HenoK 14.08.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Znacie może jakąs firmę/osobę, ktorej można by zlecić zrobienie takiego przetwornika cyfrowo/analogowego?Np. http://nordelektronik.com/index.php?go=kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.08.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Znacie może jakąs firmę/osobę, ktorej można by zlecić zrobienie takiego przetwornika cyfrowo/analogowego?Np. http://nordelektronik.com/index.php?go=kontakt A robiłeś coś u nich? Ile coś takiego może kosztować? Bo części to pryszcz chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.08.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Znacie może jakąs firmę/osobę, ktorej można by zlecić zrobienie takiego przetwornika cyfrowo/analogowego?Np. http://nordelektronik.com/index.php?go=kontakt A robiłeś coś u nich? Ile coś takiego może kosztować? Bo części to pryszcz chyba...Kilka kat temu potrzebowałem prosty układ i zrobili go bez problemu. Koszty nie były powalające. Opisz co potrzebujesz, wyślij e-mailem albo zadzwoń. Namiary Ci podałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.08.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Danke schon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.08.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 daj znać co wymyśli i za ile jak będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.08.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 A Ty robisz to na PWM? [w międzyczasie zagadnąłem pana z biura, co się bawił w elektronikę swego czasu, i obiecał, że się zastanowi czy damy radę sami to zbudować] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.08.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 tak, najpierw zamierzałem próbować z przetwornikiem, ale z PWM spróbuję, to by było bardziej cool muszę się tylko wybrać do sklepu po kilka części, bo... zamówiłem na allegro kilka dni temu z wysyłką kurierem... i dojdzie w poniedziałek...ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.08.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Hm. PWM wprowadzili dopiero w Alpha2 (XL), czyli mi pozostaje przetwornik. Ale uważam, że przetwornik tez jest całkiem cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 15.08.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 co dokładnie oznaczają skróty EMB i PWM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.08.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 EMB - nie wiem (może chodzi o EBM?)PWM - Pulse Width Modulation. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.08.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 EMB - nie wiem (może chodzi o EBM?) PWM - Pulse Width Modulation. EBM to jak możesz wyjaśnij jeszcze z czym to się je w kontekście wentylatorów - bo jak zdążyłem się zorientować to tego to służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.08.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 EMB - nie wiem (może chodzi o EBM?) PWM - Pulse Width Modulation. http://www.ebmpapst.pl/ofirmie.php http://pl.wikipedia.org/wiki/Pulse_Width_Modulation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.08.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to jak możesz wyjaśnij jeszcze z czym to się je w kontekście wentylatorów - bo jak zdążyłem się zorientować to tego to służy. chodzi o podanie prędkości wentylatorom. w przypadku stosowanych ostatnio często w wentylacji EBMów np. R3G* mają one dwie możliwości: 1) napięcie 0-10V 2) PWM chcemy sterować wentylatorami ze sterownika PLC lub czegoś podobnego wykorzystując jedną z tych możliwości. ad.1. prosta sprawa, ale... nie wszystkie sterowniki mają w standardzie wyjścia analogowe. jak nie mają w standardzie to zwykle dodatkowe moduły kosztują min. kilkaset złotych (albo są w ogóle nie dostępne jeśli to jakiś uproszczony sterownik). można kombinować - np. wykorzystać kilka wyjść cyfrowych, którymi cyfrowo podamy informację do jakiegoś układu będącego jakąś formą przetwornika cyfrowo-analogowego. ad.2. PWM można zadać cyfrowo jednym wyjściem ponieważ tutaj sterowanie polega na odpowiednich impulsach. o określonym okresie i wypełnieniu. w przypadku sterowników ala PLC dwa warunki są potrzebne do spełnienia: 1) odpowiednio szybkie wyjścia 2) taka funkcja musi być dostępna w oprogramowaniu i realizowana w części samodzielnie przez sterownik po zadaniu parametrów z programu bo raczej nie uda nam się samodzielnie włączać i wyłączać wyjść w odpowiednim rytmie jeszcze nie testowałem, bo jak pisałem części nie dotarły, będę to męczył w przyszłym tygodniu. na razie podłączyłem tylko sygnał tacho i już mam dokładny (chyba) pomiar prędkości wentylatorów. na sterowaniu potencjometrem mój EBM max osiąga 2520/min (nominalny max = 2700). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.08.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 civic co myślisz o takich opcjach sterowania wentylacji 1.sterowanie okapem kuchennym włącznie okapu kuchennego powoduje włączeni automatycznie 3 biegu wentylacji 2. wietrznie wiosenne pomysł z cytowanego przez ze mnie w innym wątku artykułu w Ładny dom jak otworzymy kilka reprezentatywnych okien to wyłącza się wentylator nawiewny i chodzi tylko wywiewny, szczegóły do opracowania chodzi o sam pomysł. Podoba mi nazwa wiosenne wietrzenie przy wentylacji mechanicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.08.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 1.sterowanie okapem kuchennym włącznie okapu kuchennego powoduje włączeni automatycznie 3 biegu wentylacji Dodałbym jeszcze jedną opcję. Po skorzystaniu z WC czy łazienki zwiększenie przez kilka minut wydajności wentylacji (np. 3 bieg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.08.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 e, no, ja się na wentylacji to nie znam. tzn. nie wiem co i kiedy trzeba/warto/powinno się i jak wentylować. nie chciałbym przekomplikować układu i sterowania wentylacją - proste rzeczy czasami działają lepiej na razie tylko zakładałem, żeby zrobić tryby standard/sen/wyjście zależne od pory dnia, uzbrojenia alarmu itp. - tego co już właściwie jest, co by się przestawiało w miarę automatycznie. dodatkowo wspomagane wartościami pomiarów z higrometru, żeby się nie przewentylować (choć nie mam pewności czy to będzie cały czas potrzebne, może wystarczy eksperymentalnie na początku dobrać parametry) oraz oczywiście z termometrów żeby przełączyć przepustnicę (bypass reku, siłownik belimo). plus wyłączenie/zmniejszenie wywiewu przy otwarciu kominka (kontaktron lub przycisk) i jakiś program turbo (ewentualnie mini-turbo i maxi-turbo) wyzwalany ręcznie - na te wszystkie okazje typu impreza/przypalony obiad. czy potrzebne są te rzeczy, o których napisaliście? nie wiem, może zapytamy w wątkach obok? oprócz sprawy z okapem (przy czym to się zawsze robi tylko pytanie w jaki sposób wyzwalane) jakoś przekonany nie jestem. co do realizacji... ad.okap - adam_mk mówi, że wystarczy sam okap z filtrem, bez dodatkowego wspomagania (oczywiście okap podłączony do wentylacji i reku) więc za bardzo nie występuje tam nawet włączenie. i tak chyba będę właśnie miał. ale można by przycisk jakiś właśnie przy/na okapie umieścić, który by ten 3ci bieg włączał. choć równie dobrze można na to poświęcić jeden z przycisków ogólnego przeznaczenia na ścianach. w przypadku sterowania z PLC podłączamy tak jak każdy inny przycisk, a kwestią programu już jest reszta. ad.wietrzenie wiosenne - jeśli są kontraktrony na oknach sygnalizujące uchył, i są wpięte do np. integry, to da się wyprowadzić taką sygnalizację, wpiąć do PLC i odpowiednio oprogramować. ale jakie jest tego uzasadnienie? ad.wc - można wykorzystać sygnał z czujki ruchu jeśli jest albo z załączenia światła (jeśli łazienka bez okna). bo kontaktron na drzwiach to na odpowiednim etapie trzeba przewidzieć - dla mnie za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 18.08.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Hej ktoś kiedyś pisał o mankamentach magistrali 1wire przy wykorzystaniu jej do automatyki domowej? możecie przypomnieć problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 18.08.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Taaaa...Problem podstawowy: przy długiej magistrali jaja z komunikacją -> niektóre urządzenia są raz widoczne, raz nie, pojawiają się błędy transmisji...Można próbować stosować aktywne podciąganie linii i inne tego rodzaju patenty - ale z różnym skutkiem.Generalnie producent zaprojektował 1-wire raczej do łączenia urządzeń na krótkich dystansach i w niezakłóconym środowisku - do home automation nie bałdzo się to nadaje...Lepsze tutaj jest I2C, bo producent (Philips) oferuje specjalne kości buforów/transciverów magistrali z konwersją na wyższe poziomy napięć, a gotowych kości "klienckich" (pomiar temperatury, napięcia, we/wy cyfrowe) jest też dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.08.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Dorzucę... I trzeba by do tego jakiegoś mastera, który wszystkim będzie zarządzał. Peceta? Mikrokontroler? Można, ale trzeba oprogramować, właściwie od podstaw. Brak gotowców. Nie jest to rozwiązanie dla kogoś kto nie robi tego od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 18.08.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Słuszna uwaga. Dotyczy to generalnie wszystkich systemów o architekturze z inteligencją "centralną" master-slave, w których sensory (czujniki) są tylko głupimi sensorami, a aktory (wyjścia) głupimi aktorami Na I2C od biedy da się jeszcze zrobić system multi-master (z inteligencją "rozproszoną"), ale na 1-wire chyba już nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts