Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Jak to widzicie? Cena na granicy akceptowalności, ale pewnie sporo niższa od najtańszych PLC. Trochę mało wyjść (tylko 4 w wersji podstawowej, 8 w wersji "MAX", ale nie mogę doszukać się ceny tej wersji). A może znacie coś podobnego w podobnej cenie ale innego producenta?

Simocode Siemens

Easy z Moellera

Zdaje się, że tego typu przekaźniki mają w swojej ofercie jeszcze Schneider Electric, Introl

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Świadomość kosztów oczywiście jest. Zakładam, że i tak wypada znacznie mniej niż "rasowa" instalacja inteligentna. Oczywiście funkcjonalność "z Integry" będzie bez porównania mniejsza niż takiego np. LCN, ale podczas budowy nie jeden taki kompromis trzeba na siebie wziąć. A kładąc kable "w gwiazdę" zawsze można później wdrożyć/zmienić sterowanie.

Todaks - ad1,ad2,ad3 - tzn. ... jak ? :-)

Np. czujnik w korytarzu jest podłączony do wejścia 1,jeżeli wyjście 1 ustawisz z parametrem 14 czyli naruszenie wejścia i przypiszesz wejście 1 .to :

każde pobudzenie czujnika na wejściu 1 , bez wzglądu na to czy centrala jest trybie uzbrojenia czy nie spowoduje aktywację wyjścia 1.

Jeżeli wyjście to ustawimy jako czasowe to załączy ono nam przekaźnik na okreslony czas .

Wyjście styku przekaźnika łączymy z wyjściem wyłącznika wybranego punktu świetlnego ( korytarz ) i efekt jest taki że światło załącza się nam na określony czas przy każdym pobudzeniu czujki . Jeżeli chcemy by takie działanie było tylko po zmierzchu to fazę na przekaźnik podajemy z czujnika zmierzchowego .

Jeżeli warunkiem załączenia światła ma być uzbrojenie strefy zewnętrznej fazę podajemy z przekaźnika sterowanego wyjściem z parametrem 21 zależnym od strefy zewnętrznej .

Mozliwości naprawdę jest dużo . Trzeba tylko przemyśleć co chcemy , rozrysować , a potem to już z górki .

...Pełen optymizmu udałem się na spotkanie z dostawcą, a następnie instalatorem, aby przed zakupem upewnić się i zobaczyć na własne oczy jak się sprzęt konfiguruje, ustawia zależności pomiędzy czujkami na wejściach, itd. Lubię zobaczyć, zanim podejmę ostateczna decyzję.

I tu zaczęły się schody, ponieważ na spotkaniu okazało się, że

- jest problem z jednoczesnym funkcjonowaniem "automatyki" i funkcjami alarmowymi - tzn. albo używamy centralkę jako alarm, albo do sterowania, inaczej nietrywialnie się to konfiguruje, albo nawet w ogóle się nie da

- jest jakiś kłopot z definicją stref, gdzie czujki należą do jednej albo do drugiej, ale nie jednocześnie do dwóch stref (pewnie tak) i w ogóle to za dużo wymagam, ponieważ to tylko centralka alarmowa i tyle

- nie ma możliwości ustawiania nawet prostych operatorów logicznych pomiędzy wejściami - jest tylko i wyłącznie "OR", później dostałem info, że jednak może być "AND", ale w DLOADX i tak nie znalazłem takiego miejsca

- drugi wariant - można używać AND i OR ale tylko w trybie "uzbrojonego alarmu", a normalnie centralka może wystawić na wyjście stan wejścia (wewnętrznej czujki ruchu), ale nie ma mowy o jakichkolwiek operatorach

- wejścia można powiązać z wyjściami, ale jak już zwiążemy konkretne wejście (czujka ruchu w domu) z innym (czujnik zmroku na zewnątrz), i na tej podstawie wyzwolimy wyjście (zapalenie na 30s światła na korytarzu), to nie można ponownie użyć czujki zmroku z innym wejściem i wyjściem

A ja wymyśliłem sobie, że odpalę alarm w strefie poza domem, a jednocześnie w domu centralka będzie mi dzięki wewnętrznym czujkom alarmowym i czujnikowi zmroku sterować światłem w korytarzu albo uruchamiać pompkę cyrkulacyjną w domu. A po uzbrojeniu alarmu przy wyjściu z domu powyższe czujki w domu będą używane jako czujki alarmowe. Oczywiście zakładam, że i tak jakieś elementy typu przekaźnik sterowany wyjście centralki byłyby niezbędne.

OK, pomyślałem sobie, jest kilka możliwości

1. zbyt wiele wymagam, i to nie jest sprzęt do automatyki, a alarmu, ale w takim razie o czym wy tu piszecie przez ostatnie 2 lata ?

2. da się zrobić, to o czym piszecie, ale wymaga to takich manewrów i kombinacji podczas konfigurowania, że powstały wielbłąd w niczym nie przypomina konia, ma 7 nóg, 3 szczęki, 1 rękę, ale ostatecznie trochę strzeże dom i trochę zapala w nim na życzenie jakieś światła, a nie boi się go tylko programista-alarmista, który jest jednocześnie właścicielem domu

3. po prostu nie trafiłem do właściwych osób od centralek, tzn. są one właściwe do alarmu, ale absolutnie nie do pomocy przy czymś więcej

Przeczytałem sporo wątków instalacyjnych z tego forum, i po prostu nie wiem co myśleć. Z opisów wynika, że da się to zrobić. Z krótkiego rozpoznania, że nie, albo, że jest to bardzo trudne. Mógłbym się oczywiście przekonać sam kupując centralkę z zasilaczem i bawiąc się przez miesiąc, ale istnieje ryzyko, że ponieważ nie jestem fachowcem w temacie alarmów (jeszcze ;-) to zrobiłbym coś, co i tak uniemożliwiłoby działanie centralki w jednym albo drugim zastosowaniu.

Zatem mam pytania do ekspertów

1. jak jest naprawdę ?

2. czy można zrobić sterowanie niezależne do funkcjonowania alarmu ?

3. może się da to zrobić, ale konieczna jest druga Integra (do automatyki), niezwiązana z tą pierwszą-alarmową (3-4 tys. za 100 we/wy to i tak nic przy LCN)

Jeśli jest tu guru w tym temacie, który w dodatku prowadzi stosowną działalność w Wielkopolsce i jest zainteresowany, to proszę o kontakt. Chciałbym skorzystać z jego usług.

Help, help, help :-)

Pozdrawiam

Chyba trafiłeś na cienkiego instalatora :-?

Integra 64 i 128 ma wiele funkcji umożliwiających sterowanie różnymi urządzeniami niezależnie lub zależnie od stanu uzbrojenia sysemu. Nie wszystkie możliwości są opisane w instrukcji, bo nie wszystkie wynikają wprost z samego oprogramowania centrali. Trzeba wykazać się logicznym myśleniem, nauczyć się operować funkcjami AND i OR oraz logiczną negacją, czasem zastosować dodatkowy, zewnętrzny przekaźnik i można zrealizować bardzo dużo opcji :).

Jeśli planujesz zastosować centralę Integra do różnych sterowań, to proponuję model 128, bo czasem do realizacji różnych pomysłów potrzeba wykorzystać kilka wyjść (programowych, nie fizycznych) w funkcji AND i/lub OR, więc szybko może się okazać, że 64 wyjścia w Integrze 64 nie wystarczają :lol:.

Z instalatorami jest niestety tak, że nie chcą montować Satela, bo go nie znają i gubią się w zaawansowanym oprogramowaniu.

Po prostu się central Satela boją :roll: :lol:

Np. czujnik w korytarzu jest podłączony do wejścia 1,jeżeli wyjście 1 ustawisz z parametrem 14 czyli naruszenie wejścia i przypiszesz wejście 1 .to :

każde pobudzenie czujnika na wejściu 1 , bez wzglądu na to czy centrala jest trybie uzbrojenia czy nie spowoduje aktywację wyjścia 1.

Jeżeli wyjście to ustawimy jako czasowe to załączy ono nam przekaźnik na okreslony czas .

Wyjście styku przekaźnika łączymy z wyjściem wyłącznika wybranego punktu świetlnego ( korytarz ) i efekt jest taki że światło załącza się nam na określony czas przy każdym pobudzeniu czujki.

Takie zaprogramowanie sterowania oświetleniem jest trochę denerwujące, bo jeśli oświetlenie jest zaprogramowane np. na 1 minutę, to po tym czasie gaśnie - niezależnie od ilości naruszeń lub aktualnego stanu czujki ruchu. Dopiero ponowne naruszenie czujki ponownie włączy oświetlenie na zaprogramowany czas. Szkoda, że Satel nie dał się (jeszcze :) ) przekonać do wprowadzenia przy tego typu wyjściu funkcji przedłużania czasu działania wyjścia po każdorazowym naruszeniu czujki.

Jednak i tę niedogodność da się ominąć stosując odpowiednią kombinację programową :). Tyle tylko, że zajmuje to dodatkowe wejścia i wyjścia systemu :-?.

Jeżeli warunkiem załączenia światła ma być uzbrojenie strefy zewnętrznej fazę podajemy z przekaźnika sterowanego wyjściem z parametrem 21 zależnym od strefy zewnętrznej.

To akurat można zrealizować prościej, tzn przez zastosowanie wyjścia 46 - Iloczyn logiczny i włączenie do iloczynu dwóch wyjść programowych zaprogramowanych jako 14 - Naruszenie wejścia i 21 - Wskaźnik czuwania.

Można jeszcze prościej, przez zastosowanie wyjścia 16 - Wideo w czuwaniu.

W obu opcjach oświetlenie będzie się załączało tylko wówczas, jeśli zostanie naruszona wybrana czujka i będzie uzbrojona wybrana strefa :).

Można też zastosować włącznik zmierzchowy na 12V i aktywować nim jedno z wejść. Umożliwi to dokonywanie dodatkowych operacji logicznych dla wszystkich wyjść programowalnych (czyli sterować wieloma oświetleniami w domu, bez konieczności uważania na zgodność fazy) :).

Witam!

Mam założony halogen zewnętrzy który włącza się z 3 różnych miejsc w domu. Halogen jest oczywiście podpięty pod przekaźnik bistabilny z cewką 24VDC. W dzień jeśli ktoś przypadkowo włączyłby halogen to z wnętrza domu nie sposób dostrzec, że właśnie świeci. Chciałbym pod każdy włącznik podczepić diodę LED (napięcie 24V DC) i gdy halogen będzie włączony to dioda będzie świecić. W tym celu chciałbym wykorzystać zwykły przekaźnik elektromagnetyczny z cewką 230V, który sterowałby napięciem 24V DC. I moje pytanie.

Czy zwykły przekaźnik elektromagnetyczny z cewką na 230V może sterować napięciem 24VDC? Czy są w tym względzie jakieś zagrożenia?

Nie chciałbym aby w przewodzie przeznaczonym na 24V pojawiło mi sie 230V bo wtedy mogą uszkodzić mi się przekaźniki, zasilacz, przewody... :x

Witam!

Mam założony halogen zewnętrzy który włącza się z 3 różnych miejsc w domu. Halogen jest oczywiście podpięty pod przekaźnik bistabilny z cewką 24VDC. W dzień jeśli ktoś przypadkowo włączyłby halogen to z wnętrza domu nie sposób dostrzec, że właśnie świeci. Chciałbym pod każdy włącznik podczepić diodę LED (napięcie 24V DC) i gdy halogen będzie włączony to dioda będzie świecić. W tym celu chciałbym wykorzystać zwykły przekaźnik elektromagnetyczny z cewką 230V, który sterowałby napięciem 24V DC. I moje pytanie.

Czy zwykły przekaźnik elektromagnetyczny z cewką na 230V może sterować napięciem 24VDC? Czy są w tym względzie jakieś zagrożenia?

Nie chciałbym aby w przewodzie przeznaczonym na 24V pojawiło mi sie 230V bo wtedy mogą uszkodzić mi się przekaźniki, zasilacz, przewody... :x

Przekaźnik posiada galwaniczną separację, czyli styki przekaźnika są niezależne od styków cewki, więc żadnego zagrożenia tu nie ma.

Dlaczego chcesz zastosować diody na 24V i przekaźnik, a nie diody na 230V (a raczej zwykłe diody + rezystor i dioda prostownicza)? :roll:

A ja mam pytanie w temacie Integry 64, a konkretniej "automatyki" na niej robionej.

Jak zrobić na niej przekaźnik bistabilny ze sterowaniem grupowym do włączania oświetlenia?

Nie chodzi mi o aspekty elektryczne (sposób podłączenia przycisków do wejść i przekaźników do wyjść), ale o programowanie.

Założenia są takie:

1. Do jednego z wejść podłączony przycisk (lub kilka) monostabilny, łączący to wejście z masą centrali.

2. Do jednego z wyjść podłączony stycznik z cewką 12V, włączający oświetlenie.

3. Naciśnięcie przycisku powoduje naprzemiennie włączanie/wyłączanie stycznika

4. W przypadku uzbrojenia alarmu stycznik zawsze się wyłącza i nie daje się włączyć przyciskiem

5. W przypadku pobudzenia jednej konkretnej czujki stycznik się włącza, ale daje się wyłączyć przyciskiem (tak, jak w p.3)

Da się to zrobić nie angażując zbyt wielu wyjść "wirtualnych"?

A ja mam pytanie w temacie Integry 64, a konkretniej "automatyki" na niej robionej.

Jak zrobić na niej przekaźnik bistabilny ze sterowaniem grupowym do włączania oświetlenia?

Nie chodzi mi o aspekty elektryczne (sposób podłączenia przycisków do wejść i przekaźników do wyjść), ale o programowanie.

Założenia są takie:

1. Do jednego z wejść podłączony przycisk (lub kilka) monostabilny, łączący to wejście z masą centrali.

4. W przypadku uzbrojenia alarmu stycznik zawsze się wyłącza i nie daje się włączyć przyciskiem

5. W przypadku pobudzenia jednej konkretnej czujki stycznik się włącza, ale daje się wyłączyć przyciskiem (tak, jak w p.3)

Z tym punktem piątym mam pewien kłopot . Czy stycznika nie może wyłączać kod wyłączenia alarmu ?

Założenia są takie:

Nie da się tego zrobić przy Twoich założeniach.

Założenia są takie:

Z tym punktem piątym mam pewien kłopot . Czy stycznika nie może wyłączać kod wyłączenia alarmu ?

Adres z omówieniem tematu

http://todaks.com.pl/_private/automatyka/forum_aut.htm

W pierwszej centrali rozważenie czysto teoretyczne .Ponieważ "Satelem" bawię się od niedawna będę wdzięczny za wszelkie uwagi

W pierwszej centrali rozważenie czysto teoretyczne .Ponieważ "Satelem" bawię się od niedawna będę wdzięczny za wszelkie uwagi

Todaks, fajnie, że chciało Ci się zająć tym tematem, ale jak już widać, nie da się zrealizować tematu przy takich założeniach.

Twój schemat możemy nieco uprościć wykorzystując kilka wyjść wirtualnych (programowych) i oszczędzając jedno wejście, trzy wyjścia fizyczne i jeden przekaźnik:

http://www.zbychdom.republika.pl/Automatyka/Schem.JPG

Wejście nr 1 zaprogramowane jako: Typ linii - NO, Czułość - 50 ms, Typ reakcji - 5 - Zwykła.

Wyjście wirtualne nr 17 zaprogramowane jako: 25 - Przełącznik bistabilny uruchamiany z wejścia nr 1.

Wyjście wirtualne nr 18 zaprogramowane jako 21 - Wskaźnik czuwania strefy z wybraną strefą, która nas interesuje oraz negacją wejścia (czyli sksowaniem zaznaczenia przy Pol. +).

Wyjście wirtualne nr 19 programujemy jako 46 – Iloczyn logiczny z zaznaczonymi wyjściami sterującymi 17 i 18.

Zakładając, że czujką wyzwalającą ma być czujka ruchu, nie można jej sprzęgać z przekaźnikiem bistabilnym, bo każde zadziałanie czujki będzie naprzemiennie włączać i wyłączać oświetlenie.

Może warto rozważyć po prostu załączanie oświetlenia na pewien czas po naruszeniu czujki ruchu. Oczywiście tylko wtedy, kiedy nie czuwa wybrana strefa.

Programujemy dowolnie wejście nr 2, do którego mamy podłączoną czujkę ruchu, która ma włączać na określony czas oświetlenie.

Wyjście wirtualne nr 21 programujemy jako 14 – Naruszenie wejścia uruchamiane z wejścia nr 2 oraz programujemy wymagany czas załączenia.

Wyjście wirtualne nr 20 programujemy jako 46 – Iloczyn logiczny z zaznaczonymi wyjściami sterującymi 18 i 21.

Wyjście fizyczne nr 1 zaprogramowane jako 46 – Suma logiczna z zaznaczonymi wyjściami sterującymi 19 i 20.

Sposób działania:

Każdorazowe naruszenie wejścia nr 1 naprzemiennie włącza i wyłącza wyjście fizyczne nr 1, pod warunkiem, że zaznaczona strefa nie czuwa.

Każdorazowe naruszenie wejścia nr 2 włącza na określony czas wyjście fizyczne nr 1, pod warunkiem, że zaznaczona strefa nie czuwa.

No właśnie tak mi coś wychodziło, że nie wszystko się da.

A i tak zapomniałem w założeniach dodać, że przy uzbrojonym alarmie ma być jeszcze symulacja obecności (co pewien czas włączenie i po pewnym czasie wyłączenie stycznika).

Dlatego zapytałem Szanownych Kolegów, jak to widzicie.

No i już wiem, że nie widzicie ;) - bo się niestety nie da.

Z waszej odpowiedzi uzyskałem jednak b. dużo, bo poznałem fizyczne ograniczenia możliwości Integry - i za to Wam dzięki :D

Dodam, że takich bistabilnych chcę mieć kilka (5...6), co oznacza, że na Integrze 64 praktycznie zabraknie mi wyjść.

A więc, bez sterowniczka sprzężonego z Satelem się nie obejdzie (kurczę, cholernie nie chce mi się go robić :-? ale z drugiej strony wiem, że jeśli nie zrobię tego teraz, to pewnie znajdę czas za jakieś 2 lata, a wtedy już na pewno nie będzie mi się chciało ;) ). A może jakieś PLC, ale szkoda mi trochę kasy...

Rozpoznawałem temat przekaźnika programowalnego NEED z Relpolu - na nim też chyba wszystkich założeń nie spełnię, zresztą on ma tylko 4 fizyczne wyjścia (w wersji standardowej) - a to lekko maławo...

A tu jeszcze potrzeba sterowanie pompki cyrkulacyjnej cwu, wspomaganie automatyki kocioł + kominek z płaszczem, zintegrowanie napędu bramy wjazdowej z garażową i z oświetleniem garażu...

No nic, może znajdę jakiś fajny kit z procesorem jednoukładowym i sporą ilością wyjść, i na tym zrobię...

Todaks, fajnie, że chciało Ci się zająć tym tematem, ale jak już widać, nie da się zrealizować tematu przy takich założeniach.

Twój schemat możemy nieco uprościć wykorzystując kilka wyjść wirtualnych (programowych) i oszczędzając jedno wejście, trzy wyjścia fizyczne i jeden przekaźnik:

http://www.zbychdom.republika.pl/Automatyka/Schem.JPG

Wejście nr 1 zaprogramowane jako: Typ linii - NO, Czułość - 50 ms, Typ reakcji - 5 - Zwykła.

Wyjście wirtualne nr 17 zaprogramowane jako: 25 - Przełącznik bistabilny uruchamiany z wejścia nr 1.

Wyjście wirtualne nr 18 zaprogramowane jako 21 - Wskaźnik czuwania strefy z wybraną strefą, która nas interesuje oraz negacją wejścia (czyli sksowaniem zaznaczenia przy Pol. +).

Wyjście wirtualne nr 19 programujemy jako 46 – Iloczyn logiczny z zaznaczonymi wyjściami sterującymi 17 i 18.

Zakładając, że czujką wyzwalającą ma być czujka ruchu, nie można jej sprzęgać z przekaźnikiem bistabilnym, bo każde zadziałanie czujki będzie naprzemiennie włączać i wyłączać oświetlenie.

Może warto rozważyć po prostu załączanie oświetlenia na pewien czas po naruszeniu czujki ruchu. Oczywiście tylko wtedy, kiedy nie czuwa wybrana strefa.

Programujemy dowolnie wejście nr 2, do którego mamy podłączoną czujkę ruchu, która ma włączać na określony czas oświetlenie.

Wyjście wirtualne nr 21 programujemy jako 14 – Naruszenie wejścia uruchamiane z wejścia nr 2 oraz programujemy wymagany czas załączenia.

Wyjście wirtualne nr 20 programujemy jako 46 – Iloczyn logiczny z zaznaczonymi wyjściami sterującymi 18 i 21.

Wyjście fizyczne nr 1 zaprogramowane jako 46 – Suma logiczna z zaznaczonymi wyjściami sterującymi 19 i 20.

Sposób działania:

Każdorazowe naruszenie wejścia nr 1 naprzemiennie włącza i wyłącza wyjście fizyczne nr 1, pod warunkiem, że zaznaczona strefa nie czuwa.

Każdorazowe naruszenie wejścia nr 2 wyłącza na określony czas wyjście fizyczne nr 1, pod warunkiem, że zaznaczona strefa nie czuwa.

Dzięki za wypowiedź .

W założeniu piątym miało być tak :

Ja sugerując się punktem 4 przyjąłem że chodzi o załączenie w trakcie czuwania a autorowi chodziło raczej o załączenie światła z czujki lub włącznika wtedy kiedy nie czuwa .

Można powiedziec slepy w karty nie gra ale .... kto nie robi błędów.

napisałeś Zbychu :

Każdorazowe naruszenie wejścia nr 2 wyłącza na określony czas wyjście fizyczne nr 1, pod warunkiem, że zaznaczona strefa nie czuwa.

Czy to właściwy tekst ?

Czy mogę Twoje rozwiązanie dołączyć do swojego opracowania ?

Cały czas zapominam o możliwościach logicznych przy programowaniu wyjść (suma iloczyn ) Do tej pory musiałem to rozwiązywać za pomocą przekażników i innych "precjozów" Wydaje się że Twoje rozwiązanie można jeszcze bardziej uprościć .

Wyjscie 21 ustawić jako 15 sterowane z wejścia 2 z zaznaczoną opcją video gdy nie czuwa ,

wyjscie 1 ustawić jako sume wyjść 19 i 21

W takiej sytuacji wyjście 20 jest zbędne .

Dzięki za wypowiedź .

W założeniu piątym miało być tak :

Ja zrozumiałem że chodzi o załączenie w trakcie czuwania a autorowi chodziło raczej o załączenie światła z czujki lub włącznika wtedy kiedy nie czuwa .

Można powiedziec slepy w karty nie gra ale .... kto nie robi błędów.

Warunek nie do zrelizowania przy takich założeniach, jak napisał autor.

napisałeś Zbychu :

Czy to właściwy tekst ?

Oczywiście, że nie. Późno było, jak pisałem :oops:. Już poprawiłem.

Czy mogę Twoje rozwiązanie dołączyć do swojego opracowania ?

Pewnie, z informacją o autorze :wink:

Wydaje się że Twoje rozwiązanie można jeszcze bardziej uprościć .

Wyjscie 21 ustawić jako 15 sterowane z wejścia 2 z zaznaczoną opcją video gdy nie czuwa ,

Tak jest, masz rację :)

No to dorzucam na serwer z tą poprawką OK?

A jak nazwać autora ?

No to dorzucam na serwer z tą poprawką OK?

A jak nazwać autora ?

Nie no, żartowałem :lol: Dorzucaj, dorzucaj :)

A swoją drogą, to nieźle zakopałeś te swoje rysunki na serwerze. Musiałem poświęcić kilka minut na ich wyciągnięcie, ale przy okazji szukania poznałem Twoje imię i nie tylko :wink:

Witam!

Ze względu na dużą energooszczędność chciałbym u siebie założyć zewnętrzne oświetlenie sodowe lub metalohalogenowe. Mam starą lampę sodową, która od dłuższego czasu nie była używana więc czemu jej nie wykorzystać.

Problem polega na tym, że tego typu oświetleniu nie służy częste włączanie i wyłączanie. Najlepiej dla lampy gdyby paliła się całą noc i rano gasła. Ja jednak nie chce żeby światło świeciło mi się całą noc, bo pomimo wysokiej energooszczędności, mógłbym "pójść z torbami".

Lampę chcę wykorzystywać okazyjnie (np. dla gości, nocne roboty w ogrodzie, grill...). Lampę uruchamiałbym zwykłym włącznikiem (może być też dzwonkowy) i podobnie gasiłbym. Chciałbym jednak, aby lampy nie dało się ponownie włączyć przed upływem określonego czasu od momentu wyłączenia . Miałoby to na celu ochronę lampy, gdyż aby bezpieczne było ponowne włączenie lampa powinna ostygnąć.

Jak coś takiego zrobić?

Mam już wstępne swoje przemyślenia i jakieś schematy, ale nie będę na razie pokazywał, bo nie chce niczego sugerowac. Nie wiem nawet czy to co w projekcie stworzyłem trzymałoby się kupy.

Pytałem się nawet już jakiś czas temu o to samo na forum, ale nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi.