civic9 15.07.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 o, słuchajcie, przymierzam się do odpalenia mojego systemu... umiałem to poskładać i zaprogramować, będzie się rozwijać dalej, ale jest jeden obszar na którym się nie znam. sterownik plc fatek, integra, mnóstwo przekaźników.... to wszystko w cholerę kosztowało. jak to zabezpieczyć przed uszkodzeniami? wyładowaniami, przepięciami, etc?co można zrobić i na ile to jest pewne? na co uważać? jeśli chodzi o to co mam, to stroną elekryczną się zajmują elektrycy i oni zaproponowali (i właściwie już zrobili) zabezp. przeciwprzepięciowe B+C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Cześć! Możesz (raczej musisz): 1. Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe klasy D dla Fatka i Integry (np. w postaci naściennej listwy zasilającej, z do której wepniesz zasilania tych rzeczy, lub ogranicznik przepięć klasy D na szynę DIN firmy F&F bodaj OP-231 - ja takie stosowałem). Ważne jest, żeby kabel pomiędzy ogranicznikiem klasy D a urządzeniem był jak najkrótszy! (max kilka m). 2. Połączenie do wspólnej szyny zacisków PE Fatka, PE Integry, obudów metalowych (np. Integry), i zacisku PE tego ogranicznika klasy D. No i ta szyna oczywiście do PE do rozdzielnicy głównej - najlepiej dedykowanym zielonożółtym grubasem . 3. Separacja wyjść przez przekaźniki - ale to już masz. 4. Separacja wejść przychodzących z poza domu (furtka, brama) przez przekaźniki - nie chodzi tu o czujki na elewacji (jeśli masz), ale raczej o większe odległości od domu. To tak na szybko... Generalne musisz uruchomić wyobraźnię (a napewno masz niezłą, skoro taki fajny system skleiłeś ) i pobawić się w czarnowidza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.07.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 civic9 - no i jak zrobiłeś sterowanie prędkościa wentylatorów? Miałes sie podzielic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.07.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ale co do samego systemu to dla mnie rewelacja no poza ceną. Bez zagłębiania się w tajniki PLC i asemblera, dostajesz wygodny system, który tak naprawdę nie jest niczym innym jak właśnie PLC tylko znacznie lepiej oprogramowany (choć może się mylę). No niestety - do prawdziwego PLC to mu jeszcze sporo brakuje (nie chodzi mi o interfejs dla użytkownika, ale o możliwości), ale, fakt, jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 15.07.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 civic9 zdradź jak zasilasz fateka (czy masz wersję na 12 czy 230V) czy planujesz mu jakieś zasilanie awaryjne, jeżeli tak to jaki czas działania przewidujesz? Ja mam akurat telematika i myślałem o podłączeniu go pod wyjście wysoko prądowe integry, ale po ostatnich wywodach bigbeat'a to zacząłem się martwić czy to zadziała - ew. czym zabezpieczyć integrę, myślałem o bezpiecznikach półprzewodnikowych, ale nie wiem czy się sprawdzą? Bigbeat co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.07.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Wlasnie - skąd wziąć jakieś miłe i małe zasilacze, np. 24v jak do mojego sterownika? Kupilem taką kobyłe, że jest 2x taka, jak sterownik. Wolałbym cos upchnąć na tablicę, ale żeby cena nie zabijała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.07.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 civic9 - no i jak zrobiłeś sterowanie prędkościa wentylatorów? Miałes sie podzielic... jeszcze nie, na razie podstawowy rozruch. jak to w budowlance wszystko sie opoznia nie robie, bo nawet nie mam na czym testowac, wentylatory jeszcze nie dojechaly ale bedzie... dam znac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.07.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 civic9 zdradź jak zasilasz fateka (czy masz wersję na 12 czy 230V) czy planujesz mu jakieś zasilanie awaryjne, jeżeli tak to jaki czas działania przewidujesz? Ja mam akurat telematika i myślałem o podłączeniu go pod wyjście wysoko prądowe integry, ale po ostatnich wywodach bigbeat'a to zacząłem się martwić czy to zadziała - ew. czym zabezpieczyć integrę, myślałem o bezpiecznikach półprzewodnikowych, ale nie wiem czy się sprawdzą? Bigbeat co o tym myślisz? u mnie nie widzę potrzeby zasilania awaryjnego, poza centralka alarmowa. po co mi zasilać awaryjnie sterownik, jeśli nic czym on by mógł sterować, w razie awarii działać nie będzie. chyba, że coś większego, także na jakieś urządzenia (podstawowe oświetlenie, wentylacja, itd.) - ale tu też nie widzę potrzeby, bo w mojej okolicy wyłączenia to raz na ruski rok - więc nie myślę na razie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.07.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Wlasnie - skąd wziąć jakieś miłe i małe zasilacze, np. 24v jak do mojego sterownika? Kupilem taką kobyłe, że jest 2x taka, jak sterownik. Wolałbym cos upchnąć na tablicę, ale żeby cena nie zabijała... http://www.zamel.pl/index.php?link=128 http://www.zamel.pl/index.php?link=129 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.07.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 dzięki, szczególnie za namiar na ochr. kl. D - właśnie coś mi dzwoniło, że to ten kierunek zamontuję tuż przy urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.07.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 myślałem o bezpiecznikach półprzewodnikowych, ale nie wiem czy się sprawdzą? Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem - chodzi Ci o bezpieczniki polimerowe (wielokrotnego działania)? Bo o półprzewodnikowych nie słyszałem... A polimerowe też nie bardzo - one też działają na zasadzie podgrzania się kawałeczka polimeru, w wyniku czego jego rezystancja gwałtownie rośnie. Czyli znowu bezwładność (termiczna), a więc już wiadomo, co wygra ten wyścig Niestety, dobrych i szybkich zabezpieczeń po prostu nie ma - wszystkie bazują na efekcie termicznym lub na mechanice (typowe S-y), a więc są znacznie wolniejsze niż biedne tranzystory Można myśleć jeszcze o transilach - to takie dość specjalne diody zenera o ostrej charakterystyce i dużej zdolności przewodzenia wielkich prądów (nawet kA - ale jednorazowo - o tym dalej). W sumie nie są drogie (kilka pln/szt), ale czasem jest kłopot w dobraniu parametrów dla czyłych wejść (np. takich, gdzie typowo może być 12V, ale już np. 20V je rozwali). Transile dobrze się natomiast sprawdzą dla wejść/wyjść, gdzie maksymalne napięcie, które elektronika umie wytrzymać, jest minimum 2.5...3 razy wyższe, niż znamionowe. Np. Integra ma wyjścia OC zabezpieczone transilami - wejścia pewnie też. Z transilami jest jednak pewien kłopot: mianowicie gwarantują one przejęcie "na siebie" szpilek (przepięć), ale jeśli energia przepięcia jest odpowiednio duża, dostają po prostu zwarcia na zawsze (bo topią się w środku). Ta maksymalna energia jest określona w katalogach. A więc zabezpieczyliśmy tranzystor - napewno nie ulegnie przebiciu... ale nadal mamy zwaloną płytę główną centralki, bo transil na tej płycie popełnił sepuku Czyli i tak płyta do naprawy Gdyby te transile były na gniazdkach - wyjmujesz, wymieniasz i znów działa - ale jakoś nikt na to nie wpadł Nie ma jednak jak przekaźniki - oczywiście do sygnałów dwustanowych i zmieniających się nie za często (max kilka zmian / s). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 15.07.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 jasne że polimerowe czy myślisz że 10m przewód zasilający między wyjściem Integry a wej zasilającym w telematiku powinienem jakoś zabezpieczyć ? poza tym czy każdy kontaktron i pir też podłączasz do centralki przez przekaźnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.07.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Hehe, trochę może za bardzo na skróty pisałem. Jest tak: jeśli wejście urządzenia (w tym wypadku centralki alarmowej) jest zabezpieczone przed przepięciami do min. 50V (w obie strony, czyli + i - ), i podłączane jest do niego inne urządzenie, umieszczone wewnątrz obiektu lub na jego elewacji, nie połączone z siecią energetyczną lub z inną siecią, mogącą wprowadzić przepięcia do wewnątrz (czyli np. linie telefoniczne, albo kable domofonowe czy do sterowania bramy) - nie trzeba separować wejść. Czyli PIRów i kontaktronów nie ma sensu - bo są umieszczone wewnątrz obiektu i nie są połączone z niczym innym. Do rozważenia jest jedynie przypadek, kiedy kabel do np. PIRa idzie dłuższym odcinkiem (kilka m) obok kabla zasilającego 230V czy 400V - wtedy trzeba by się zastanowić, skąd ten kabel zasilający, dokąd, co jest zasilane (żarówka czy może silnik trójfazowy od hydroforu) i wtedy podjąć decyzję. czy myślisz że 10m przewód zasilający między wyjściem Integry a wej zasilającym w telematiku powinienem jakoś zabezpieczyć ? Jak to zasilający? Z wyjścia Integry zasilasz Telematika? Wydajnośc prądowa wyjścia wystarczy? Jeśli tak, to jeśli telematik połączony jest dalej z czymś, co może wprowadzić przepięcia - zabezpieczałbym, ale pewnie już transliami + "zwykłe" bezpieczniki topikowe (bo, jak rozumiem, tutaj mowa o zasilaniu 12V i prądzie poniżej 1A) poza tym czy każdy kontaktron i pir też podłączasz do centralki przez przekaźnik ? Oczywiście że nie - z powodów przedstawionych na początku postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.07.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Hehe, trochę może za bardzo na skróty pisałem. Jest tak: jeśli wejście urządzenia (w tym wypadku centralki alarmowej) jest zabezpieczone przed przepięciami do min. 50V (w obie strony, czyli + i - ), i podłączane jest do niego inne urządzenie, umieszczone wewnątrz obiektu lub na jego elewacji, nie połączone z siecią energetyczną lub z inną siecią, mogącą wprowadzić przepięcia do wewnątrz (czyli np. linie telefoniczne, albo kable domofonowe czy do sterowania bramy) - nie trzeba separować wejść. Czyli PIRów i kontaktronów nie ma sensu - bo są umieszczone wewnątrz obiektu i nie są połączone z niczym innym. Do rozważenia jest jedynie przypadek, kiedy kabel do np. PIRa idzie dłuższym odcinkiem (kilka m) obok kabla zasilającego 230V czy 400V - wtedy trzeba by się zastanowić, skąd ten kabel zasilający, dokąd, co jest zasilane (żarówka czy może silnik trójfazowy od hydroforu) i wtedy podjąć decyzję. ufff bo już zwątpiłem czy myślisz że 10m przewód zasilający między wyjściem Integry a wej zasilającym w telematiku powinienem jakoś zabezpieczyć ? Jak to zasilający? Z wyjścia Integry zasilasz Telematika? Wydajnośc prądowa wyjścia wystarczy? Jeśli tak, to jeśli telematik połączony jest dalej z czymś, co może wprowadzić przepięcia - zabezpieczałbym, ale pewnie już transliami + "zwykłe" bezpieczniki topikowe (bo, jak rozumiem, tutaj mowa o zasilaniu 12V i prądzie poniżej 1A) No zasilanie telematika biorę z wyjścia wysoko prądowego integry Wydajność z dużym zapasem, telematika mam przekaźnikowego więc tu kłopotu nie widzę, jedynie na wejściach tlematika, mogą pojawić się kabelki "zewnętrzne" ale wtedy będę dumał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.07.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 a zasilacze stabilizowane, którymi zasilam przekaźniki, też pod "D" wpiąć?i mogę sobie do jednego takiego (F&F Op-230) wpiąć centralkę, sterownik plc, zasilacze i może jeszcze kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.07.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 W ciągu ostatnich 2 tygodni przeszedłem przyspieszony kurs na temat automatyki zastosowanej w domach. Mój ostatni typ to Siemens Symatic S7-200. Co sądzicie o tym sterowniku. mało sie o nim mówi na forum a możliwości programowania ma podobno bardzo duże. Można nawet do niego podłączyć panel LCD do wizualizacji. Czy ten sterownik będzie można włączyć do wspólnego systemu z centralką Satela? Jest jeszcze jeden sterownik Siemens LOGO bardziej prosty ale myślę za cenę ok. 600 za zestaw startowy to można brać w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.07.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 W ciągu ostatnich 2 tygodni przeszedłem przyspieszony kurs na temat automatyki zastosowanej w domach. Mój ostatni typ to Siemens Symatic S7-200. Co sądzicie o tym sterowniku. mało sie o nim mówi na forum a możliwości programowania ma podobno bardzo duże. Można nawet do niego podłączyć panel LCD do wizualizacji. Czy ten sterownik będzie można włączyć do wspólnego systemu z centralką Satela? Jest jeszcze jeden sterownik Siemens LOGO bardziej prosty ale myślę za cenę ok. 600 za zestaw startowy to można brać w ciemno. no, dobry sterownik ten s7-200, górna półka, ale to się odbija w cenie, a w domu to nie potrzebne. chyba, że za darmo dają? (gdzie? logo - chyba małe możliwości rozbudowy. a nie chcesz mieć chyba przy większym systemie 10ciu niezależnych sterowników. ale zacznijmy od tego ile chcesz mieć we/wy (oraz ewentualnie jakie dodatkowe moduły poza cyfrowymi wejściami ci wyjściami). ja mam po ok 100, co przy logo jest chyba niemożliwe, a przy s7 poszedłbym z torbami. dlatego fatek. centralkę połączysz z każdym sterownikiem, ale nie koniecznie bezpośrednio, może być potrzeba zastosowania przekaźników. oczywiście mam na myśli połączenie poprzez wyjścia i wejścia binarne po obu stronach - trzeba przewidzieć odpowiednią liczbę w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.07.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 W ciągu ostatnich 2 tygodni przeszedłem przyspieszony kurs na temat automatyki zastosowanej w domach. Mój ostatni typ to Siemens Symatic S7-200. Co sądzicie o tym sterowniku. mało sie o nim mówi na forum a możliwości programowania ma podobno bardzo duże. Można nawet do niego podłączyć panel LCD do wizualizacji. Czy ten sterownik będzie można włączyć do wspólnego systemu z centralką Satela? Jest jeszcze jeden sterownik Siemens LOGO bardziej prosty ale myślę za cenę ok. 600 za zestaw startowy to można brać w ciemno. no, dobry sterownik ten s7-200, górna półka, ale to się odbija w cenie, a w domu to nie potrzebne. chyba, że za darmo dają? (gdzie? logo - chyba małe możliwości rozbudowy. a nie chcesz mieć chyba przy większym systemie 10ciu niezależnych sterowników. centralkę połączysz z każdym sterownikiem, ale nie koniecznie bezpośrednio, może być potrzeba zastosowania przekaźników. oczywiście mam na myśli połączenie poprzez wyjścia i wejścia binarne po obu stronach - trzeba przewidzieć odpowiednią liczbę w zależności od potrzeb. OK to zapytam jeszcze w czym lepszy jest sterownik Fatek lub inny od możliwości sterowania jakie daję centralka Satel Integra. Czy nie wystarczy sama Integra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.07.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 OK to zapytam jeszcze w czym lepszy jest sterownik Fatek lub inny od możliwości sterowania jakie daję centralka Satel Integra. Czy nie wystarczy sama Integra? Oj nie wiem. Ja jakoś stosuję urządzenia do tego do czego należą Centralkę alarmową do alarmu. W Fateku zaprogramuję niemal wszystko co zechcę. Na Integrze niektórych rzeczy się zrobić nie da, albo niektóre są upierdliwe i producent nie chce tego poprawić (przewijało się tutaj w wątku albo w tym o instalacjach alarmowych, nie pamiętam). Mam także komunikację (z niemal dowolnym softem, a nie tylko tym do wizualizacji alarmów) po rs232/485, usb, ethernet. Dostępne dodatkowe moduły - analogowe we/wy, itp. Za wcześnie na podsumowania i porównania u mnie. Dla większości zastosowań pewnie wystarczy integra. A, jeszcze trzeba by policzyć koszty i porównać, ale mi się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.07.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 civic9 a jak masz przygotowaną instalacje elektryczną pod Fateka. Czy wystarczy poprowadzić wszystkie przewody elektryczne do rozdzieli czy trzeba dodatkowo stosować przewody sterujące, sygnałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts