civic9 17.07.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 A czy do przycisków tez idzie normalny kabel prądowy czyli oprócz sterowniczego do przycisku dochodzi np. 3x1,5 jako zasilający elektycznie Nie, tylko sterowniczy. W niektórych miejscach, ale to akurat przy oświetleniu, dochodzi do puszki także elektryczny, ale tylko po to żeby uniknąć puszek rozgałęźnych. W tym przypadku puszka pełni funkcję miejsca na przycisk i puszki rozgałęźnej np. dla oświetlenia. Ten przewód 3x1.5 w tym wypadku nie ma żadnego kontaktu ani związku z przyciskiem. Pewnie to narusza jakieś normy, ale teraz tak ludzie robią tak czy inaczej Niestety nie wiem gdzie jeszcze można poczytać. Ja inspiracji ogólnie czerpię z tego wątku i wątku o instalacji alarmowej (starsze posty), choć tam raczej nie o PLC, a raczej o integrze to pomysły i idee w części są wspólne. A o PLC, choć nie w takich zastosowaniach, to się trochę nauczyłem na studiach, więc mam łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.07.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Niestety nie wiem gdzie jeszcze można poczytać. Ja inspiracji ogólnie czerpię z tego wątku i wątku o instalacji alarmowej (starsze posty), choć tam raczej nie o PLC, a raczej o integrze to pomysły i idee w części są wspólne. A o PLC, choć nie w takich zastosowaniach, to się trochę nauczyłem na studiach, więc mam łatwiej Ty to masz dobrze niestety moje wykształcenie niewiele mi pomoże. Przed chwilą wpadłem na taki pomysły Oświetlenie robię tradycyjną metodą na zwykłych przełącznikach, na przełącznikach schodowych i krzyzowych. Obwody oświetlenia mam rozdzielne na kilka mniejszych odwodów np. oddzielnie oświetlenie sufitowe oddzielnie kinkety i oddzielnie oświetlenie ściany z TV. Teraz oprócz np w salonie instaluje przycisk na 4 lub 8 przycisków który lączę kablem sterowniczym z rozdzielną i wykorzystuję go do sterowania oświetleniem na danej kondygnacji. Czyli mam dwa obwody jeden tradycyjny drugi do scen świetlnych jak padnie sterownik nie zostanę wtedy bez światła. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.07.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 odaro chyba już późno, bo za cholerę nie można załapać, o co Ci common Nie bardzo zrozumiałem, jak chcesz to pomieszać - weź tylko jedną rzecz pod uwagę, czy da się: 1. zapalić "po staremu", a zgasić "z PLC" 2. zgasić "po staremu", a zapalić "z PLC" W/g mnie nie da się p.1. lub p.2. - zależnie od tego, jaką logikę przyjmiesz w instalacji. Wbrew pozorom, zrobienie automatyki, która łatwo da się pominąć i sterować ręcznie, jest wcale nietrywialne i wymaga rozwiązania b. wielu dylematów podobnych do tego, co napisałem wyżej - i w tych przypadkach konieczne będzie przyjęcie pewnych priorytetów, co jest ważniejsze i co zawsze wygrywa. W ogólności w automatyce jako dziedzinie wiedzy problem ten jest od dawna znany i już parę książek o tym napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 jak wyżej,ale napisz o co Ci chodzi, dlaczego tak, to może się coś wymyśli.chodzi o uniezależnienie się od sterownika? to można pokombinować z przekaźnikami bistabilnymi w puszkach, ale z takimi z funkcją set/reset (chyba ktoś takie robił). set/reset do PLC - żeby on mógł włączać i wyłączać. a funkcja bistabilności do wykorzystania z przycisku (niezależnie od PLC, może sobie paść, a przekaźnik bistabilny nadal będzie działał). ale tutaj trzeba okablowanie inaczej zaplanować. i raczej wyjdzie drożej, przekaźniki puszkowe z set/reset będą imho droższe. uwaga: co do scen świetlnych - przydają się ściemniacze. nie znalazłem póki co dobrego, elastycznego i rozsądnego cenowo rozwiązania do sterownia z PLC. tutaj też chyba nikt nie podał, poza robieniem własnych układów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 18.07.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 jedynym rozwiązaniem tego problemu jakie znalazłem to właśnie przekaźniki z funkcją r/s ale wychodzi prawie tak drogo jak plc za IO, a do tego trzeba mieć plc, albo korzystać z integry. Ja właśnie miałem pierwotny pomysł taki żeby sterować wszystkim przez integrę, ale jak zacząłem zgłębiać temat okazało się że jest sporo ograniczeń z czego dwa najważniejsze zmusiły mnie do zmiany koncepcji, te problemy to odczytywanie wejść co 3sek. i utrudnione budowanie sprytniejszych reguł logicznych (konieczność wykorzystywania dodatkowych wyjść, i nawet w moim małym domku, integra 128 mogła by się szybko skończyć Dlatego postawiłem na plc, jako inteligenty zestaw przekaźników o dowolnej konfiguracji, pewnie używanie dedykowanych było by nieco tańsze, ale potem jakie kolwiek zmiany wiązały by się z zakupem innych, a do tego w plc mogę pewne rzeczy automatyzować z kalendarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 jak wyżej, ale napisz o co Ci chodzi, dlaczego tak, to może się coś wymyśli. chodzi o uniezależnienie się od sterownika? to można pokombinować z przekaźnikami bistabilnymi w puszkach, ale z takimi z funkcją set/reset (chyba ktoś takie robił). set/reset do PLC - żeby on mógł włączać i wyłączać. a funkcja bistabilności do wykorzystania z przycisku (niezależnie od PLC, może sobie paść, a przekaźnik bistabilny nadal będzie działał). ale tutaj trzeba okablowanie inaczej zaplanować. i raczej wyjdzie drożej, przekaźniki puszkowe z set/reset będą imho droższe. 2 powodu cześć instalacji jest już położona no i chciałbym się uniezależnić od sterownika uwaga: co do scen świetlnych - przydają się ściemniacze. nie znalazłem póki co dobrego, elastycznego i rozsądnego cenowo rozwiązania do sterownia z PLC. tutaj też chyba nikt nie podał, poza robieniem własnych układów. A czy np. ściemniacz Domito nie jest rozsądnym cenowo i możliwościami. http://www.domito.pl/domito_sciemniacz.html Ściemniacz Domito komunikuje się przez RS 485 Przy okazji zapytam czy rozwiązania innych firm np Domito czy D2000 z ADK można stosować razem z sterownikiem PLC. W sumie są to systemy też oparte na sterownikach PLC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 jedynym rozwiązaniem tego problemu jakie znalazłem to właśnie przekaźniki z funkcją r/s ale wychodzi prawie tak drogo jak plc za IO, a do tego trzeba mieć plc, albo korzystać z integry. Ja właśnie miałem pierwotny pomysł taki żeby sterować wszystkim przez integrę, ale jak zacząłem zgłębiać temat okazało się że jest sporo ograniczeń z czego dwa najważniejsze zmusiły mnie do zmiany koncepcji, te problemy to odczytywanie wejść co 3sek. i utrudnione budowanie sprytniejszych reguł logicznych (konieczność wykorzystywania dodatkowych wyjść, i nawet w moim małym domku, integra 128 mogła by się szybko skończyć Dlatego postawiłem na plc, jako inteligenty zestaw przekaźników o dowolnej konfiguracji, pewnie używanie dedykowanych było by nieco tańsze, ale potem jakie kolwiek zmiany wiązały by się z zakupem innych, a do tego w plc mogę pewne rzeczy automatyzować z kalendarza Ale połączenie Integry i sterownika PLC chyba jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.07.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 A czy np. ściemniacz Domito nie jest rozsądnym cenowo i możliwościami. a jaka jest ta cena bo nie znam? Ściemniacz Domito komunikuje się przez RS 485 to warstwa fizyczna, pytanie co on na to rs485 może puszczać i jaki mamy na to wpływ. wydaje mi się, że to produktu zamknięte i producentowi nie zależy za bardzo na możliwości współpracy z innymi. Przy okazji zapytam czy rozwiązania innych firm np Domito czy D2000 z ADK można stosować razem z sterownikiem PLC. W sumie są to systemy też oparte na sterownikach PLC Przez wejścia i wyjścia wszystko połączysz. ale to tylko sygnały cyfrowe. tzn. jeden PLC zaprogramujesz, żeby w jakiejś sytuacji uaktywnił wyjście, które będzie połączone z wejściem Domito/adk. A w domito/adk zaprogramujesz dowolną reakcję na to wejście. Tylko, że do każdej osobnej akcji potrzebujesz jednego wyjścia i wejścia. A jest ich tylko 8. Dobre i to. Ale nie prześlesz w ten sposób komendy typu: a teraz drogi domito ustaw mi 50% na wyjsciu 2gim, 40% na wyjsciu 3cim, itd., a innym razem 10% na wyjściu 1szym, 20% na drugim. I co pięć minut zwiększaj o 1%. To teoretycznie może być możliwe przez to rs485 (np. 2 fateki mogą tak ze sobą dowolnie gadać), ale potrzeba by dobrej woli producenta tego - udostępnienia takiej możliwości i udokumentowania tego. Pomijam rozwiązania typu hakowanie oprogramowania sterownika (choć kto wie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 A co sądzicie o sterowniku do rolet Zamel http://www.zamel.pl/index.php?link=124&grupa=68&id_prod=486&zakladka=91 Kosztuje 59zł ma funkcję sterowania lokalnego i centralnego oraz zmierzchowego. Czy taki sterownik steruje wszystkimi roletami czy potrzeba jednego sterownika na jedną roletę. BTW Zamel oferuje swój system automatyki budynkowejhttp://www.zamel.pl/pliki/elektrosystemy_exta_02_2006.pdf http://www.zamel.pl/index.php?link=94 A może to jest najtańszy sposób a wcale nie gorszy od sterownika PLC. I ma jedną na pewną zaletę cała elektryka nie pada przy uszkodzeniu sterownika PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 civic a taki ściemniacz nie spełnia Twoich oczekiwań http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=51&id_prod=454 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Nie wiem czy już było ale znalazłem taką stronę o sterownikach PLC.http://www.plcs.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 18.07.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Czy ktoś planuje wykorzystać w swojej instalacji rozwiązanie oparte na centralce D2000. Dystrybutorem jest firma ADK z Wrocławia. Poczytałem trochę i wydaje mi się całkiem ciekawym rozwiązaniem. Czy moglibyście wyrazić się na jego temat? mnie też się podoba to rozwiązanie, jest bardzo elastyczne i tańsze niż EiB, planuje zaimplemetować w swoim domu, spełnia prawie wszystkie kryteria jakie stawiałem przed takimi systemami, cena 10 tys pln - jak ktoś tu pisał - wydaje mi sie trochę przesadzona, a w każdym razie nie wyższa niż proponowane inne rozwiązania , ciekaw jestem czy ktos ma już jakieś opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Czy ktoś planuje wykorzystać w swojej instalacji rozwiązanie oparte na centralce D2000. Dystrybutorem jest firma ADK z Wrocławia. Poczytałem trochę i wydaje mi się całkiem ciekawym rozwiązaniem. Czy moglibyście wyrazić się na jego temat? mnie też się podoba to rozwiązanie, jest bardzo elastyczne i tańsze niż EiB, planuje zaimplemetować w swoim domu, spełnia prawie wszystkie kryteria jakie stawiałem przed takimi systemami, cena 10 tys pln - jak ktoś tu pisał - wydaje mi sie trochę przesadzona, a w każdym razie nie wyższa niż proponowane inne rozwiązania , ciekaw jestem czy ktos ma już jakieś opinie na ten temat Przynajmniej na forum użytkowników raczej nie ma Tutaj masz kalkulator kosztów w Excellu. http://www.inteligentny-dom.org.pl/index.php?i4,do-pobrania Postaw kilka danych cena szybko przekracza 10 pln i to jest niestety cały ból Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Czy to też jest sterownik PLC http://www.relpol.com.pl/produkty.jsp?PID=338 a tutaj jest więcej http://www.need.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.07.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 odaro, zamelowski ściemniacz - nie, bo PLC nie jest w stanie znać jego stanu, nie jest w stanie wysłać mu komendy np. włącz na 50%. może służyć właściwie tylko do ręcznego sterowania z przycisku. zamelowskie sterowniki do rolet - po jednym na rolete. jeśli potrzebujesz tylko do sterowania roletami grupowo i centralnie, to to jest w miarę rozwiązanie. ogólnie o automatyce ala zamel (to samo ma m.in. f&f, central kraków) - to jest ok, ale: - funkcjonalność "programujesz" kupując moduły, podłączając kabelki - na sztywno (w PLC zmieniasz program jak chcesz i kiedy chcesz i nagle przycisk od rolet, staje przyciskiem od światła(*)) - funkcjonalność modułów jest taka, jaką wymyślił producent i ani krzty więcej, zazwyczaj dość prosta (choć dla wielu wystarczająca) Ale jeśli ktoś się nie czuje na siłach na PLC, boi się uzależnienia od sterownika, a chce mieć trochę bajerów - to polecam taką drogę. ale uwaga: przy złożonych instalacjach koszt będzie raczej większy (ale za to dla samych rolet raczej mniejszy). (*) oczywiście nie chodzi o to, żeby codziennie fundować takie niespodzianki rodzinie, tylko staram się różnicę wytłumaczyć need jest sterownikiem PLC, ale prostym dość - chyba ma ograniczone możliwości rozbudowy (zależy kto jak dużo potrzebuje), nie wiem jak z rozmiarem programu, i bez komunikacji ze światem zewnętrznym (to wszystko dla hobbystów i fanatyków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.07.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Nie wiem czy dobrze gdzieś wyczytałem ale podobno sterowniki Fateka mogą ze sobą się komunikować np jeden w rozdzielni na parterze drugi na poddaszu. Czy podobnie jest ze Siemens Simatic S200 bo mam dwie rozbieżne opinie jedna że się da przez jakiś moduł druga że nie bo S200 nie chodzi w systemie Master/Slave Może od razu zapytam o inną rzecz. Podobno Simatic może pracować w sieci o nazwie AS-Interface gdzie są wykorzystywane tanie identyfikatory. Słyszeliście coś o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.07.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 civic nie chciałbyś się pochwalić co będziesz sterować w swoim domku co z tego już działa a co jeszcze jest w trakcie planowania. Mój elektryk zapytał się czy znam kogoś w kogo działa taka instalacja z elementami automatyki, Wg niego położyć 2km kabli można tylko czy to później jest chociaż w 50% wykorzystane. No i muszę mu coś odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.07.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Nie wiem czy dobrze gdzieś wyczytałem ale podobno sterowniki Fateka mogą ze sobą się komunikować np jeden w rozdzielni na parterze drugi na poddaszu. tak, ale musisz to oprogramować i kopić do obu moduły komunikacyjne (rs232, rs485, ethernet). nie wiem czy to się opłaca. podstawowe jednostki (których tutaj potrzebujesz 2) są dużo droższe od rozszerzeń we/wy dla kolejnych. wiem, mniej kabla pójdzie, ale stanie się trudniej zarządzalne. z drugiej strony - w połowie się uniezależnisz od awarii. chociaż jak znam życie, jak coś padnie to oba - np. od jakiegoś super przepięcia. Czy podobnie jest ze Siemens Simatic S200 bo mam dwie rozbieżne opinie jedna że się da przez jakiś moduł druga że nie bo S200 nie chodzi w systemie Master/Slave Może od razu zapytam o inną rzecz. Podobno Simatic może pracować w sieci o nazwie AS-Interface gdzie są wykorzystywane tanie identyfikatory. Słyszeliście coś o tym. nie znam siemensow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.07.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 civic nie chciałbyś się pochwalić co będziesz sterować w swoim domku co z tego już działa a co jeszcze jest w trakcie planowania. Mój elektryk zapytał się czy znam kogoś w kogo działa taka instalacja z elementami automatyki, Wg niego położyć 2km kabli można tylko czy to później jest chociaż w 50% wykorzystane. No i muszę mu coś odpowiedzieć W zasadzie większość w planach. W tym tygodniu dopiero częściowo się to udało podłączyć. Muszę się skupić na wykończeniówce, żeby zamieszkać w tym roku, powoli będę to oprogramowywał i rozwijał. Kiedyś musiałem przygotować jakąś prezentację, to użyłem tego tematu, zrobiłem wyciąg teraz, rzuć okiem: http://patek.netinfo.pl/sad.pdf Przy czym mój system jak widać nie tylko z PLC się będzie składał. Na dzień dzisiejszy podłączyłem sobie 4 przyciski (w dowolnym miejscu) i zaprogramowałem: 1 - do otwierania wszystkich rolet, 2 - do zamykania wszystkich, 3 - zapala/gasi 4 światła na patrze, 4 - zapala/gasi 4 światła na piętrze. Bo takich funkcji potrzebuje. Swoboda programowania mi się podoba. Jak powiedziałem elektrykom, że chcę sterować roletami i 8 światłami, to się zmartwili, że trzeba będzie przecież kilkadziesiąt przycisków zamontować, a jeszcze nie czas na to. W razie czego mogę sobie zmienić program, żeby posterować coś inaczej, albo wpiąć notebooka i posterować indywidualnie roletami, itp. To proste sprawy, ale już na początku cieszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.07.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 civic Na dzień dzisiejszy podłączyłem sobie 4 przyciski (w dowolnym miejscu) i zaprogramowałem: 1 - do otwierania wszystkich rolet, 2 - do zamykania wszystkich, 3 - zapala/gasi 4 światła na patrze, 4 - zapala/gasi 4 światła na piętrze. Bo takich funkcji potrzebuje. Swoboda programowania mi się podoba. Jak powiedziałem elektrykom, że chcę sterować roletami i 8 światłami, to się zmartwili, że trzeba będzie przecież kilkadziesiąt przycisków zamontować, a jeszcze nie czas na to. W razie czego mogę sobie zmienić program, żeby posterować coś inaczej, albo wpiąć notebooka i posterować indywidualnie roletami, itp. To proste sprawy, ale już na początku cieszą. civic napisz jeszcze raz ale tak łopatologicznie cobym i ja zrozumiał Jak masz zrobione okablowanie elektryczne i sterujące dla wszystkich elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts