Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzwoniłem do tej firmy, bardzo mili. W sobotę będę oglądał te włączniki i dam znać co i jak. Podobno mają jakieś na miejscu i można ich dotknąć ;). Co do tych opisów to zakładam, że mają one na wierzchu folijkę pod którą wkładasz wydrukowany na drukarce piktogram. Jeśli wydrukujesz na kalce technicznej to nie będzie prawie tego widać że to wydruk wsadzony pod folijkę.

Dam znać jak już się wywiem.

Wchodzi do normalnej puszki. Jest tylko jedna mała uciążliwość przy montażu... Dwie małe śrubki są zrobione z plastiku i są bardzo delikatne. A poza tym to sama przyjemność ;)

Tak to wygląda od tyłu (w tym przypadku tylko 4 przyciski ale kostka przyłączeniowa jest taka sama):

http://images28.fotosik.pl/276/89273fedc9861135m.jpg

Witam

Przeczytałem na razie pobieżnie wątek bo jest bardzo długi :), dlatego jeśli napiszę coś co było to przepraszam.

Jestem automatykiem z zawodu i elektronikiem. Swój inteligentny system będę wykonywał sam na bazie mikrokontrolerów scalonych (będę miał całkowitą elestyczność i ponieważ się na tym znam i niskie koszty) w architekturze przypominającej przemysłowe obiekty. Nie wiem czy jest to dostępne dla osób korzystających zwyczajnie z gotowych systemów domowych bo piszecie o jakiś zwykłych stycznikach i ciągnięciu kabi (jeśli się mylę to poprawcie), ale moja idea takiej instalacji polega na koncentrowaniu sygnałów i zmniejszeniu do mninimum kabli (przecież musi być jakaś wymierna korzyść z wydanej kasy na sterowniki).

Mój dom będzie miał poprowadzoną magistralę danych poprowadzoną w formie pętli po wszystkich pomieszczeniach (może jeszcze jedną w zapasie) Elektrycznie rs 485 i protokół prawdopodobnie mod-bus. System będzie składał się z głównego sterownika i urządzeń połączonych z nim tą właśnie magistralą (dwa przewody).

Wszystkie urządzenia będą miały swoje integralne adresy i będą podpięte pod tą samą sieć. Urządzeniem będzie np. zarówno sam włącznik jak i lampa.

Czyli jak chcemy zapalić światło to nasz włącznik najpierw skomunikuje się ze sterownikiem a ten tym samym kablem prześle sygnał do przekaźników od lampy. tą samą lampę będzie można włączyć np poprzez czujnika podczerwieni podłączonego do magistrali i automatycznie przez sterownik jak nikogo nie ma w domu. Instalacja w tym wydaniu polega na pociągnięciu do każdego punktu magistrali i zasilania (230 w wypadku urządzeń wykonawczych i 24 w przypadku urządzeń sterujących). Oczywiście jeśli chodzi o np wspomnianą lampę, czy żyrandol to prawdopodobnie przekaźniki zgrupuję w jednym miejscu pomieszczenia i do lamp poprowadzę zwyczajnie samo zasilanie. Pod magistralę będę mógł podłączać wszystko co będę chciał i rozwijać system:czujniki temperatury, oświetlenia, wszelkie włączniki, ekraniki wizualizacyjne, oraz pc pozwalający wygodnie nad wszystkim panować.

Ja większość urządzeń wykonam sam, nie wiem czy jest produkowany odpowiednik takiego systemy, bo robienie tego na bazie przemysłowych sterowników było by bardzo drogie

PS:

Kiedy ukończę swój system mama nadzieję, że wdrożę go również w innych domach, a póki co to zalewam strop więc jeszcze droga długa, ale za to jest czas na przemyślenia.

Racja ale cały czas wiemy tyle że prawdopodobnie powinien działać a kosztuje sporo

jeśli podłączysz nie więcej niż 24V to musi działać. Praw fizyki się nie zmieni tym bardziej, że to jest zwykły włącznik dzwonkowy. Jak to było pisane wcześniej więcej problemu pewnie będzie z tymi diodami. Zawsze pozostaje tel do firmy ADK :)

przypomnijcie, już się to przewijało, ale nie mogę odnaleźć...

kto oferuje (i w jakiej serii) przyciski monostabilne (dzwonkowe) podwójne bez ikonek (ew. z jakimiś innymi niż dzwonek). i jakieś inne jeszcze widziałem - potrójne (3 osobne przyciski) i poczwórne (2 przyciski, osobno w górę i w dół).

hager polo np seria FIORENA

http://www.hager.pl/files/download/0/887_1/0/8-22_Fiorena2008.pdf

maja np podwojny dzwonkowy

ramki 1-5 krotne czyli 1-10 przyciskow w jednej ramce

Wlasnie takie montuje u siebie, nie mam jeszcze tylko patentu na podpisanie

hager polo np seria FIORENA

http://www.hager.pl/files/download/0/887_1/0/8-22_Fiorena2008.pdf

maja np podwojny dzwonkowy

ramki 1-5 krotne czyli 1-10 przyciskow w jednej ramce

Wlasnie takie montuje u siebie, nie mam jeszcze tylko patentu na podpisanie

w terminologii producentów osprzętu (a przynajmniej tego) te dzwonkowe to są zwierne, tak? czyli podwójny np. 11001602 ?

co do podpisania... nie ma jakiś manufakturowych metod naniesienia nadruku na te przyciski? może by się dało coś zorganizować nie drogo? jakiś termotransfer czy coś? ktoś ma jakiś pomysł? :)

ps. co w końcu zastosowałeś jako czujki ruchu zasilane 24v do sterowania oświetleniem itp.? kiedyś pytałeś...

11001602 dokladnie te bralem to sa podwojne "dzwonkowe" czyli to o co nam chodzi jako sygnał dla PLC

czujek ruchu jeszcze nie wybralem. Musze kupic jakas tanią czyjke na 230 V rozebrac to i zobaczyc co da sie z tym zrobic. Gotowe czujki sa fajne maja regulacje czulosci ,i natezenia swiatla przy jakim ma dzialac czyli czujka ruchu i zmierzchowa w jednym i do tego za 20-30 złtych tylko dlaczego na 230V

czujnik zmierzchowy to zastosuje chyba zamela http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=43&products_id=54

bo moze byc wersja na 24 V (automat na szyne a sama sonda na zewnatrz)

Wole stosowac na 24V bo nie musze miec dodatkowego przekaźnika, Czujek wewnatrz nie bede separowal przekaznikami

czujnik zmierzchowy to zastosuje chyba zamela http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=43&products_id=54

bo moze byc wersja na 24 V (automat na szyne a sama sonda na zewnatrz)

a ja sobie chce wrzucić zamiast czujnika zmierzchowego tablice z godzinami wschodów i zachodów słońca (odpowiednio skorygowanymi do potrzeb). dla dowolnej lokalizacji da się to policzyć, zrobić średnie tygodniowe i chyba wystarczy. odpada problem lokalizacji sondy i kilka innych.

te hagery, znalezłeś może jakieś tańsze źródło czy normalnie w pierszym, lepszym sklepie/hurtowni? (nie wiem jeszcze jakie są ceny, ale przy większej ilości zawsze się robi problem)

Witam,

sledze watek juz dlugo, kupilem PLC Fatek, jednak od samego poczatku mam klopot z przyciskami do sterowania..

Ponizej linki co znalazlem (juz bez tych co byly zamieszczone):

http://www.klawiatury-foliowe.pl/Produkty/Klawiatury_standardowe.html

http://www.wideodomofon-elementy-simplebus.comelit.com.pl/?item=92

http://www.vandal-proof.com/index2_a.html

oczywiscie berker TS sensor podoba mi sie najbardziej jednak w Niemczech cena katalogowa to 200 euro..

z tanszych to jest chyba tylko berker klawisz 16238982 z mechanizmem 503404 (cztery przyciski).

legrand ma potrojny przycisk - ale trzeba by wstawic sprezynki..

a ten JUNG bylby super...

FOXX: to ja tez niecierpliwie czekam do soboty na info o cenach!! :)

a ja sobie chce wrzucić zamiast czujnika zmierzchowego tablice z godzinami wschodów i zachodów słońca (odpowiednio skorygowanymi do potrzeb). dla dowolnej lokalizacji da się to policzyć, zrobić średnie tygodniowe i chyba wystarczy. odpada problem lokalizacji sondy i kilka innych.

A czy te tablice biorą poprawki na dobrą/złą pogode?