Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znacie może jakąs firmę/osobę, ktorej można by zlecić zrobienie takiego przetwornika cyfrowo/analogowego?
Np. http://nordelektronik.com/index.php?go=kontakt

A robiłeś coś u nich? Ile coś takiego może kosztować? Bo części to pryszcz chyba...

Kilka kat temu potrzebowałem prosty układ i zrobili go bez problemu. Koszty nie były powalające.

Opisz co potrzebujesz, wyślij e-mailem albo zadzwoń. Namiary Ci podałem :).

to jak możesz wyjaśnij jeszcze z czym to się je w kontekście wentylatorów - bo jak zdążyłem się zorientować to tego to służy.

chodzi o podanie prędkości wentylatorom.

w przypadku stosowanych ostatnio często w wentylacji EBMów np. R3G* mają one dwie możliwości:

1) napięcie 0-10V

2) PWM

chcemy sterować wentylatorami ze sterownika PLC lub czegoś podobnego wykorzystując jedną z tych możliwości.

ad.1. prosta sprawa, ale... nie wszystkie sterowniki mają w standardzie wyjścia analogowe. jak nie mają w standardzie to zwykle dodatkowe moduły kosztują min. kilkaset złotych (albo są w ogóle nie dostępne jeśli to jakiś uproszczony sterownik).

można kombinować - np. wykorzystać kilka wyjść cyfrowych, którymi cyfrowo podamy informację do jakiegoś układu będącego jakąś formą przetwornika cyfrowo-analogowego.

ad.2. PWM można zadać cyfrowo jednym wyjściem ponieważ tutaj sterowanie polega na odpowiednich impulsach. o określonym okresie i wypełnieniu. w przypadku sterowników ala PLC dwa warunki są potrzebne do spełnienia: 1) odpowiednio szybkie wyjścia 2) taka funkcja musi być dostępna w oprogramowaniu i realizowana w części samodzielnie przez sterownik po zadaniu parametrów z programu bo raczej nie uda nam się samodzielnie włączać i wyłączać wyjść w odpowiednim rytmie

jeszcze nie testowałem, bo jak pisałem części nie dotarły, będę to męczył w przyszłym tygodniu. na razie podłączyłem tylko sygnał tacho i już mam dokładny (chyba) pomiar prędkości wentylatorów. na sterowaniu potencjometrem mój EBM max osiąga 2520/min (nominalny max = 2700).

civic co myślisz o takich opcjach sterowania wentylacji

1.sterowanie okapem kuchennym włącznie okapu kuchennego powoduje włączeni automatycznie 3 biegu wentylacji

2. wietrznie wiosenne pomysł z cytowanego przez ze mnie w innym wątku artykułu w Ładny dom jak otworzymy kilka reprezentatywnych okien to wyłącza się wentylator nawiewny i chodzi tylko wywiewny, szczegóły do opracowania chodzi o sam pomysł.

Podoba mi nazwa wiosenne wietrzenie przy wentylacji mechanicznej 8)

e, no, ja się na wentylacji to nie znam.

tzn. nie wiem co i kiedy trzeba/warto/powinno się i jak wentylować.

nie chciałbym przekomplikować układu i sterowania wentylacją - proste rzeczy czasami działają lepiej :)

na razie tylko zakładałem, żeby zrobić tryby standard/sen/wyjście zależne od pory dnia, uzbrojenia alarmu itp. - tego co już właściwie jest, co by się przestawiało w miarę automatycznie. dodatkowo wspomagane wartościami pomiarów z higrometru, żeby się nie przewentylować (choć nie mam pewności czy to będzie cały czas potrzebne, może wystarczy eksperymentalnie na początku dobrać parametry) oraz oczywiście z termometrów żeby przełączyć przepustnicę (bypass reku, siłownik belimo). plus wyłączenie/zmniejszenie wywiewu przy otwarciu kominka (kontaktron lub przycisk) i jakiś program turbo (ewentualnie mini-turbo i maxi-turbo) wyzwalany ręcznie - na te wszystkie okazje typu impreza/przypalony obiad.

czy potrzebne są te rzeczy, o których napisaliście? nie wiem, może zapytamy w wątkach obok? :) oprócz sprawy z okapem (przy czym to się zawsze robi tylko pytanie w jaki sposób wyzwalane) jakoś przekonany nie jestem.

co do realizacji...

ad.okap - adam_mk mówi, że wystarczy sam okap z filtrem, bez dodatkowego wspomagania (oczywiście okap podłączony do wentylacji i reku) więc za bardzo nie występuje tam nawet włączenie. i tak chyba będę właśnie miał. ale można by przycisk jakiś właśnie przy/na okapie umieścić, który by ten 3ci bieg włączał. choć równie dobrze można na to poświęcić jeden z przycisków ogólnego przeznaczenia na ścianach. w przypadku sterowania z PLC podłączamy tak jak każdy inny przycisk, a kwestią programu już jest reszta.

ad.wietrzenie wiosenne - jeśli są kontraktrony na oknach sygnalizujące uchył, i są wpięte do np. integry, to da się wyprowadzić taką sygnalizację, wpiąć do PLC i odpowiednio oprogramować. ale jakie jest tego uzasadnienie?

ad.wc - można wykorzystać sygnał z czujki ruchu jeśli jest albo z załączenia światła (jeśli łazienka bez okna). bo kontaktron na drzwiach to na odpowiednim etapie trzeba przewidzieć - dla mnie za późno :)

Taaaa...

Problem podstawowy: przy długiej magistrali jaja z komunikacją -> niektóre urządzenia są raz widoczne, raz nie, pojawiają się błędy transmisji...

Można próbować stosować aktywne podciąganie linii i inne tego rodzaju patenty - ale z różnym skutkiem.

Generalnie producent zaprojektował 1-wire raczej do łączenia urządzeń na krótkich dystansach i w niezakłóconym środowisku - do home automation nie bałdzo się to nadaje...

Lepsze tutaj jest I2C, bo producent (Philips) oferuje specjalne kości buforów/transciverów magistrali z konwersją na wyższe poziomy napięć, a gotowych kości "klienckich" (pomiar temperatury, napięcia, we/wy cyfrowe) jest też dużo.

Słuszna uwaga.

Dotyczy to generalnie wszystkich systemów o architekturze z inteligencją "centralną" master-slave, w których sensory (czujniki) są tylko głupimi sensorami, a aktory (wyjścia) głupimi aktorami ;)

Na I2C od biedy da się jeszcze zrobić system multi-master (z inteligencją "rozproszoną"), ale na 1-wire chyba już nie...