deha 02.02.2004 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Zaraziłem się tym tematem do tego stopnia,że pruję teraz sciany aby umieścićdodatkowe przewody , a jestem na etapie wykańczania. Ale trudno podobno lepiej późno niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.02.2004 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 1. gdzie można kupić takie urządzenie, kontaktron czy jak to nazwać, które zareaguje ( on/off ) gdy ktoś stanie na daną część podłogi ? czytałem kiedyś o tym w necie ale za nic nie moge teraz tego znaleźć. Podobny Pomysł realizuje chyba jedna z firm do wyświetlania wagi człowieka przed lustrem w łazience, ale ja mam inny pomysł. Mata podłogowa o wymiarach 5m/80cm (amerykańskiej firmy ADEMCO) kosztuje 720 zł , a mniejsza o wymiarach 70/40cm kosztuje 130 zł. Nadaje się do zastosowania tylko pod wykładzinę (dywan). Czujnik do pomiaru wagi to zupełnie inne urządzenie i nie jest jeszcze powszechnie stosowane w systemach zabezpieczeń (poza śluzami w zabezpieczeniach obiektów o b.dużym zagrożeniu). Jest to b. drogie urządzenie i wymaga wydzielenia pewnego fragmentu podłogi. Nie do zastosowania w warunkach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość cz. 02.02.2004 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 jak widać według załączonego postu powyżej, aby gładko szło trzeba być specjalistą, zostać nim lub oddać prace w ręce specjalisty. Szkoda, że moja profesja na niewiele się zda przy budowie domu Ale w ramach hobby można trochę popróbować ... No i niektóre tematy nie są mi obce, a w wybranych - pokrewnych to ho, ho ! nawet mogę pomóc Zbychu czy mógłbyś rozwinąć wątek przekaźników do kontaktów. Co prawda mam pewne przemyślenia i czytałem podane strony, ale interesuje mnie, które konkretnie np. ze strony relpol ? Jakie natężenie w amperach wystarczy, czy lepiej sterować 12V czy 24V, z centralki CA-64 ? Czy do tego potrzebne są cewki ? A może można gotowe gdzieś kupić ? Chętnie zweryfikuje swoje przemyślenia. Cz. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Dla porównania: cena z hurtowni z której korzystam zawodowo: Kabel UTP kat 5e w PVC 305m za 142,60+VAT. Ktoś może zna cenę wielożyłowego 4pary? YTDY 8 x 0,5 - 0,55 zł/mb, a YTKSY (parowany jest kilka groszy droższy). Należy zwrócić uwagę na fakt, że skrętka jest dwa razy grubsza od YTDY. Przy bardzo rozbudowanych instalacjach nie jest to bez znaczenia. Stosując same skrętki, przewody sygnałowe zajmują na ścianach / sufitach b. dużo miejsca (nie mówiąc już o centrali). Ja u siebie skrętkę dałem tylko do sieci komputerowej, telefonów i kamer, a także jako magistralę między rozdzielniami elektrycznymi. Pozostałe przewody (do alarmu i sterowań) dałem YTDY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 To była moja wypowiedź - zapomniałem się zalogować. Słyszałem od znajomego, że spotkał w Niemczech taki pomysł w instalacji: przełącznik przy wejściu który odłączał na noc zbędne obwody. Na sterowniku możesz taką funkcję zaprogramować sterowaną zegarem lub nocnym załączeniem alarmu. Takie centralne wyłączniki prądu są stosowane głównie ze względów p.poż. Nie tak dawno było mi dane ( ) spędzić urlop w fajnym hotelu, w którym było właśnie takie rozwiązanie w każdym pokoju. Zamek do pokoju był na kartę. Po wejściu do pokoju kartę należy włożyć do czytnika w ścianie (w jednej ramce z włącznikami oświetlenia). Wówczas załączały się obwody elektryczne w pokoju. Fajny patent. U siebie też go zastosuję, ale właśnie będzie sterowany z alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Co do ilości przewodów: generalnie popieram Mierzwika który na wszelki wypadek wszędzie dał 4 żyły. Nie widziałem niestety takiego silnika do napędu rolet i nie wiem czy wymaga uziemienia. Najlepiej udać się gdzieś gdzie takie napędy sprzedają i popytać (przy okazji potwierdzisz sobie ceny). Z silnika do napędu rolety wyprowadzone są cztery przewody: uziemienie, zero, faza na podnoszenie i faza na opuszczanie. W kwestii czujek: jeśli masz już te czujki w oświetleniu to może by się dało je wykorzystać? Trzeba obejrzeć jak są zmontowane i czy da się wyciągnąć z nich sygnał o ruchu na zewnątrz np. do sterownika (powinno się udać, ale pewnie trzeba będzie coś dorobić i polutować). Niestety Panowie, ale nie polecam stosowania ani zewnętrznych czujek alarmowych do zapalania światła, ani czujek do zapalania światła do wyzwalania alarmu. Każda z tycz czujek działa inaczej i nie nadaje się do innych zastosowań. Czujka do zapalania światła: - jest zasilana tylko z sieci 230V, więc już nie nadaje się do zastosowania w alarmie - jest to prosta konstrukcja podatna na zakłócenia, podmuchy wiatru, ruch gałęzi, ruch ptaków i zwierząt - o ile kilka razy bez potrzeby zapali się oświetlenie, to nic nikomu się nie stanie, ale jak przy okazji kilka razy włączy się alarm, to stosunki sąsiedzkie mogą się pogorszyć - czujki posiadają automat zmierzchowy, więc działają tylko po zmierzchu. Czujka do systemu alarmowego: - generalnie dobra czujka zewnętrzna ma dosyć skomplikowaną analizę sygnału. Analiza sygnału trwa, więc wyjście czujki nie jest uruchamiane od razu po wykryciu jakiegokolwiek ruchu, ale z pewnym opóźnieniem. Głównie z tego powodu taka czujka nie nadaje się do zapalania oświetlenia. Po prostu denerwujące jest to, że światło nie zapala się wtedy kiedy tego oczekujemy, tylko z opóźnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Przekaźniki bistabilne i włączniki do nich stosuje się głównie po to, aby można było sterować oświetleniem z kilku miejsc bez stosowania instalacji schodowej czy krzyżowej. Stosowanie przekaźników bistabilnych daje dodatkową korzyść estetyczną - wszystkie przełączniki (szczególnie jak są w jednej ramce) są zawsze w tej samej pozycji (nie do osiągnięcia przy tradycyjnych instalacjach elektrycznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 ... Zbychu czy mógłbyś rozwinąć wątek przekaźników do kontaktów. Co prawda mam pewne przemyślenia i czytałem podane strony, ale interesuje mnie, które konkretnie np. ze strony relpol ? Jakie natężenie w amperach wystarczy, czy lepiej sterować 12V czy 24V, z centralki CA-64 ? Czy do tego potrzebne są cewki ? A może można gotowe gdzieś kupić ? Chętnie zweryfikuje swoje przemyślenia. Cz. Konkretnie myślałem o RM 83 http://republika.pl/zbychdom/rozne/RM83.jpg lub RM 85 http://republika.pl/zbychdom/rozne/RM85.jpg Do tego płytka ze złączem WAGO. Wszystko zależy od tego, co przewidujesz podlączać do danego gniazda. Ja mam wszystkie gniazda podłączone przewodem 3 x 2,5, więc przejaźniki będą na 16A (prąd ciągły, a szczytowy do 30A). Centrala CA 64 ma wyjścia tranzystorowe podające 12V więc przekaźniki muszą mieć cewki na 12 V= Jakie cewki masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.02.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 ZBYCH Żałuję że nie przeczytałem twoich maili 2 miesiące temu. Nie musiałbym teraz improwizować. Na szczęście jeszcze nie tynkowałem więc bezpiecznie mogę kuć ściany. Pozwolę się jednak z jedną rzeczą nie zgodzić - z SMS-em nie jest żle. 1) Jak już ma się komputer (wiesz w układzie - kamerki, karta, komputer) to podłączamy komórkę i programik śle przez nią. Oczywiście płacimy za SMS-y że nie wspomnę o komórce i abonamencie.2) Jak jest internet to przynajmniej w plusie (może przez zapomnienie) jest bramka e-mail - SMS. Od kilku lat nagłówki listów które dostaję przekazuję w ten sposób na swoją komórkę. Oczywiście SMS jest darmo tylko za internet się płaci. Można się też zastanawiać nad bezpieczeństwem tego rozwiązania ale z moich doświadczeń wynika że jest w miarę niezawodne i szybkie (najwyżej kilka sekund opuźnienia). Pozdrawiam i dziękuję za przekazaną wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.02.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Witam - ja ma też jedno laickie pytanie: Na czy polega idea tzw scenariuszy świetlnych i jak się je definiuje ? Odpowiedź od laika: rozumiem że "scenariusz świetlny" to definicja które światła są zapalone a które nie. Przykład: 1 scenariusz: oglądanie DVD - zgaszone wszystkie światła oprócz małej lampki za/na telewizorze 2 scenariusz: czytanie książki - zapalone główne światło na 50 % + lampka przy fotelu 3 scenariusz: intymne spotkanie - ... Jak rozumiem tworzenie scenariuszy ma głównie sens wtedy gdy wszystkich kombinacji włączonych świateł jest dużo a my korzystamy tylko z kilku. Klasyczny przykład to ogród z dużą ilością źródeł światła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.02.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 pawelko mam PG4 dla ciebie tylko nie wiem dokad wyslac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 pawelko mam PG4 dla ciebie tylko nie wiem dokad wyslac tom soyer - co oznacza tajemnicze PG4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 ZBYCH Żałuję że nie przeczytałem twoich maili 2 miesiące temu. Nie musiałbym teraz improwizować. Na szczęście jeszcze nie tynkowałem więc bezpiecznie mogę kuć ściany. Bardzo mnie to cieszy, że moje pisanie komuś się przydaje . Pozwolę się jednak z jedną rzeczą nie zgodzić - z SMS-em nie jest żle. 1) Jak już ma się komputer (wiesz w układzie - kamerki, karta, komputer) to podłączamy komórkę i programik śle przez nią. Oczywiście płacimy za SMS-y że nie wspomnę o komórce i abonamencie. 2) Jak jest internet to przynajmniej w plusie (może przez zapomnienie) jest bramka e-mail - SMS. Od kilku lat nagłówki listów które dostaję przekazuję w ten sposób na swoją komórkę. Oczywiście SMS jest darmo tylko za internet się płaci. Można się też zastanawiać nad bezpieczeństwem tego rozwiązania ale z moich doświadczeń wynika że jest w miarę niezawodne i szybkie (najwyżej kilka sekund opóźnienia). Pozdrawiam i dziękuję za przekazaną wiedzę. Oczywiście! Masz rację. Z osobnym telefonem wysyłającym SMS-y to będzie działać. Również z Plusem możesz mieć rację. Przyznam, że tej sieci akurat nie sprawdzałem, a zasugerowałem się czyjąś wypowiedzią na innym forum (sprawa dotyczyła skryptu wysyłającego SMS-em aktualny IP komputera), gdzie napisano właśnie to, co ja tu wcześniej o bramkach napisałem. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Niemniej jednak dalej uważam, że detekcja ruchu z kamer, we wszelkich kartach komputerowych działa na tyle słabo, że nie nadaje się do zastosowania jako źródło alarmowania o wtargnięciu na teren. Jedyne zastosowanie detekcji ruchu w takim wykonaniu, to oszczędność miejsca na dysku. Po prostu obraz jest nagrywany tylko po wykryciu ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cz. 03.02.2004 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 (... ) ... Jakie cewki masz na myśli? Dzięki, prosta odpowiedź a wiele wyjaśnia. Jeśli chodzi o cewki, to mam teraz przy roletach dwuklawiszowe przełączniki, w których z tyłu jest przytwierdzona płytka drukowana a na niej przkaźniki w pleksowej obodowie i zwojami cienkiego drutu ( takie cewki ). Sądzę, że rozwiązanie relpolu jest na tranzystorach ( lub tyrystorach ) tu mogę być nieprecyzyjny i jest nowocześniejsze. I jeszcze jedno pytanie, czy te przekaźniki relpolu, które pokazałeś na zdjęciu, można bezpośrednio podłączać do przełącznika klawiszowego, czy wymagają jakiegoś układu ? Oczywiście wypadałoby je jakoś umocować np. na płytce drukowanej. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cz. 03.02.2004 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 ZBYCH Żałuję że nie przeczytałem twoich maili 2 miesiące temu. Nie musiałbym teraz improwizować. Na szczęście jeszcze nie tynkowałem więc bezpiecznie mogę kuć ściany... ja też nie przewidziałem sterowania, na szczęście również łatwo mogłem to jeszcze zmienić. Śmieję się, gdyż po przeczytaniu tego wątku niejeden będzie prół ściany. Ale jak się chwyci bakcyla, to nic nie jest straszne. cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.02.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 (... ) ... Jakie cewki masz na myśli? Dzięki, prosta odpowiedź a wiele wyjaśnia. Jeśli chodzi o cewki, to mam teraz przy roletach dwuklawiszowe przełączniki, w których z tyłu jest przytwierdzona płytka drukowana a na niej przkaźniki w pleksowej obodowie i zwojami cienkiego drutu ( takie cewki ). Sądzę, że rozwiązanie relpolu jest na tranzystorach ( lub tyrystorach ) tu mogę być nieprecyzyjny i jest nowocześniejsze. I jeszcze jedno pytanie, czy te przekaźniki relpolu, które pokazałeś na zdjęciu, można bezpośrednio podłączać do przełącznika klawiszowego, czy wymagają jakiegoś układu ? Oczywiście wypadałoby je jakoś umocować np. na płytce drukowanej. Cz. Cz. Po przeczytaniu tego postu dochodzę do wniosku, że chyba rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Uściślijmy temat na który dyskutujemy. Czy Ty pytasz o przekaźniki do sterowania wybranymi gniazdami zasilającymi (bo o tym też pisałem), czy pisząc "kontakty" masz na myśli włączniki oświetlenia i chcesz wiedzieć, które moduły zastosuję do sterowania oświetleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2004 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 [Cz. Po przeczytaniu tego postu dochodzę do wniosku, że chyba rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Uściślijmy temat na który dyskutujemy. Czy Ty pytasz o przekaźniki do sterowania wybranymi gniazdami zasilającymi (bo o tym też pisałem), czy pisząc "kontakty" masz na myśli włączniki oświetlenia i chcesz wiedzieć, które moduły zastosuję do sterowania oświetleniem? Zbychu, układ jest taki ; w każdym gniazdku lub kontakcie jest tradycyjnie poprowadzona instalacja 230V na szybkozłączkach VAGO, do każdego gniazdka i kontaktu poprowadzony jest przewód 3x2x0,5 do sterowania z centralki 12VDC przekaźnikiem ( o które to pytałem ). Jednocześnie jeśli jest to kontakt, to chcę mieć także zwykłe przyciski mono/bistabilne w zależności od przyszłej spełnianej funkcji, aby włączać ręcznie lub automatycznie z CA-64 np. czasowo. Weź pod uwagę, że masz do czynienia z uświadamiającym się laikiem, stąd mogę być nieprecyzyjny w niektórych określeniach. Ale jeśli będziesz uprzejmy odpowiedzieć, to chętnie się poprawię. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.02.2004 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Zbychu, układ jest taki ; w każdym gniazdku lub kontakcie jest tradycyjnie poprowadzona instalacja 230V na szybkozłączkach VAGO, do każdego gniazdka i kontaktu poprowadzony jest przewód 3x2x0,5 do sterowania z centralki 12VDC przekaźnikiem ( o które to pytałem ). Jednocześnie jeśli jest to kontakt, to chcę mieć także zwykłe przyciski mono/bistabilne w zależności od przyszłej spełnianej funkcji, aby włączać ręcznie lub automatycznie z CA-64 np. czasowo. Weź pod uwagę, że masz do czynienia z uświadamiającym się laikiem, stąd mogę być nieprecyzyjny w niektórych określeniach. Ale jeśli będziesz uprzejmy odpowiedzieć, to chętnie się poprawię. Cz. Teraz mamy jasność . Zwykły przekaźnik składa się ze styków i cewki z rdzeniem przyciągającym kotwicę przełączającą te styki. To wszystko jest zamknięte w jak to opisałeś "pleksowej obudowie". Zwykły przekaźnik nie spełni jednak Twoich potrzeb (oczekiwań). Dla Twoich celów do wielozadaniowego sterowania gniazdami i oświetleniem doskonale nadają się moduły oferowane przez firmę http://www.central.krakow.pl/. W zależności od opcji odpowiednie będą takie moduły: http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_1108t.htm http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_1108s.htm http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_1208t.htm http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_1208s.htm http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_2108t.htm http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_2108s.htm Trzeba jednak pamiętać, że obciążalność prądowa tych modułów, to max. 8A. Jeśli potrzebna jest większa obciążalność, należy zastosować dodatkowe przekaźniki (na większe prądy). Praktycznie jeśli chcesz sterować różnymi obwodami przez wyjścia programowalne centrali alarmowej CA 64, to najlepszym sposobem na realizację jest właśnie zastosowanie tych modułów. Najbardziej odpowiednie będą moduły WP 12-08 T i WP 12-08 S (najwięcej możliwości sterowania z różnych źródeł). Zastosowanie właśnie takich modułów daje same korzyści. Awaria centrali nie unieruchomi całej instalacji elektryczno - oświetleniowej w domu. Dalej można oświetlenie sterować ręcznie, włącznikiem ściennym. Również awaria pojedynczego modułu nie kładzie całej instalacji w domu (tak, jak w przypadku centralnego sterownika PLC). Wiele cennych uwag jest zawartych tu: http://www.central.krakow.pl/htm_pl/id/id_init.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 04.02.2004 01:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 O rany - nie było mnie dwa dni a tu tyle wiedzy do przejrzenia! Ludzie jesteście niesamowici! _ZBYCH_ to zwłaszcza do Ciebie! Tom Soyer: na priva wysłałem adres ftp na który poproszę PG4 Demo. Jeszcze raz dzięki. . Uparcie myślę o zastosowaniu w moim domu sterownika PLC jako serca systemu, jeszcze tylko nie zdecydowałem jaki to będzie konkretnie sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 04.02.2004 01:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Drobne wyjaśnienie: PG4 o którym pisze Tom Soyer to aplikacja do programowania sterowników PLC firmy SAIA-Burgess. Jest to jeden z kandydatów na serce mojego systemu. Rzucę jeszcze jeden temat: Nawadnianie ogrodu - realizacja dość odległa, ale warto pomyśleć jak już ciągniemy kable w ścianach (no i zasilanie wodą). Pomysł, aby nawadnianie załączało się w zależności od tego czy padał deszcz czy nie jest z tego co mi wiadomo rozwiązywany przez czujkę deszczową podłączaną do sterownika nawadniania (otwiera on elektrozawory w zaprogramowanym czasie). Ja dodatkowo chciałbym nadzorować (sterować) tym urządzeniem z poziomu sterownika PLC, np. po to aby nie załączać nawadniania, kiedy ktoś chodzi po ogrodzie (albo wręcz przeciwnie - na Śmigus Dyngus ). Jakieś praktyczne doświadczenia z tym pomysłem? Czy ktoś może doradzić jaki system nawadniania brać pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts