Witalis 03.02.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Podbiję trochę temat. Dowiedziałem się, że SATEL planuje w najbliższym czasie wypuścić moduły rozszerzeń w wersji na szynę TS-35 Czyli miodzio. Wszystko będzie można integrować w jednej szafie Dobra nowina Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat? Kiedy i jakie bedą to moduły ? Wstrzymał bym się ze swoimi projektami tylko nie wiem jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.02.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Mam pytanie, będę miał grzanie podłogowe elektryczne akumulacyjne w podlodze."Zakupy" robię firmy Elektra.http://www.elektra.pl/index.php?level=5&dzial=2_2_8_3Jakie polecacie urządzenia do sterowania tym ogrzewaniem.Każde pomeiszczenie ma być osobno sterowane i temperarurą i czasowe, na różne dni itd.Elektykiem nie jestem i za bardzo na tej całej automatyce się nie znam ale coś musze wybrać i wymyśleć do regulacji.Acha dom bardzo energooszczędny ale nie pasywny. proszę o pomoc. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 04.02.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam Czy macie może na oku jakiś sprzęt który umożliwia zarządzanie górą kabli schodzącą się w jednym miejscu. Chodzi mi o jakiś system zarządzania kablami elektrycznymi tak by można było w łatwy sposób dokonywać modyfikacji w kablach - powiedzmy może coś na wzór patchpaneli w kablach sygnałowych. Zastanawiam się jak po jakimś czasie będzie wyglądała szafa krosownicza bez takiego systemu jeśli co jakiś czas będziemy dokonywać jakiś modyfikacji , za jakiś cza moja małżonka zadecyduje sobie że lampka nr 3 ma się zapalać razem z lampką nr 5 a nie tak jak to było dotychczas z lampką nr 4 i jak zacznę przepinać to kablami to moim zdaniem po jakimś czasie będzie dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemar123 04.02.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Cześć Przeczytałem większość tutejszych wątków dotyczących sterowania przez Satel Integra prostą automatyką domu. Kopalnia wiedzy, a ten wątek jest niesamowity. Uznałem, że porównaniu do instalacji dedykowanych inteligencji zastosowanie centralki może w całkiem sporym zakresie ograniczyć koszty. EIB, LCN. IDRA i inne standardy, to kilkukrotnie wyższe koszty wejść/wyjść cyfrowych i analogowych, nie wspominając i zjadających kasę firmowych przejściówkach, konwerterach itd. W dodatku centralkę alarmową i tak w większości domów się stawia, zatem jeśli tylko można w niej oprogramować trochę automatyki, to rozwiązanie wydaje się idealne. No i są wyjścia typu roletowego, czyli na "dzień dobry" obniżaja się koszty sterowania roletami, które wymaga specjalizowanej cetralki roletowej (u mnie 4 szt., czyli z ponad 2 tys.). Rewelacja. Pełen optymizmu udałem się na spotkanie z dostawcą, a następnie instalatorem, aby przed zakupem upewnić się i zobaczyć na własne oczy jak się sprzęt konfiguruje, ustawia zależności pomiędzy czujkami na wejściach, itd. Lubię zobaczyć, zanim podejmę ostateczna decyzję. I tu zaczęły się schody, ponieważ na spotkaniu okazało się, że - jest problem z jednoczesnym funkcjonowaniem "automatyki" i funkcjami alarmowymi - tzn. albo używamy centralkę jako alarm, albo do sterowania, inaczej nietrywialnie się to konfiguruje, albo nawet w ogóle się nie da - jest jakiś kłopot z definicją stref, gdzie czujki należą do jednej albo do drugiej, ale nie jednocześnie do dwóch stref (pewnie tak) i w ogóle to za dużo wymagam, ponieważ to tylko centralka alarmowa i tyle - nie ma możliwości ustawiania nawet prostych operatorów logicznych pomiędzy wejściami - jest tylko i wyłącznie "OR", później dostałem info, że jednak może być "AND", ale w DLOADX i tak nie znalazłem takiego miejsca - drugi wariant - można używać AND i OR ale tylko w trybie "uzbrojonego alarmu", a normalnie centralka może wystawić na wyjście stan wejścia (wewnętrznej czujki ruchu), ale nie ma mowy o jakichkolwiek operatorach - wejścia można powiązać z wyjściami, ale jak już zwiążemy konkretne wejście (czujka ruchu w domu) z innym (czujnik zmroku na zewnątrz), i na tej podstawie wyzwolimy wyjście (zapalenie na 30s światła na korytarzu), to nie można ponownie użyć czujki zmroku z innym wejściem i wyjściem A ja wymyśliłem sobie, że odpalę alarm w strefie poza domem, a jednocześnie w domu centralka będzie mi dzięki wewnętrznym czujkom alarmowym i czujnikowi zmroku sterować światłem w korytarzu albo uruchamiać pompkę cyrkulacyjną w domu. A po uzbrojeniu alarmu przy wyjściu z domu powyższe czujki w domu będą używane jako czujki alarmowe. Oczywiście zakładam, że i tak jakieś elementy typu przekaźnik sterowany wyjście centralki byłyby niezbędne. OK, pomyślałem sobie, jest kilka możliwości 1. zbyt wiele wymagam, i to nie jest sprzęt do automatyki, a alarmu, ale w takim razie o czym wy tu piszecie przez ostatnie 2 lata ? 2. da się zrobić, to o czym piszecie, ale wymaga to takich manewrów i kombinacji podczas konfigurowania, że powstały wielbłąd w niczym nie przypomina konia, ma 7 nóg, 3 szczęki, 1 rękę, ale ostatecznie trochę strzeże dom i trochę zapala w nim na życzenie jakieś światła, a nie boi się go tylko programista-alarmista, który jest jednocześnie właścicielem domu 3. po prostu nie trafiłem do właściwych osób od centralek, tzn. są one właściwe do alarmu, ale absolutnie nie do pomocy przy czymś więcej Przeczytałem sporo wątków instalacyjnych z tego forum, i po prostu nie wiem co myśleć. Z opisów wynika, że da się to zrobić. Z krótkiego rozpoznania, że nie, albo, że jest to bardzo trudne. Mógłbym się oczywiście przekonać sam kupując centralkę z zasilaczem i bawiąc się przez miesiąc, ale istnieje ryzyko, że ponieważ nie jestem fachowcem w temacie alarmów (jeszcze to zrobiłbym coś, co i tak uniemożliwiłoby działanie centralki w jednym albo drugim zastosowaniu. Zatem mam pytania do ekspertów 1. jak jest naprawdę ? 2. czy można zrobić sterowanie niezależne do funkcjonowania alarmu ? 3. może się da to zrobić, ale konieczna jest druga Integra (do automatyki), niezwiązana z tą pierwszą-alarmową (3-4 tys. za 100 we/wy to i tak nic przy LCN) Jeśli jest tu guru w tym temacie, który w dodatku prowadzi stosowną działalność w Wielkopolsce i jest zainteresowany, to proszę o kontakt. Chciałbym skorzystać z jego usług. Help, help, help Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 05.02.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam Czy macie może na oku jakiś sprzęt który umożliwia zarządzanie górą kabli schodzącą się w jednym miejscu. Chodzi mi o jakiś system zarządzania kablami elektrycznymi tak by można było w łatwy sposób dokonywać modyfikacji w kablach - powiedzmy może coś na wzór patchpaneli w kablach sygnałowych. Zastanawiam się jak po jakimś czasie będzie wyglądała szafa krosownicza bez takiego systemu jeśli co jakiś czas będziemy dokonywać jakiś modyfikacji , za jakiś cza moja małżonka zadecyduje sobie że lampka nr 3 ma się zapalać razem z lampką nr 5 a nie tak jak to było dotychczas z lampką nr 4 i jak zacznę przepinać to kablami to moim zdaniem po jakimś czasie będzie dramat. Najlepsza metoda to zakup oznaczników i dokładne opisywanie każdego obwodu. Chyba, że masz w domu EIB, wtedy sobie wszystko możesz załatwić programem komputerowym, bez potrzeby przepinania zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 05.02.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Znana ogólnie firma Moeller ma w swojej ofercie przekaźniki z opcją centralnego sterowania. Tutaj można pobrać katalog. http://moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=28&DokumID=3&StartNodeID=-1&DokTyp=W Myślę, że może to być ciekawa alternatywa dla propozycji Central Kraków, a na pewno mniej "egzotyczna". Tutaj znajdziecie taki krótki artykuł na ich temat. Niestety pochodzi z archiwum gazety, więc jest bez zdjęć. Jakby co to mogę zeskanować i przesłać mailem. http://216.239.59.104/search?q=cache:ajqlUX93uIgJ:www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006_05/46.htm+przeka%C5%BAnik+Z-SC&hl=pl&ct=clnk&cd=3&gl=pl&client=firefox-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 05.02.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Niestety nie ma edycji postów na tym forum, a szkoda, bo znalazłem jeszcze jedną firmę, która ma w ofercie przekaźniki z możliwością centralnego sterowania: ABB Katalog znajduje się pod poniższym linkiem http://www.abb.pl/cawp/plabb043/f16a26c8e28821b4c125721000305918.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 06.02.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 mam pytanko... niestety nie znalazlem czasu zeby przeczytac wszystkie strony tego watku potrzebuje na dniach kupic kable na instalacjie, tylko nie dokonca wiem jakie i ile... chcialbym do gniazdek doprowadzic kabel 3*25mm2 mysle ze po jednym obwodzie na jedna kondygnacje (kabel pobiegnie od rozdzielni i przez puszki rozejdzie sie po wszystkich gniazdkach na kondygnacji), jesli chodzi o oswietlenie to chcialbym zastosowac do kazdego puktu swietlnego osobny kabel z rozdzielni a sterowanie zrobic niskonapieciowo, i teraz to pytanko: czy do punktow swietlnych musze prowadzic kabel 3*1,5 czy moge jakis o mniejszym przekroju (jali tak to jaki) i co na to odbiorca instalacji ? co zrobic zeby zaoszczedzic na dlugosci kabli, moze poprowadzic 3*2,5 na poddasze, tam zrobic skrzynke i z tamtad rozprowadzic juz cienszy kabel do punktow swietlnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 07.02.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 mam pytanko... niestety nie znalazlem czasu zeby przeczytac wszystkie strony tego watku potrzebuje na dniach kupic kable na instalacjie, tylko nie dokonca wiem jakie i ile... chcialbym do gniazdek doprowadzic kabel 3*25mm2 mysle ze po jednym obwodzie na jedna kondygnacje (kabel pobiegnie od rozdzielni i przez puszki rozejdzie sie po wszystkich gniazdkach na kondygnacji), jesli chodzi o oswietlenie to chcialbym zastosowac do kazdego puktu swietlnego osobny kabel z rozdzielni a sterowanie zrobic niskonapieciowo, i teraz to pytanko: czy do punktow swietlnych musze prowadzic kabel 3*1,5 czy moge jakis o mniejszym przekroju (jali tak to jaki) i co na to odbiorca instalacji ? co zrobic zeby zaoszczedzic na dlugosci kabli, moze poprowadzic 3*2,5 na poddasze, tam zrobic skrzynke i z tamtad rozprowadzic juz cienszy kabel do punktow swietlnych? Rozumiem, że do gniazdek 3x2,5mm2 a nie 3x25mm2 Jest to dobry przekrój, zapewniający wystarczającą długotrwałą obciążalność prądową. Zakładam, że przewód to jakiś YDY lub YDYp. Rozumiem, że będziesz gniazdka dzielił na obwody, a nie wszystkie łączył w jednej linii. Co do oświetlenia to 3x1,5mm2 też jest dobrym wyborem. Kiedyś był jeszcze w sprzedaży 3x1mm2 ale od dłuższego czasu już go raczej nie uświadczysz. Zamieniać na mniejsze przekroje nie ma sensu. Chcesz żeby Tobie lampa mrugała?. Możesz zrobić 2 rozdzielnie, tak jak to opisałeś. Z tym, że tor prądowy pomiędzy nimi musisz puścić przewodem przynajmniej 3x4mm2. Z tej drugiej rozdzielni wyciągnij jeszcze obwody gniazd elektrycznych. Co do oszczędności na przewodach to jeśli gdzieś znajdziesz to możesz kupić przewody o izolacji 300/500V zamiast 450/750V. Są nieznacznie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.02.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Co do oszczędności na przewodach to jeśli gdzieś znajdziesz to możesz kupić przewody o izolacji 300/500V zamiast 450/750V. Są nieznacznie tańsze. Dodam tylko, że dla łazienki, kuchni i dla obwodów zewnętrznych (czyli tam, gdzie powinny być różnicówki), zalecane są jednak 450/750V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 07.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 mam pytanko... niestety nie znalazlem czasu zeby przeczytac wszystkie strony tego watku potrzebuje na dniach kupic kable na instalacjie, tylko nie dokonca wiem jakie i ile... chcialbym do gniazdek doprowadzic kabel 3*25mm2 mysle ze po jednym obwodzie na jedna kondygnacje (kabel pobiegnie od rozdzielni i przez puszki rozejdzie sie po wszystkich gniazdkach na kondygnacji), jesli chodzi o oswietlenie to chcialbym zastosowac do kazdego puktu swietlnego osobny kabel z rozdzielni a sterowanie zrobic niskonapieciowo, i teraz to pytanko: czy do punktow swietlnych musze prowadzic kabel 3*1,5 czy moge jakis o mniejszym przekroju (jali tak to jaki) i co na to odbiorca instalacji ? co zrobic zeby zaoszczedzic na dlugosci kabli, moze poprowadzic 3*2,5 na poddasze, tam zrobic skrzynke i z tamtad rozprowadzic juz cienszy kabel do punktow swietlnych? Rozumiem, że do gniazdek 3x2,5mm2 a nie 3x25mm2 Jest to dobry przekrój, zapewniający wystarczającą długotrwałą obciążalność prądową. Zakładam, że przewód to jakiś YDY lub YDYp. Rozumiem, że będziesz gniazdka dzielił na obwody, a nie wszystkie łączył w jednej linii. Co do oświetlenia to 3x1,5mm2 też jest dobrym wyborem. Kiedyś był jeszcze w sprzedaży 3x1mm2 ale od dłuższego czasu już go raczej nie uświadczysz. Zamieniać na mniejsze przekroje nie ma sensu. Chcesz żeby Tobie lampa mrugała?. Możesz zrobić 2 rozdzielnie, tak jak to opisałeś. Z tym, że tor prądowy pomiędzy nimi musisz puścić przewodem przynajmniej 3x4mm2. Z tej drugiej rozdzielni wyciągnij jeszcze obwody gniazd elektrycznych. Co do oszczędności na przewodach to jeśli gdzieś znajdziesz to możesz kupić przewody o izolacji 300/500V zamiast 450/750V. Są nieznacznie tańsze. tak chgodzilo o 3*2,5 mm2, myslalem zeby obwody gniazdek podzielic tylko na dwa obwody (parter i poddasze), z tego co gadalem z elektrykami to tak robia, podobnie robia uzywajac kabla 3*1,5 do oswietlenia, poniewaz ja do kazdej zarowki chce osobny kabel to wystarczylby chyba 3*1 albo jeszcze mniejszy, jesli taki dostane, tylko czy w przepisach cos na ten temat jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.02.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 myslalem zeby obwody gniazdek podzielic tylko na dwa obwody (parter i poddasze), z tego co gadalem z elektrykami to tak robia, Robią jak im łatwiej Oczywiście tak można, ale przeklniesz to po pierwszym zwarciu, jak np. z powodu uszkodzenia kabla we wtyczce od lampki nocnej dziecka "siądzie" Ci zasilanie na piętrze i "przy okazji" wyłaczy się też komputer, na którym kilka godzin pracowałeś albo magnetowid, na którym nagrywałeś właśnie ulubiony film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.02.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Cześć Przeczytałem większość tutejszych wątków dotyczących sterowania przez Satel Integra prostą automatyką domu. Kopalnia wiedzy, a ten wątek jest niesamowity. Uznałem, że porównaniu do instalacji dedykowanych inteligencji zastosowanie centralki może w całkiem sporym zakresie ograniczyć koszty. EIB, LCN. IDRA i inne standardy, to kilkukrotnie wyższe koszty wejść/wyjść cyfrowych i analogowych, nie wspominając i zjadających kasę firmowych przejściówkach, konwerterach itd. W dodatku centralkę alarmową i tak w większości domów się stawia, zatem jeśli tylko można w niej oprogramować trochę automatyki, to rozwiązanie wydaje się idealne. No i są wyjścia typu roletowego, czyli na "dzień dobry" obniżaja się koszty sterowania roletami, które wymaga specjalizowanej cetralki roletowej (u mnie 4 szt., czyli z ponad 2 tys.). Rewelacja. Pełen optymizmu udałem się na spotkanie z dostawcą, a następnie instalatorem, aby przed zakupem upewnić się i zobaczyć na własne oczy jak się sprzęt konfiguruje, ustawia zależności pomiędzy czujkami na wejściach, itd. Lubię zobaczyć, zanim podejmę ostateczna decyzję. I tu zaczęły się schody, ponieważ na spotkaniu okazało się, że - jest problem z jednoczesnym funkcjonowaniem "automatyki" i funkcjami alarmowymi - tzn. albo używamy centralkę jako alarm, albo do sterowania, inaczej nietrywialnie się to konfiguruje, albo nawet w ogóle się nie da - jest jakiś kłopot z definicją stref, gdzie czujki należą do jednej albo do drugiej, ale nie jednocześnie do dwóch stref (pewnie tak) i w ogóle to za dużo wymagam, ponieważ to tylko centralka alarmowa i tyle - nie ma możliwości ustawiania nawet prostych operatorów logicznych pomiędzy wejściami - jest tylko i wyłącznie "OR", później dostałem info, że jednak może być "AND", ale w DLOADX i tak nie znalazłem takiego miejsca - drugi wariant - można używać AND i OR ale tylko w trybie "uzbrojonego alarmu", a normalnie centralka może wystawić na wyjście stan wejścia (wewnętrznej czujki ruchu), ale nie ma mowy o jakichkolwiek operatorach - wejścia można powiązać z wyjściami, ale jak już zwiążemy konkretne wejście (czujka ruchu w domu) z innym (czujnik zmroku na zewnątrz), i na tej podstawie wyzwolimy wyjście (zapalenie na 30s światła na korytarzu), to nie można ponownie użyć czujki zmroku z innym wejściem i wyjściem A ja wymyśliłem sobie, że odpalę alarm w strefie poza domem, a jednocześnie w domu centralka będzie mi dzięki wewnętrznym czujkom alarmowym i czujnikowi zmroku sterować światłem w korytarzu albo uruchamiać pompkę cyrkulacyjną w domu. A po uzbrojeniu alarmu przy wyjściu z domu powyższe czujki w domu będą używane jako czujki alarmowe. Oczywiście zakładam, że i tak jakieś elementy typu przekaźnik sterowany wyjście centralki byłyby niezbędne. OK, pomyślałem sobie, jest kilka możliwości 1. zbyt wiele wymagam, i to nie jest sprzęt do automatyki, a alarmu, ale w takim razie o czym wy tu piszecie przez ostatnie 2 lata ? 2. da się zrobić, to o czym piszecie, ale wymaga to takich manewrów i kombinacji podczas konfigurowania, że powstały wielbłąd w niczym nie przypomina konia, ma 7 nóg, 3 szczęki, 1 rękę, ale ostatecznie trochę strzeże dom i trochę zapala w nim na życzenie jakieś światła, a nie boi się go tylko programista-alarmista, który jest jednocześnie właścicielem domu 3. po prostu nie trafiłem do właściwych osób od centralek, tzn. są one właściwe do alarmu, ale absolutnie nie do pomocy przy czymś więcej Przeczytałem sporo wątków instalacyjnych z tego forum, i po prostu nie wiem co myśleć. Z opisów wynika, że da się to zrobić. Z krótkiego rozpoznania, że nie, albo, że jest to bardzo trudne. Mógłbym się oczywiście przekonać sam kupując centralkę z zasilaczem i bawiąc się przez miesiąc, ale istnieje ryzyko, że ponieważ nie jestem fachowcem w temacie alarmów (jeszcze to zrobiłbym coś, co i tak uniemożliwiłoby działanie centralki w jednym albo drugim zastosowaniu. Zatem mam pytania do ekspertów 1. jak jest naprawdę ? 2. czy można zrobić sterowanie niezależne do funkcjonowania alarmu ? 3. może się da to zrobić, ale konieczna jest druga Integra (do automatyki), niezwiązana z tą pierwszą-alarmową (3-4 tys. za 100 we/wy to i tak nic przy LCN) Podciągam - bo też jestem tym mocno zainteresowany, a post lemara123 mocno mnie zaniepokoił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 07.02.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Generalnie takiego elektryka to pogoń do innej roboty. Ile masz pomieszczeń na poddaszu?Opowiem Tobie historyjkę: żonka sobie leży na kanapce i czyta książkę przy świetle z lampki nocnej (podłączonej do gniazdka). W tym samym czasie ty w drugim pokoju pracujesz przy komputerze, a synek w swoim pokoju gra w jakąś gierkę. Nagle przepala się żarówka w lampce i jak to często bywa powoduje zwarcie. Bezpiecznik wyłącza obwód. W tym momencie i Ty i synek nie macie prądu i tracicie wszystko co nie było zapisane. Wszystko to przez głupią lampkę nocną. Chcesz taką sytuację? Pomijam tutaj już fakt, że zbyt dużo gniazd nie powinno wisieć na jednym obwodzie. Najlepiej zrobić tak: jedno pomieszczenie jeden obwód na gniazda (pamiętaj też o wydzielonych obwodach w łazience i kuchni) Poczytaj sobie ten wątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53890&postdays=0&postorder=asc&start=660 W cenniku Telefoniki jest w ofercie przewód YDYp 300/500V o średnicach 0,5 0,75 1mm2. Tylko że na tych przewodach na prawdę wiele nie oszczędzisz (wg. cennika +/-20gr na metrze) - to już lepiej trochę bardziej się przyłożyć do negocjacji i zbić cenę na 1,5mm2 (wierz mi że od cennika można uzyskać nawet kilkadziesiąt procent rabatu). Po co zatem robić dziadostwo? Jak masz jakąś wycenę to podeślij ją do mnie mailem. Sprawdzę Ci ceny i powiem gdzie jeszcze możesz przycisnąć dostawcę. Bigbeat: Niestety na to pytanie nie umiem Tobie odpowiedzieć. Integrę zakupiłem wczoraj i od przyszłego weekendu biorę się za eksperymenty. Kwestiami prawnymi się nie interesowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.02.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 kenji ja już mam Integrę 64 i rozdzielnice zrobione pod sterowanie z centralki alarmowej (zakładałem przekaźniki Relpol w podstawkach na szynę DIN, one dalej sterują cewkami styczników). Integrę, czujki, kotaktrony i "klawiaturki" zainstalował i skonfigurował mi wstępnie znajomy zawodowiec-alarmowiec (partycje,strefy,czujki itp), ale nawet nie chciał gadać o sprawach związanych ze sterowaniem czegokolwiek z Integry (ewidentnie bał się tematu). Pokazał mi tylko, jak obsługiwać DloadX Na dniach będę się bawił ze sterowaniem - ale coś mi wygląda, że za mało wyjść jest w systemie (chodzi o wyjścia "logiczne", które nie mają fizycznych obwodów wyjściowych, ale mogę je użyć podczas definiowania logiki pracy centralki) i chyba skończy się na przeniesieniu części algorytmów do "przekaźników programowalnych" w rozdzielnicach, np. takich: http://www.relpol.com.pl/produkty.jsp?PID=338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 07.02.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Ja akurat zakupiłem Integrę 128. Zaprzyjaźniony automatyk mówił, że da się zrobić to co sobie zaplanowałem (patrz kilka postów wyżej), ale póki co o szczegółach nie rozmawialiśmy. Dla mnie będzie to nauka, gdyż dotychczasowy kontakt z automatyką ograniczał się do "programowania" zegara sterującego typu PCM a jeśli chodzi o algorytmy to ostatni program napisałem na... C-64 ładnych kilka lat temu. Ale co mi tam! Nauka to potęgi klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 07.02.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 na poddaszu mam 3 sypailnie i lazienke ktora jest nad kotlownia, na parterze jest kotlownia ,salon, kuchnia, gabinet, hol i kibelek pod schodami, razem cos kolo 118m2 pow. uzytkowej, kenji wyslalem PW z cenami kabli 1,5 i 2,5mm2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 07.02.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Cześć Przeczytałem większość tutejszych wątków dotyczących sterowania przez Satel Integra prostą automatyką domu. Kopalnia wiedzy, a ten wątek jest niesamowity. Uznałem, że porównaniu do instalacji dedykowanych inteligencji zastosowanie centralki może w całkiem sporym zakresie ograniczyć koszty. EIB, LCN. IDRA i inne standardy, to kilkukrotnie wyższe koszty wejść/wyjść cyfrowych i analogowych, nie wspominając i zjadających kasę firmowych przejściówkach, konwerterach itd. W dodatku centralkę alarmową i tak w większości domów się stawia, zatem jeśli tylko można w niej oprogramować trochę automatyki, to rozwiązanie wydaje się idealne. No i są wyjścia typu roletowego, czyli na "dzień dobry" obniżaja się koszty sterowania roletami, które wymaga specjalizowanej cetralki roletowej (u mnie 4 szt., czyli z ponad 2 tys.). Rewelacja. Pełen optymizmu udałem się na spotkanie z dostawcą, a następnie instalatorem, aby przed zakupem upewnić się i zobaczyć na własne oczy jak się sprzęt konfiguruje, ustawia zależności pomiędzy czujkami na wejściach, itd. Lubię zobaczyć, zanim podejmę ostateczna decyzję. I tu zaczęły się schody, ponieważ na spotkaniu okazało się, że - jest problem z jednoczesnym funkcjonowaniem "automatyki" i funkcjami alarmowymi - tzn. albo używamy centralkę jako alarm, albo do sterowania, inaczej nietrywialnie się to konfiguruje, albo nawet w ogóle się nie da - jest jakiś kłopot z definicją stref, gdzie czujki należą do jednej albo do drugiej, ale nie jednocześnie do dwóch stref (pewnie tak) i w ogóle to za dużo wymagam, ponieważ to tylko centralka alarmowa i tyle - nie ma możliwości ustawiania nawet prostych operatorów logicznych pomiędzy wejściami - jest tylko i wyłącznie "OR", później dostałem info, że jednak może być "AND", ale w DLOADX i tak nie znalazłem takiego miejsca - drugi wariant - można używać AND i OR ale tylko w trybie "uzbrojonego alarmu", a normalnie centralka może wystawić na wyjście stan wejścia (wewnętrznej czujki ruchu), ale nie ma mowy o jakichkolwiek operatorach - wejścia można powiązać z wyjściami, ale jak już zwiążemy konkretne wejście (czujka ruchu w domu) z innym (czujnik zmroku na zewnątrz), i na tej podstawie wyzwolimy wyjście (zapalenie na 30s światła na korytarzu), to nie można ponownie użyć czujki zmroku z innym wejściem i wyjściem A ja wymyśliłem sobie, że odpalę alarm w strefie poza domem, a jednocześnie w domu centralka będzie mi dzięki wewnętrznym czujkom alarmowym i czujnikowi zmroku sterować światłem w korytarzu albo uruchamiać pompkę cyrkulacyjną w domu. A po uzbrojeniu alarmu przy wyjściu z domu powyższe czujki w domu będą używane jako czujki alarmowe. Oczywiście zakładam, że i tak jakieś elementy typu przekaźnik sterowany wyjście centralki byłyby niezbędne. OK, pomyślałem sobie, jest kilka możliwości 1. zbyt wiele wymagam, i to nie jest sprzęt do automatyki, a alarmu, ale w takim razie o czym wy tu piszecie przez ostatnie 2 lata ? 2. da się zrobić, to o czym piszecie, ale wymaga to takich manewrów i kombinacji podczas konfigurowania, że powstały wielbłąd w niczym nie przypomina konia, ma 7 nóg, 3 szczęki, 1 rękę, ale ostatecznie trochę strzeże dom i trochę zapala w nim na życzenie jakieś światła, a nie boi się go tylko programista-alarmista, który jest jednocześnie właścicielem domu 3. po prostu nie trafiłem do właściwych osób od centralek, tzn. są one właściwe do alarmu, ale absolutnie nie do pomocy przy czymś więcej Przeczytałem sporo wątków instalacyjnych z tego forum, i po prostu nie wiem co myśleć. Z opisów wynika, że da się to zrobić. Z krótkiego rozpoznania, że nie, albo, że jest to bardzo trudne. Mógłbym się oczywiście przekonać sam kupując centralkę z zasilaczem i bawiąc się przez miesiąc, ale istnieje ryzyko, że ponieważ nie jestem fachowcem w temacie alarmów (jeszcze to zrobiłbym coś, co i tak uniemożliwiłoby działanie centralki w jednym albo drugim zastosowaniu. Zatem mam pytania do ekspertów 1. jak jest naprawdę ? 2. czy można zrobić sterowanie niezależne do funkcjonowania alarmu ? 3. może się da to zrobić, ale konieczna jest druga Integra (do automatyki), niezwiązana z tą pierwszą-alarmową (3-4 tys. za 100 we/wy to i tak nic przy LCN) Jeśli jest tu guru w tym temacie, który w dodatku prowadzi stosowną działalność w Wielkopolsce i jest zainteresowany, to proszę o kontakt. Chciałbym skorzystać z jego usług. Help, help, help Pozdrawiam Ad1. Prawda jest taka że mozna Ad2. Można Ad3. Nie jest potrzebna druga Integra . Problem to tylko znalezienie "guru" i świadomość że jego usługa musi kosztować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemar123 07.02.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Cześć Przeczytałem większość tutejszych wątków dotyczących sterowania przez Satel Integra prostą automatyką domu. Kopalnia wiedzy, a ten wątek jest niesamowity. Uznałem, że porównaniu do instalacji dedykowanych inteligencji zastosowanie centralki może w całkiem sporym zakresie ograniczyć koszty. EIB, LCN. IDRA i inne standardy, to kilkukrotnie wyższe koszty wejść/wyjść cyfrowych i analogowych, nie wspominając i zjadających kasę firmowych przejściówkach, konwerterach itd. (...) Jeśli jest tu guru w tym temacie, który w dodatku prowadzi stosowną działalność w Wielkopolsce i jest zainteresowany, to proszę o kontakt. Chciałbym skorzystać z jego usług. Help, help, help Pozdrawiam Ad1. Prawda jest taka że mozna Ad2. Można Ad3. Nie jest potrzebna druga Integra . Problem to tylko znalezienie "guru" i świadomość że jego usługa musi kosztować . Świadomość kosztów oczywiście jest. Zakładam, że i tak wypada znacznie mniej niż "rasowa" instalacja inteligentna. Oczywiście funkcjonalność "z Integry" będzie bez porównania mniejsza niż takiego np. LCN, ale podczas budowy nie jeden taki kompromis trzeba na siebie wziąć. A kładąc kable "w gwiazdę" zawsze można później wdrożyć/zmienić sterowanie. Todaks - ad1,ad2,ad3 - tzn. ... jak ? ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.02.2007 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Mam pytanko dot. przekaźników programowalnych Relpol-u (np. http://www.relpol.com.pl/produkty.jsp?PID=338). Czy ktoś z Was to u siebie zastosował? Ja widzę zastosowania następujące: 1. Równoważnik 4 przekaźników bistabilnych ze sterowaniem grupowym, symulacją obecności w zależności od uzbrojenia alarmu i zmierzchówki, itp. 2. Automatyka napędu bramy lub drzwi garażowych (z fotokomórką) 3. Uzależnienie kotła (i ew. stosownych zaworów) od kominka z płaszczem wodnym 4. Sterowanie pompą cyrkulacyjną zależne od temperatury powrotu cyrkulacji (tutaj konieczny dodatkowy czujnik), pory dnia (np. tylko rano i po południu, a w weekendy zawsze) i od uzbrojenia alarmu (uzbrajam i cyrkulacji niet ) 5. ew. połaczenie kilku z powyższych 6. ??? Jak to widzicie? Cena na granicy akceptowalności, ale pewnie sporo niższa od najtańszych PLC. Trochę mało wyjść (tylko 4 w wersji podstawowej, 8 w wersji "MAX", ale nie mogę doszukać się ceny tej wersji). A może znacie coś podobnego w podobnej cenie ale innego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts