civic9 06.10.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Alternatywna wersja automatu z komentarzem: http://patek.netinfo.pl/automat.pdf Do poprzedniej nic nie mam, ale nudzi mi się (tzn. mam ważną i pilną robotę, ale mi się nie chce), to zacząłem się zastanawiać jak ja bym to zrobił (jakoś do tej pory jeszcze nie potrzebowałem). Niestety, jeszcze nie przetestowana, bo nie mam teraz dostępu do sterownika. Różni się tym, że nie potrzeba licznika i mniej o jedną zmienną. Za to w ciągu trwania pierwszego timera (T1 - tutaj 1s.) ignorowane będą kolejne (więcej niż 2) naciśnięcia, co jest raczej bez znaczenia. I to co ja preferuję - to nie działać bezpośrednio od razu na wyjściach, a tym bardziej po lewej stronie (jako warunki). Raczej operować na flagach, które logicznie oznaczają, że w wyniku działania jakiegoś bloku coś powinno się stać. Dopiero potem na końcu tą flagę przetworzyć na konkretne działanie - będzie łatwiej zapanować, szczególnie jeśli chcemy powiązać to jeszcze z czymś innym, co u siebie zasygnalizowałem prostym przykładem. Zamiast podwójnego kliknięcia można by zastosować dłuższe przytrzymanie - jak przy roletach. Co, kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.10.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Czyli da się prościej Jak widać jeszcze cienki w tym jestem Dzięki za uwagę co do wyjść, postaram się pamiętać. Wieczorem jak znajdę trochę czasu to sprawdzę Twoją wersję automatu, ale pewnie będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.10.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ja tak z głupia frant zapytam, czy ktoś testował oprogramowanie do PLC na Linuksie? Wine? Nie chciałbym musiec kupować do lapsia Winzgrozy bez potrzeby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.10.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Nie testowałem, postaram się dziś wieczorem sprawdzić czy chodzi przez Wine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.10.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Rozumiem, że do tej pory bootowałeś się w Windzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.10.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Linuxem trochę się bawiłem ale na razie bardziej żeby zobaczyć co to jest. A tak na codzień to Winda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.10.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Alternatywna wersja automatu z komentarzem: http://patek.netinfo.pl/automat.pdf Tak oglądam Twoją drabinkę - sprytna, nie powiem - i widzę, że przewidziałeś zapalanie się światła podczas trwania alarmu (marker M3)? W całym mieszkaniu tak robisz (tzn. wszędzie tam, gdzie masz sterowanie z PLC)? Bo ja też jakiś czas temu wpadłem na taki sam pomysł i też tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 07.10.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Alternatywna wersja automatu z komentarzem: http://patek.netinfo.pl/automat.pdf Tak oglądam Twoją drabinkę - sprytna, nie powiem - i widzę, że przewidziałeś zapalanie się światła podczas trwania alarmu (marker M3)? W całym mieszkaniu tak robisz (tzn. wszędzie tam, gdzie masz sterowanie z PLC)? Bo ja też jakiś czas temu wpadłem na taki sam pomysł i też tak robię Wszystko mam sterowane PLC poza gniazdkami przy podłogach (aczkolwiek tam też możliwość wstawienia przekaźnika, bo jest dodatkowy przewód do sterowania). To był akurat przykład, którego nie stosuję, jeszcze nie mieszkam (już, już, do końca roku chcę zdążyć), ale mój aktualny program (kiedyś pokazywałem - http://patek.netinfo.pl/plcprog.pdf) włącza wszystkie światła (na razie podłączone, ok 8 na cały dom, ale tylko na kilka minut) w przypadku alarmu. Zrobiłem też podniesienie wszystkich rolet, ale w końcu wyłączyłem - nie wiem czy to zasadne w tej sytuacji. Plus symulacja obecności (prymitywna na razie, ale zawsze coś) gdy alarm czuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.10.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Plus symulacja obecności (prymitywna na razie, ale zawsze coś) gdy alarm czuwa. Posłuchajcie - a może by tak kupić dmuchaną lalę, albo zrobić, posadzić na takim podwoziu automatycznego odkurzacza (takiego jak Roomba) i w ten sposób symulować przemieszczanie się człowieka po domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.10.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 civic9, wpisałem Twoją wersję automatu, ale niestety nie działa całkiem tak jak powinno. Pierwsze pstryknięcie włącznikiem powoduje od razu ustawienie flagi M2 i włączenie światła na stałe. Gapię się w ten programik, ale jeszcze nie wiem jak to ominąć. Natomiast skróciłem trochę swoją wersję automatu. W sieci N001 przepisałem Twoje rozwiązanie z N001, dzięki temu miałem już bezpośrednio ustawianie flagi M1 i mogłem skasować sieć N002. Depi Próbowałem uruchomić program do Fateka przez Wine. Uruchomił się, ale na dzień dobry wyrzucił jakiś błąd I/O. Potem nie był w stanie połączyć się ze sterownikiem a na koniec nie chciał się wyłączyć, musiałem dać kill -9. Być może da się to jakoś ustawić, ale nie siedzę na tyle w Linuxie żeby choćby wiedzieć gdzie szukać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.10.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Tia. Mi też padł i musiałem killować. Czyżby do kosztów zabawy trzeba było doliczyć haracz dla Billa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 07.10.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 jak się uruchamia to może nie jest tak źle. potrzeba dostępu do portu szeregowego czyli COMa, trzeba pod wine to skonfigurować. cd ~/.wine/dosdevices ln -s /dev/urzadzenie com1 jako urzadzenie trzeba podać odpowiedni port, np. /dev/ttyS0 jesli to prawdziwy tzw. com1 albo np. /dev/ttyUSB0 jeśli korzystamy z przejściówki USB (sterownik z portem USB ma przejściówkę wbudowaną, zachowuje się tak samo, za przejściówką ma rs232). dla pewności trzeba by zobaczyć przy podłączaniu usb jako jakie urządzenie się rejestruje, oczywiście potrzebne są odpowiednie moduły do obsługi przejściówki, ale to raczej standardowo już jest. nie sprawdzałem czy działa, ale może coś w tym kierunku pomoże. sprawdzę jak będę miał czas jutro. automat też - może wystarczy zmienić trochę kolejność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.10.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Komunikacji nie sprawdzałem, bo nie mam z czym, ale po prostu program sie wywala na sztywno. Doopa blooda. Podobno przynajmniej DloadX Satela daje sie używać na Linuchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 civic9 - Z innej beki: czemu wybrałes PWM, zamiast analog out? Drogie są bardzo te moduły? Poza tym jakoś nie doczytałem, czy Fateki mają w ogóle wejścia (w standardzie) analogowe? Jak mierzyć nimi temperaturę? Bo z tego, co czytam, to musiałbym jeszcze dokupić FBs-4A2D.... A druga sprawa, to można na to jakoś wpływać bezprośrednio w real-time za pomocą komputera? Tzn. użyć kompa jako HMI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 08.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Do wejść i wyjść analogowych są oddzielne moduły, tyle że trochę kosztują. 2 wyjścia analogowe to 171,47 USD netto, 4 wyjścia 294,63, 6 wejść 195,62. FBs-4A2D o którym wspominasz to moduł 4 wejść i dwóch wyjść analogowych, 304,29 USD netto. Do pomiaru temperatur służą moduły FBs-TCx, x to ilość wejść pomiarowych. TC2 kosztuje 193,2 USD netto, TC6 309,12 a TC16 550,62. Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 No to kurde znowu moja koncepcja wypier...niczyła się do góry nogami. Przy takiej cenie to nie ma sensu używac Fateka do sterowania reku. Wracam do Mitsubishi w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.10.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 civic9 - Z innej beki: czemu wybrałes PWM, zamiast analog out? Drogie są bardzo te moduły? Poza tym jakoś nie doczytałem, czy Fateki mają w ogóle wejścia (w standardzie) analogowe? Jak mierzyć nimi temperaturę? Bo z tego, co czytam, to musiałbym jeszcze dokupić FBs-4A2D.... Kolega podał ceny, ale dopowiem... Wybrałem PWM bo jest w standardzie (jednostki z serii MC), a w ogóle to kupowałem zanim miałem koncepcję dot. wentylacji. Dostosowałem teraz możliwości do potrzeb (to przyjemne, że odbyło się bez dodatkowych kosztów, przynajmniej w tym zakresie). Jednostka podstawowa nie ma żadnych we/wy analogowych. Co do temperatur... To co podał kolega, ale także zwracam uwagę na pomysł multiprojektu - nie fateka, ale też fajnie wygląda. 4 pomiary w module MPT-4 za 115 zł (http://www.automatykawdomu.pl/doc/katalogautomatyka.pdf). Do domowych temperatur w sam raz, do tego czujniki dallasa po kilka zł/sztukę na allegro. Trzeba do tego mieć w fateku port RS485 (ja wziąłem sobie jednostkę podstawową z USB, a do tego moduł komunikacyjny w którym jest rs232+rs485, to się wcześniej czy później przyda). Jeśli chodzi tylko o włączanie/wyłączanie czegoś po przekroczeniu stałej temperatury to podpowiadam, że można też zastosować prawie dowolny termostat na wejściu cyfrowym, żeby dać tylko sygnał czy jesteśmy powyżej czy poniżej danej. A druga sprawa, to można na to jakoś wpływać bezprośrednio w real-time za pomocą komputera? Tzn. użyć kompa jako HMI? Można, ale... Standardowo programem dostarczanym z fatekiem - raczej do testowania niż na serio, bo to po prostu tylko lista we/wy oraz zmiennych, rejestrów (można wybrać podzbiór na szczęście) w prostej tabelce z możliwością przełączania (i to o ile dobrze pamiętam trzeba kilka razy kliknąć, żeby przełączyć bo coś tam trzeba wybrać - mało wygodne). Poza tym możemy użyć dowolnego oprogramowania SCADA, który posiada driver do fateka albo modbusowy. Generalnie jest to soft do procesów przemysłowych, więc ten komercyjny jest trochę drogawy. Darmowych jeszcze nie przeglądnąłem. Jakieś są, ale nie spodziewam się po nich za dużo. No i w ostateczności można napisać coś swojego. Takie linki sobie kiedyś zabookmarkowałem: http://pvbrowser.de/ http://www.szarp.com.pl/?q=pl/about http://visual.sourceforge.net/new/index.php http://lintouch.org/ http://www.likindoy.org/en/About-Likindoy/what_is_it Ale nie wiem na ile to będzie używalne w tym zastosowaniu. Pewnie coś można dorzucić do tej listy. U siebie będę się tym zajmował po wprowadzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 OK - a co sie dzieje z tym pomiarem wysłanym przez moduł Multiprojektu? Bo o ile drabinki jestem w stanie mieścić w głowie, to już grzebanie w RS485 chyba przekracza moje intelektualne zdolności. Co do termostatów, to by się chyba jakoś dało - AND,OR i może efekt byłby w sumie taki sam, jak z komparatora... Masz jakiś konkret sprzętowy? Jak to się je? Za ten zestaw Fateka co zasugerowałeś w wersji MA wyszło mi 839 USD brutto, co obecnie daje prawie 2200 PLN! Do tego przekaźniki (44x18,5=814) - razem 3000!!! Koszt alternatywy, czyli sterowników indywidualnych np. zamel po 61PLN/szt to ok 1300... Kurtka na wacie... What to do? What to do? Idę na fajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.10.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 OK - a co sie dzieje z tym pomiarem wysłanym przez moduł Multiprojektu? Bo o ile drabinki jestem w stanie mieścić w głowie, to już grzebanie w RS485 chyba przekracza moje intelektualne zdolności. Zajrzyj do tego PDFa, w którym był opisany ściemniacz. Idea jest ta sama. To się dzieje samo po Modbusie. Ustawia się tylko w fateku z którego adresu w module temperaturowym/ściemniacza/whatever przenieść, i do którego w PLC. I masz wartości dostępne w rejestrze. Co do termostatów, to by się chyba jakoś dało - AND,OR i może efekt byłby w sumie taki sam, jak z komparatora... Masz jakiś konkret sprzętowy? Jak to się je? Nie podałeś do czego Ci te temperatury. Jeśli chodzi o wentylację to chyba tylko jeden pomiar do przełączania przepustnicy? No to wystarczy naprawdę dowolny termostat z przekaźnikiem (lub wyjściem OC), chociaż przydałby się taki z histerezą, żeby przepustnica nie wariowała na granicy. Nie mam konkretu bo ja chyba wezmę ten modulik z multiprojektu. Zrobię sobie 4punktowy pomiar reku (czerpnia,wyrzutnia,nawiew,wywiew - czy jakoś tak) i będzie ładny bajer na HMI i do badania sprawności się przyda (archiwizację i wykresy na podstawie danych z PLC zbieranych przez NSLU2 z linuxem). Za ten zestaw Fateka co zasugerowałeś w wersji MA wyszło mi 839 USD brutto, co obecnie daje prawie 2200 PLN! Do tego przekaźniki (44x18,5=814) - razem 3000!!! Koszt alternatywy, czyli sterowników indywidualnych np. zamel po 61PLN/szt to ok 1300... Kurtka na wacie... What to do? What to do? Idę na fajka... Jeśli chodzi o fateka to ja jednak bym sugerował MC - a to niestety jeszcze trochę drożej. Nie pomogę Ci podjąć decyzji - mi jakoś porównanie zamel vs plc wychodziło trochę bardziej optymistyczne (przy czym ja liczyłem nie tylko rolety, ale także bistabilne i grupowe do oświetleń itp.). A może użyłem jakiejś sztuczki socjotechnicznej, żeby przekonać siebie i ... żonę Wymyśl jakieś dodatkowe zastosowania do PLC - kolejne cyfrowe we/wy są już dużo tańsze i obniżają średnią cenę za "punkt". dopisane: Hmm... już nie chce mi się tego przeliczać, ale mi wyszło ok 3000 brutto za wersję MC i ok 100 wejść i 100 wyjść. I to rok temu po dużo wyższym kursie USD, z dodatkowym modułem komunikacyjnym, pamięcią, kabelkami odpowiednimi. Bez przekaźników i zasilaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 - właśnie wziąłem do porównania MA ze wzlędu na cenę - 100 USD na RTC to chyba lekkie przegięcie? No i nie bardzo widzę zastosowanie RTC - chyba, że do tej symulacji obecności ewentualnie. Czemu, a propos, nikt nie podchwycił mojego pomysłu z lalką jeżdżącą na Roombie? - nie za bardzo widzę inne zastosowania systemu - ew. ten reku, ale na mistubishi musiąłbym wydać zaledwie 250-280 złotych dodatkowo, a tu sam moduł Multiprojetu kosztuje 115... Mam kilka miejsc, gdzie przekaźniki bistabilne by zdały egzamin - korytarze, może salon i sypialnia, ale to trochę dorabianie filozofii. - co do ceny to mniej więcej się zgadza - u ciebie 3000 za bardziej wypasiony system, niż mój za 2200. Reszta to koszt przekaźników. - czemu NSLU2? nie wiem, czy już o to pytałem, ale funkcjonalność tego jest jakaś taka... ograniczona dla mnie. Rozmawiałem właśnie ostatnio o tym z kumplem, co sobie taki NAS ustawił w RAIDzie. Ale ja się pytam - po co? To już nie lepiej cały fileserver, router, macież RAID itp. włożyć w jeden box? Jasne - jak coś pierdyknie, to wszystko pierdyknie, ale o ile mniejsze koszty i komplikacja... Ja to chce złożyć VPN, zdalny desktop do tego i będzie sobie siedział spokojnie w szafie, a ja z dowolnego miesjca mogę go miąchać...khe khe... dopisane A nie dałoby się zmniejszyć kosztów, zarówno poprzez redukcje potrzebnych I/O, ale też redukcję ilości przycisków sterujących, w taki sposób, żeby zaprogramować po 1 wejściu na sterowanie w trybie: przyciśniecię -> ruch w 1 stronie -> przycisniecie -> stop -> przyciśniecię ruch w drugą stronę? Kilka problemów też by przy okazji odpadło (jednoczesne przyciśniecie, konieczny postój między zmianami kierunku ruchu). Jak to by wyszło w programie - duży ból? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts