Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Witam!

Ze względu na dużą energooszczędność chciałbym u siebie założyć zewnętrzne oświetlenie sodowe lub metalohalogenowe. Mam starą lampę sodową, która od dłuższego czasu nie była używana więc czemu jej nie wykorzystać.

Problem polega na tym, że tego typu oświetleniu nie służy częste włączanie i wyłączanie. Najlepiej dla lampy gdyby paliła się całą noc i rano gasła. Ja jednak nie chce żeby światło świeciło mi się całą noc, bo pomimo wysokiej energooszczędności, mógłbym "pójść z torbami".

Lampę chcę wykorzystywać okazyjnie (np. dla gości, nocne roboty w ogrodzie, grill...). Lampę uruchamiałbym zwykłym włącznikiem (może być też dzwonkowy) i podobnie gasiłbym. Chciałbym jednak, aby lampy nie dało się ponownie włączyć przed upływem określonego czasu od momentu wyłączenia . Miałoby to na celu ochronę lampy, gdyż aby bezpieczne było ponowne włączenie lampa powinna ostygnąć.

Jak coś takiego zrobić?

Mam już wstępne swoje przemyślenia i jakieś schematy, ale nie będę na razie pokazywał, bo nie chce niczego sugerowac. Nie wiem nawet czy to co w projekcie stworzyłem trzymałoby się kupy.

Pytałem się nawet już jakiś czas temu o to samo na forum, ale nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Witam,

ma jedno proste rozwiązanie ale ma jedną wadę.

centrala Integra (jakakolwiek) lub CA-64

Wykorzystujemy trzy wyjścia i jedno wejście, dwa wyjścia mogą być wirtualne.

Wyjście 1 46:Iloczyn logiczny wyjść wyzwalany z wyjść 2 i 3 polaryzacja + ( tu podłączamy lampę)

Wyjście 2 83: Koniec sygnalizacji wyjść wyzwalane z wyjścia 3 polaryzacja - (czas działania będzie czasem "na ostygnięcie" lampy)

Wyjście 3 25: Przełącznik BI wyzwalany z wejścia 1 do którego podłączamy włącznik dzwonkowy.

Wszystko będzie działąć z jednym małym wyjątkiem tzn po wyłączeniu lampy kolejne naciśnięcie włączy lampę ale z zadanym na wyjściu 2 opóźnieniem.

Później pomyślę nad lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Petros[/img]

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie w temacie Integry 64, a konkretniej "automatyki" na niej robionej.

Jak zrobić na niej przekaźnik bistabilny ze sterowaniem grupowym do włączania oświetlenia?

Nie chodzi mi o aspekty elektryczne (sposób podłączenia przycisków do wejść i przekaźników do wyjść), ale o programowanie.

Założenia są takie:

1. Do jednego z wejść podłączony przycisk (lub kilka) monostabilny, łączący to wejście z masą centrali.

2. Do jednego z wyjść podłączony stycznik z cewką 12V, włączający oświetlenie.

3. Naciśnięcie przycisku powoduje naprzemiennie włączanie/wyłączanie stycznika

4. W przypadku uzbrojenia alarmu stycznik zawsze się wyłącza i nie daje się włączyć przyciskiem

5. W przypadku pobudzenia jednej konkretnej czujki stycznik się włącza, ale daje się wyłączyć przyciskiem (tak, jak w p.3)

Da się to zrobić nie angażując zbyt wielu wyjść "wirtualnych"?

A jednak się da :)

pierwsze cztery punkty zostały opisane już wcześniej a piąty da się zrobić na strefie wirtualnej nie obsługiwanej przez LCD. strefa ta załączać się musi w czuwanie razem z całym systemem czyli wykorzystujemy typ strfey zależny typu AND lub OR. Następnie z czujki która będzie wyzwalać światło robimy odczep na drugie wejście, które przypisujemy do strefy wirtualnej. Do strfy wirtualnej przypisujemy też kolejne wyjście które ustawiamy jako alarm włamaniowy do skasowania. i piąty punkt jest ale.... Sterowanie stycznikiem dodatkowo robimy przez 47: Suma logiczna wyjść - Iloczynu (który był opisany w poprzednich postach) - oraz z Alarmu do skasowania strefy wirtualnej.

I to już prawie koniec ale... trzeba także kasować alarm więc przycisk na ścianie musi także być podpięty pod kolejne wejście Kasujące alarm.

Jeśli coś źle napisałem to przepraszam wg mojej głowy ma szanse to zadziałać.

Pomysle nad czyms prostszym.

Pozdrawiam

Petros

Ciekaw jestem, czy trafiliście kiedyś na stronę

http://misterhouse.sourceforge.net/

Oprogramowanie jest free, zarówno na Windows, MacOS'a, GNU/Linuxa ( Perl ), potrafi porozumieć się z wystarczającą ilością rozmaitych kart rozszerzeń i czujników, żeby samodzielnie zbudować co tylko się zamarzy.

Ten konkretny człowiek zrobił sobie m.in. rozpoznawanie mowy ( komendy wydawane głosem ), syntezator mowy ( informowanie o wszelkiego typu zdarzeniach ), stację pogodową, sterowanie spryskiwaczami w ogrodzie, wykrywa ruch na schodzach, ruch przy skrzynce pocztowej, steruje roletami, sprawdza maile i informuje o nowych, przypomina o urodzinach i rocznicach, steruje fontanną ogrodową, robi pobudki, kontroluje czas spędzany przez dzieciaki przy komputerach, modułami GPS w samochodach sprawdza ich lokalizację, steruje zdalnie domem itp itd.

Możliwości są praktycznie nieograniczone; takoż kombinacje warunków.

Elektronikom przyda się lista hardware;u z którym oprogramowanie

potrafi "rozmawiać":

http://misterhouse.sourceforge.net/features.html

Ten konkretnie człowiek ma u siebie to:

http://misterhouse.sourceforge.net/faq.html#6_8_what_sort_of_hardware_do_you_have_in_your_house

Możliwości systemu można zobaczyć czytając prościutkie skrypty których

w danym momencie używa:

http://w3.misterhouse.net:81/mh/code/bruce/

Jeden z najzabawniejszych przykładów jakie widziałem, to mniej więcej:

jeśli nie jest zima i nie padał deszcz i szansa na deszcz <50%

jeśli czujnik ruchu w ogrodzie wykrył ruch i jest 1 kwietnia włącz spryskiwacz

jeśli czujnik ruchu w ogrodzie nie wykrył ruchu włącz spryskiwacz

:)

A ja mam pytanie w temacie Integry 64, a konkretniej "automatyki" na niej robionej.

Jak zrobić na niej przekaźnik bistabilny ze sterowaniem grupowym do włączania oświetlenia?

Nie chodzi mi o aspekty elektryczne (sposób podłączenia przycisków do wejść i przekaźników do wyjść), ale o programowanie.

Założenia są takie:

1. Do jednego z wejść podłączony przycisk (lub kilka) monostabilny, łączący to wejście z masą centrali.

2. Do jednego z wyjść podłączony stycznik z cewką 12V, włączający oświetlenie.

3. Naciśnięcie przycisku powoduje naprzemiennie włączanie/wyłączanie stycznika

4. W przypadku uzbrojenia alarmu stycznik zawsze się wyłącza i nie daje się włączyć przyciskiem

5. W przypadku pobudzenia jednej konkretnej czujki stycznik się włącza, ale daje się wyłączyć przyciskiem (tak, jak w p.3)

Da się to zrobić nie angażując zbyt wielu wyjść "wirtualnych"?

A jednak się da :)

pierwsze cztery punkty zostały opisane już wcześniej a piąty da się zrobić na strefie wirtualnej nie obsługiwanej przez LCD. strefa ta załączać się musi w czuwanie razem z całym systemem czyli wykorzystujemy typ strfey zależny typu AND lub OR. Następnie z czujki która będzie wyzwalać światło robimy odczep na drugie wejście, które przypisujemy do strefy wirtualnej. Do strfy wirtualnej przypisujemy też kolejne wyjście które ustawiamy jako alarm włamaniowy do skasowania. i piąty punkt jest ale.... Sterowanie stycznikiem dodatkowo robimy przez 47: Suma logiczna wyjść - Iloczynu (który był opisany w poprzednich postach) - oraz z Alarmu do skasowania strefy wirtualnej.

I to już prawie koniec ale... trzeba także kasować alarm więc przycisk na ścianie musi także być podpięty pod kolejne wejście Kasujące alarm.

Jeśli coś źle napisałem to przepraszam wg mojej głowy ma szanse to zadziałać.

Pomysle nad czyms prostszym.

Pozdrawiam

Petros

To ma sens . Petros mi szczęka opadła , JESTE WIELKI

Mam prośbę - poradźcie mi proszę jakie przekaźniki bistabilne na szynę do skrzynki elektrycznej muszę kupić aby móc je w przyszłości zintegrować z alarmem?

Może macie jakieś propozycje firm. Słyszałem że są takie przekaźniki któe zapamiętują ostatni stan w jakim się znajdowały - to może być ok gdy wyłączą prąd bo wtedy nie muszę biegac i pstrykać włączników tylko same wrócą do stanu wyjściowego.

Przekaźniki musza obsługiwać instalację oświetleniową 230V, gniazdka elektryczne 230V, halogeny 6V

Będę wdzięczny za pomoc :)

K

Tak dla uściślenia:

1. Halogeny 6V? Zwykle stosuje się takie na 12V...

2. Przekaźnik bistabilny włączasz po stronie pierwotnej trafa zasilającego halogeny - czyli po stronie 230V

3. Potrzebujesz bistabilnych ze sterowaniem grupowym: one mają 2 dodatkowe "wejścia", jedno włączające i jedno wyłączające. Produkuje je mnóstwo firm, np. Moeller

4. Piszesz, że chciałbyś bistabilne "z pamięcią" - jesteś pewien?

Pamiętaj, że jeśli wyłączą Ci prąd, a Ty będziesz musiał np. wyjść (do pracy), to jak prąd siępojawi włączy Ci się wszystko mimo, że nie będzie Cię w domu.

Ja z tego powodu zrezygnowałem z "pamięci".

Witam!

Mam założony halogen zewnętrzy który włącza się z 3 różnych miejsc w domu. Halogen jest oczywiście podpięty pod przekaźnik bistabilny z cewką 24VDC. W dzień jeśli ktoś przypadkowo włączyłby halogen to z wnętrza domu nie sposób dostrzec, że właśnie świeci. Chciałbym pod każdy włącznik podczepić diodę LED (napięcie 24V DC) i gdy halogen będzie włączony to dioda będzie świecić. W tym celu chciałbym wykorzystać zwykły przekaźnik elektromagnetyczny z cewką 230V, który sterowałby napięciem 24V DC. I moje pytanie.

Czy zwykły przekaźnik elektromagnetyczny z cewką na 230V może sterować napięciem 24VDC? Czy są w tym względzie jakieś zagrożenia?

Nie chciałbym aby w przewodzie przeznaczonym na 24V pojawiło mi sie 230V bo wtedy mogą uszkodzić mi się przekaźniki, zasilacz, przewody... :x

Przekaźnik posiada galwaniczną separację, czyli styki przekaźnika są niezależne od styków cewki, więc żadnego zagrożenia tu nie ma.

Dlaczego chcesz zastosować diody na 24V i przekaźnik, a nie diody na 230V (a raczej zwykłe diody + rezystor i dioda prostownicza)? :roll:

Faktycznie, zastosowanie diód na 230V byłoby napewno prostrze, ale nie u mnie. Diody chce jakoś ładnie wkomponować we włączniki halogenu zewnętrznego. Niestety do włączników mam podprowadzoną tylko skrętkę, która łączy włączniki z przekaźnikiem bistabilnym. Diody chciałbym podłączyć wykorzystując wolne żyły w skrętce. Niestety 230V w skrętce to chyba raczej nie można puścić, stąd pomysł, aby zastosować przekaźnik i diody na 24V.

1. Halogeny 6V? Zwykle stosuje się takie na 12V...

masz oczywiście rację :oops: (muszą być na 12 V bo są w lazience)

3. Potrzebujesz bistabilnych ze sterowaniem grupowym: one mają 2 dodatkowe "wejścia", jedno włączające i jedno wyłączające. Produkuje je mnóstwo firm, np. Moeller

jakie napięcie ma być na sterowaniu jeżeli mam centralę Integra Satela - 12 czy 24V?

Pamiętaj, że jeśli wyłączą Ci prąd, a Ty będziesz musiał np. wyjść (do pracy), to jak prąd siępojawi włączy Ci się wszystko mimo, że nie będzie Cię w domu

Tak ale jak jesteś w domu w nocy i prąc ci wyłączą to po ciemku szukasz włącznika zamiast wrócic do ostatniego stanu. Jak będę w pracy to ich stan zapamiętany powinien być "wyłaczony" bo wychodząc wyłączam przecież wszystkie obwody oświetleniowe

jakie napięcie ma być na sterowaniu jeżeli mam centralę Integra Satela - 12 czy 24V?

Oczywiście 230V. Daje się dodatkowe przekaźniki (np. RM81, RM82, RM83, RM84 albo jakieś inne) z cewkami na 12V (tyle daje Integra), a z ich styków dopiero sterujesz wejścia grupowe w bistabilnych.

Pamiętaj, że jeśli wyłączą Ci prąd, a Ty będziesz musiał np. wyjść (do pracy), to jak prąd się pojawi włączy Ci się wszystko mimo, że nie będzie Cię w domu

Tak ale jak jesteś w domu w nocy i prąc ci wyłączą to po ciemku szukasz włącznika zamiast wrócic do ostatniego stanu. Jak będę w pracy to ich stan zapamiętany powinien być "wyłaczony" bo wychodząc wyłączam przecież wszystkie obwody oświetleniowe

Ja pisałem o przypadku, kiedy musisz wyjść w czasie, kiedy już nie ma prądu - czyli nie jesteś już w stanie "pogasić" świateł. Czyli np. wieczorem wywaliło prąd, rano go nadal nie ma, a Ty musisz jechać do roboty. Dla mnie to był podstawowy powód, dla którego zrezygnowałem z bistabilnych z "pamięcią".

• 4 weeks później...
i ja... postanowilem (isc na latwizne i) przylaczyc sie do klubu uzytkownikow integry128 ;)

...mam jedno pytanie...

jak skonfigurowac centralke z poziomu RS'a bez podpinania manipulatora LCD?

Czy da sie to zrobic, czy mam wydac kolejne 4 stowy na cos czego nie zamierzam uzywac???

Pozdr.

Niestety tak :(

Nawet jeśli pożyczysz od kogoś manipulator i uruchomisz funkcję Download, to po odłączeniu zasilania funkcja się wyłącza :(

no... moze bede mial dzis troche czasu zeby sie tym pobawic...

znacie jakies stronki z dobrymi opisami do integry?

jakies 'undocumented features', how to albo cos takiego?

opis protokolu komunikacji rs232 itd...

Marzyciel :lol:

Musi Ci wystarczyć instrukcja instalacji, instrukcja programowania i instrukcja obsługi :)

znacie jakies stronki z dobrymi opisami do integry?

jakies 'undocumented features', how to albo cos takiego?

opis protokolu komunikacji rs232 itd...

Kiedyś dostałem od nich opis fragmentu protokołu komunikacyjnego (potrzebowałem softem na linuksie tylko wyciągać informacje z centralki). Niestety, nie mogę tego udostępnić - musiałem się zobowiązać do nierozpowszechniania tych informacji.

Ale nie było to specjalnie trudne - jeden mail do działu technicznego, rozmowa z sympatycznym Panem z Satela i już.

Myślę, że do celów nie-komercyjnych, jak dobrze zagaisz ;) - powinno się udać.

Natomiast opisu protokołu komunikacji centralka<->manipulatory/ekspandery nie chcieli dać. W necie też nic nie znalazłem.

OK, przeczytałem maksymalnie duzo z tego co znalazłem i już rozumiem co nieco. Czy możesz mi wyjaśnić jaka jest różnica między zastosowaniem 1 przekaźnika z cewką 12V podpietego bezposrednio do centrali a stosowaniem dwóch przekaźników jak w poscie powyżej?

Szacuneczek dla szanowanego grona ;-)

Po przeczytaniu tego wątku chciałbym przyłączyć się do prośby kirkris-a, o wyjaśnienie z jakich powodów należy odseparować dodatkowym przekaźnikiem lub modułem przekaźnikowym sterowanie z centrali od sterowania cewką 12V przekaźnika bistabilnego?

W wcześniejszych Waszych wypowiedział odnalazłem przykłady stosowania obu rozwiązań?

Troszkę nam się tu namieszało. Sprawa wymaga uściślenia. :)

Do sterowania oświetleniem można zastosować osobne moduły – przekaźniki bistabilne. Występują też przekaźniki bistabilne tzw. grupowe, które posiadają dodatkowe wejścia sterujące załącz i wyłącz. Te dodatkowe wejścia możemy wykorzystać do grupowego załączania oświetlenia (np. po wywołaniu alarmu włączają się wybrane obwody oświetleniowe) lub do grupowego wyłączenia oświetlenia (np. po uzbrojeniu systemu i wyjściu z domu wyłącza się oświetlenie w całym domu).

Takie moduły są zasilane i sterowane napięciem 230V. Jeśli chcemy sterować takimi modułami z centrali alarmowej, to należy zastosować zwykły przekaźnik z cewką na 12 V (napięcie wychodzące z centrali). Nawet jeśli zastosujemy do centrali dodatkowy ekspander z wyjściami przekaźnikowymi, to nie należy podłączać do tych przekaźników przekaźników ekspanderze napięcia 230 V!

Oto przykładowe sterowanie wyłączaniem oświetlenia po uzbrojeniu alarmu. Przekaźnik bistabilny firmy F&F model BIS-412. Do wejścia WW (wyłącz wszystko) podłączamy wyjście dodatkowego przekaźnika podłączonego do wyjścia programowalnego centrali alarmowej. Wyjście programujemy jako status systemu w trybie wyjścia. Analogicznie możemy podłączyć przekaźnik do wejścia ZW i sterować włączaniem oświetlenia po wywołaniu alarmu. Oczywiście niezależnie od tych dwóch wejść sterowania grupowego możemy włączać i wyłączać dane obwody oświetleniowe włącznikami podłączonymi do wejścia ZO.

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/bis-412.gif

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/bis-412_ster_alarm.JPG

Drugi wariant, to wykorzystanie możliwości centrali alarmowej do sterowania oświetleniem. Co prawda nie mamy funkcji ściemniacza, ale przekaźnik bistabilny owszem. Możemy stworzyć różne zależności, np. przekaźnik bistabilny działa, ale tylko o określonej porze, przekaźnik załącza się po zadziałaniu określonej czujki lub wywołaniu alarmu, przekaźnik wyłącza się po uzbrojeniu systemu, itp.

Dzięki takim możliwościom, możemy ominąć konieczność stosowania osobnych modułów przekaźników bistabilnych - grupowych, ale wymaga to wykonania odpowiedniego okablowania, a czasem rozszerzenia systemu o dodatkowe ekspandery.

Oczywiście na wyjście z centrali alarmowej podłączamy również zwykły przekaźnik z cewką na 12V i stykami o obciążalności prądowej odpowiedniej do mocy pobieranej przez sterowany obwód.

_ZBYCH_u wielkie dzięki za odpowiedź :D

Niestety moja wcześniejsza metoda podejścia do tematu zbyt ogólnie chyba nie przyniosła mi jednoznacznych odpowiedzi na moje wątpliwości:-(

Prośba o dodatkowe wyjaśnienia / informację, ale teraz po kolei i metoda "małych" kroczków :wink:

Próbuję ustalić jakich elementów będe potrzebował do sterowania (dla uproszczenia b edę pisał tylko o sterowaniu obwodem jednego gniazda włącz / wyłącz :), czyli mam sterownik i jego expander oraz jeden odbiornik 230V.

Sterownik - Satel Integra 128 (uznałem, że będą osobne ekspandery oraz zasilanie dla alarmu i dla sterowania gniazdami). Zgodnie z tematem wątku, szukam odpowiedzi tylko dla sterowania.

Centrala alarmu będzie w zupełnie innym miejscu niż rozdzielnie elektryczne, do których zostały pociągnięte od centrali kable sterujące do expanderów.

Teraz wkraczamy na "śliski (dla mnie) grunt".

1. Expandery, jakie brałem pod uwagę, do sterowania to

Ekspander wyjść z zasilaniem, 8 wyjść przekaźnikowych REL (CA-64 OPS-R)

Ekspander wyjść z zasilaniem, 8 wyjść OC (otwarty kolektor) (CA-64 OPS-OC)

Dlaczego, te bo oba mają własne zasilanie oraz są tylko przekaźnikowe lub tylko z wyjściami niskoprądowymi (łatwiej będzie zrozumieć zasady prawidłowego ich doboru).

2. Przekaźnik elektromagnetyczny w obudowie jednomodułowej do bezpośredniego montażu na szynie.

np. PK-1P

http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=66&products_id=162

http://www.fif.com.pl/popup_image.php?pID=162

napięcie cewki Uc 12V (czyli takie samo jak na wyjściach niskoprądowych z Integry)

pobór prądu 25mA

Na stronie 23 Instrukcji Instalatora Centrali Alarmowej Integra, odnalazłem informację, że wyjścia niskopradowe można obciążyć prądem o wartości do 50mA.

Na podstawie tych informacji zrozumiałem, że wyjściem niskopradowym expandera można sterować cewką przekaźnika elektromagnetycznego zamontowanego na szynie w rozdzielni.

Prawda czy fałsz?

Po odpowiedzi _ZBYCH_a, mam podejrzenia, że część przekaźników montowanych na szynie w rozdzielni, mają cewki tylko na 230V, więc bezpośrednie sterowanie nimi wyjściem niskopradowym expandera ewidentnie odpada.

Czy w takim przypadku:

1. można sterować ekspanderem wyjść przekaźnikowych, gdzie do styków przełączalny przekaźnika można podłączyć 230V.

2. można sterować ekspanderem wyjść niskopradowych, poprzez przekaźnik 1, którego cewka jest na 12V, a styki przełączalne na 230V, które dopiero sterują właściwym przekaźnikiem 2.

Które z tych rozwiązań jest prawidłowe lub które rozwiązanie jest bezpieczniejsze?

Czy w takim przypadku:

1. można sterować ekspanderem wyjść przekaźnikowych, gdzie do styków przełączalny przekaźnika można podłączyć 230V.

2. można sterować ekspanderem wyjść niskopradowych, poprzez przekaźnik 1, którego cewka jest na 12V, a styki przełączalne na 230V, które dopiero sterują właściwym przekaźnikiem 2.

Które z tych rozwiązań jest prawidłowe lub które rozwiązanie jest bezpieczniejsze?

1. odpada bo

EKSPANDER WYJŚĆ CA-64 OOC/R/ROC

Dane techniczne

Maksymalne napięcie przełączane przez przekaźnik 24V

Maksymalny prąd przełączany przez przekaźnik 2A

2 jest ok, z tym że do przemyślenia jest czy zasilanie przekaźnika 1 ma być z centrali/ekspandera czy innego źródła.

Jest jeszcze 3. sposób:

3. sterować ekspanderem wyjść przekaźnikowych, poprzez przekaźnik 1, którego cewka jest na 12V, a styki przełączalne na 230V, które dopiero sterują właściwym przekaźnikiem 2.

w 2. nie masz separacji galwanicznej, w 3. masz.