z gory dzieki

Satel w swojej ofercie nie posiada rozwiazan typowych do bram. ale jego produkty CA64 i INTEGRA moga słuzyc do tego celu.do dodatkowych expanderow czytnikow kart podłaczasz sterowniki bram i odpowiednio oprogramowujac centrale uzyskujesz to czego oczekujesz.

hej,

z gory dzieki

No właśnie, dlaczego akurat Satel? Dlaczego Satel ma być rozwiązaniem odpowiednim do Twoich potrzeb?

My tu piszemy o centralach Satel, ale w innych zastosowaniach (systemy alarmowe i prosta automatyka domowa) i Satel jest tu bezkonkurencyjny. Po prostu nie ma innych central o tak rozbudowanych funkcjach sterujących :).

Widzę, że chciałbyś, abyśmy odrobili za Ciebie pracę domową :wink: :lol:

Nie podałeś jednak żadnych szczegółów. Napisz coś więcej. Czemu ma służyć takie rozwiązanie (sterowanie napędów bram na karty zbliżeniowe)?

• 3 weeks później...

witam

chcialem w domu zrobic inteligentna instalacje oswietleniowa, dlatego do kazdego wlacznika dodatkowo dociagnalem jedna zyle, idea byla taka ze jak podam na nia zasilanie to ona poda napiecie na zarowke i bedzie jasnosc. Ten pomysl jest niezly i wszystko fajeni tytlko nie bardzo moge przy nim zgasic zarowke zapalona zwyklym wlacznikiem (do zgaszenia chcialbym wykorzystac ten jeden dodatkowy przewod podajac lub odlaczajac od niego napcie). Wymyslilem ze moze molbym zastosowac wylacznik schodowy, tylko czy wtedy jeden dodatkwoy przewod pozwoli mi zgasic a potem zapalic lampe?czy moze przy kazdym wlaczniku powinny byc dwa?Mozna jakos inaczej to rozwiazac?

dziekuje

arek

czy ktos moze polecic mi producentow przkaznikow?

kiedys to mialem wszystko ladnie pozapisywane w plikach ale po formacie szlag to trafil...byli chyba dwaj czy trzej polscy producencji...najlepiej zeby bylo to latwe w montazu(nie chcialbym tego lutowac)

chodzimi o przekazniki 220V, cewka 12V, nie musza byc bistabilne.

dziekuje

arek

czy ktos moze polecic mi producentow przkaznikow?

kiedys to mialem wszystko ladnie pozapisywane w plikach ale po formacie szlag to trafil...byli chyba dwaj czy trzej polscy producencji...najlepiej zeby bylo to latwe w montazu(nie chcialbym tego lutowac)

chodzimi o przekazniki 220V, cewka 12V, nie musza byc bistabilne.

dziekuje

arek

Jednym z większych polskich producentów przekaźników jest RELPOL.

Wełniak

Jednym z większych polskich producentów przekaźników jest RELPOL.

Wełniak

ja znalalzlem

http://www.relpol.com.pl/index.jsp

http://www.central.krakow.pl/index_pl.htm,

http://www.astat-przekaznik.com.pl/

http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx

http://www.fif.com.pl/

ale tylko z tych ostatnich udalo mi sie ustalic ze potrzebuje model p1p i ze kosztuje on 22zl, do reszty katalogow moja wiedza elektryczna chbya jest za mala:(

moze ktos moglby mi pomoc?

dziekuje

pzdr

arek

Witam! Może tutaj ktoś coś wie na interesujący mnie temat: http://www.schalk.de/de/produkt.php?id=br&br=FUNKSCHALTSYSTEM takie coś. Drogie , w Polsce spotkaliscie się z czyms takim?

Dodam jeszcze tylko, że to stronka firmy produkującej urządzenia do zdalnego sterowania aparatami elektrycznymi. Z tym, że jest to oferta raczej dla profesjonalistów (chociaż nie tylko ) wystarczy spojrzeć na wykonanie tych urządzeń! Jest to o tyle ciekawe, że odbiornikiem jest przekaźnik -2, -3, -4, -5 lub -6 cio torowy. Innymi słowy przy jego pomocy można zał/wył. do 6-ciu urządzeń niezależnie. Sygnał jest przenoszony drogą radiową tzn. nadajnik i odbiornik nie muszą się "widziec", przez co jest stabilniejszy, a poza tym przenika np przez ścianę. Podobnie działają wyłączniki zdalne alarmów samochodowych. Jest to o tyle fajne, że odbiornik można zamontować w rozdzielni, lub na zewnątrz w jakiejś obudowie hermetycznej w niewidocznym miejscu i załączać i wyłączać urządzenia przy pomocy pilota. I nie tylko załączać i wyłączać, ale np. oświetlenie ściemniać i rozjaśniać. Itd, itd, ale cena jest zaporowa, dlatego poruszam ten temat na forum. Rozwiązanie nie jest nowe, bo montowałem to już kilka lat temu. Spotkaliście się z czymś takim, ale w polskim wykonaniu? Z autopsji wiem polskie to wcale nie koniecznie oznacza gorsze, a w przypadku tego typu urządzeń na pewno tańsze. Wie ktoś gdzie można to kupić w przystępnej cenie?

Spotkaliście się z czymś takim, ale w polskim wykonaniu? Z autopsji wiem polskie to wcale nie koniecznie oznacza gorsze, a w przypadku tego typu urządzeń na pewno tańsze. Wie ktoś gdzie można to kupić w przystępnej cenie?

nie jestem specem w tej dziedzinie, ale od jakiegos czasu interesuje sie tym tematem i przypomina mi to system firmy moeller.

Sprobuj na http://www.xcomfort.pl

Spotkaliście się z czymś takim, ale w polskim wykonaniu? Z autopsji wiem polskie to wcale nie koniecznie oznacza gorsze, a w przypadku tego typu urządzeń na pewno tańsze. Wie ktoś gdzie można to kupić w przystępnej cenie?

nie jestem specem w tej dziedzinie, ale od jakiegos czasu interesuje sie tym tematem i przypomina mi to system firmy moeller.

Sprobuj na http://www.xcomfort.pl

Witam wszystkich.

To mój pierwszy wpis w tym temacie, ale mam nadzieję, że nie ostatni.

Z automatyką wiele wspólnego nie mam. Kiedyś skończyłem dwudniowy kurs EIB ale z uwagi na cenę tego systemu nie planuję jego zastosowania. Owszem jest tam sporo fajnych bajerków i instalacja jest w miarę prosta, ale... jak powiedział prowadzący szkolenie "EIB to zabawka raczej dla zamożnych, większość funkcji można zrealizować przy użyciu tradycyjnej aparatury elektrycznej typu przekaźniki, zegary itp"

Na razie jestem na etapie załatwiania papierowych formalności w związku z budową domu, ale o instalacjach myślę już teraz.

Generalnie takie mam założenia:

Zamierzam zakupić (co mam nadzieję nastąpi najpóźniej do końca lutego br) centralnę Integra 128 i w zależności od potrzeb karty z wyjściami przekaźnikowymi lub zwykłymi NO/NC. Na razie do testów i nauki.

Instalacje elektryczną mam zaprojektowaną w taki sposób, że z każdego pomieszczenia idą do szafy sterująco-zasilającej obwody oświetleniowe i zasilające. Każde pomieszczenie jest zasilane indywidualnie (nie licząc wydzielonych obodów pralki, zmywarki, lodówki etc), także nie będzie historii w stylu zabezpieczenie z pokoju wyłącza mi przy okazji gniazdka w kuchni i na korytarzu.

Oświetlenie - Nie planuję zabawy w sceny świetlne. Sterowanie będzie dwojakie: tradycyjne i poprzez centralę. Zastosuję przekaźniki bistabilne z torami Set/Reset. Głównie z tego powodu, że przewiduję montaż w pomieszczeniach 2-3 wyłączników (w zależności od potzeb) a nie chce mi się bawić w kombinacje z wyłącznikami schodowymi i krzyżowymi. Dodatkowo ubzdurałem sobie, że chciałbym mieć kilka wyłączników "panikowych" do zapalania wszystkich świateł w całym domu i jego otoczeniu. Mam też zamiar robić centralne wyłączenie (zasilanie ma pozostać tylko w niezbędnych obwodach) po zazbrojeniu alarmu.

Gniazda - Na chwilę obecną nie przewiduję sterowania indywidualnymi gniazdkami. Co najwyżej wydzielonymi obwodami (ozdoby świąteczne, zasilanie w ogrodzie). Wszystkie linie gniazd będą jednak podpięte pod stycznik/przekaźnik, tak żeby można było je centralnie wyłączyć (podobnie jak przy oświetleniu zasilanie pozostanie tylko tam gdzie niezbędne).

Kilka obwodów specjalnych: min podpatrzone w tym temacie automatyczne zapalanie światła od spiżarni, tak samo w kotłowni, schowku. Nocne oświetlenie drogi do WC i kuchni. itp

Nawadnianie trawnika - sterowanie czasowe + integracja z czujnikiem wilgotności

Rolety - centrala (timer) + sterowanie ręczne

Alarm - mam zamiar skonsultować ją z jakimś fachowcem. Na razie nie zagłębiałem się w temat

Garaż - w moim wypadku garaż będzie przyklejony do domu, ale nie będę miał przejścia z jego wnętrza do domu. Jest to jakaś niedogodność (lub nie, zależy jak kto patrzy), ale niestety nic na to nie poradzę. Zamierzam zintegrować otwieranie bramy wjazdowej na posesje z otwieraniem bramy garażowej. Oczywiście chciałbym także zachować możliwość otwierania ręcznego (na wypadek awarii).

Oświetlenie i zasilanie gniazd podepnę pod centralę.

Ogrzewanie - będę miał kocioł na paliwo stałe, do tego jako uzupełnienie panele słoneczne (chociaż tutaj jeszcze nie zostało to postanowione). W obecnym miejscu zamieszkania mam też taki kocioł, który oprócz grzejników zasila też obwód CWU. Chodzi to na osobnym sterowniku. Działa całkiem dobrze i taki sam układ zamierzam powtórzyć. Grzejniki będą wyposażone w zawory termostatyczne. Chyba, że ma może ktoś doświadczenie w automatycznym sterowaniu tego typu instalacją?

Pod centralę na pewno podepnę pompę cyrkulacyjną CWU, tak żeby bez sensu nie pracowała wtedy kiedy nie jest to potrzebne.

Antena TV - zamierzam rozprowadzić kable po całym domu. W miarę funduszy chciałbym zainwestować w 1-2 kamery.

Na razie to tyle. Trochę się rozpisałem, ale to w sumie taki temat :)

Na tą chwilę nie przewiduję zabawy w "symulację obecności". Jak ktoś będzie chciał mnie okraść to i tak to zrobi.

Mam tylko pytanie do znawców Integry. Czy mogę pod wejście NO podłączyć zwykły wyłącznik chwilowy, który będzie dawał impuls do załączenia czegoś.

Bo rozumiem, że sterowanie oświetleniem podłączam pod przekaźnik bistabilny i wejście s/r. Nie angażując w to centrali.

Pozdrawiam

Paweł

Witam

Cieszę się że i ja mogę wrzucić jakiegoś pomysła. Wiosną zaczynam budowę domu z bali ja wszystkim wiadomo jest to materiał dość łątwo palny, a zdrugiej strony nadmiar wody również mu nie służy. Instalacja odbiorcza będzie wykonana w 3 rozdzielnicach główna-parter tam będzie serce PLC Easy, garażowa i piwnica tam będzie rozszerzenie PLC dodatkowo przy głównej panel MFD800 co by wyświetlał różne komunikaty. Każdy włącznik, punkt świetlny czy gniazdko dostaną oddzielny przewód oraz swój włąsny bezpiecznik oprócz oświetlenia łączonego w grupy. Poza scenami świetlnymi, sterowaniem oświetleniem na zewnątrz oraz nawadnianiem będzie również funkcja wyłączania wszystkich zbędnych obwodów (oprócz lodówki, kotła, systemów kontroli i nadzoru i oświetlenia) przy uzbrojeniu centralki alarmowej, ale również zamykanie zaworu za hydroforem (własna studnia) gdyby trachnął wężyk. Będzie również instalacja tryskaczowa w garażu który tak się skłąda jest pod sypialnią będzie ona uruchamiana z czujek dym-gaz zasilana w wodę z hydroforu z przed zaworu odcinającego. W rozdzielnicy zastosowałem przełącznik faz który w przypadku zaniku 1 z 3 wybierze kolejną zdrową i pociągnie cały system. Gorzej będzie jak cdechną wszystkie 3. Myślę o jakimś UPSie z dodtkowymi bateriami żeby pociągnął parę godzin systemy podtrzymania życia.

Zacząłem już coś skłądać może do wiosny skończę wydrutuję, zaprogramuję PLC i zrobię do tego solidną dokumentację.

Moje wypocinki 1#3:

http://www.colbas.webpark.pl/rozdzielnica.jpg

Pozdrawiam

Rajmund