Bigbeat 20.11.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 No, odaro, to żeś się nie popisał Google masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 20.11.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam wszystkich. Też zastanawiam się nad budową domu inteligentnego sterowanego zdalnie i w poszukiwaniu różnych rozwiązań natknąłem się na coś takiego jak HALL2007. Co o tym sądzicie - wydaje siię że nie jest to drogie rozwiązanie, a i samo sterowanie nie jest skomplikowane. Proszę o opinię. A co to takiego HALL2007 Fajnie wygląda, ma tylko jedną wadę, ze robi go jakiś zapaleniec, więc ew. błędy, późniejszy serwis, naprawy - jak mu się to hobby znudzi, będzie problematyczny. Reszta wygląa bardzo obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 No, odaro, to żeś się nie popisał Google masz? No co no co... Wczoraj było cały czas Page Not Found. Dzisiaj trochę poczytałem ale nie wiem co tym można sądzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam wszystkich. Też zastanawiam się nad budową domu inteligentnego sterowanego zdalnie i w poszukiwaniu różnych rozwiązań natknąłem się na coś takiego jak HALL2007. Co o tym sądzicie - wydaje siię że nie jest to drogie rozwiązanie, a i samo sterowanie nie jest skomplikowane. Proszę o opinię. A co to takiego HALL2007 Fajnie wygląda, ma tylko jedną wadę, ze robi go jakiś zapaleniec, więc ew. błędy, późniejszy serwis, naprawy - jak mu się to hobby znudzi, będzie problematyczny. Reszta wygląa bardzo obiecująco. A jak to wychodzi cenowo wiesz może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.11.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A jak to wychodzi cenowo wiesz może http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=hall2007 Niestety, ja mam takie same obawy jak lakusz. co innego samemu dla siebie zrobić hobbystycznie - i znać rozwiązanie od a do z, mieć kody źródłowe, schematy itd., a co innego gdy robi to inny hobbysta - i nic nie dostajemy, bo rozwiązanie jest prawie zamkniętą, czarną, skrzynką. akwarium czy garaż mógłbym o takie coś oprzeć, cały dom nie za bardzo. chociaż może przesadzam, ale ja jestem przyzwyczajony do otwartych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A jak to wychodzi cenowo wiesz może http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=hall2007 Niestety, ja mam takie same obawy jak lakusz. co innego samemu dla siebie zrobić hobbystycznie - i znać rozwiązanie od a do z, mieć kody źródłowe, schematy itd., a co innego gdy robi to inny hobbysta - i nic nie dostajemy, bo rozwiązanie jest prawie zamkniętą, czarną, skrzynką. akwarium czy garaż mógłbym o takie coś oprzeć, cały dom nie za bardzo. chociaż może przesadzam, ale ja jestem przyzwyczajony do otwartych rozwiązań Jak znajdę trochę czasu przyjże się temu dokładniej a może warto zaryzykować pod warunkiem że nie ryzykujemy zbyt dużo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadzidek 20.11.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 civic9,lakusz Szukam jakiegoś w miarę gotowego rozwiązania poniewaz na programowaniu nie za bardzo się znam. Tutaj programowanie kończy się na obiektowym rozwiązaniu danego problemu i patrząc z tej perspektywy - rozwiązanie to jest prostrze dla potencjalnego laika. Ze stroną wykonawczą problemów miał nie będę, jedynie obawiam sie programowania i stworzenia odpowiedniego interfejsu. HALL ma właśnie tę przewagę - przynajmniej dla mnie. Chyba że są już jakieś "gotowe", "otwarte" programy do zarządzania elementami wykonawczymi.? Jeżeli tak to podzielcie się swoją wiedzą w tym zakresie. Ideą sterowania/podglądu rozwiązania jakiego szukam jest to, aby móc podglądać parametry i zmieniać pewne wartości zmiennych przez internet oraz aby system ten wykonywał pewne, cykliczne (zaprogramowane wcześniej) polecenia w czasie gdy np. nikogo nie ma w domu.Jezeli mozecie coś polecić to proszę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 22.11.2008 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 civic9,lakusz Szukam jakiegoś w miarę gotowego rozwiązania poniewaz na programowaniu nie za bardzo się znam. Tutaj programowanie kończy się na obiektowym rozwiązaniu danego problemu i patrząc z tej perspektywy - rozwiązanie to jest prostrze dla potencjalnego laika. Ze stroną wykonawczą problemów miał nie będę, jedynie obawiam sie programowania i stworzenia odpowiedniego interfejsu. HALL ma właśnie tę przewagę - przynajmniej dla mnie. Chyba że są już jakieś "gotowe", "otwarte" programy do zarządzania elementami wykonawczymi.? Jeżeli tak to podzielcie się swoją wiedzą w tym zakresie. Ideą sterowania/podglądu rozwiązania jakiego szukam jest to, aby móc podglądać parametry i zmieniać pewne wartości zmiennych przez internet oraz aby system ten wykonywał pewne, cykliczne (zaprogramowane wcześniej) polecenia w czasie gdy np. nikogo nie ma w domu. Jeżeli możecie coś polecić to proszę. Pozdrawiam. zainteresuj się raczej http://www.adk-automatyka.pl/d2000.html nie jest tani, ale robi to konkretna firma, bardzo łatwo się to programuje, ale nie jest tanie ostatnio Legrand coś wypuścił, ale nie znam zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.11.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 chociaż może przesadzam, ale ja jestem przyzwyczajony do otwartych rozwiązań A jaki OS masz na kompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.11.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 A jaki OS masz na kompie? Pracuję pod Linuxem, z Linuxem i dla Linuxa, czasami innych *nices. Ale używam też Windowsa (domowo-biurowo). Hmm... pewnie chciałeś zaznaczyć, że jeśli Windowsa to nie otwarte, a jeśli Linuxa to zapytać co z programowaniem Fateka spod Linuxa Nadal nie wiem, na razie go programuję z Windowsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.11.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Nadal nie wiem, na razie go programuję z Windowsa Ale próbowałeś pod Wine i się wywala (tak jak mi), czy w ogóle sobie dałeś spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.11.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 uzupełniając odpowiedź lakusza dla Jadzidek: systemów gotowych, za którymi stoją większe firmy, jest trochę. m.in. ten d2000. charakteryzują się niestety całkiem konkretną ceną (coś za coś, hobbystycznie można zrobić coś taniej, ale przy podejściu na serio koszt elementów/produkcji to jeden z mniejszych czynników), mniejszą lub większą elastycznością. ja niestety dawno odbiłem w innym kierunku i już nie chciałbym niczego porównywać, opisywać, polecać. podrzucam tylko czym jeszcze można się zainteresować: http://www.domito.pl/http://www.emiter.net.pl/ (teletask)http://www.unihome.pl (lonworks, strona jednego z forumowiczów) ale nie wiem nawet czy mają wszystkie możliwości, których potrzebujesz.no i rozwijają się te wszystkie eib, moellery, legrandy i tym podobne. każdy teraz chce mieć swoje rozwiązanie dla "inteligentnych" budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Nadal nie wiem, na razie go programuję z Windowsa Ale próbowałeś pod Wine i się wywala (tak jak mi), czy w ogóle sobie dałeś spokój? próbowałem, nie wywala się w czasie pracy (no dobra, za dużo nie pracowałem pod tym, ale żeby jakoś tak od razu czy po paru kliknięciach to nie ma problemów). ale faktem jest, że nie da się nawiązać komunikacji ze sterownikiem - czyli co najwyżej do edycji programu można go wykorzystać. mam jakieś podejrzenia, bo próbowałem także z satelem - i działa, ale wolno, z jakimiś przestojami (w komunikacji). da się z tym żyć, bo dużo tej komunikacji nie potrzeba, ale widać różnicę (przynajmniej u mnie) w porównaniu do prawdziwego windowsa. być może w wine tak to działa, a ten winproladder ma jakoś nie do końca dobrze napisaną komunikację i z tego powodu za szybko i niepotrzebnie stwierdza jakieś timeouty itp. no ale jak to obejść to nie wiem. trzeba by się dokładniej przyjrzeć tej komunikacji, może się da to obejść albo dać znać developerom wine co mają poprawić - ale póki co brak na to czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.11.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 [...] - ale póki co brak na to czasu You said it brotha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.12.2008 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Może ktoś dać namiar na jakieś zabezpieczenia przeciwprzepięciowe klasy D w formie listwy zasilającej i w formie czegoś do wsadzenia do głębokiej puszki podtynkowej? (nie na szynę DIN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.12.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Widziałem kiedyś to: http://www.sumtech.pl/html/k033.html - jest fajne, ale to nie dokładnie to, o co Ci chodzi chyba...Tu masz lstwę: http://www.sumtech.pl/html/d912260.htmlA tu masz coś do puszki: http://www.sumtech.pl/html/d924370.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.12.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dzięki, ale rany, cholernie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.12.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Alternatywą są listwy przeciwprzepięciowe z hipermarketu - też niby jest to klasa D, ale dokładnych parametrów na papierze nie uświadczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 05.12.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Zwykly warystor na 270V 2.5KA kosztuje pare zl i nic nie stoi na przeszkodzie aby go sobie wsadzic do gniazdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.12.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 To trochę mało - będzie bardzo obrywał po dupie szpilkami Należałoby go włączyć za prostym filtrem przeciwzakłóceniowym typu "podwójne L" - czyli faza i zero puszczone przez dławiki minimum 0.5mH, i "drugie strony" tych dławików (te od strony odbiornika) spięte kondensatorem 0.1uF klasy Y (typowy przeciwzakłóceniowy 270V~ do filtrów na 230V). Warystor równolegle do tego kondensatora - i z tego wychodzimy na odbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts